Bledi Filipi

E mërkurë, 8 Dhjetor, 2021
E mërkurë, 8 Dhjetor, 2021

AUTHOR NAME

Bledi Filipi

10 POSTIME
0 KOMENTET

Hapat drejt standardizimit të gjuhës shqipe

Vendosja e një alfabeti të vetëm e mbylli odisenë e alfabeteve të shqipes. Ky njësim i shërbeu “si përparimit të gjuhës, si të përhapurit...

Një komb, një gjuhë!

Kongresi i Drejtshkrimit shënon një ngjarje të rëndësishme për gjuhësinë shqiptare, për kulturën shqiptare, për kombin shqiptar. (Çeliku, 2001:108) U mbushën 49 vjet nga koha...

Etimologjia

Etimologjia është një degë e shkencës gjuhësore, që merret me prejardhjen e fjalëve. Ajo përcakton se kjo apo ajo fjalë e një gjuhe është...

48 vjet nga miratimi i shqipes standarde

Këto ditë mbushen plotë 48 vjet nga koha e mbajtjes së Kongresit të Drejtshkrimit (20-25 nëntor 1972). Kongresi shënon një ngjarje  të rëndësishme për...

Pse duhet ndarë gjuha shqipe nga letërsia që në shkollën 9-vjeçare  

“Lidhja e gjuhës shqipe me shkollën është e shumanshme: me gjuhën lidhen të gjitha kategoritë  e shkollave, që nga sistemi parashkollor deri tek universitetet.”...

In memoriam – Faslli Haliti urtësia që u foli të gjithëve

Ai që ishte dëshmi e asaj kohe të hidhur, asaj kohe kur askush nuk kishte guximin të shkruante a mendonte ndryshe u shua! Pati kurajon...

Një vështrim historik mbi gjuhën shqipe

Kombi shqiptar, ashtu sikurse ka historinë e tij, ka edhe gjuhën e tij që e dallon nga popujt e tjerë. Gjuha shqipe bën pjesë në...

Migjeni uragan në letërsinë shqipe  

„…vepra ime ka karakter luftarak dhe, paraprakisht, për kushtet e veçanta tonat, duhet me e manovrue, pra, disa herë, edhe në mënyrë të maskueme....

Kontributi i Kostandin Kristoforidhit në gjuhësinë shqiptare

Kostandin Kristoforidhi është një nga përfaqësuesit më të rëndësishëm të Lëvizjes Kombëtare të shek. XIX. Ai luajti rolin më të rëndësishëm gjatë asaj periudhe...

Rrugëtimi drejt shqipes standarde

Në këtë shkrim jam përpjekur të rendis hapat që çuan drejt standardizimit të shqipes, kjo falë punës së rilindësve tanë. Rruga drejt alfabetit të...

Të fundit

Mëso!Shqip – platforma që i mëson gjuhëamtare fëmijëve të Diasporës

Në kërkim të një jete më të mirë për ta dhe familjen, shqiptarët përgjatë historisë janë detyruar që të emigrojnë në vendet më të...

Austri/ Fëmijët e shkollës shqipe qëndisin flamurin dhe ja dhurojnë ambasadorit

Me rastin e Ditës së Flamurit, 109 vjetorit të shpalljes së pavarësisë,  nxënësit e mësimit të gjuhës shqipe në Austri, i kanë dhuruar Ambasadorit...

Përpjekjet e Arbëreshëve për mbledhjen e këngëve tradicionale të 3 shekujve

149 vjet më parë, më 20 dhjetor të vitit 1871 Giusepe Kamarda mblodhi disa këngë tradicionale në ngulimin arbëresh Palazzo Adriano. Këngëve të mbledhura...

Një krenari shqiptare në Oksford

Nga të gjithë studentët më brilantë në botë, vetëm 0.7 përqind prej tyre arrijnë të përfitojnë bursën “Rhodes”, e cila akordohet që prej vitit...

‘Zgjoi’ do të shfaqet në ‘Lighthouse International Film Festival’

Filmi kosovar ‘Zgjoi’ po vazhdon sukseset e tij në festivalet e mëdha ndërkombëtare. Më 15 dhjetor, filmi me regji të Blerta Bashollit do të shfaqet...