Festivali i 10-të i Polifonisë / Trashëgimi e vyer për vendin tonë

E shtunë, 27 Nëntor, 2021
E shtunë, 27 Nëntor, 2021

Festivali i 10-të i Polifonisë / Trashëgimi e vyer për vendin tonë

“Polifonia Popullore Shqiptare”, bashkëudhëtarja e pa moshë e njërëzimit e cila na identifikon si Komb, trashëguar nga etërit tanë nëpër shekuj kumboi edhe këtë vit në Festivalin e 10-të kombëtarë të Polifonisë në Qytetin Antik, Bylis Mallakastër.

Kjo trashëgimi e vyer për vendin tonë shtrihet në dy treva. Në jug-perëndim mbizotëron kënga shumëzërëshe labe që plotësohet me katër zëra, duke filluar nga marrësi, kthyesi, hedhësi si dhe mbushja që është zëvendësuar me termin iso.

Me rastin e 29 Shtatorit ditës së festës së trashëgimënisë Kombëtare , Shoqata Kulturore Artistike ‘’Polifonia Shqiptare “, nën kujesin e Akademisë së Shkencës ,Kryetarit Z.Skënder Gjinushit, në bashkëpunim  me Bashkinë Mallakastër dhe Shoqatën Kulturore Atëdhetare Mallakastër ,në datën 24-25 Shtator , zhvilloi Festivalin e 10 -të Kombëtar të Polifonisë,

”Polifonia në Bylis 2021.”.

Kjo perlë e artit buron në pjesën më të madhe të shqiptarisë me një shtrirje nga derdhja e Shkumbinit, Librazhdit, Rrajcë e që hidhet në Strugë dhe zë tërë Çamërinë e del në Konispol, shpërthen fuqishëm në perëndim, nën freskinë, kaltërsinë dhe oshëtimën e dallgëve të Jonit e Adriatikut.

Prej disa vitesh festivali ka marrë përmasa mbarëkombëtare e ballkanike, pasi aty kanë marrë pjesë veç grupeve artistike nga Shqipëria e Jugut edhe grupe nga Kosova, Rajca, Kurbini, Kërraba, arbëreshët e Italisë e Greqisë, nga Janina, Bullgaria, etj.

Akademiku Pëllumb Xhufi premtoi se Akademia e Shkencave do jetë gjithnjë e më pranë këtij festivali dhe në të ardhmen do kontribuojë edhe për t’i kthyer ditët e festivalit në një forum të debatit shkencor mes specialistëve shqiptarë e të huaj, lidhur me problematikat e folklorit shqiptar, me ruajtjen e pasurimin e tij në kushtet e botës moderne e të globalizimit.

Një emër i rëndësisishëm dhe me një kontribut të çmuar në trashëgimin e këngës shumëzërëshe burimore të popullit shqiptar është edhe Drejtori ekzekutiv i shoqatës “Polifonia Shqiptare”, Yzeir Llanaj. Llanaj është bartës i kësaj vlere tradicionale kombëtare prej 50 vitesh në skenë si këngëtar dhe krijues, njëkohësisht dhe bashkudhëtar me shumë të tjerë që kanë lënë gjurmë në këngën shumëngjyrëshe.

Llanaj është i kujdesshëm në vlerësimin e të gjithë atyre artistëve që me mundim dhe përpjekje vijojnë të kontribuojnë që polifonia shqiptare të ketë trashëgimi, pavarësisht goditjeve që ka marrë ndër vite me ikjen e shumë artistëve dhe mos vlerësimin e duhur. Drejtori i Shoqatës “Polifonia Shqiptare” është i kujdesshëm në përmendjen e të gjithë emrave që kontribuan në organizimin e festivale të 10-të “Polifonia Popullore Shqiptare”:

“Falenderoj për bashkëpunimin korrekt Bashkinë Mallakastër me përkushtimin e vet Kryetarit të saj Z.Qerim Ismaili, N/Prefektes Znj.Mbarime Isufaj, Dr. Kulturës Znj, Naime Dervishaj, si dhe Shoqatën e Mallakastrës Av. Idajet Beqirin. Falenderoj mbështetësit e këtij aktiviteti si dhe stafin drejtues të Festivalit: Drejtorin organizativ Prof.Fatos Klosin, Drejtorin. Artistik Mjeshterin e Madh Zhani Ciko, Prof.Dr. Neritan Ceka, Kastriot Bezati Prof. Dr. Pëllumb Xhufi, kordinatorin Shkëlqim Goxhaj, Minella Kureta, Shkrimtarin Daut Gumeni, Av. Idajet Beqirin Elidion Llanaj. Falenderoj Deputetët, Znj. Antoneta Dhima, Prof. Ismet Beqirin, Prof. Pajtim Lutaj, Zini Goxhaj. Falenderoj jurinë e përzgjedhur, Daut Gumeni, Naime Dervishaj, Golik Jaupin, me Kryetar maestron Zhani Cikon si dhe moderatoren e shkëlqyer, ikonën prezantuese të aktiviteteve Znj. Silvana Braçe. Një falenderim dhe urim të pëzëmërt për gjithë grupet polifonike  pjesëmarrës,  për paraqitjen e tyre dinjitoze, si dhe publikun e mbrekullueshëm Mallakastrijot”, shprehet me mirënjohje të thellë Yzeri Llanaj me bindjen dhe dëshirën që i lexohet qartë në sy se do të vazhdojë të jap kontributin e tij për trashëgimin e kësaj pasuri kombëtare siç është Polifonia.

