Gjin Gjoka: Ja përse kushtojnë kaq shumë apartamentet në Shqipëri!

E diel, 14 Prill, 2024
E diel, 14 Prill, 2024

Gjin Gjoka: Ja përse kushtojnë kaq shumë apartamentet në Shqipëri!

Shqipëria po shkakton një kureshtje dhe interes në arenën ndërkombëtare. Dhe ky është një fakt. Por ndërsa dy vitet  fundit është turizmi ai që e ka bërë  joshëse Shqipërinë në sytë e të huajve, tregu imobiliar tashmë ja ka arritur qëllimit.

Janë me qindra shtetasit e huaj që kanë zgjedhur të kenë një shtëpi ne vendin tonë, në bregdet ose jo ky numër vazhdon të rritet. Por në rritje është edhe kërkesa e vetë shqiptarëve, (në vend apo në Diasporë) për të pasur një shtëpi të tyren.

Kërkesa mund të jetë e lartë dhe blerësit potencial përballen me një rritje të vazhdueshme të çmimeve të apartamenteve.

Përse ndodh kjo?

I ftuar në emisionin “Open” eksperti i pasurive të patundshme Gjin Gjoka, bashkëthemelues i “Billion G&G Group” ka shpjeguar disa nga arsyet kryesore të këtij fenomeni.

“Kur flasim për një ekonomi tregu dhe në iniciativë të lirë, flasim për kërkesë ofertën. Shqipëria tani po bëhet një vend i njohur si nga turistët, si nga ndërtimet si nga cilësia e shërbimeve që ofron . Dhe duke parë edhe krijimin e besimit të shumë investitorëve (këtu flas edhe si përfaqësues i Diasporës Shqiptare).

Ka pasur një rritje të çmimeve sidomos pas pandemisë. Ndoshta shumë e kanë parë si një mundësi reale për të investuar në vendin e vet. Të mos harrojmë se ne kemi rreth 1.2 milion shqiptarë të cilët jetojnë jashtë vendit, të shpërndarë në të gjitha kontinenet. Një pjesë e madhe e tyre kanë investuar në pasuri të patundshme.

Një faktor tjetër është rritja e krahut të punës dhe çmimeve të produkteve të ndërtimit. Si është hekuri, çimento, alumini, pajiset elektrike, hidraulike etj. Të cilat janë rritur gati trefish. Janë rritur siguracionet, janë rritur edhe çmimet e themeleve. Pra nëse deri dje një ndërtues e gjente një themel për të bërë një kontratë zhvillimi me 32-34 % sot e kemi me 44% në Tiranë. Pra përqindja e pronarit të truallit është rritur deri në 44%.

Por kryesorja mbetet rritja e krahut të punës në mungëse dhe rritja e kahut të punës në pagesë ditore. Që do të thotë që deri dje shqiptarët kanë punuar në Malin e Zi me 35- 40 euro dhe në Shqipëri kanë punuar me 15 euro. Tani nuk ke më specialistë që paguhen me kaq pak por i ke me mbi 35 euro.

Dhe arsyeja tjetër. Mbi 1 metër katror sot rëndon kontrata e porosisë që është që ndërtuesi do të dalë në treg, është kosto e ndërtimit, përqindja e taksave etj” shpjegon Gjoka.

 

Shqipëria po shkakton një kureshtje dhe interes në arenën ndërkombëtare. Dhe ky është një fakt. Por ndërsa dy vitet  fundit është turizmi ai që e ka bërë  joshëse Shqipërinë në sytë e të huajve, tregu imobiliar tashmë ja ka arritur qëllimit.

Janë me qindra shtetasit e huaj që kanë zgjedhur të kenë një shtëpi ne vendin tonë, në bregdet ose jo ky numër vazhdon të rritet. Por në rritje është edhe kërkesa e vetë shqiptarëve, (në vend apo në Diasporë) për të pasur një shtëpi të tyren.

Kërkesa mund të jetë e lartë dhe blerësit potencial përballen me një rritje të vazhdueshme të çmimeve të apartamenteve.

Përse ndodh kjo?

I ftuar në emisionin “Open” eksperti i pasurive të patundshme Gjin Gjoka, bashkëthemelues i “Billion G&G Group” ka shpjeguar disa nga arsyet kryesore të këtij fenomeni.

“Kur flasim për një ekonomi tregu dhe në iniciativë të lirë, flasim për kërkesë ofertën. Shqipëria tani po bëhet një vend i njohur si nga turistët, si nga ndërtimet si nga cilësia e shërbimeve që ofron . Dhe duke parë edhe krijimin e besimit të shumë investitorëve (këtu flas edhe si përfaqësues i Diasporës Shqiptare).

