Britani/ Eksperti shqiptar për krizën: Në Krishtlindje do mungojë gjeli i detit

E shtunë, 1 Prill, 2023
E shtunë, 1 Prill, 2023

Britani/ Eksperti shqiptar për krizën: Në Krishtlindje do mungojë gjeli i detit

Enzo Aliaj është një konsulent në kompaninë e njohur britanike me qendër në Londër “Brand Hill Capital”, një sipërmarrje që ndihmon kompanitë që investojnë në fushën e hidrokarburave nga faza e eksplorimit deri në prodhim, jo vetëm në Britani por edhe në çdo vend të botës. Më një lidhje me skype nga Londra, mbrëmë në emisionin “Dekalog” të gazetait Roland Qafoku në RTSH24, Aliaj bëri një rezyme të krizës energjitike që po kalon Anglia aktualisht që ai e lidh me Brexit, ngrohjen globale dhe që kjo ka sjellë efektet zinxhir. Një prej tyre është jo vetë frunizimi me energji dhe naftë, por edhe deri te mungesa e mishit.

Nuk është humor anglez, por sipas Aliajt, mbështetur në njoftimet dhe situatën aktuale në treg, për Krishtlindje do të mungojë gjeli i detit në tavolinat e popullsisë. Ndërkohë, Aliaj thekson se Shqipëria nuk mund ta shmanget nga kjo situatë që tashmë është globale. Madje ai jep edhe një mendim se çduhet të bëjë qeveria shqiptare: OSHE dhe KESH duhet të bashkëpunojnë që të mos afektohen familjet shqiptare. Më poshtë një pjesë nga intervista me Enzo Aliajn me gazetarin Roland Qafoku.

Zoti Aliaj, si është situata në Britani lidhur me atë që quhet krizë energjitike?

Është si pandeia. Në fillim u tha është në Kinë dhe nuk afrohet këtu te ne. Por në fakt erdhi dhe u bë globale.

Ju jeni njeriu kompetent për të na shpjeguar ne në Shqipëri se çfarë po ndodh në Britani dhe Evropë lidhur me krizën e energjisë. Çfarë po ndodh?

Ajo që po shfaqet te klientët tanë sidomos te lidhjet tona ndërkombëtare është që faktori global i ngrohjes ka sjellë problemet e veta. Pavarësisht se shtete si Kina, Evropa nordike po bën një propagandë të madhe që duan të kalojnë pothuajse 100 për qind të nivelit të shpërndarjes së energjisë të jetë e rinovueshme. Kjo ka sjellë një shok të madh për Anglinë, Gjermaninë dhe Hollandën, e cila po bën përpjekje të hapë një central me gazin natyral.

Dhe si kanë qenë efektet në Britani, Gjermani dhe vende të tjera të BE dhe çlidhje kemi ne këtu në Shqipëri? A i jepni të drejtë kryeministrit Edi Rama që kjo situatë pritet të ndikojë edhe në Shqipëri deri në rritjen e çmimit të energjisë dhe të mallrave të tjerë?

Në fakt në Britani çmimi është rritur. Në Angli ne shikojmë një rritje të çmimeve bazike të qumështit, të bulmetit, makaronave, pra ushimet elementare për një familje. Besoj e keni ndjekur që ne këtu jemi në situatë të keqen edhe për naftë. Për ardhjen e karburantit.

Po në Shqipëri përse duhet të ndikojë kjo?

Ua thashë më lart, si shembull coronavirusi u mendua se është diku, por globalizmi bën që të ndjehet kudo. Në këtë lloj forme do vijë edhe në Shqipëri. Ndoshta jo me efektet si Anglia, dhe vendet nordike që kanë dëshirë të jenë të varura 100 për qind nga energjitë e rinovueshme. Ndoshta në Shqipëri nuk ka ardhur akoma kjo valë dhe të shfaqet si këtu por globalizimi mendoj se do ta sjellë dhe do të shfaqet edhe në Shqipëri kriza energjitike.

