Turqi/ Mjeku Enis Hyseni: Vendi i mbyllur deri më 17 maj, por jo për turistët

E martë, 22 Qershor, 2021
E martë, 22 Qershor, 2021

Turqi/ Mjeku Enis Hyseni: Vendi i mbyllur deri më 17 maj, por jo për turistët

Turqia do të jetë e bllokuar deri më 17 maj. Mjeku shqiptar i Qendrës së Mjekësisë Familjare në Stamboll Enis Hyseni flet për situatën e Covid-19 në Turqi dhe masave të marra nga autoritetet për parandalimin e përhapjes së tij.

“Ka pasur shumë arsye për bllokimin. E para, rritja e numrit të të infektuarve. Kjo mbyllje vlen vetëm për vendasit e Turqisë dhe jo për turistët. Ata nuk preken nga kjo mbyllje. Ata që duan të vijnë mund të vijnë, por dyqanet dhe qendrat tregtare janë të mbyllura. Varet nga shtetet nga vijnë nëse duhet testi apo jo. Për Kosovën duhet testi i bërë deri në 72 orë para dhe mund të hyjnë lirisht. Hotelet janë të hapura vetëm për turistët, por për vendasit vlen mbyllja. Kjo erdhi si pasojë e rritjes së numrit të infektimeve. Për ne si mjek ka qenë e pritshme kjo dhe është një hap i hedhur me vonesë. Jemi në muajin e Ramazanit dhe festa e Bajramit. Qëllimi ishte që të ndalet qarkullimi i virusit duke pasur parasysh se mund të ndodhin grumbullime në vijim”. tha Hyseni.

Ai flet edhe për procesin e vaksinimit në vendin ku jeton. “Vaksinimi ka pengesa. Fillimisht programi i vaksinimit është në fillim të etapës së tretë. Po të kishte qenë si në fillim ku Turqia bëri diku te 900 mijë doza të vaksinës, ndoshta do të kishte mundësi. Por siç e dini në tërë globin ka pengesa në këtë aspekt. Dhe pse Turqia ka nënshkruar marrëveshje për 240 milionë doza, sa trefishi i popullatës, po për shkak të problemeve teknike e logjistike ka pengesa në furnizim”, tha ai.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.  

Turqia do të jetë e bllokuar deri më 17 maj. Mjeku shqiptar i Qendrës së Mjekësisë Familjare në Stamboll Enis Hyseni flet për situatën e Covid-19 në Turqi dhe masave të marra nga autoritetet për parandalimin e përhapjes së tij.

“Ka pasur shumë arsye për bllokimin. E para, rritja e numrit të të infektuarve. Kjo mbyllje vlen vetëm për vendasit e Turqisë dhe jo për turistët. Ata nuk preken nga kjo mbyllje. Ata që duan të vijnë mund të vijnë, por dyqanet dhe qendrat tregtare janë të mbyllura. Varet nga shtetet nga vijnë nëse duhet testi apo jo. Për Kosovën duhet testi i bërë deri në 72 orë para dhe mund të hyjnë lirisht. Hotelet janë të hapura vetëm për turistët, por për vendasit vlen mbyllja. Kjo erdhi si pasojë e rritjes së numrit të infektimeve. Për ne si mjek ka qenë e pritshme kjo dhe është një hap i hedhur me vonesë. Jemi në muajin e Ramazanit dhe festa e Bajramit. Qëllimi ishte që të ndalet qarkullimi i virusit duke pasur parasysh se mund të ndodhin grumbullime në vijim”. tha Hyseni.

Ai flet edhe për procesin e vaksinimit në vendin ku jeton. “Vaksinimi ka pengesa. Fillimisht programi i vaksinimit është në fillim të etapës së tretë. Po të kishte qenë si në fillim ku Turqia bëri diku te 900 mijë doza të vaksinës, ndoshta do të kishte mundësi. Por siç e dini në tërë globin ka pengesa në këtë aspekt. Dhe pse Turqia ka nënshkruar marrëveshje për 240 milionë doza, sa trefishi i popullatës, po për shkak të problemeve teknike e logjistike ka pengesa në furnizim”, tha ai.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.