SHBA/ Familja Lumani: Menaxhimi i “Sofra Bistro” në kohën e pandemisë

E enjte, 2 Maj, 2024
E enjte, 2 Maj, 2024

SHBA/ Familja Lumani: Menaxhimi i “Sofra Bistro” në kohën e pandemisë

Zotërimi i një restoranti ishte gjëja e fundit që Zamira Lumani donte të bënte në jetën e saj.

Ajo u rrit në biznesin e restoranteve dhe pa se sa shumë punonin prindërit e saj dhe dëshironte një jetë ndryshe për veten dhe burrin e saj Gjyner, të cilit në Middleton të SHBA i i thërrasin Jerry.

Tani, 30 vjet më vonë, Zamira nuk mund ta imagjinojë jetën e saj ose familjen e saj pa restorantin e tyre. Jerry dhe Zamira kanë në bashkëpronësi Sofra Family Bistro dhe Villa Dolce, të dyja në Middleton, me vëllain dhe kunatën e Jerry, Faton dhe Luda Lumani. Ata ndajnë barrën e vendimmarrjes dhe pronësisë, por secili çift ka për detyrë të menaxhojë të përditshmen e një prej restoranteve.

Kur familja hapi për herë të parë Sofrën në 1991, ata e quajtën atë “Bavaria Family Restaurant” si një trashëgimi gjermane të zonës. Përfundimisht, më shumë artikuj shqiptarë u futën në menu dhe një ndryshimi i emrit u duk si hapi i duhur. Lumanët zgjodhën Sofrën, që do të thotë “tryeza familjare” në shqip.

Asgjë nuk mishëron shpirtin e Sofrës më shumë sesa kafeja turke. “Nuk është një filxhan kafe e shpejtë. Duhet kohë, ”tha Zamira. “Sa më shumë që të zgjasë, aq më mirë është. Ju e çmoni, e shijoni. Ashtë një filxhan kafe e vogël, por është kaq e kënaqshme”, thotë ajo për median amerikane “Madison”.

Me kokrrat e kafes të pjekura nga “Rusty Dog Coffee” çdo filxhan shërbehet me një shesh të kënaqësisë turke. Një klienti gjithmonë i shërbehet një copë ëmbëlsirë kur vijnë në një shtëpi shqiptare, tha Zamira, sepse kjo do të thotë që do të keni një bisedë të ëmbël. Mosdhënia e një karamele për mysafirët konsiderohet e pasjellshme.

“Andej nga jemi, është një nder shumë i lartë dhe ky është standardi që ne mbajmë për klientët tanë. Kjo është arsyeja pse ne ju japim një kënaqësi të kafes turke”, tha Zamira.

Sekreti i suxhukut

Në kohërat para-pandemike, Zamira mendonte për Sofrën si një vend ku njerëzit mund të vinin dhe të shlodheshin pak. Filozofia e tyre është përqendruar gjithmonë te “ushqimi i mirë, i bërë në shtëpi, me cilësi të lartë. Gjithçka nga e para ”, tha ajo.

Menuja është një miks i ushqimeve të preferuara dhe të shijshme të darkave nga Shqipëria. Zamira kujton restorantin e prindërve të saj me krepa me qershi të zezë të bëra me qershi të importuara Amarena. Ajo mësoi të bënte krepat nga babai i saj.

Specialiteti i shtëpisë së Sofrës janë sallamet aromatikë shqiptarë që janë bërë qendra e menusë. Të njohur si qebap, ato vijnë nga Shkupi, Maqedoni e Veriut, ku u rrit Jerry. Qebap është një përzierje msh qengji dhe viçi që mbajnë aromë nga skara e qymyrit, me një profil aromë të ngjashëm me qengjin në gjiro.

Restorantet në Shkup e kanë bërë këtë suxhuk duke përdorur receta sekrete për breza, tha Zamira. Jerry u përpoq të merrte recetën, por askush nuk do ta ndante atë. Kështu që ai filloi të krijonte të tijat. Përmes provave dhe gabimeve ai doli me një suxhuk shtëpiak që nuk ka konservantë. Tani receta e Jerry është po aq sekrete sa ato që ai nuk kishte qasje në vendin e tij.

Në restorant, qebapi shfaqet në një pjatë mëngjesi me dy vezë dhe patate, si “qershia mbi tortë” në hamburgerin e tyre për drekë dhe në pjesë më të mëdha si pjesë e darkave të veçanta. Ata janë gjithashtu në dispozicion për të marrë në shtëpi.

