Recesioni më i shkurtër në histori? Shifrat e punësimit në maj ndezin shpresën

E shtunë, 24 Shkurt, 2024
E shtunë, 24 Shkurt, 2024

Recesioni më i shkurtër në histori? Shifrat e punësimit në maj ndezin shpresën

Një ngritje e mahnitshme në listat e pagave gjatë muajit maj ka ndezur shpresat se rënia ekonomike mund të mos jetë aq e keqe sa dukej dhe së shpejti mund t’i hapë rrugë një rikthimi punëtorëve në punët e tyre dhe një rikuperim më të gjerë të ekonomisë.

Atje ku ekonomistët e Wall Street po kërkonin një humbje të vendeve të punës prej rreth 8 milion, muaji në të vërtetë pa një fitim prej 2.5 milion.

Të dhënat tani “sugjerojnë që fitimet e majit janë vetëm fillimi “, tha Tom Porcelli, shefi ekonomist amerikan në RBC Capital Markets. “Rruga e rimëkëmbjes sugjeron një Qershor ku priten rreth 10 milionë vende të reja pune si një pikë fillestare e arsyeshme për bisedën.”

Nëse ky numër është kudo i saktë, do të sugjeronte një kthesë mahnitëse dhe do t’i bënte ekonomistët të flasin përsëri për një rikuperim të mundshëm në formë V-je, duke e bërë potencialisht recesionin më të shkurtër në historinë e Sh.B.A.

Por, pse erdhi kjo? Së pari, financimi i qeverisë ndihmoi në zbutjen e një vale papunësie të përkohshme që përndryshe do të vinte me urdhra të qëndrimit në shtëpi që lidheshin me koronavirusin. Pastaj, shtetet dhe qytetet u rihapën më shpejt sesa parashikohej. Më në fund, ekonomia amerikane, e cila dukej sikur  po binte edhe para mbylljes, tregoi një ndjenjë të çuditshme qëndrueshmërie që i dha një tjetër forcë një parashikimi të paprecedentë në Wall Street që dukej sikur kundërshtonte bazat ekonomike. / SCAN

Një ngritje e mahnitshme në listat e pagave gjatë muajit maj ka ndezur shpresat se rënia ekonomike mund të mos jetë aq e keqe sa dukej dhe së shpejti mund t’i hapë rrugë një rikthimi punëtorëve në punët e tyre dhe një rikuperim më të gjerë të ekonomisë.

Atje ku ekonomistët e Wall Street po kërkonin një humbje të vendeve të punës prej rreth 8 milion, muaji në të vërtetë pa një fitim prej 2.5 milion.

Të dhënat tani “sugjerojnë që fitimet e majit janë vetëm fillimi “, tha Tom Porcelli, shefi ekonomist amerikan në RBC Capital Markets. “Rruga e rimëkëmbjes sugjeron një Qershor ku priten rreth 10 milionë vende të reja pune si një pikë fillestare e arsyeshme për bisedën.”

Nëse ky numër është kudo i saktë, do të sugjeronte një kthesë mahnitëse dhe do t’i bënte ekonomistët të flasin përsëri për një rikuperim të mundshëm në formë V-je, duke e bërë potencialisht recesionin më të shkurtër në historinë e Sh.B.A.

Por, pse erdhi kjo? Së pari, financimi i qeverisë ndihmoi në zbutjen e një vale papunësie të përkohshme që përndryshe do të vinte me urdhra të qëndrimit në shtëpi që lidheshin me koronavirusin. Pastaj, shtetet dhe qytetet u rihapën më shpejt sesa parashikohej. Më në fund, ekonomia amerikane, e cila dukej sikur  po binte edhe para mbylljes, tregoi një ndjenjë të çuditshme qëndrueshmërie që i dha një tjetër forcë një parashikimi të paprecedentë në Wall Street që dukej sikur kundërshtonte bazat ekonomike. / SCAN

Një ngritje e mahnitshme në listat e pagave gjatë muajit maj ka ndezur shpresat se rënia ekonomike mund të mos jetë aq e keqe sa dukej dhe së shpejti mund t’i hapë rrugë një rikthimi punëtorëve në punët e tyre dhe një rikuperim më të gjerë të ekonomisë.

Atje ku ekonomistët e Wall Street po kërkonin një humbje të vendeve të punës prej rreth 8 milion, muaji në të vërtetë pa një fitim prej 2.5 milion.

Të dhënat tani “sugjerojnë që fitimet e majit janë vetëm fillimi “, tha Tom Porcelli, shefi ekonomist amerikan në RBC Capital Markets. “Rruga e rimëkëmbjes sugjeron një Qershor ku priten rreth 10 milionë vende të reja pune si një pikë fillestare e arsyeshme për bisedën.”

Nëse ky numër është kudo i saktë, do të sugjeronte një kthesë mahnitëse dhe do t’i bënte ekonomistët të flasin përsëri për një rikuperim të mundshëm në formë V-je, duke e bërë potencialisht recesionin më të shkurtër në historinë e Sh.B.A.

Por, pse erdhi kjo? Së pari, financimi i qeverisë ndihmoi në zbutjen e një vale papunësie të përkohshme që përndryshe do të vinte me urdhra të qëndrimit në shtëpi që lidheshin me koronavirusin. Pastaj, shtetet dhe qytetet u rihapën më shpejt sesa parashikohej. Më në fund, ekonomia amerikane, e cila dukej sikur  po binte edhe para mbylljes, tregoi një ndjenjë të çuditshme qëndrueshmërie që i dha një tjetër forcë një parashikimi të paprecedentë në Wall Street që dukej sikur kundërshtonte bazat ekonomike. / SCAN