Në episodin e radhës të “Rerouted: The Balkans”, gazetarja vegjetariane e Euronews, Eva ishte në Tiranë, për të zbuluar kuzhinën shqiptare.
Si është ushqimi në Shqipëri?
Ushqimi tradicional shqiptar është një përzierje e pjatave mesdhetare dhe ballkanike dhe për Evën në përshkrimin e saj karakterizohen nga rrënjët e tyre mes peizazhit malor dhe bregdetit.
Evës i bën përshtypje fërgesa një gatim vere i bërë me salcë domate, gjizë, speca dhe hudhër. Ajo shijohet më mirë e ftohtë me bukë të thekur dhe prandaj quhet darkë vere.
Megjithatë për gazetaren e Euronews shumë ushqime në Shqipëri janë vegjetariane dhe pse Nik, shoqëruesi i saj e gënjeu duke e çuar në një dyqan mishi të pjekur që në orët e para të mëngjesit. Ajo shkruan se specat e mbushur me oriz, byreku shqiptar, janë zakonisht me bazë perimesh dhe djathi.
Ajo thotë se kur shqiptarët gatuajnë mish, ai është gjithmonë i freskët dhe i butë. Pjata e mishit dhe sarmë, japrakët e lakrës të mbushura me mish dhe oriz janë zgjedhjet më të njohura të atyre që pëlqejnë mishin.
Ndërsa për ushqimet e ëmbla, Eva përmend tortën me qumësht, krepat e pjekur. Në përgjithësi, ushqimi shqiptar bazohet tek agrumet, peshku dhe brumi.
Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.