Shërbim darke

Ky vit i kaluar u ka treguar çiftit Lumani se sa e rëndësishme është të jesh fleksibël dhe i gatshëm të ndryshosh për suksesin e restorantit. Pa qenë në gjendje të mbështeten në një fluks të qëndrueshëm të klientëve të ulur, atyre u është dashur të bëjnë ndryshime.

“Me kapacitet 25%, të dëmton. Faturat e mia vijnë 100%”, tha Zamira. Restoranti shkurtoi orët e tyre kur porositë nga shtëpia do të thoshin se ata nuk po shihnin njerëzit e tyre të rregullt të zyrës në mëngjes herët. Gjatë pandemisë, atyre u është dashur të shkurtojnë stafin dhe familja e tyre është përfshirë edhe më shumë në punë. Pjesa e përparme e shtëpisë është punuar tërësisht nga Jerry, Zamira dhe dy fëmijët e tyre. Krenare, vajza e tyre, përdor Sofrën si bazë për biznesin e saj të ëmbëlsirave. Klientët erdhën në Sofra për të marrë ëmbëlsirat e saj të nxehta me çokollatë dhe ushqimet sezonale.

“Nëse nuk do të ishin ata, ne nuk do të ishim në gjendje ta bënim këtë,” tha Zamira. “Djali im është student me kohë të plotë. Vajza ime është mësuese me kohë të plotë. Puna së bashku me familjen është gjëja më e rëndësishme. Familja është ajo që do të na shpëtojë,” shtoi ajo.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

Zotërimi i një restoranti ishte gjëja e fundit që Zamira Lumani donte të bënte në jetën e saj.

Ajo u rrit në biznesin e restoranteve dhe pa se sa shumë punonin prindërit e saj dhe dëshironte një jetë ndryshe për veten dhe burrin e saj Gjyner, të cilit në Middleton të SHBA i i thërrasin Jerry.

Tani, 30 vjet më vonë, Zamira nuk mund ta imagjinojë jetën e saj ose familjen e saj pa restorantin e tyre. Jerry dhe Zamira kanë në bashkëpronësi Sofra Family Bistro dhe Villa Dolce, të dyja në Middleton, me vëllain dhe kunatën e Jerry, Faton dhe Luda Lumani. Ata ndajnë barrën e vendimmarrjes dhe pronësisë, por secili çift ka për detyrë të menaxhojë të përditshmen e një prej restoranteve.

Kur familja hapi për herë të parë Sofrën në 1991, ata e quajtën atë “Bavaria Family Restaurant” si një trashëgimi gjermane të zonës. Përfundimisht, më shumë artikuj shqiptarë u futën në menu dhe një ndryshimi i emrit u duk si hapi i duhur. Lumanët zgjodhën Sofrën, që do të thotë “tryeza familjare” në shqip.

Asgjë nuk mishëron shpirtin e Sofrës më shumë sesa kafeja turke. “Nuk është një filxhan kafe e shpejtë. Duhet kohë, ”tha Zamira. “Sa më shumë që të zgjasë, aq më mirë është. Ju e çmoni, e shijoni. Ashtë një filxhan kafe e vogël, por është kaq e kënaqshme”, thotë ajo për median amerikane “Madison”.

Me kokrrat e kafes të pjekura nga “Rusty Dog Coffee” çdo filxhan shërbehet me një shesh të kënaqësisë turke. Një klienti gjithmonë i shërbehet një copë ëmbëlsirë kur vijnë në një shtëpi shqiptare, tha Zamira, sepse kjo do të thotë që do të keni një bisedë të ëmbël. Mosdhënia e një karamele për mysafirët konsiderohet e pasjellshme.

“Andej nga jemi, është një nder shumë i lartë dhe ky është standardi që ne mbajmë për klientët tanë. Kjo është arsyeja pse ne ju japim një kënaqësi të kafes turke”, tha Zamira.

Sekreti i suxhukut

Në kohërat para-pandemike, Zamira mendonte për Sofrën si një vend ku njerëzit mund të vinin dhe të shlodheshin pak. Filozofia e tyre është përqendruar gjithmonë te “ushqimi i mirë, i bërë në shtëpi, me cilësi të lartë. Gjithçka nga e para ”, tha ajo.

