opkrye2

E diel, 23 Qershor, 2024
E diel, 23 Qershor, 2024

ETIKETA

opkrye2

13 dhjetori një ditë e madhe mbarë dibrane

Njëzet e tetë vjet të shkuara, saktësisht më 13 dhjetor 1992, u hap zyrtarisht Pika Kufitare e Bllatës, u përqafuan për të mos u...

Gëzuar Festën e Flamurit!

Me 28 e 29 nëntor, të gjithë shqiptarët kudo që janë Festojnë Pavarësinë, Lirinë dhe Shqipërinë! Qoftë ky vit, një vit Bashkimi për të...

48 vjet nga miratimi i shqipes standarde

Këto ditë mbushen plotë 48 vjet nga koha e mbajtjes së Kongresit të Drejtshkrimit (20-25 nëntor 1972). Kongresi shënon një ngjarje  të rëndësishme për...

“Radio Rilindja” një histori e zërit shqiptar në Norvegji

Mërgimtarët shqiptarë të gjeneratës së parë që kishin migruar në Norvegji, të entuziazmuar për të pasur një radio shqiptare, filluan një gjë të tillë...

Sprova identitare e Kongresit të Manastirit

Gjuha shqipe është ndoshta gjuha e vetme europiane që ka provuar persekutimet, ndalimet dhe dënimet deri në mosushtrimin e saj bash në kohën kur...

Stockholmi në “lockdown”?

Stockholmi sot ne mëngjes në oren 9:00 dukej si shkretëtirë. Sot është ditë pushimi plus edhe moti i ftohtë edhe me shi. Nga ana...

Arbërishtja, gjuhë apo dialekt?

Dëgjojmë dhe lexojmë shpesh të flitet për “gjuhën arbëreshe”, sikur mes shqiptarëve të Italisë të kishte një kod gjuhësor, të vetëm dhe unik, i...

“Polifonia Shqiptare”, kulturë iliriane shpirtërore autoktone

Të flasësh për pasurinë tradicionale shpirtërore të këngës shumëzërëshe burimore të popullit shqiptarë nuk është e lehtë. Kjo pasuri brilante veç kohës së përkushtuar...

Diaspora si mundësi për ekonominë

Diaspora shqiptare po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme për zhvillimin e vendit. Jo vetëm për mundësinë që i është dhënë për të votuar...

Përpjekjet për alfabetin e gjuhës shqipe dhe kongresi i Corigliano Calabro

Asnjëherë nuk ka qenë vetëm një problem stili apo estetike vendosja e e shkronjave të alfabetitit të një gjuhe, pra rregullat gramatikore të një...

Të fundit

Fëmijët e Diasporës nisin shkollën verore “Jam Shqiptar”

Me pjesëmarrjen e 20 nxënësve nga diaspora shqiptare në Itali, ka nisur ditën e sotme shkolla verore “Jam Shqiptar”. Kjo nismë mbështetet nga Ministria...

Franca, vendi më i kërkuar nga shqiptarët për azil

Franca vijon të mbetet destinacioni kryesor ku shtetasit shqiptarë drejtohen për të kërkuar azil. Teksa në 2022 dhe 2023 një pjesë e konsiderueshme e shqiptarëve...

Lamtumirë At Antonio Bellushi, Bilbil i Gjuhës Shqipe dhe Arbërisë

Edhe pse të larguar 600 vjet më parë, pas vdekjes së Skënderbeut, Arbëreshët e Italisë nuk i harruan kurrë rrënjët e tyre të lashta. Arbëreshi...

Shuhet Atë Antonio Bellusci

Ditën e djeshme është ndarë nga jeta Atë Antonio Bellusci, hulumtuesi i përkushtuar i kulturës iliro-shqiptare, studimet etnografike të së cilit hodhë ndritë mbi...

Tiranë-Zagreb fluturime direkte deri në tetor 2024

Kompania ajrore e Kroacisë dhe anëtare e Star Alliance "Croatia Airlines" ka njoftuar se do të kryejë fluturime direkte Zagreb-Tiranë deri në muajin tetor...