SHBA/ Visar Tasimi bën bilancin e Këshillit Koordinues të Diasporës

E enjte, 13 Qershor, 2024
E enjte, 13 Qershor, 2024

SHBA/ Visar Tasimi bën bilancin e Këshillit Koordinues të Diasporës

Visar Tasimi, anëtar i Këshillit Koordinues të Diasporës që jeton në Connecticut, në një intervistë për ALB Tv USA shpjegoi rolin e Këshillit Koordinues të Diasporës.

“Këshilli Koordinues i Diasporës është krijuar në bazë të aktit të parlamentit, që Ministri i shtetit për Diasporën, Pandeli Majko ka punuar disa vite.  Anëtarët janë nga vende të ndryshme të botës. Përzgjedhja është  bërë nëpërmjet aplikimeve. Të gjithë anëtarët kanë dërguar informacionet personale në Ambasadat e vendeve ku jetojnë dhe më pas u bë përzgjedhja e 15 anëtarëve të parë.”

Visar Tasimi thekson se KKD është një organ i pavarur nga politika: “KKD është një organ i pavarur që si detyrë kanë të jenë një urë lidhëse mes Diasporës dhe strukturave qeverisëse në Shqipëri. Nëpërmjet këtij këshilli shqiptarët kudo që ndodhen kanë një organizatë ku mund të drejtohen. Për fat të keq muajt e parë të KKD kanë qenë shumë të vështira, në fillim situate për shkak të tërmetit, pastaj pandemia, por shpresojmë që gjërat do bëhen më mirë.

Tasimi foli edhe për programin e KKD, ku sigurisht muajt e fundit fokusi ka qenë garantimi i votës së Diasporës. “Janë disa aspekte, një pjesë e strategjisë është të merret me shkollat shqipe në Diasporë, furnizimi me tekste në gjuhën shqipe për shkolla, hapja e qendrave kulturore. Së fundmi jemi marrë edhe me sigurimin e votës së Diasporës. Ndër përsa i përket aktiviteteve gjatë këtij viti  mund të përmend punën e parë ka qenë angazhimi me ndihma për tërmetin, për të mbledhur sa më shumë fonde. Më pas kemi kontribuar gjatë kohës së pandemisë. Kemi ndihmuar 27 kombas që mbetën në kufi të Kapshticës. KKD i mundësoi akomodimin në hotele për dy javë.”

Tasimi tregon se sigurimi i votës do t’i jepte më shumë rëndësi Diasporës në sytë e qeveritarëve në Shqipëri: “Hapi i parë për t’i hapur rrugën votimit ishte reforma zgjedhore që ndodhi në qershor, dhe që nga ajo kohë KQZ duhet të niste procedurat, por për fat të keq ende nuk është realizuar Nuk ka consensus politik në realizimin e rregullave, për mendimin tim është gabim, që ndodh vetëm për shkak të një ngërci, pasi ligji ka kaluar në parlament dhe duhet zbatuar. Edhe pse kanë mbetur shumë pak javë, dhe edhe nëse KQZ thotë se do të ndodh do të jetë shumë e vështirë. Janë disa kandidatë në listat për deputetë që janë pjesë e Diasporës, por nuk ka një parti më vete që i dedikohet Diasporës. Është e vështirë të krijohen lidhje shumë të forta mes strukturave qeveritare dhe shqiptarëve që ndodhen jashtë vendit. Politikanët e kanë detyrën e tyre ti shërbejnë popullit, por angazhimi i Diasporës është dicka e vështirë, pa pasur një mënyrë votimi me postë ose elektronike është vështirë që shqiptarët të marrin avionin dhe të votojnë, sidomos në kohë pandemie. Nëse vota me postë realizohet dhe Diaspora do të ketë ndikim, një influencë në këto zgjedhje, atëherë edhe vëmendje e politikës ndaj Diasporës do të jetë më e madhe, do të ndryshojë indiferenca që kanë ndaj shqiptarëve të Diasporës”, u shpreh Visar Tasimi.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Visar Tasimi, anëtar i Këshillit Koordinues të Diasporës që jeton në Connecticut, në një intervistë për ALB Tv USA shpjegoi rolin e Këshillit Koordinues të Diasporës.

“Këshilli Koordinues i Diasporës është krijuar në bazë të aktit të parlamentit, që Ministri i shtetit për Diasporën, Pandeli Majko ka punuar disa vite.  Anëtarët janë nga vende të ndryshme të botës. Përzgjedhja është  bërë nëpërmjet aplikimeve. Të gjithë anëtarët kanë dërguar informacionet personale në Ambasadat e vendeve ku jetojnë dhe më pas u bë përzgjedhja e 15 anëtarëve të parë.”

Visar Tasimi thekson se KKD është një organ i pavarur nga politika: “KKD është një organ i pavarur që si detyrë kanë të jenë një urë lidhëse mes Diasporës dhe strukturave qeverisëse në Shqipëri. Nëpërmjet këtij këshilli shqiptarët kudo që ndodhen kanë një organizatë ku mund të drejtohen. Për fat të keq muajt e parë të KKD kanë qenë shumë të vështira, në fillim situate për shkak të tërmetit, pastaj pandemia, por shpresojmë që gjërat do bëhen më mirë.

Tasimi foli edhe për programin e KKD, ku sigurisht muajt e fundit fokusi ka qenë garantimi i votës së Diasporës. “Janë disa aspekte, një pjesë e strategjisë është të merret me shkollat shqipe në Diasporë, furnizimi me tekste në gjuhën shqipe për shkolla, hapja e qendrave kulturore. Së fundmi jemi marrë edhe me sigurimin e votës së Diasporës. Ndër përsa i përket aktiviteteve gjatë këtij viti  mund të përmend punën e parë ka qenë angazhimi me ndihma për tërmetin, për të mbledhur sa më shumë fonde. Më pas kemi kontribuar gjatë kohës së pandemisë. Kemi ndihmuar 27 kombas që mbetën në kufi të Kapshticës. KKD i mundësoi akomodimin në hotele për dy javë.”

