Destinacion shqiptar/ Rabdishta, fshati i gurtë por dhe kurativ

E mërkurë, 21 Prill, 2021
E mërkurë, 21 Prill, 2021

Destinacion shqiptar/ Rabdishta, fshati i gurtë por dhe kurativ

Rabdishta është përzgjedhur mes 100 fshatrave turistikë e që pret të ketë në hov të ri turistik për shkak të karakteristave të tij natyrore dhe vetive kurative.

Ndodhet në Dibër mes shumë destinacioneve të kësaj zone për të vizituar e për tu kënaqur me natyrën e traditën e kësaj treve. Fshati Rabdisht ndodhet vetëm 45 km larg qytetit të Peshkopisë por është mjaft i njohur për llixhat e tij.

Shtëpitë e gurta karakteristike

Rabdishti dallohet për akitekturën e veçantë të banesave. Është një nga fshatrat më karakteristike në Dibër pasi ka ruajtur me fanatizëm ndërtimet tradicionale prej guri. Sapo futesh në fshat të tërheqin vëmendjen kalldrëmet , sokaqet, si edhe dyert e mëdha prej druri. Nëse do të shëtisnit përreth fshatit do të dalloni burimet e shumta ujore, të cilat i japin një tjetër bukuri vendit, por mbi të gjitha ato njihen për cilësitë e larta kurative.

Gjithashtu monumentet e shumta natyrore si kroi i gjyshes apo dhe guri shqiponjës, bukuri këto që e bëjnë turistin të përhumbin në botën e imagjinatës.

Historia

Në fshatin Rabdisht mund të gjenden gjurmë që nga periudha ilire e deri në ditët e sotme. Siç e ka shqiptari traditën mikpritja është kryesore në këtë fshat dhe prodhimet e zonës nuk duhen lënë pa u shijuiar. Banorët të ofrojnë gatime që nga pula me jufka, patatet, gatimet me miell misri e djathi deri tek frutat e fermës dhe rrakia.

Vetite kurative te zonës
Lugina e shërimit quhen llixhat e Peshkopisë që ndodhen pikërisht në Rabdisht. Harmonizimi i vlerave kurative me mjedisin e bukur përreth e bën këtë zonë një destinacion turistik, me burime ujore të shumta të nxehta dhe të ftohta, pyje, vendbanime historike që pëlqehen nga të apasionuarit të ecjeve në natyre.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Rabdishta është përzgjedhur mes 100 fshatrave turistikë e që pret të ketë në hov të ri turistik për shkak të karakteristave të tij natyrore dhe vetive kurative.

Ndodhet në Dibër mes shumë destinacioneve të kësaj zone për të vizituar e për tu kënaqur me natyrën e traditën e kësaj treve. Fshati Rabdisht ndodhet vetëm 45 km larg qytetit të Peshkopisë por është mjaft i njohur për llixhat e tij.

Shtëpitë e gurta karakteristike

Rabdishti dallohet për akitekturën e veçantë të banesave. Është një nga fshatrat më karakteristike në Dibër pasi ka ruajtur me fanatizëm ndërtimet tradicionale prej guri. Sapo futesh në fshat të tërheqin vëmendjen kalldrëmet , sokaqet, si edhe dyert e mëdha prej druri. Nëse do të shëtisnit përreth fshatit do të dalloni burimet e shumta ujore, të cilat i japin një tjetër bukuri vendit, por mbi të gjitha ato njihen për cilësitë e larta kurative.

Gjithashtu monumentet e shumta natyrore si kroi i gjyshes apo dhe guri shqiponjës, bukuri këto që e bëjnë turistin të përhumbin në botën e imagjinatës.

Historia

Në fshatin Rabdisht mund të gjenden gjurmë që nga periudha ilire e deri në ditët e sotme. Siç e ka shqiptari traditën mikpritja është kryesore në këtë fshat dhe prodhimet e zonës nuk duhen lënë pa u shijuiar. Banorët të ofrojnë gatime që nga pula me jufka, patatet, gatimet me miell misri e djathi deri tek frutat e fermës dhe rrakia.

Vetite kurative te zonës
Lugina e shërimit quhen llixhat e Peshkopisë që ndodhen pikërisht në Rabdisht. Harmonizimi i vlerave kurative me mjedisin e bukur përreth e bën këtë zonë një destinacion turistik, me burime ujore të shumta të nxehta dhe të ftohta, pyje, vendbanime historike që pëlqehen nga të apasionuarit të ecjeve në natyre.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.