SHBA/ Klement Bardhi: COVID-19 dhe ndikimi i tij tek Real Estate

E enjte, 13 Qershor, 2024
E enjte, 13 Qershor, 2024

SHBA/ Klement Bardhi: COVID-19 dhe ndikimi i tij tek Real Estate

Klement Bardhi, komisioner dhe pronari i zyrës “Eagle Real Estate” ka folur për situatën që ka sjellë pandemia e COVID-19 në biznesin e tij, përkatësisht në qyetin e Michiganit. Bizneset Real Estate në SHBA së fundmi kanë filluar punë me kujdes maksimal nga punonjësit dhe klientët duke vendosur maska dhe doreza sipas rregullave. Hapja e ekonomisë duket se është në hapa të mbarë.

Sipas Bardhit periudha nga janari deri në mars, kur pandemia nuk kishte marrë përmasa të mëdha, ka qenë një periudhë për Real Estate, madje më e mirë se vitin e kaluar.

“Në të njëjtën periudhë me vitin e kaluar ne kishim 10% më shumë, po ashtu çmimet ishin 8% më të larta se marsi i vitit të kaluar.
Ndërsa në muajin prill pas mbylljes nga COVID-19, nëse në vitin e kaluar kishim 2000 shtëpi në market, këtë vit numri ra në 300 shtëpi. Kjo gjë e uli aktivitetin e biznesit dhe krijoi gjithashtu vështirësi në tregimin e shtëpive sepse u bllokua çdo gjë përfshirë edhe ndërtimet e reja. Numri i ulët i shtëpive që janë për t’u shitur sjell një garë për blerjen e tyre dhe çmimi i shtëpive mbetet në nivele të larta. Në këtë situatë që jemi ulje çmimi parashikohet vetëm në masën 2-4%”, shprehet Klement Bardhi.

Sipas rregullave të nxjerra nga shteti i Michiganit për aktivitetin e Real Estate, as blerësit por as agjentët e shitjes nuk lejohen të hyjnë për të parë një shtëpi pa maska dhe pa doreza. Lirshmëria nuk do të jetë si më parë por njerëzit detyrimisht do t’u përshtaten kushteve.
Këshilla që Bardhi u jep klientëve të tij është që ta shfrytëzojnë këtë periudhë duke folur me oficerët e kredive dhe për të ulur normat e interesit dhe si rrjedhojë të bëjnë pagesa më të ulëta. Kjo periudhë sipas me norma interesi kaq të ulëta nuk vjen më për një kohë të gjatë.

“Këtu në Michigan ka dalë një program për personat që blejnë shtëpi për herë të parë, ndryshe quhet asistenca për pagesën e shtëpisë. Kjo është si punë kredie e dytë që jepet nga shteti por ti nuk e paguan në momentin që blen shtëpinë por në qoftë se për një periudhë 5 vjeçare ti nuk e shitur shtëpinë apo nuk e ke dhënë me qera por e ke përdorur vetëm për banim atëherë kjo kredi të falet nga shteti”, përfundon ai.

Burimi origjinal, këtu:

Klement Bardhi, komisioner dhe pronari i zyrës “Eagle Real Estate” ka folur për situatën që ka sjellë pandemia e COVID-19 në biznesin e tij, përkatësisht në qyetin e Michiganit. Bizneset Real Estate në SHBA së fundmi kanë filluar punë me kujdes maksimal nga punonjësit dhe klientët duke vendosur maska dhe doreza sipas rregullave. Hapja e ekonomisë duket se është në hapa të mbarë.

Sipas Bardhit periudha nga janari deri në mars, kur pandemia nuk kishte marrë përmasa të mëdha, ka qenë një periudhë për Real Estate, madje më e mirë se vitin e kaluar.

“Në të njëjtën periudhë me vitin e kaluar ne kishim 10% më shumë, po ashtu çmimet ishin 8% më të larta se marsi i vitit të kaluar.
Ndërsa në muajin prill pas mbylljes nga COVID-19, nëse në vitin e kaluar kishim 2000 shtëpi në market, këtë vit numri ra në 300 shtëpi. Kjo gjë e uli aktivitetin e biznesit dhe krijoi gjithashtu vështirësi në tregimin e shtëpive sepse u bllokua çdo gjë përfshirë edhe ndërtimet e reja. Numri i ulët i shtëpive që janë për t’u shitur sjell një garë për blerjen e tyre dhe çmimi i shtëpive mbetet në nivele të larta. Në këtë situatë që jemi ulje çmimi parashikohet vetëm në masën 2-4%”, shprehet Klement Bardhi.

