Ja cilat janë vendet që njohin patentat shqiptare

E diel, 25 Shkurt, 2024
E diel, 25 Shkurt, 2024

Ja cilat janë vendet që njohin patentat shqiptare

Së fundmi Italia dhe Shqipëria miratuan marrëveshjen për njohjen e ndërsjellë të patentave, e cila pritet të hyjë në fuqi brenda dy muajve pas botimit në Fletoren Zyrtare italiane. Nga pala shqiptare u botua në dokumentin zyrtar dy ditë më parë.

Lexo edhe- Pas Italisë, Xhaçka: Dritë jeshile nga Gjermania për njohjen e patentave

Vetë ministrja Olta Xhaçka një ditë më parë tha se është çelur drita jeshile për diskutime për një marrëveshje të tillë me Gjermaninë. Por cilat janë shtetet që aktualisht njohin lejen shqiptare të drejtimit?

Përsa i përket vendeve të rajonit, me Maqedoninë, Kosovën, Kroacinë, Malin e Zi dhe Greqinë ekzistojnë marrëveshjet që po zbatohen. Përsa i përket Greqisë, marrëveshja ka kohëzgjatje të papërcaktuar. Ndërsa me Kroacinë në fakt kjo marrëveshja ka përfunduar më 21 dhjetor 2020. Ndërsa me Serbinë dhe pse marrëveshja është firmosur në Beograd më 17 dhjetor 2014 por që nuk ka hyrë në fuqi pasi nuk është marrë njoftimi i fundit me shkrim nëpërmjet kanaleve diplomatike.

Ndërkaq, marrëveshja e sapofirmosur me Italinë pritet të hyjë në fuqi.

Marrëveshje që janë në proces janë me Emiratet e Bashkuara Arabe, ku memorandumi i mirëkuptimit është firmosur më 12 shkurt 2018 në Abu Dabi, dhe para arabe ka bërë me dije se memorandumi është i vlefshëm. Sipas ligjit tonë duhet që memorandumi të miratohet me VKM.

Ndërsa me Turqinë dhe Bosnje Hercegovinën marrëveshja është përfunduar dhe pritet nënshkrimi i saj.

Përsa i përket Belgjikës, ajo e njeh dhe konverton lejedrejtimi shqiptare dhe të njëjtën gjë bëjnë dhe Austria, Rumania, Bullgaria, Turqia, Çekia, Sllovenia dhe Polonia, edhe pse shteti shqiptar nuk ka njoftim zyrtar.

Ndërkohë kërkesë për njohje i është dërguar Gjermanisë, e cila nga ana e saj i ka dërguar formularët 16 landeve që do i shqyrtojnë për të marrë vendimin e tyre, Danimarkës, Spanjës, Rusisë dhe Holandës.

Përsa i përket Francës Ministria e jashtme e saj është shprehur se është e angazhuar në një reformë të njohjes së këmbimeve të patentave me jashtë. Në pritje të njohjes reciproke, lejedrejtimi shqiptare njihet në Francë për qëndrime afatshkurtra, deri në një vit me kusht që mbajtësi të mos jetë rezident në Francë. Gjithashtu studentët shqiptarë dhe mbajtësit e lejeve speciale të qëndrimit të dhëna nga Protokolli mund të udhëtojnë gjatë kohës së studimit apo misionit me lejedrejtimi të vlefshme shqiptare të shoqëruar me përkthim zyrtar.

Ndërsa mbajtësit e lejedrejtimit shqiptare që qëndrojnë në Francë më shumë se një vit dhe që janë detyruar të fitojnë leje drejtimin franceze përjashtohen nga detyrimi për të ndjekur 20 orë kurs praktik, para se të paraqiten në provimin praktik të lejedrejtimit franceze.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Së fundmi Italia dhe Shqipëria miratuan marrëveshjen për njohjen e ndërsjellë të patentave, e cila pritet të hyjë në fuqi brenda dy muajve pas botimit në Fletoren Zyrtare italiane. Nga pala shqiptare u botua në dokumentin zyrtar dy ditë më parë.

Lexo edhe- Pas Italisë, Xhaçka: Dritë jeshile nga Gjermania për njohjen e patentave

Vetë ministrja Olta Xhaçka një ditë më parë tha se është çelur drita jeshile për diskutime për një marrëveshje të tillë me Gjermaninë. Por cilat janë shtetet që aktualisht njohin lejen shqiptare të drejtimit?

Përsa i përket vendeve të rajonit, me Maqedoninë, Kosovën, Kroacinë, Malin e Zi dhe Greqinë ekzistojnë marrëveshjet që po zbatohen. Përsa i përket Greqisë, marrëveshja ka kohëzgjatje të papërcaktuar. Ndërsa me Kroacinë në fakt kjo marrëveshja ka përfunduar më 21 dhjetor 2020. Ndërsa me Serbinë dhe pse marrëveshja është firmosur në Beograd më 17 dhjetor 2014 por që nuk ka hyrë në fuqi pasi nuk është marrë njoftimi i fundit me shkrim nëpërmjet kanaleve diplomatike.

Ndërkaq, marrëveshja e sapofirmosur me Italinë pritet të hyjë në fuqi.

Marrëveshje që janë në proces janë me Emiratet e Bashkuara Arabe, ku memorandumi i mirëkuptimit është firmosur më 12 shkurt 2018 në Abu Dabi, dhe para arabe ka bërë me dije se memorandumi është i vlefshëm. Sipas ligjit tonë duhet që memorandumi të miratohet me VKM.