Menuja është një miks i ushqimeve të preferuara dhe të shijshme të darkave nga Shqipëria. Zamira kujton restorantin e prindërve të saj me krepa me qershi të zezë të bëra me qershi të importuara Amarena. Ajo mësoi të bënte krepat nga babai i saj.

Specialiteti i shtëpisë së Sofrës janë sallamet aromatikë shqiptarë që janë bërë qendra e menusë. Të njohur si qebap, ato vijnë nga Shkupi, Maqedoni e Veriut, ku u rrit Jerry. Qebap është një përzierje msh qengji dhe viçi që mbajnë aromë nga skara e qymyrit, me një profil aromë të ngjashëm me qengjin në gjiro.

Restorantet në Shkup e kanë bërë këtë suxhuk duke përdorur receta sekrete për breza, tha Zamira. Jerry u përpoq të merrte recetën, por askush nuk do ta ndante atë. Kështu që ai filloi të krijonte të tijat. Përmes provave dhe gabimeve ai doli me një suxhuk shtëpiak që nuk ka konservantë. Tani receta e Jerry është po aq sekrete sa ato që ai nuk kishte qasje në vendin e tij.

Në restorant, qebapi shfaqet në një pjatë mëngjesi me dy vezë dhe patate, si “qershia mbi tortë” në hamburgerin e tyre për drekë dhe në pjesë më të mëdha si pjesë e darkave të veçanta. Ata janë gjithashtu në dispozicion për të marrë në shtëpi.

Shërbim darke

Ky vit i kaluar u ka treguar çiftit Lumani se sa e rëndësishme është të jesh fleksibël dhe i gatshëm të ndryshosh për suksesin e restorantit. Pa qenë në gjendje të mbështeten në një fluks të qëndrueshëm të klientëve të ulur, atyre u është dashur të bëjnë ndryshime.

“Me kapacitet 25%, të dëmton. Faturat e mia vijnë 100%”, tha Zamira. Restoranti shkurtoi orët e tyre kur porositë nga shtëpia do të thoshin se ata nuk po shihnin njerëzit e tyre të rregullt të zyrës në mëngjes herët. Gjatë pandemisë, atyre u është dashur të shkurtojnë stafin dhe familja e tyre është përfshirë edhe më shumë në punë. Pjesa e përparme e shtëpisë është punuar tërësisht nga Jerry, Zamira dhe dy fëmijët e tyre. Krenare, vajza e tyre, përdor Sofrën si bazë për biznesin e saj të ëmbëlsirave. Klientët erdhën në Sofra për të marrë ëmbëlsirat e saj të nxehta me çokollatë dhe ushqimet sezonale.

“Nëse nuk do të ishin ata, ne nuk do të ishim në gjendje ta bënim këtë,” tha Zamira. “Djali im është student me kohë të plotë. Vajza ime është mësuese me kohë të plotë. Puna së bashku me familjen është gjëja më e rëndësishme. Familja është ajo që do të na shpëtojë,” shtoi ajo.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

Zotërimi i një restoranti ishte gjëja e fundit që Zamira Lumani donte të bënte në jetën e saj.

Ajo u rrit në biznesin e restoranteve dhe pa se sa shumë punonin prindërit e saj dhe dëshironte një jetë ndryshe për veten dhe burrin e saj Gjyner, të cilit në Middleton të SHBA i i thërrasin Jerry.

Tani, 30 vjet më vonë, Zamira nuk mund ta imagjinojë jetën e saj ose familjen e saj pa restorantin e tyre. Jerry dhe Zamira kanë në bashkëpronësi Sofra Family Bistro dhe Villa Dolce, të dyja në Middleton, me vëllain dhe kunatën e Jerry, Faton dhe Luda Lumani. Ata ndajnë barrën e vendimmarrjes dhe pronësisë, por secili çift ka për detyrë të menaxhojë të përditshmen e një prej restoranteve.

Kur familja hapi për herë të parë Sofrën në 1991, ata e quajtën atë “Bavaria Family Restaurant” si një trashëgimi gjermane të zonës. Përfundimisht, më shumë artikuj shqiptarë u futën në menu dhe një ndryshimi i emrit u duk si hapi i duhur. Lumanët zgjodhën Sofrën, që do të thotë “tryeza familjare” në shqip.

