SHBA/ Historia e Iva Mingës, nga emigrimi në mentorimin e kardiologve të rinj

E mërkurë, 20 Tetor, 2021
E mërkurë, 20 Tetor, 2021

SHBA/ Historia e Iva Mingës, nga emigrimi në mentorimin e kardiologve të rinj

Iva Minga, është një bashkëpunëtore e vitit të dytë e kardiologjisë në Universitetin e “Chicago NorthShore Hospital”, Illinois. Me origjinë nga Shqipëria, ajo u rrit në një familje mjekësh dhe mori arsimin e saj në Universitetin e Shkollës së Mjekësisë të Wisconsin, Madison, ku gjithashtu përfundoi trajnimin e saj në mjekësinë e brendshme.

Minga është e njohur në Çikago për interesin e saj në fushën e kardio-onkologjisë, dhe ajo ishte pjesë e rëndësishme në hartimin dhe drejtimin e grupit të parë mbështetës në Illinois për pacientët me ndërlikime kardiake të lidhura me trajtimin e kancerit.

Ajo është gjithashtu e apasionuar pas imazherisë kardiake dhe planifikon të ndjekë trajnime në ekokardiografi dhe MRI për të ndihmuar në aftësinë e saj për të trajtuar pacientët kardio-onkologjik. Personalisht, Minga është një nënë e re, kur ka sjellë në jetë në fillim të këtij viti djalin e saj, Aleksandër.

Në një intervistë për mediat amerikane, Iva rrëfen dhe vështirësitë për mjekët në një vit pandemik.

“Ky vit i kaluar ka qenë jashtëzakonisht sfidues. Kjo ishte për shkak të vështirësisë së ofrimit të kujdesit për pacientët me COVID. Të shihje shumë prej tyre pa anëtarë të ngushtë të familjes ishte tronditëse. Në një rast specifik, më kërkuan për t’i bërë një ekokardiogram një pacienteje. Ajo ishte shumë e re, vetëm pak më e vjetër se unë, dhe fatkeqësisht, ndërroi jetë. Për më tepër, ishte zemëruese të dije që fëmijët e saj ose familja e saj nuk mund ta vizitonin. Për mua, ishte gjithashtu shumë sfiduese sepse isha shtatzënë gjatë gjithë pandemisë COVID. Të kujdesesha mirë për pacientët e mi dhe të bëja më të mirën për ta ndërsa mbroja veten ishte e vështirë. Megjithëse tani e dimë që COVID shkakton një shkallë të lartë të vdekshmërisë në mesin e grave shtatzëna, unë nuk dija shumë për efektet e saj në atë kohë. Prandaj, balancimi i kësaj ka qenë sfidues në shumë nivele të ndryshme. Megjithatë si mjek, kjo më bëri më të fortë”, ka thënë Iva.

Ajo ka folur për pasionin që ka për kardiologjinë dhe për jetën e saj.

“Tani për tani, përparësitë e mia janë kaq të ndryshme nga ato që ishin disa muaj më parë. Thjesht më pëlqen të kaloj kohë me familjen time, burrin dhe djalin tim. Dhe ne kemi shumë familje përreth, kështu që kjo është pak a shumë ajo që bëjmë, sidomos tani që gjërat po hapen, por ne nuk mund të shkojmë askund. Ushtrimet kanë qenë gjithmonë diçka për të cilën unë jam shumë i apasionuar dhe udhëtimet janë diçka që me të vërtetë më pëlqente”, thotë Iva.

Për të, përvoja më e rëndësishme është emigrimi në SHBA në moshën 18-vjeçare.

“Përvoja ime më e rëndësishme ishte emigrimi në këtë vend nga Evropa në moshën 18 vjeç dhe përfundimi i shkollës dhe studimit të mjekësisë. Nëse unë munda ta arrij, kështu mund të bëjnë të gjithë të tjerët. Dhe me të vërtetë dua të inkurajoj gratë. Kjo është diçka që është shumë e rëndësishme për mua, dhe unë mentoroj disa të rinj që duan të ndjekin kardiologjinë. Ata janë të shqetësuar për ngritjen e një familje dhe për të ekuilibruar gjithçka, kështu që unë u them atyre nëse ju pëlqen kardiologjia dhe doni ta vazhdoni atë, atëherë bëni kështu. Unë jam shembulli më i mirë se si mund të keni një fëmijë në vitin e parë në mes të një pandemie COVID. Kështu që shpresoj shumë që më shumë gra të jenë në gjendje ta ndjekin atë”, ka thënë ajo.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Iva Minga, është një bashkëpunëtore e vitit të dytë e kardiologjisë në Universitetin e “Chicago NorthShore Hospital”, Illinois. Me origjinë nga Shqipëria, ajo u rrit në një familje mjekësh dhe mori arsimin e saj në Universitetin e Shkollës së Mjekësisë të Wisconsin, Madison, ku gjithashtu përfundoi trajnimin e saj në mjekësinë e brendshme.