Ndërsa me Turqinë dhe Bosnje Hercegovinën marrëveshja është përfunduar dhe pritet nënshkrimi i saj.

Përsa i përket Belgjikës, ajo e njeh dhe konverton lejedrejtimi shqiptare dhe të njëjtën gjë bëjnë dhe Austria, Rumania, Bullgaria, Turqia, Çekia, Sllovenia dhe Polonia, edhe pse shteti shqiptar nuk ka njoftim zyrtar.

Ndërkohë kërkesë për njohje i është dërguar Gjermanisë, e cila nga ana e saj i ka dërguar formularët 16 landeve që do i shqyrtojnë për të marrë vendimin e tyre, Danimarkës, Spanjës, Rusisë dhe Holandës.

Përsa i përket Francës Ministria e jashtme e saj është shprehur se është e angazhuar në një reformë të njohjes së këmbimeve të patentave me jashtë. Në pritje të njohjes reciproke, lejedrejtimi shqiptare njihet në Francë për qëndrime afatshkurtra, deri në një vit me kusht që mbajtësi të mos jetë rezident në Francë. Gjithashtu studentët shqiptarë dhe mbajtësit e lejeve speciale të qëndrimit të dhëna nga Protokolli mund të udhëtojnë gjatë kohës së studimit apo misionit me lejedrejtimi të vlefshme shqiptare të shoqëruar me përkthim zyrtar.

Ndërsa mbajtësit e lejedrejtimit shqiptare që qëndrojnë në Francë më shumë se një vit dhe që janë detyruar të fitojnë leje drejtimin franceze përjashtohen nga detyrimi për të ndjekur 20 orë kurs praktik, para se të paraqiten në provimin praktik të lejedrejtimit franceze.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Së fundmi Italia dhe Shqipëria miratuan marrëveshjen për njohjen e ndërsjellë të patentave, e cila pritet të hyjë në fuqi brenda dy muajve pas botimit në Fletoren Zyrtare italiane. Nga pala shqiptare u botua në dokumentin zyrtar dy ditë më parë.

Lexo edhe- Pas Italisë, Xhaçka: Dritë jeshile nga Gjermania për njohjen e patentave

Vetë ministrja Olta Xhaçka një ditë më parë tha se është çelur drita jeshile për diskutime për një marrëveshje të tillë me Gjermaninë. Por cilat janë shtetet që aktualisht njohin lejen shqiptare të drejtimit?

Përsa i përket vendeve të rajonit, me Maqedoninë, Kosovën, Kroacinë, Malin e Zi dhe Greqinë ekzistojnë marrëveshjet që po zbatohen. Përsa i përket Greqisë, marrëveshja ka kohëzgjatje të papërcaktuar. Ndërsa me Kroacinë në fakt kjo marrëveshja ka përfunduar më 21 dhjetor 2020. Ndërsa me Serbinë dhe pse marrëveshja është firmosur në Beograd më 17 dhjetor 2014 por që nuk ka hyrë në fuqi pasi nuk është marrë njoftimi i fundit me shkrim nëpërmjet kanaleve diplomatike.

Ndërkaq, marrëveshja e sapofirmosur me Italinë pritet të hyjë në fuqi.

Marrëveshje që janë në proces janë me Emiratet e Bashkuara Arabe, ku memorandumi i mirëkuptimit është firmosur më 12 shkurt 2018 në Abu Dabi, dhe para arabe ka bërë me dije se memorandumi është i vlefshëm. Sipas ligjit tonë duhet që memorandumi të miratohet me VKM.

Ndërsa me Turqinë dhe Bosnje Hercegovinën marrëveshja është përfunduar dhe pritet nënshkrimi i saj.

Përsa i përket Belgjikës, ajo e njeh dhe konverton lejedrejtimi shqiptare dhe të njëjtën gjë bëjnë dhe Austria, Rumania, Bullgaria, Turqia, Çekia, Sllovenia dhe Polonia, edhe pse shteti shqiptar nuk ka njoftim zyrtar.

Ndërkohë kërkesë për njohje i është dërguar Gjermanisë, e cila nga ana e saj i ka dërguar formularët 16 landeve që do i shqyrtojnë për të marrë vendimin e tyre, Danimarkës, Spanjës, Rusisë dhe Holandës.

Përsa i përket Francës Ministria e jashtme e saj është shprehur se është e angazhuar në një reformë të njohjes së këmbimeve të patentave me jashtë. Në pritje të njohjes reciproke, lejedrejtimi shqiptare njihet në Francë për qëndrime afatshkurtra, deri në një vit me kusht që mbajtësi të mos jetë rezident në Francë. Gjithashtu studentët shqiptarë dhe mbajtësit e lejeve speciale të qëndrimit të dhëna nga Protokolli mund të udhëtojnë gjatë kohës së studimit apo misionit me lejedrejtimi të vlefshme shqiptare të shoqëruar me përkthim zyrtar.

Ndërsa mbajtësit e lejedrejtimit shqiptare që qëndrojnë në Francë më shumë se një vit dhe që janë detyruar të fitojnë leje drejtimin franceze përjashtohen nga detyrimi për të ndjekur 20 orë kurs praktik, para se të paraqiten në provimin praktik të lejedrejtimit franceze.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.