Anglia ka sakrifikuar të ndryshojë burimet e veta të energjisë nga bazë qymyrin në burime të rinovueshme. Kjo sakrificë a i rëndon sot ekonomsië angleze në gjetjen e burimeve të tjera sepse ju u shprehët se jemi keq me naftën nuk po arrijmë të gjejmë. Çfarë ka ndodhur me shfrytëzimin e gazit në Detin e Veriut për Anglinë?

Faktori i parë është Brexit. Nuk mendohej se do arrihej në këto lloj niveli të ndarjes së energjisë. Dhe sidmos një nga problemet më të mëdha që kemi pasur ka qenë një nga zjarret që ka rënë në zonën ku ka qenë bashkëpunimi i prodhimit të energjisë me Francën dhe ai ka sjellë një problem madhor në Angli për rrjetin elektrik dhe bashkëpunimi me Norvegjinë për momentin është ndaluar. Pritet më datën 8 tetor nga kryeministri Boris Johnson që të dalë me një deklaratë publike të arrijmë të kuptojmë ku është situata financiare e 3 mujorshit të fundit të Anglisë dhe cilat janë idetë dhe partneriteti.që ai mendon në periudhën postBrexit.

Një nga kompanitë më të mëdha britanike “Ocado” ka ndaluar për momentin furnizimin me mallra kryesore gjithashtu edhe kompanitë e prodhimit të ushqimit për kafshët kanë pezulluar prodhimin. Sa ndikon kjo në bilancin energjitik në Britani?

Ne faktikisht do përballemi me një problem me jetëgjatësinë e produkteve. Furnizimi i mishit do jetë ato që do ketë një probleme të mëdha. Vetëm përpara disa ditësh kemi patur një lajmërim që ndoshta këtë vit për Krishtlindje mund të harrojmë që të jetë edhe mishi pjesë e tavolinës. Pra, do mungojë të festuar Krishtlindjen tradicionalja.

Ky është humor anglez apo humor shqiptar?

Jo. Kjo është e thënë publikisht.

A mund të përsërisni edhe një herë këtë mungesën e mishit në Krishtlindje në Angli?

Unë e përsëris dhe ju mund ta gjeni edhe këtë njoftim on line kur është thënë se furnizimi i mishrave do jetë i limituar ose dy javë nuk do ketë më furnizim. Gjithashtu për Krishtlindje ndoshta do mungojë ajo që është tradicionale Turkey (Kaposhi i detit) ose mishi.

Që anglezët të përfundojnë me tallona këtë nuk e kishim menduar.

Nëse kryeministri i Shqipërisë Edi Rama dhe bashkëpunëtorët e tij do t’ju merrnin një mendim për këtë situatë cfarë do ta këshillonit?

Sinqersisht nuk kam një përgjigje të saktë që mund të zbatohet. Por mendoj se entet kryesore të shtetit shqiptar si OSHE dhe KESH duhet të bashkëpunojnë në një lloj forme për të arritur një konkluzion që të mos afektohen një numër i madh i familjeve shqiptare.

Ku do gjejë burimet e energjisë Britania?

Shtetet e mëdha evropiane synojnë të arrijnë të sigurojnë 100 për qind të energjsië të rinovueshme që të mbahen financiarisht. Në vitin 2030 do arrihet që në Londër do qarkullojnë vetëm makinat elektrike. Ky do jetë hapi i parë. Ky është momenti që do shikojmë si do reagojë tregu. A do ketë struktura që do përballojë diçka të tillë.

Sipas jush kriza në Britani do ndikojë edhe në Shqipëri?

Po. E thashë. Kriza është globale. Prandaj nuk besoj se mund të shmanget Shqipëria apo të anashkalohet si problem.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Enzo Aliaj është një konsulent në kompaninë e njohur britanike me qendër në Londër “Brand Hill Capital”, një sipërmarrje që ndihmon kompanitë që investojnë në fushën e hidrokarburave nga faza e eksplorimit deri në prodhim, jo vetëm në Britani por edhe në çdo vend të botës. Më një lidhje me skype nga Londra, mbrëmë në emisionin “Dekalog” të gazetait Roland Qafoku në RTSH24, Aliaj bëri një rezyme të krizës energjitike që po kalon Anglia aktualisht që ai e lidh me Brexit, ngrohjen globale dhe që kjo ka sjellë efektet zinxhir. Një prej tyre është jo vetë frunizimi me energji dhe naftë, por edhe deri te mungesa e mishit.