Çmimet sipas kategorive:

Çmimin e parë

1-Djemtë e Sarandës

Tre Çmimi të dyta

1-   Grupi Polifonia i Sevasteri

2-  Grupi i Amandja

3- Grupi Qyteti Tepelenë

çmime të katërta

1-Grupi Gjergj Arjaniti

2-Grupi polifonik i Dukatit

3 – Shqiponjat e Tërbaçit

4-Fier Shegani

Çmim i veçantë nderohet

1- Grupi Polifonik “Bashkimi’

Diaspora, si dhe Ansambli “Kurbini” ku u nderuan dhe individ e gruppe të veçantë me vlerësime e mirënjohëje të ndryshme.

Grupi Vituoz i Dukatit Grupet polifonike:

Shëndëlli Mallakastër

Solist – Festim Zotaj, Ali Shametaj, Baftjar Zeneli, Muhamet Zotaj

Grupi Amandia soliste

1- Amide Hysenaj Solistja më e mirë teksti Ilir Grabova

2- Bujar Sinani

1-Vallja e Grupi Zëri i Bilbilit

Grupi i Gramshit

Gajde, Ardit Llapushi

Lukëzim Muha, Neki Zhupani, Hasan Muho

Ansambli Vaçe Zela:

Fier Shegan

Mirënjohje Elegji: Teksti Dy valltaret e Kërrabës

10 Shqiponjat e Homofoni, Shpresa Kapo Tëbaçit me orgonizator Albert Habazaj.

Zaho Balili.

Mirënjohje: Grupi Djemtë e Mallakastrës, si solitja më e mirë natën e parë të Festivalit Znj.Anila Kapllanaj.

Kastriot Nuhaj, Xhezmi Osmënaj.

Djemtë e Tepelenës, Përfaqësuesi i Buronjavet Labe.

Mirënjohje: Grupi. Polifonik. “Pamvarsia “Vlorë me solistët më të mirë,Baro Bregu,Besa Shakaj,Skënder Habilaj.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

“Polifonia Popullore Shqiptare”, bashkëudhëtarja e pa moshë e njërëzimit e cila na identifikon si Komb, trashëguar nga etërit tanë nëpër shekuj kumboi edhe këtë vit në Festivalin e 10-të kombëtarë të Polifonisë në Qytetin Antik, Bylis Mallakastër.

Kjo trashëgimi e vyer për vendin tonë shtrihet në dy treva. Në jug-perëndim mbizotëron kënga shumëzërëshe labe që plotësohet me katër zëra, duke filluar nga marrësi, kthyesi, hedhësi si dhe mbushja që është zëvendësuar me termin iso.

Me rastin e 29 Shtatorit ditës së festës së trashëgimënisë Kombëtare , Shoqata Kulturore Artistike ‘’Polifonia Shqiptare “, nën kujesin e Akademisë së Shkencës ,Kryetarit Z.Skënder Gjinushit, në bashkëpunim  me Bashkinë Mallakastër dhe Shoqatën Kulturore Atëdhetare Mallakastër ,në datën 24-25 Shtator , zhvilloi Festivalin e 10 -të Kombëtar të Polifonisë,

”Polifonia në Bylis 2021.”.

Kjo perlë e artit buron në pjesën më të madhe të shqiptarisë me një shtrirje nga derdhja e Shkumbinit, Librazhdit, Rrajcë e që hidhet në Strugë dhe zë tërë Çamërinë e del në Konispol, shpërthen fuqishëm në perëndim, nën freskinë, kaltërsinë dhe oshëtimën e dallgëve të Jonit e Adriatikut.

Prej disa vitesh festivali ka marrë përmasa mbarëkombëtare e ballkanike, pasi aty kanë marrë pjesë veç grupeve artistike nga Shqipëria e Jugut edhe grupe nga Kosova, Rajca, Kurbini, Kërraba, arbëreshët e Italisë e Greqisë, nga Janina, Bullgaria, etj.

Akademiku Pëllumb Xhufi premtoi se Akademia e Shkencave do jetë gjithnjë e më pranë këtij festivali dhe në të ardhmen do kontribuojë edhe për t’i kthyer ditët e festivalit në një forum të debatit shkencor mes specialistëve shqiptarë e të huaj, lidhur me problematikat e folklorit shqiptar, me ruajtjen e pasurimin e tij në kushtet e botës moderne e të globalizimit.