Minga është e njohur në Çikago për interesin e saj në fushën e kardio-onkologjisë, dhe ajo ishte pjesë e rëndësishme në hartimin dhe drejtimin e grupit të parë mbështetës në Illinois për pacientët me ndërlikime kardiake të lidhura me trajtimin e kancerit.

Ajo është gjithashtu e apasionuar pas imazherisë kardiake dhe planifikon të ndjekë trajnime në ekokardiografi dhe MRI për të ndihmuar në aftësinë e saj për të trajtuar pacientët kardio-onkologjik. Personalisht, Minga është një nënë e re, kur ka sjellë në jetë në fillim të këtij viti djalin e saj, Aleksandër.

Në një intervistë për mediat amerikane, Iva rrëfen dhe vështirësitë për mjekët në një vit pandemik.

“Ky vit i kaluar ka qenë jashtëzakonisht sfidues. Kjo ishte për shkak të vështirësisë së ofrimit të kujdesit për pacientët me COVID. Të shihje shumë prej tyre pa anëtarë të ngushtë të familjes ishte tronditëse. Në një rast specifik, më kërkuan për t’i bërë një ekokardiogram një pacienteje. Ajo ishte shumë e re, vetëm pak më e vjetër se unë, dhe fatkeqësisht, ndërroi jetë. Për më tepër, ishte zemëruese të dije që fëmijët e saj ose familja e saj nuk mund ta vizitonin. Për mua, ishte gjithashtu shumë sfiduese sepse isha shtatzënë gjatë gjithë pandemisë COVID. Të kujdesesha mirë për pacientët e mi dhe të bëja më të mirën për ta ndërsa mbroja veten ishte e vështirë. Megjithëse tani e dimë që COVID shkakton një shkallë të lartë të vdekshmërisë në mesin e grave shtatzëna, unë nuk dija shumë për efektet e saj në atë kohë. Prandaj, balancimi i kësaj ka qenë sfidues në shumë nivele të ndryshme. Megjithatë si mjek, kjo më bëri më të fortë”, ka thënë Iva.

Ajo ka folur për pasionin që ka për kardiologjinë dhe për jetën e saj.

“Tani për tani, përparësitë e mia janë kaq të ndryshme nga ato që ishin disa muaj më parë. Thjesht më pëlqen të kaloj kohë me familjen time, burrin dhe djalin tim. Dhe ne kemi shumë familje përreth, kështu që kjo është pak a shumë ajo që bëjmë, sidomos tani që gjërat po hapen, por ne nuk mund të shkojmë askund. Ushtrimet kanë qenë gjithmonë diçka për të cilën unë jam shumë i apasionuar dhe udhëtimet janë diçka që me të vërtetë më pëlqente”, thotë Iva.

Për të, përvoja më e rëndësishme është emigrimi në SHBA në moshën 18-vjeçare.

“Përvoja ime më e rëndësishme ishte emigrimi në këtë vend nga Evropa në moshën 18 vjeç dhe përfundimi i shkollës dhe studimit të mjekësisë. Nëse unë munda ta arrij, kështu mund të bëjnë të gjithë të tjerët. Dhe me të vërtetë dua të inkurajoj gratë. Kjo është diçka që është shumë e rëndësishme për mua, dhe unë mentoroj disa të rinj që duan të ndjekin kardiologjinë. Ata janë të shqetësuar për ngritjen e një familje dhe për të ekuilibruar gjithçka, kështu që unë u them atyre nëse ju pëlqen kardiologjia dhe doni ta vazhdoni atë, atëherë bëni kështu. Unë jam shembulli më i mirë se si mund të keni një fëmijë në vitin e parë në mes të një pandemie COVID. Kështu që shpresoj shumë që më shumë gra të jenë në gjendje ta ndjekin atë”, ka thënë ajo.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.