“Netët e Kujtesës”, Rrëfimi magjepsës i arratisjes nga komunizmi shqiptar drejt SHBA

E shtunë, 13 Prill, 2024
E shtunë, 13 Prill, 2024

“Netët e Kujtesës”, Rrëfimi magjepsës i arratisjes nga komunizmi shqiptar drejt SHBA

Kujtimet e një emigranti, qofshin ato modeste, apo të jashtëzakonshme janë një fletë më shumë në librin e historisë së Diasporës Shqiptare. Çdo individ ka një histori unike, një arsye madhore pse është detyruar të largohet nga vendi i tij, e të ndërtoj të ardhmen diku tjetër. Edhe Teuta Haxhi Bushka, mësuese në pension ka një histori mërgimi, histori të cilën e ka rrëfyer në librin e saj të parë  “Netët e Kujtesës” (Memory Nights).

“Ky kujtim është një rrëfim personal i mënyrës sesi familja ime dhe familja e burrit tim ikën nga Shqipëria komuniste në fillim të viteve 1950. Kujtimet e ngjarjeve që ndodhën gjatë largimit nga Shqipëria dhe ardhjes në Amerikë më ndjekin ende.

Prindërit e mi u detyruan të largoheshin nga Shqipëria në vitin 1951, kur nëna ime ishte shtatzënë në muajin e gjashtë me mua. Ata u vendosën në një kamp refugjatësh në Greqi, ku kaluam katër vjet përpara se të shkonim në Shtetet e Bashkuara.

Burri im ka gjithashtu një histori të jashtëzakonshme, duke u përballur me beteja dhe vështirësi të ngjashme. Në kujtimet e mia, unë ndaj përvojat personale të familjeve tona, duke përfshirë sfidat, sakrificat dhe fitoret që hasëm gjatë rrugës.

Udhëtimi im mund të mos jetë magjepsës apo sensacional, por i sinqertë dhe i vërtetë. Është një histori e një qenieje njerëzore që u përball me kohët më të këqija dhe gjeti më të mirën tek vetja dhe tek të tjerët. Është një përrallë e shpresës, guximit dhe dashurisë që kapërcen kufijtë, kulturat dhe gjuhët” thotë autorja.

Bushka thekson se nëpërmjet ndarjes së udhëtimit të familjes sa dal me lexuesin ajo shpreson se do të frymëzoj të tjerë për të rrëfyer udhëtimet që u është dashur të bëjnë e  të lënë shtëpitë e tyre pas dhe të fillojnë përsëri në një tokë të huaj.

“Historia ime do t’i inkurajojë të tjerët të gjejnë forcën në betejat e tyre, gëzimin në triumfet e tyre dhe frymëzimin në fuqinë e qëndrueshmërisë”, thotë ajo.

Mbi autoren

Tefta Haxhi Bushka është një mësuese angleze në pension e cila jeton në Connecticut. Gjatë karrierës së saj ajo dha mësim në të dy nivelet e shkollës së mesme dhe të fakultetit, dhe tani, në pension, ajo ka përfunduar  librin e saj të parë me kujtime. Kujtimet premtojnë të jenë një vepër magjepsëse dhe depërtuese, duke u fokusuar në përvojat e refugjatëve ndërsa ata lundrojnë në sfidat e largimit nga vendi i tyre për një shtëpi të re. Me përvojën e saj të gjerë në mësimdhënien e anglishtes, Tefta ofron një perspektivë unike mbi fuqinë e gjuhës dhe komunikimit në jetën e atyre që janë zhvendosur.

Libri gjendet online ne dyqanin virtual Amazon.

 

Kujtimet e një emigranti, qofshin ato modeste, apo të jashtëzakonshme janë një fletë më shumë në librin e historisë së Diasporës Shqiptare. Çdo individ ka një histori unike, një arsye madhore pse është detyruar të largohet nga vendi i tij, e të ndërtoj të ardhmen diku tjetër. Edhe Teuta Haxhi Bushka, mësuese në pension ka një histori mërgimi, histori të cilën e ka rrëfyer në librin e saj të parë  “Netët e Kujtesës” (Memory Nights).

“Ky kujtim është një rrëfim personal i mënyrës sesi familja ime dhe familja e burrit tim ikën nga Shqipëria komuniste në fillim të viteve 1950. Kujtimet e ngjarjeve që ndodhën gjatë largimit nga Shqipëria dhe ardhjes në Amerikë më ndjekin ende.

Prindërit e mi u detyruan të largoheshin nga Shqipëria në vitin 1951, kur nëna ime ishte shtatzënë në muajin e gjashtë me mua. Ata u vendosën në një kamp refugjatësh në Greqi, ku kaluam katër vjet përpara se të shkonim në Shtetet e Bashkuara.

Burri im ka gjithashtu një histori të jashtëzakonshme, duke u përballur me beteja dhe vështirësi të ngjashme. Në kujtimet e mia, unë ndaj përvojat personale të familjeve tona, duke përfshirë sfidat, sakrificat dhe fitoret që hasëm gjatë rrugës.

Udhëtimi im mund të mos jetë magjepsës apo sensacional, por i sinqertë dhe i vërtetë. Është një histori e një qenieje njerëzore që u përball me kohët më të këqija dhe gjeti më të mirën tek vetja dhe tek të tjerët. Është një përrallë e shpresës, guximit dhe dashurisë që kapërcen kufijtë, kulturat dhe gjuhët” thotë autorja.

Bushka thekson se nëpërmjet ndarjes së udhëtimit të familjes sa dal me lexuesin ajo shpreson se do të frymëzoj të tjerë për të rrëfyer udhëtimet që u është dashur të bëjnë e  të lënë shtëpitë e tyre pas dhe të fillojnë përsëri në një tokë të huaj.

“Historia ime do t’i inkurajojë të tjerët të gjejnë forcën në betejat e tyre, gëzimin në triumfet e tyre dhe frymëzimin në fuqinë e qëndrueshmërisë”, thotë ajo.

Mbi autoren

Tefta Haxhi Bushka është një mësuese angleze në pension e cila jeton në Connecticut. Gjatë karrierës së saj ajo dha mësim në të dy nivelet e shkollës së mesme dhe të fakultetit, dhe tani, në pension, ajo ka përfunduar  librin e saj të parë me kujtime. Kujtimet premtojnë të jenë një vepër magjepsëse dhe depërtuese, duke u fokusuar në përvojat e refugjatëve ndërsa ata lundrojnë në sfidat e largimit nga vendi i tyre për një shtëpi të re. Me përvojën e saj të gjerë në mësimdhënien e anglishtes, Tefta ofron një perspektivë unike mbi fuqinë e gjuhës dhe komunikimit në jetën e atyre që janë zhvendosur.

Libri gjendet online ne dyqanin virtual Amazon.

 

Kujtimet e një emigranti, qofshin ato modeste, apo të jashtëzakonshme janë një fletë më shumë në librin e historisë së Diasporës Shqiptare. Çdo individ ka një histori unike, një arsye madhore pse është detyruar të largohet nga vendi i tij, e të ndërtoj të ardhmen diku tjetër. Edhe Teuta Haxhi Bushka, mësuese në pension ka një histori mërgimi, histori të cilën e ka rrëfyer në librin e saj të parë  “Netët e Kujtesës” (Memory Nights).

“Ky kujtim është një rrëfim personal i mënyrës sesi familja ime dhe familja e burrit tim ikën nga Shqipëria komuniste në fillim të viteve 1950. Kujtimet e ngjarjeve që ndodhën gjatë largimit nga Shqipëria dhe ardhjes në Amerikë më ndjekin ende.

Prindërit e mi u detyruan të largoheshin nga Shqipëria në vitin 1951, kur nëna ime ishte shtatzënë në muajin e gjashtë me mua. Ata u vendosën në një kamp refugjatësh në Greqi, ku kaluam katër vjet përpara se të shkonim në Shtetet e Bashkuara.

Burri im ka gjithashtu një histori të jashtëzakonshme, duke u përballur me beteja dhe vështirësi të ngjashme. Në kujtimet e mia, unë ndaj përvojat personale të familjeve tona, duke përfshirë sfidat, sakrificat dhe fitoret që hasëm gjatë rrugës.

Udhëtimi im mund të mos jetë magjepsës apo sensacional, por i sinqertë dhe i vërtetë. Është një histori e një qenieje njerëzore që u përball me kohët më të këqija dhe gjeti më të mirën tek vetja dhe tek të tjerët. Është një përrallë e shpresës, guximit dhe dashurisë që kapërcen kufijtë, kulturat dhe gjuhët” thotë autorja.

Bushka thekson se nëpërmjet ndarjes së udhëtimit të familjes sa dal me lexuesin ajo shpreson se do të frymëzoj të tjerë për të rrëfyer udhëtimet që u është dashur të bëjnë e  të lënë shtëpitë e tyre pas dhe të fillojnë përsëri në një tokë të huaj.

“Historia ime do t’i inkurajojë të tjerët të gjejnë forcën në betejat e tyre, gëzimin në triumfet e tyre dhe frymëzimin në fuqinë e qëndrueshmërisë”, thotë ajo.

Mbi autoren

Tefta Haxhi Bushka është një mësuese angleze në pension e cila jeton në Connecticut. Gjatë karrierës së saj ajo dha mësim në të dy nivelet e shkollës së mesme dhe të fakultetit, dhe tani, në pension, ajo ka përfunduar  librin e saj të parë me kujtime. Kujtimet premtojnë të jenë një vepër magjepsëse dhe depërtuese, duke u fokusuar në përvojat e refugjatëve ndërsa ata lundrojnë në sfidat e largimit nga vendi i tyre për një shtëpi të re. Me përvojën e saj të gjerë në mësimdhënien e anglishtes, Tefta ofron një perspektivë unike mbi fuqinë e gjuhës dhe komunikimit në jetën e atyre që janë zhvendosur.

Libri gjendet online ne dyqanin virtual Amazon.