Tasimi tregon se sigurimi i votës do t’i jepte më shumë rëndësi Diasporës në sytë e qeveritarëve në Shqipëri: “Hapi i parë për t’i hapur rrugën votimit ishte reforma zgjedhore që ndodhi në qershor, dhe që nga ajo kohë KQZ duhet të niste procedurat, por për fat të keq ende nuk është realizuar Nuk ka consensus politik në realizimin e rregullave, për mendimin tim është gabim, që ndodh vetëm për shkak të një ngërci, pasi ligji ka kaluar në parlament dhe duhet zbatuar. Edhe pse kanë mbetur shumë pak javë, dhe edhe nëse KQZ thotë se do të ndodh do të jetë shumë e vështirë. Janë disa kandidatë në listat për deputetë që janë pjesë e Diasporës, por nuk ka një parti më vete që i dedikohet Diasporës. Është e vështirë të krijohen lidhje shumë të forta mes strukturave qeveritare dhe shqiptarëve që ndodhen jashtë vendit. Politikanët e kanë detyrën e tyre ti shërbejnë popullit, por angazhimi i Diasporës është dicka e vështirë, pa pasur një mënyrë votimi me postë ose elektronike është vështirë që shqiptarët të marrin avionin dhe të votojnë, sidomos në kohë pandemie. Nëse vota me postë realizohet dhe Diaspora do të ketë ndikim, një influencë në këto zgjedhje, atëherë edhe vëmendje e politikës ndaj Diasporës do të jetë më e madhe, do të ndryshojë indiferenca që kanë ndaj shqiptarëve të Diasporës”, u shpreh Visar Tasimi.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Visar Tasimi, anëtar i Këshillit Koordinues të Diasporës që jeton në Connecticut, në një intervistë për ALB Tv USA shpjegoi rolin e Këshillit Koordinues të Diasporës.

“Këshilli Koordinues i Diasporës është krijuar në bazë të aktit të parlamentit, që Ministri i shtetit për Diasporën, Pandeli Majko ka punuar disa vite.  Anëtarët janë nga vende të ndryshme të botës. Përzgjedhja është  bërë nëpërmjet aplikimeve. Të gjithë anëtarët kanë dërguar informacionet personale në Ambasadat e vendeve ku jetojnë dhe më pas u bë përzgjedhja e 15 anëtarëve të parë.”

Visar Tasimi thekson se KKD është një organ i pavarur nga politika: “KKD është një organ i pavarur që si detyrë kanë të jenë një urë lidhëse mes Diasporës dhe strukturave qeverisëse në Shqipëri. Nëpërmjet këtij këshilli shqiptarët kudo që ndodhen kanë një organizatë ku mund të drejtohen. Për fat të keq muajt e parë të KKD kanë qenë shumë të vështira, në fillim situate për shkak të tërmetit, pastaj pandemia, por shpresojmë që gjërat do bëhen më mirë.

Tasimi foli edhe për programin e KKD, ku sigurisht muajt e fundit fokusi ka qenë garantimi i votës së Diasporës. “Janë disa aspekte, një pjesë e strategjisë është të merret me shkollat shqipe në Diasporë, furnizimi me tekste në gjuhën shqipe për shkolla, hapja e qendrave kulturore. Së fundmi jemi marrë edhe me sigurimin e votës së Diasporës. Ndër përsa i përket aktiviteteve gjatë këtij viti  mund të përmend punën e parë ka qenë angazhimi me ndihma për tërmetin, për të mbledhur sa më shumë fonde. Më pas kemi kontribuar gjatë kohës së pandemisë. Kemi ndihmuar 27 kombas që mbetën në kufi të Kapshticës. KKD i mundësoi akomodimin në hotele për dy javë.”

Tasimi tregon se sigurimi i votës do t’i jepte më shumë rëndësi Diasporës në sytë e qeveritarëve në Shqipëri: “Hapi i parë për t’i hapur rrugën votimit ishte reforma zgjedhore që ndodhi në qershor, dhe që nga ajo kohë KQZ duhet të niste procedurat, por për fat të keq ende nuk është realizuar Nuk ka consensus politik në realizimin e rregullave, për mendimin tim është gabim, që ndodh vetëm për shkak të një ngërci, pasi ligji ka kaluar në parlament dhe duhet zbatuar. Edhe pse kanë mbetur shumë pak javë, dhe edhe nëse KQZ thotë se do të ndodh do të jetë shumë e vështirë. Janë disa kandidatë në listat për deputetë që janë pjesë e Diasporës, por nuk ka një parti më vete që i dedikohet Diasporës. Është e vështirë të krijohen lidhje shumë të forta mes strukturave qeveritare dhe shqiptarëve që ndodhen jashtë vendit. Politikanët e kanë detyrën e tyre ti shërbejnë popullit, por angazhimi i Diasporës është dicka e vështirë, pa pasur një mënyrë votimi me postë ose elektronike është vështirë që shqiptarët të marrin avionin dhe të votojnë, sidomos në kohë pandemie. Nëse vota me postë realizohet dhe Diaspora do të ketë ndikim, një influencë në këto zgjedhje, atëherë edhe vëmendje e politikës ndaj Diasporës do të jetë më e madhe, do të ndryshojë indiferenca që kanë ndaj shqiptarëve të Diasporës”, u shpreh Visar Tasimi.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.