Itali/ Plaka, familja shqiptare sinonim i frutave dhe perimeve në Pistoia

E enjte, 2 Maj, 2024
E enjte, 2 Maj, 2024

Itali/ Plaka, familja shqiptare sinonim i frutave dhe perimeve në Pistoia

“Asgjë nuk vjen pa mundim, por nëse bëni përpjekje për të, gjërat bëhen dhe kënaqësitë vijnë”. Mjaftojnë këto pak fjalë, të shqiptuara me një ndjesi krenarie, për të kuptuar se me ccfare brumi është gatuar Antonion Plaka, 39-vjeçari me origjinë nga Fieri i Shqipërisë, i cili mbërriti në Pistoia në vitin 1998, kur ishte vetëm 13 vjeç.

E tija, si ajo e një pjese të familjes së tij që kishte mbërritur tashmë në Pistoia në fillim të viteve ’90, është historia e atyre që ia dolën të vetëm, duke hapur me kalimin e viteve një sërë aktivitetesh tregtare që e kanë bërë edhe simbolin e shitjes së frutave dhe perimeve në qytet, me atë tendë blu dhe kamionin “Plaka fruta-perime”, që të gjithë pistoianët e njohin tashmë.

Por jo vetëm kaq, pasi bëri për vete klientët me fruta e perime gjithmonë të freskëta dhe cilësore, në vitin 2018 ai filloi të zgjerojë biznesin duke hapur edhe dy dyqane ushqimore dhe produktesh tipike. E para në rrugën “Adua”, e dyta në rrugën “Metello Gianni”.

“Asgjë nuk ishte e lehtë tregon ai – por puna e vështirë, në fund, na lejoi të arrijmë këtu. Dhe kjo është shtytja më e mirë për të vazhduar rritjen”.

Historia e Antonion Plakës vjen nga larg, në kohë dhe hapësirë, dhe fillon me vendimin e dhimbshëm për të lënë shtëpinë dhe prindërit e tij në Fier – ku ata ende jetojnë – për t’u bashkuar me vëllain dhe kushëririn e tij të madh që tashmë jetonin në Pistoia.

Qytet në të cilin komuniteti shqiptar është komuniteti i huaj më i madh për nga numri i banorëve dhe që është afër 9% e numrit të përgjithshëm të qytetarëve.

“Në vitin 1998 isha 13 – thotë Plaka – por të vazhdoja të jetoja në Shqipëri ishte e pamundur. Në ato vite vendi im u copëtua nga një luftë e tmerrshme civile. Nuk kishte punë, nuk kishte paqe, nuk kishte të ardhme. Pikërisht në atë moment vendosa të vij në Itali për të kërkuar pasurinë time dhe për të jetuar jetën time, për atë që ndjeja në të vërtetë se isha. Kështu që hipa në bord dhe u bashkua me një pjesë të familjes sime”.

Dimër, verë, i ftohtë, shi, diell përvëlues asgjë nuk e ndalon familjen Plaka, e cila pas “tezgës” së parë në rrugën “Clemente IX” ka hapur edhe atë në rrugën “Spartitoio”.

Megjithatë, në një moment të caktuar lindi nevoja për të zgjeruar biznesin dhe për t’u fokusuar në diçka tjetër, duke e ndarë gjithashtu biznesin nga ajo e pjesës tjetër të familjes.

“Kur vendosa ta bëj këtë hap, qoftë edhe pak në errësirë ​​- shpjegon Antonion Plaka – mendova për vajzat e mia, të cilat tani janë tetë dhe dhjetë vjeç. Uroj që vajzat e mia të jenë mirë dhe të studiojnë sa më shumë, gjë që fatkeqësisht më ka munguar. Unë do të doja që ato të bëjnë atë që u pëlqen më shumë dhe atë që ndiejnë si të bëjnë. Megjithatë, nëse një ditë duan të vazhdojnë këtë biznes familjar, uroj që të paktën të qëndrojnë larg shiut. Prandaj doja të provoja edhe rrugën e dy dyqaneve”.

Dyqane ku Plaka shet një përzgjedhje të kujdesshme të produkteve tipike toskane dhe më gjerë. Nga djathrat (madje edhe franceze) te vera, deri te një përzgjedhje shampanjash prestigjioze.

Në dyqanin në rrugën “Adua”, përveç blerjeve, mund të keni edhe aperitivë, të hani “dhe rrini për qejf”!

“Që kur isha djalë – rrëfen ai – gjithmonë kam pasur ëndërr të bëj diçka të tillë, por kurrë nuk e imagjinoja se do të isha në gjendje të bëja atë që bëra më pas. Sakrificat ishin të shumta, megjithatë sot kënaqësia është vërtet e madhe. Me familjen time ne kemi zgjedhur të jetojmë në Pistoia dhe të ndërtojmë jetën tonë dhe të ardhmen e fëmijëve tanë këtu. Dhe për këtë, nga zemra, më duhet të falënderoj njerëzit e Pistoias që na kanë dhënë gjithmonë besim të madh. Të mbërrish në një qytet të ri, të jesh i huaj dhe të fillosh të shesësh fruta dhe perime nuk është e lehtë. Në fillim mund të ketë pak mosbesim. Në Pistoia, nga ana tjetër, të gjithë na besuan që në fillim, deri në atë pikë sa na lejuan të rritemi shumë me biznesin tonë”.

Sot Antonion Plaka ka shtatë punonjës të ndarë në tre dyqane. Por kjo nuk është e gjitha, sepse projektet e tij janë ende të shumta. Rriteni përsëri dhe punësoni njerëz të tjerë. “Ajo që dua të them – përfundon ai – është se nëse bëni përpjekje, gjërat bëhen. Me familjen time filluam me pak dhe ndërtuam shumë. Sigurisht, përpjekja ka qenë dhe është ende. Por asgjë nuk vjen nga asgjëja. Dhe mendoj se ky është mësimi më i rëndësishëm për fëmijët tanë”. / IlTirreno/

Perktheu dhe pershtati “Diaspora Shqiptare”

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

“Asgjë nuk vjen pa mundim, por nëse bëni përpjekje për të, gjërat bëhen dhe kënaqësitë vijnë”. Mjaftojnë këto pak fjalë, të shqiptuara me një ndjesi krenarie, për të kuptuar se me ccfare brumi është gatuar Antonion Plaka, 39-vjeçari me origjinë nga Fieri i Shqipërisë, i cili mbërriti në Pistoia në vitin 1998, kur ishte vetëm 13 vjeç.

E tija, si ajo e një pjese të familjes së tij që kishte mbërritur tashmë në Pistoia në fillim të viteve ’90, është historia e atyre që ia dolën të vetëm, duke hapur me kalimin e viteve një sërë aktivitetesh tregtare që e kanë bërë edhe simbolin e shitjes së frutave dhe perimeve në qytet, me atë tendë blu dhe kamionin “Plaka fruta-perime”, që të gjithë pistoianët e njohin tashmë.

Por jo vetëm kaq, pasi bëri për vete klientët me fruta e perime gjithmonë të freskëta dhe cilësore, në vitin 2018 ai filloi të zgjerojë biznesin duke hapur edhe dy dyqane ushqimore dhe produktesh tipike. E para në rrugën “Adua”, e dyta në rrugën “Metello Gianni”.

“Asgjë nuk ishte e lehtë tregon ai – por puna e vështirë, në fund, na lejoi të arrijmë këtu. Dhe kjo është shtytja më e mirë për të vazhduar rritjen”.

Historia e Antonion Plakës vjen nga larg, në kohë dhe hapësirë, dhe fillon me vendimin e dhimbshëm për të lënë shtëpinë dhe prindërit e tij në Fier – ku ata ende jetojnë – për t’u bashkuar me vëllain dhe kushëririn e tij të madh që tashmë jetonin në Pistoia.

Qytet në të cilin komuniteti shqiptar është komuniteti i huaj më i madh për nga numri i banorëve dhe që është afër 9% e numrit të përgjithshëm të qytetarëve.

“Në vitin 1998 isha 13 – thotë Plaka – por të vazhdoja të jetoja në Shqipëri ishte e pamundur. Në ato vite vendi im u copëtua nga një luftë e tmerrshme civile. Nuk kishte punë, nuk kishte paqe, nuk kishte të ardhme. Pikërisht në atë moment vendosa të vij në Itali për të kërkuar pasurinë time dhe për të jetuar jetën time, për atë që ndjeja në të vërtetë se isha. Kështu që hipa në bord dhe u bashkua me një pjesë të familjes sime”.

Dimër, verë, i ftohtë, shi, diell përvëlues asgjë nuk e ndalon familjen Plaka, e cila pas “tezgës” së parë në rrugën “Clemente IX” ka hapur edhe atë në rrugën “Spartitoio”.

Megjithatë, në një moment të caktuar lindi nevoja për të zgjeruar biznesin dhe për t’u fokusuar në diçka tjetër, duke e ndarë gjithashtu biznesin nga ajo e pjesës tjetër të familjes.

“Kur vendosa ta bëj këtë hap, qoftë edhe pak në errësirë ​​- shpjegon Antonion Plaka – mendova për vajzat e mia, të cilat tani janë tetë dhe dhjetë vjeç. Uroj që vajzat e mia të jenë mirë dhe të studiojnë sa më shumë, gjë që fatkeqësisht më ka munguar. Unë do të doja që ato të bëjnë atë që u pëlqen më shumë dhe atë që ndiejnë si të bëjnë. Megjithatë, nëse një ditë duan të vazhdojnë këtë biznes familjar, uroj që të paktën të qëndrojnë larg shiut. Prandaj doja të provoja edhe rrugën e dy dyqaneve”.

Dyqane ku Plaka shet një përzgjedhje të kujdesshme të produkteve tipike toskane dhe më gjerë. Nga djathrat (madje edhe franceze) te vera, deri te një përzgjedhje shampanjash prestigjioze.

Në dyqanin në rrugën “Adua”, përveç blerjeve, mund të keni edhe aperitivë, të hani “dhe rrini për qejf”!

“Që kur isha djalë – rrëfen ai – gjithmonë kam pasur ëndërr të bëj diçka të tillë, por kurrë nuk e imagjinoja se do të isha në gjendje të bëja atë që bëra më pas. Sakrificat ishin të shumta, megjithatë sot kënaqësia është vërtet e madhe. Me familjen time ne kemi zgjedhur të jetojmë në Pistoia dhe të ndërtojmë jetën tonë dhe të ardhmen e fëmijëve tanë këtu. Dhe për këtë, nga zemra, më duhet të falënderoj njerëzit e Pistoias që na kanë dhënë gjithmonë besim të madh. Të mbërrish në një qytet të ri, të jesh i huaj dhe të fillosh të shesësh fruta dhe perime nuk është e lehtë. Në fillim mund të ketë pak mosbesim. Në Pistoia, nga ana tjetër, të gjithë na besuan që në fillim, deri në atë pikë sa na lejuan të rritemi shumë me biznesin tonë”.

Sot Antonion Plaka ka shtatë punonjës të ndarë në tre dyqane. Por kjo nuk është e gjitha, sepse projektet e tij janë ende të shumta. Rriteni përsëri dhe punësoni njerëz të tjerë. “Ajo që dua të them – përfundon ai – është se nëse bëni përpjekje, gjërat bëhen. Me familjen time filluam me pak dhe ndërtuam shumë. Sigurisht, përpjekja ka qenë dhe është ende. Por asgjë nuk vjen nga asgjëja. Dhe mendoj se ky është mësimi më i rëndësishëm për fëmijët tanë”. / IlTirreno/

Perktheu dhe pershtati “Diaspora Shqiptare”

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

“Asgjë nuk vjen pa mundim, por nëse bëni përpjekje për të, gjërat bëhen dhe kënaqësitë vijnë”. Mjaftojnë këto pak fjalë, të shqiptuara me një ndjesi krenarie, për të kuptuar se me ccfare brumi është gatuar Antonion Plaka, 39-vjeçari me origjinë nga Fieri i Shqipërisë, i cili mbërriti në Pistoia në vitin 1998, kur ishte vetëm 13 vjeç.

E tija, si ajo e një pjese të familjes së tij që kishte mbërritur tashmë në Pistoia në fillim të viteve ’90, është historia e atyre që ia dolën të vetëm, duke hapur me kalimin e viteve një sërë aktivitetesh tregtare që e kanë bërë edhe simbolin e shitjes së frutave dhe perimeve në qytet, me atë tendë blu dhe kamionin “Plaka fruta-perime”, që të gjithë pistoianët e njohin tashmë.

Por jo vetëm kaq, pasi bëri për vete klientët me fruta e perime gjithmonë të freskëta dhe cilësore, në vitin 2018 ai filloi të zgjerojë biznesin duke hapur edhe dy dyqane ushqimore dhe produktesh tipike. E para në rrugën “Adua”, e dyta në rrugën “Metello Gianni”.

“Asgjë nuk ishte e lehtë tregon ai – por puna e vështirë, në fund, na lejoi të arrijmë këtu. Dhe kjo është shtytja më e mirë për të vazhduar rritjen”.

Historia e Antonion Plakës vjen nga larg, në kohë dhe hapësirë, dhe fillon me vendimin e dhimbshëm për të lënë shtëpinë dhe prindërit e tij në Fier – ku ata ende jetojnë – për t’u bashkuar me vëllain dhe kushëririn e tij të madh që tashmë jetonin në Pistoia.

Qytet në të cilin komuniteti shqiptar është komuniteti i huaj më i madh për nga numri i banorëve dhe që është afër 9% e numrit të përgjithshëm të qytetarëve.

“Në vitin 1998 isha 13 – thotë Plaka – por të vazhdoja të jetoja në Shqipëri ishte e pamundur. Në ato vite vendi im u copëtua nga një luftë e tmerrshme civile. Nuk kishte punë, nuk kishte paqe, nuk kishte të ardhme. Pikërisht në atë moment vendosa të vij në Itali për të kërkuar pasurinë time dhe për të jetuar jetën time, për atë që ndjeja në të vërtetë se isha. Kështu që hipa në bord dhe u bashkua me një pjesë të familjes sime”.

Dimër, verë, i ftohtë, shi, diell përvëlues asgjë nuk e ndalon familjen Plaka, e cila pas “tezgës” së parë në rrugën “Clemente IX” ka hapur edhe atë në rrugën “Spartitoio”.

Megjithatë, në një moment të caktuar lindi nevoja për të zgjeruar biznesin dhe për t’u fokusuar në diçka tjetër, duke e ndarë gjithashtu biznesin nga ajo e pjesës tjetër të familjes.

“Kur vendosa ta bëj këtë hap, qoftë edhe pak në errësirë ​​- shpjegon Antonion Plaka – mendova për vajzat e mia, të cilat tani janë tetë dhe dhjetë vjeç. Uroj që vajzat e mia të jenë mirë dhe të studiojnë sa më shumë, gjë që fatkeqësisht më ka munguar. Unë do të doja që ato të bëjnë atë që u pëlqen më shumë dhe atë që ndiejnë si të bëjnë. Megjithatë, nëse një ditë duan të vazhdojnë këtë biznes familjar, uroj që të paktën të qëndrojnë larg shiut. Prandaj doja të provoja edhe rrugën e dy dyqaneve”.

Dyqane ku Plaka shet një përzgjedhje të kujdesshme të produkteve tipike toskane dhe më gjerë. Nga djathrat (madje edhe franceze) te vera, deri te një përzgjedhje shampanjash prestigjioze.

Në dyqanin në rrugën “Adua”, përveç blerjeve, mund të keni edhe aperitivë, të hani “dhe rrini për qejf”!

“Që kur isha djalë – rrëfen ai – gjithmonë kam pasur ëndërr të bëj diçka të tillë, por kurrë nuk e imagjinoja se do të isha në gjendje të bëja atë që bëra më pas. Sakrificat ishin të shumta, megjithatë sot kënaqësia është vërtet e madhe. Me familjen time ne kemi zgjedhur të jetojmë në Pistoia dhe të ndërtojmë jetën tonë dhe të ardhmen e fëmijëve tanë këtu. Dhe për këtë, nga zemra, më duhet të falënderoj njerëzit e Pistoias që na kanë dhënë gjithmonë besim të madh. Të mbërrish në një qytet të ri, të jesh i huaj dhe të fillosh të shesësh fruta dhe perime nuk është e lehtë. Në fillim mund të ketë pak mosbesim. Në Pistoia, nga ana tjetër, të gjithë na besuan që në fillim, deri në atë pikë sa na lejuan të rritemi shumë me biznesin tonë”.

Sot Antonion Plaka ka shtatë punonjës të ndarë në tre dyqane. Por kjo nuk është e gjitha, sepse projektet e tij janë ende të shumta. Rriteni përsëri dhe punësoni njerëz të tjerë. “Ajo që dua të them – përfundon ai – është se nëse bëni përpjekje, gjërat bëhen. Me familjen time filluam me pak dhe ndërtuam shumë. Sigurisht, përpjekja ka qenë dhe është ende. Por asgjë nuk vjen nga asgjëja. Dhe mendoj se ky është mësimi më i rëndësishëm për fëmijët tanë”. / IlTirreno/

Perktheu dhe pershtati “Diaspora Shqiptare”

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.