Botime në Diasporë/ Gazeta “Opinga” dhe jehona e saj në kryeqytetin francez

E enjte, 28 Tetor, 2021
E enjte, 28 Tetor, 2021

Botime në Diasporë/ Gazeta “Opinga” dhe jehona e saj në kryeqytetin francez

Gazeta e përmuajshme “Opinga” u botua në Paris në dy gjuhë, shqip dhe frëngjisht nga publicisti Nikolla Lako.

Numrat e saj të parë dolën në dhjetor të vitit 1919 për të vazhduar me më pak botime në vitin 1920. Gazeta kishte karakter politik dhe letrar.
Qëllimi i parë i “Opingës” ishte të informonte publikun europiano-perëndimor se populli shqiptar ekzistonte, se shqiptarët nuk ishin thjesht një “nocion gjeografik” dhe kufijtë e Shqipërisë duheshin rivendosur në dobi të shqiptarëve.

Në fillim të viteve ’20 të shekullit XIX, Nikolla Lako u përpoq ta ringjallte gazetën, duke i dhënë tematikë më të përgjithshme kryesisht, kulturore dhe informative.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.  

Gazeta e përmuajshme “Opinga” u botua në Paris në dy gjuhë, shqip dhe frëngjisht nga publicisti Nikolla Lako.

Numrat e saj të parë dolën në dhjetor të vitit 1919 për të vazhduar me më pak botime në vitin 1920. Gazeta kishte karakter politik dhe letrar.
Qëllimi i parë i “Opingës” ishte të informonte publikun europiano-perëndimor se populli shqiptar ekzistonte, se shqiptarët nuk ishin thjesht një “nocion gjeografik” dhe kufijtë e Shqipërisë duheshin rivendosur në dobi të shqiptarëve.

Në fillim të viteve ’20 të shekullit XIX, Nikolla Lako u përpoq ta ringjallte gazetën, duke i dhënë tematikë më të përgjithshme kryesisht, kulturore dhe informative.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.