Sipas rregullave të nxjerra nga shteti i Michiganit për aktivitetin e Real Estate, as blerësit por as agjentët e shitjes nuk lejohen të hyjnë për të parë një shtëpi pa maska dhe pa doreza. Lirshmëria nuk do të jetë si më parë por njerëzit detyrimisht do t’u përshtaten kushteve.
Këshilla që Bardhi u jep klientëve të tij është që ta shfrytëzojnë këtë periudhë duke folur me oficerët e kredive dhe për të ulur normat e interesit dhe si rrjedhojë të bëjnë pagesa më të ulëta. Kjo periudhë sipas me norma interesi kaq të ulëta nuk vjen më për një kohë të gjatë.

“Këtu në Michigan ka dalë një program për personat që blejnë shtëpi për herë të parë, ndryshe quhet asistenca për pagesën e shtëpisë. Kjo është si punë kredie e dytë që jepet nga shteti por ti nuk e paguan në momentin që blen shtëpinë por në qoftë se për një periudhë 5 vjeçare ti nuk e shitur shtëpinë apo nuk e ke dhënë me qera por e ke përdorur vetëm për banim atëherë kjo kredi të falet nga shteti”, përfundon ai.

Burimi origjinal, këtu:

Klement Bardhi, komisioner dhe pronari i zyrës “Eagle Real Estate” ka folur për situatën që ka sjellë pandemia e COVID-19 në biznesin e tij, përkatësisht në qyetin e Michiganit. Bizneset Real Estate në SHBA së fundmi kanë filluar punë me kujdes maksimal nga punonjësit dhe klientët duke vendosur maska dhe doreza sipas rregullave. Hapja e ekonomisë duket se është në hapa të mbarë.

Sipas Bardhit periudha nga janari deri në mars, kur pandemia nuk kishte marrë përmasa të mëdha, ka qenë një periudhë për Real Estate, madje më e mirë se vitin e kaluar.

“Në të njëjtën periudhë me vitin e kaluar ne kishim 10% më shumë, po ashtu çmimet ishin 8% më të larta se marsi i vitit të kaluar.
Ndërsa në muajin prill pas mbylljes nga COVID-19, nëse në vitin e kaluar kishim 2000 shtëpi në market, këtë vit numri ra në 300 shtëpi. Kjo gjë e uli aktivitetin e biznesit dhe krijoi gjithashtu vështirësi në tregimin e shtëpive sepse u bllokua çdo gjë përfshirë edhe ndërtimet e reja. Numri i ulët i shtëpive që janë për t’u shitur sjell një garë për blerjen e tyre dhe çmimi i shtëpive mbetet në nivele të larta. Në këtë situatë që jemi ulje çmimi parashikohet vetëm në masën 2-4%”, shprehet Klement Bardhi.

Sipas rregullave të nxjerra nga shteti i Michiganit për aktivitetin e Real Estate, as blerësit por as agjentët e shitjes nuk lejohen të hyjnë për të parë një shtëpi pa maska dhe pa doreza. Lirshmëria nuk do të jetë si më parë por njerëzit detyrimisht do t’u përshtaten kushteve.
Këshilla që Bardhi u jep klientëve të tij është që ta shfrytëzojnë këtë periudhë duke folur me oficerët e kredive dhe për të ulur normat e interesit dhe si rrjedhojë të bëjnë pagesa më të ulëta. Kjo periudhë sipas me norma interesi kaq të ulëta nuk vjen më për një kohë të gjatë.

“Këtu në Michigan ka dalë një program për personat që blejnë shtëpi për herë të parë, ndryshe quhet asistenca për pagesën e shtëpisë. Kjo është si punë kredie e dytë që jepet nga shteti por ti nuk e paguan në momentin që blen shtëpinë por në qoftë se për një periudhë 5 vjeçare ti nuk e shitur shtëpinë apo nuk e ke dhënë me qera por e ke përdorur vetëm për banim atëherë kjo kredi të falet nga shteti”, përfundon ai.

Burimi origjinal, këtu: