Greqi/ Mbyllja e kufirit me Shqipërinë, mungesë punëtorësh sezonalë

E premte, 26 Prill, 2024
E premte, 26 Prill, 2024

Greqi/ Mbyllja e kufirit me Shqipërinë, mungesë punëtorësh sezonalë

Ullishtja e Nikos Argirakis në Greqi, e ndërtuar mes rrënojave antike të pushtuara nga bimësia, në gadishullin e Peloponezit në Kalamata, ka zakonisht dhjetëra punëtorë të huaj që vjelin 1 mijë rrënjët e tij të ullirit.

Por këtë vit 40-vjeçarit iu desh të kërkonte ndihmën e motrës dhe nënës së tij të moshuar që ta ndihmonin për shkak të mugnesës së fuqisë punëtore që sollën kufizimet nga koronavirusi në Greqi.

“Tani po e bëjmë sipas mënyrës së gjyshërve tanë. Të korrat ishin gjithmonë një çështje familjare”, rrëfen Nikos për AFP.

Greqia mbylli kufijtë dy muaj më parë, dhe Shqipëria ishte burimi kryesore i punës bujqësore sezoale atje.

Argirakis mundi të gjejë vetëm një çift shqiptar dhe dy burra nga Bangladeshi të cilit ishin atje para se të vendoseshin kufizimet e reja.

Lexo edhe: Greqia shtyn kufizimin me Shqipërinë deri më 30 nëntor, lejon punëtorët sezonal 

Vjelja e ullinjve përfundon zakonisht në fund të nëntorit, por vitin që shkoi u zvarritën deri në dhjetor vijon Argirakis.

AFP ka shkuar dhe në fshatin afër Mesinit, ku Panajiotis Outsikas thotë se mbështetet nga familja e tij për të vjelë ullinjtë. “Nuk ka punëtore, na duhet të vjelim vetë”, thotë ai.

“Shumë prona janë në pronësi të familjes dhe popullsia është e moshuar. E vështirë të vjelësh ullinjte dhe koha e vjeljes ka të ngjarë të trefishohet”, thotë Ioannis Andriopulos, i cili punon në një kooperative bujqësore venase.

Ai vëren gjithashtu se në mes të pandemisë që ka marrë mbi 4 mijë jetë njerëzish në Greqi, shumë punëtorë sezonale, që shpesh janë të padeklaruar për shkak se kanë frikë nga deportimi dhe nuk bëjnë testet COVID-19.

Lexo edhe: Punëtorët sezonal / Kryebashkiakët grek: Hapni doganat me Shqipërinë

“E vështirë tu besosh punëtorëve pa dokumente. Ata nuk janë testuar nga frika e arrestimit, por po sikur të jenë të infektuar?”, pyet jnë 50-vjeçare.

Sipas të dhënave të industrisë vendase, gati gjysma e punëtorëve sezonalë janë ilegalisht në vend. Por tjetër efekt është dhe mbyllja e bareve dhe restoranteve për shkak të masave të mara, çka ka ulur kërkesën për vaj ulliri.

Ullishtja e Nikos Argirakis në Greqi, e ndërtuar mes rrënojave antike të pushtuara nga bimësia, në gadishullin e Peloponezit në Kalamata, ka zakonisht dhjetëra punëtorë të huaj që vjelin 1 mijë rrënjët e tij të ullirit.

Por këtë vit 40-vjeçarit iu desh të kërkonte ndihmën e motrës dhe nënës së tij të moshuar që ta ndihmonin për shkak të mugnesës së fuqisë punëtore që sollën kufizimet nga koronavirusi në Greqi.

“Tani po e bëjmë sipas mënyrës së gjyshërve tanë. Të korrat ishin gjithmonë një çështje familjare”, rrëfen Nikos për AFP.

Greqia mbylli kufijtë dy muaj më parë, dhe Shqipëria ishte burimi kryesore i punës bujqësore sezoale atje.

Argirakis mundi të gjejë vetëm një çift shqiptar dhe dy burra nga Bangladeshi të cilit ishin atje para se të vendoseshin kufizimet e reja.

Lexo edhe: Greqia shtyn kufizimin me Shqipërinë deri më 30 nëntor, lejon punëtorët sezonal 

Vjelja e ullinjve përfundon zakonisht në fund të nëntorit, por vitin që shkoi u zvarritën deri në dhjetor vijon Argirakis.