Një emër i rëndësisishëm dhe me një kontribut të çmuar në trashëgimin e këngës shumëzërëshe burimore të popullit shqiptar është edhe Drejtori ekzekutiv i shoqatës “Polifonia Shqiptare”, Yzeir Llanaj. Llanaj është bartës i kësaj vlere tradicionale kombëtare prej 50 vitesh në skenë si këngëtar dhe krijues, njëkohësisht dhe bashkudhëtar me shumë të tjerë që kanë lënë gjurmë në këngën shumëngjyrëshe.

Llanaj është i kujdesshëm në vlerësimin e të gjithë atyre artistëve që me mundim dhe përpjekje vijojnë të kontribuojnë që polifonia shqiptare të ketë trashëgimi, pavarësisht goditjeve që ka marrë ndër vite me ikjen e shumë artistëve dhe mos vlerësimin e duhur. Drejtori i Shoqatës “Polifonia Shqiptare” është i kujdesshëm në përmendjen e të gjithë emrave që kontribuan në organizimin e festivale të 10-të “Polifonia Popullore Shqiptare”:

“Falenderoj për bashkëpunimin korrekt Bashkinë Mallakastër me përkushtimin e vet Kryetarit të saj Z.Qerim Ismaili, N/Prefektes Znj.Mbarime Isufaj, Dr. Kulturës Znj, Naime Dervishaj, si dhe Shoqatën e Mallakastrës Av. Idajet Beqirin. Falenderoj mbështetësit e këtij aktiviteti si dhe stafin drejtues të Festivalit: Drejtorin organizativ Prof.Fatos Klosin, Drejtorin. Artistik Mjeshterin e Madh Zhani Ciko, Prof.Dr. Neritan Ceka, Kastriot Bezati Prof. Dr. Pëllumb Xhufi, kordinatorin Shkëlqim Goxhaj, Minella Kureta, Shkrimtarin Daut Gumeni, Av. Idajet Beqirin Elidion Llanaj. Falenderoj Deputetët, Znj. Antoneta Dhima, Prof. Ismet Beqirin, Prof. Pajtim Lutaj, Zini Goxhaj. Falenderoj jurinë e përzgjedhur, Daut Gumeni, Naime Dervishaj, Golik Jaupin, me Kryetar maestron Zhani Cikon si dhe moderatoren e shkëlqyer, ikonën prezantuese të aktiviteteve Znj. Silvana Braçe. Një falenderim dhe urim të pëzëmërt për gjithë grupet polifonike  pjesëmarrës,  për paraqitjen e tyre dinjitoze, si dhe publikun e mbrekullueshëm Mallakastrijot”, shprehet me mirënjohje të thellë Yzeri Llanaj me bindjen dhe dëshirën që i lexohet qartë në sy se do të vazhdojë të jap kontributin e tij për trashëgimin e kësaj pasuri kombëtare siç është Polifonia.

Çmimet sipas kategorive:

Çmimin e parë

1-Djemtë e Sarandës

Tre Çmimi të dyta

1-   Grupi Polifonia i Sevasteri

2-  Grupi i Amandja

3- Grupi Qyteti Tepelenë

çmime të katërta

1-Grupi Gjergj Arjaniti

2-Grupi polifonik i Dukatit

3 – Shqiponjat e Tërbaçit

4-Fier Shegani

Çmim i veçantë nderohet

1- Grupi Polifonik “Bashkimi’

Diaspora, si dhe Ansambli “Kurbini” ku u nderuan dhe individ e gruppe të veçantë me vlerësime e mirënjohëje të ndryshme.

Grupi Vituoz i Dukatit Grupet polifonike:

Shëndëlli Mallakastër

Solist – Festim Zotaj, Ali Shametaj, Baftjar Zeneli, Muhamet Zotaj

Grupi Amandia soliste

1- Amide Hysenaj Solistja më e mirë teksti Ilir Grabova

2- Bujar Sinani

1-Vallja e Grupi Zëri i Bilbilit

Grupi i Gramshit

Gajde, Ardit Llapushi

Lukëzim Muha, Neki Zhupani, Hasan Muho

Ansambli Vaçe Zela:

Fier Shegan

Mirënjohje Elegji: Teksti Dy valltaret e Kërrabës

10 Shqiponjat e Homofoni, Shpresa Kapo Tëbaçit me orgonizator Albert Habazaj.

Zaho Balili.

Mirënjohje: Grupi Djemtë e Mallakastrës, si solitja më e mirë natën e parë të Festivalit Znj.Anila Kapllanaj.

Kastriot Nuhaj, Xhezmi Osmënaj.

Djemtë e Tepelenës, Përfaqësuesi i Buronjavet Labe.

Mirënjohje: Grupi. Polifonik. “Pamvarsia “Vlorë me solistët më të mirë,Baro Bregu,Besa Shakaj,Skënder Habilaj.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.