Asgjë nuk mishëron shpirtin e Sofrës më shumë sesa kafeja turke. “Nuk është një filxhan kafe e shpejtë. Duhet kohë, ”tha Zamira. “Sa më shumë që të zgjasë, aq më mirë është. Ju e çmoni, e shijoni. Ashtë një filxhan kafe e vogël, por është kaq e kënaqshme”, thotë ajo për median amerikane “Madison”.

Me kokrrat e kafes të pjekura nga “Rusty Dog Coffee” çdo filxhan shërbehet me një shesh të kënaqësisë turke. Një klienti gjithmonë i shërbehet një copë ëmbëlsirë kur vijnë në një shtëpi shqiptare, tha Zamira, sepse kjo do të thotë që do të keni një bisedë të ëmbël. Mosdhënia e një karamele për mysafirët konsiderohet e pasjellshme.

“Andej nga jemi, është një nder shumë i lartë dhe ky është standardi që ne mbajmë për klientët tanë. Kjo është arsyeja pse ne ju japim një kënaqësi të kafes turke”, tha Zamira.

Sekreti i suxhukut

Në kohërat para-pandemike, Zamira mendonte për Sofrën si një vend ku njerëzit mund të vinin dhe të shlodheshin pak. Filozofia e tyre është përqendruar gjithmonë te “ushqimi i mirë, i bërë në shtëpi, me cilësi të lartë. Gjithçka nga e para ”, tha ajo.

Menuja është një miks i ushqimeve të preferuara dhe të shijshme të darkave nga Shqipëria. Zamira kujton restorantin e prindërve të saj me krepa me qershi të zezë të bëra me qershi të importuara Amarena. Ajo mësoi të bënte krepat nga babai i saj.

Specialiteti i shtëpisë së Sofrës janë sallamet aromatikë shqiptarë që janë bërë qendra e menusë. Të njohur si qebap, ato vijnë nga Shkupi, Maqedoni e Veriut, ku u rrit Jerry. Qebap është një përzierje msh qengji dhe viçi që mbajnë aromë nga skara e qymyrit, me një profil aromë të ngjashëm me qengjin në gjiro.

Restorantet në Shkup e kanë bërë këtë suxhuk duke përdorur receta sekrete për breza, tha Zamira. Jerry u përpoq të merrte recetën, por askush nuk do ta ndante atë. Kështu që ai filloi të krijonte të tijat. Përmes provave dhe gabimeve ai doli me një suxhuk shtëpiak që nuk ka konservantë. Tani receta e Jerry është po aq sekrete sa ato që ai nuk kishte qasje në vendin e tij.

Në restorant, qebapi shfaqet në një pjatë mëngjesi me dy vezë dhe patate, si “qershia mbi tortë” në hamburgerin e tyre për drekë dhe në pjesë më të mëdha si pjesë e darkave të veçanta. Ata janë gjithashtu në dispozicion për të marrë në shtëpi.

Shërbim darke

Ky vit i kaluar u ka treguar çiftit Lumani se sa e rëndësishme është të jesh fleksibël dhe i gatshëm të ndryshosh për suksesin e restorantit. Pa qenë në gjendje të mbështeten në një fluks të qëndrueshëm të klientëve të ulur, atyre u është dashur të bëjnë ndryshime.

“Me kapacitet 25%, të dëmton. Faturat e mia vijnë 100%”, tha Zamira. Restoranti shkurtoi orët e tyre kur porositë nga shtëpia do të thoshin se ata nuk po shihnin njerëzit e tyre të rregullt të zyrës në mëngjes herët. Gjatë pandemisë, atyre u është dashur të shkurtojnë stafin dhe familja e tyre është përfshirë edhe më shumë në punë. Pjesa e përparme e shtëpisë është punuar tërësisht nga Jerry, Zamira dhe dy fëmijët e tyre. Krenare, vajza e tyre, përdor Sofrën si bazë për biznesin e saj të ëmbëlsirave. Klientët erdhën në Sofra për të marrë ëmbëlsirat e saj të nxehta me çokollatë dhe ushqimet sezonale.

“Nëse nuk do të ishin ata, ne nuk do të ishim në gjendje ta bënim këtë,” tha Zamira. “Djali im është student me kohë të plotë. Vajza ime është mësuese me kohë të plotë. Puna së bashku me familjen është gjëja më e rëndësishme. Familja është ajo që do të na shpëtojë,” shtoi ajo.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.