Ka pasur një rritje të çmimeve sidomos pas pandemisë. Ndoshta shumë e kanë parë si një mundësi reale për të investuar në vendin e vet. Të mos harrojmë se ne kemi rreth 1.2 milion shqiptarë të cilët jetojnë jashtë vendit, të shpërndarë në të gjitha kontinenet. Një pjesë e madhe e tyre kanë investuar në pasuri të patundshme.

Një faktor tjetër është rritja e krahut të punës dhe çmimeve të produkteve të ndërtimit. Si është hekuri, çimento, alumini, pajiset elektrike, hidraulike etj. Të cilat janë rritur gati trefish. Janë rritur siguracionet, janë rritur edhe çmimet e themeleve. Pra nëse deri dje një ndërtues e gjente një themel për të bërë një kontratë zhvillimi me 32-34 % sot e kemi me 44% në Tiranë. Pra përqindja e pronarit të truallit është rritur deri në 44%.

Por kryesorja mbetet rritja e krahut të punës në mungëse dhe rritja e kahut të punës në pagesë ditore. Që do të thotë që deri dje shqiptarët kanë punuar në Malin e Zi me 35- 40 euro dhe në Shqipëri kanë punuar me 15 euro. Tani nuk ke më specialistë që paguhen me kaq pak por i ke me mbi 35 euro.

Dhe arsyeja tjetër. Mbi 1 metër katror sot rëndon kontrata e porosisë që është që ndërtuesi do të dalë në treg, është kosto e ndërtimit, përqindja e taksave etj” shpjegon Gjoka.

 

Shqipëria po shkakton një kureshtje dhe interes në arenën ndërkombëtare. Dhe ky është një fakt. Por ndërsa dy vitet  fundit është turizmi ai që e ka bërë  joshëse Shqipërinë në sytë e të huajve, tregu imobiliar tashmë ja ka arritur qëllimit.

Janë me qindra shtetasit e huaj që kanë zgjedhur të kenë një shtëpi ne vendin tonë, në bregdet ose jo ky numër vazhdon të rritet. Por në rritje është edhe kërkesa e vetë shqiptarëve, (në vend apo në Diasporë) për të pasur një shtëpi të tyren.

Kërkesa mund të jetë e lartë dhe blerësit potencial përballen me një rritje të vazhdueshme të çmimeve të apartamenteve.

Përse ndodh kjo?

I ftuar në emisionin “Open” eksperti i pasurive të patundshme Gjin Gjoka, bashkëthemelues i “Billion G&G Group” ka shpjeguar disa nga arsyet kryesore të këtij fenomeni.

“Kur flasim për një ekonomi tregu dhe në iniciativë të lirë, flasim për kërkesë ofertën. Shqipëria tani po bëhet një vend i njohur si nga turistët, si nga ndërtimet si nga cilësia e shërbimeve që ofron . Dhe duke parë edhe krijimin e besimit të shumë investitorëve (këtu flas edhe si përfaqësues i Diasporës Shqiptare).

Ka pasur një rritje të çmimeve sidomos pas pandemisë. Ndoshta shumë e kanë parë si një mundësi reale për të investuar në vendin e vet. Të mos harrojmë se ne kemi rreth 1.2 milion shqiptarë të cilët jetojnë jashtë vendit, të shpërndarë në të gjitha kontinenet. Një pjesë e madhe e tyre kanë investuar në pasuri të patundshme.

Një faktor tjetër është rritja e krahut të punës dhe çmimeve të produkteve të ndërtimit. Si është hekuri, çimento, alumini, pajiset elektrike, hidraulike etj. Të cilat janë rritur gati trefish. Janë rritur siguracionet, janë rritur edhe çmimet e themeleve. Pra nëse deri dje një ndërtues e gjente një themel për të bërë një kontratë zhvillimi me 32-34 % sot e kemi me 44% në Tiranë. Pra përqindja e pronarit të truallit është rritur deri në 44%.

Por kryesorja mbetet rritja e krahut të punës në mungëse dhe rritja e kahut të punës në pagesë ditore. Që do të thotë që deri dje shqiptarët kanë punuar në Malin e Zi me 35- 40 euro dhe në Shqipëri kanë punuar me 15 euro. Tani nuk ke më specialistë që paguhen me kaq pak por i ke me mbi 35 euro.

Dhe arsyeja tjetër. Mbi 1 metër katror sot rëndon kontrata e porosisë që është që ndërtuesi do të dalë në treg, është kosto e ndërtimit, përqindja e taksave etj” shpjegon Gjoka.