AFP ka shkuar dhe në fshatin afër Mesinit, ku Panajiotis Outsikas thotë se mbështetet nga familja e tij për të vjelë ullinjtë. “Nuk ka punëtore, na duhet të vjelim vetë”, thotë ai.

“Shumë prona janë në pronësi të familjes dhe popullsia është e moshuar. E vështirë të vjelësh ullinjte dhe koha e vjeljes ka të ngjarë të trefishohet”, thotë Ioannis Andriopulos, i cili punon në një kooperative bujqësore venase.

Ai vëren gjithashtu se në mes të pandemisë që ka marrë mbi 4 mijë jetë njerëzish në Greqi, shumë punëtorë sezonale, që shpesh janë të padeklaruar për shkak se kanë frikë nga deportimi dhe nuk bëjnë testet COVID-19.

Lexo edhe: Punëtorët sezonal / Kryebashkiakët grek: Hapni doganat me Shqipërinë

“E vështirë tu besosh punëtorëve pa dokumente. Ata nuk janë testuar nga frika e arrestimit, por po sikur të jenë të infektuar?”, pyet jnë 50-vjeçare.

Sipas të dhënave të industrisë vendase, gati gjysma e punëtorëve sezonalë janë ilegalisht në vend. Por tjetër efekt është dhe mbyllja e bareve dhe restoranteve për shkak të masave të mara, çka ka ulur kërkesën për vaj ulliri.

Ullishtja e Nikos Argirakis në Greqi, e ndërtuar mes rrënojave antike të pushtuara nga bimësia, në gadishullin e Peloponezit në Kalamata, ka zakonisht dhjetëra punëtorë të huaj që vjelin 1 mijë rrënjët e tij të ullirit.

Por këtë vit 40-vjeçarit iu desh të kërkonte ndihmën e motrës dhe nënës së tij të moshuar që ta ndihmonin për shkak të mugnesës së fuqisë punëtore që sollën kufizimet nga koronavirusi në Greqi.

“Tani po e bëjmë sipas mënyrës së gjyshërve tanë. Të korrat ishin gjithmonë një çështje familjare”, rrëfen Nikos për AFP.

Greqia mbylli kufijtë dy muaj më parë, dhe Shqipëria ishte burimi kryesore i punës bujqësore sezoale atje.

Argirakis mundi të gjejë vetëm një çift shqiptar dhe dy burra nga Bangladeshi të cilit ishin atje para se të vendoseshin kufizimet e reja.

Lexo edhe: Greqia shtyn kufizimin me Shqipërinë deri më 30 nëntor, lejon punëtorët sezonal 

Vjelja e ullinjve përfundon zakonisht në fund të nëntorit, por vitin që shkoi u zvarritën deri në dhjetor vijon Argirakis.

AFP ka shkuar dhe në fshatin afër Mesinit, ku Panajiotis Outsikas thotë se mbështetet nga familja e tij për të vjelë ullinjtë. “Nuk ka punëtore, na duhet të vjelim vetë”, thotë ai.

“Shumë prona janë në pronësi të familjes dhe popullsia është e moshuar. E vështirë të vjelësh ullinjte dhe koha e vjeljes ka të ngjarë të trefishohet”, thotë Ioannis Andriopulos, i cili punon në një kooperative bujqësore venase.

Ai vëren gjithashtu se në mes të pandemisë që ka marrë mbi 4 mijë jetë njerëzish në Greqi, shumë punëtorë sezonale, që shpesh janë të padeklaruar për shkak se kanë frikë nga deportimi dhe nuk bëjnë testet COVID-19.

Lexo edhe: Punëtorët sezonal / Kryebashkiakët grek: Hapni doganat me Shqipërinë

“E vështirë tu besosh punëtorëve pa dokumente. Ata nuk janë testuar nga frika e arrestimit, por po sikur të jenë të infektuar?”, pyet jnë 50-vjeçare.

Sipas të dhënave të industrisë vendase, gati gjysma e punëtorëve sezonalë janë ilegalisht në vend. Por tjetër efekt është dhe mbyllja e bareve dhe restoranteve për shkak të masave të mara, çka ka ulur kërkesën për vaj ulliri.