Nuk është humor anglez, por sipas Aliajt, mbështetur në njoftimet dhe situatën aktuale në treg, për Krishtlindje do të mungojë gjeli i detit në tavolinat e popullsisë. Ndërkohë, Aliaj thekson se Shqipëria nuk mund ta shmanget nga kjo situatë që tashmë është globale. Madje ai jep edhe një mendim se çduhet të bëjë qeveria shqiptare: OSHE dhe KESH duhet të bashkëpunojnë që të mos afektohen familjet shqiptare. Më poshtë një pjesë nga intervista me Enzo Aliajn me gazetarin Roland Qafoku.

Zoti Aliaj, si është situata në Britani lidhur me atë që quhet krizë energjitike?

Është si pandeia. Në fillim u tha është në Kinë dhe nuk afrohet këtu te ne. Por në fakt erdhi dhe u bë globale.

Ju jeni njeriu kompetent për të na shpjeguar ne në Shqipëri se çfarë po ndodh në Britani dhe Evropë lidhur me krizën e energjisë. Çfarë po ndodh?

Ajo që po shfaqet te klientët tanë sidomos te lidhjet tona ndërkombëtare është që faktori global i ngrohjes ka sjellë problemet e veta. Pavarësisht se shtete si Kina, Evropa nordike po bën një propagandë të madhe që duan të kalojnë pothuajse 100 për qind të nivelit të shpërndarjes së energjisë të jetë e rinovueshme. Kjo ka sjellë një shok të madh për Anglinë, Gjermaninë dhe Hollandën, e cila po bën përpjekje të hapë një central me gazin natyral.

Dhe si kanë qenë efektet në Britani, Gjermani dhe vende të tjera të BE dhe çlidhje kemi ne këtu në Shqipëri? A i jepni të drejtë kryeministrit Edi Rama që kjo situatë pritet të ndikojë edhe në Shqipëri deri në rritjen e çmimit të energjisë dhe të mallrave të tjerë?

Në fakt në Britani çmimi është rritur. Në Angli ne shikojmë një rritje të çmimeve bazike të qumështit, të bulmetit, makaronave, pra ushimet elementare për një familje. Besoj e keni ndjekur që ne këtu jemi në situatë të keqen edhe për naftë. Për ardhjen e karburantit.

Po në Shqipëri përse duhet të ndikojë kjo?

Ua thashë më lart, si shembull coronavirusi u mendua se është diku, por globalizmi bën që të ndjehet kudo. Në këtë lloj forme do vijë edhe në Shqipëri. Ndoshta jo me efektet si Anglia, dhe vendet nordike që kanë dëshirë të jenë të varura 100 për qind nga energjitë e rinovueshme. Ndoshta në Shqipëri nuk ka ardhur akoma kjo valë dhe të shfaqet si këtu por globalizimi mendoj se do ta sjellë dhe do të shfaqet edhe në Shqipëri kriza energjitike.

Anglia ka sakrifikuar të ndryshojë burimet e veta të energjisë nga bazë qymyrin në burime të rinovueshme. Kjo sakrificë a i rëndon sot ekonomsië angleze në gjetjen e burimeve të tjera sepse ju u shprehët se jemi keq me naftën nuk po arrijmë të gjejmë. Çfarë ka ndodhur me shfrytëzimin e gazit në Detin e Veriut për Anglinë?

Faktori i parë është Brexit. Nuk mendohej se do arrihej në këto lloj niveli të ndarjes së energjisë. Dhe sidmos një nga problemet më të mëdha që kemi pasur ka qenë një nga zjarret që ka rënë në zonën ku ka qenë bashkëpunimi i prodhimit të energjisë me Francën dhe ai ka sjellë një problem madhor në Angli për rrjetin elektrik dhe bashkëpunimi me Norvegjinë për momentin është ndaluar. Pritet më datën 8 tetor nga kryeministri Boris Johnson që të dalë me një deklaratë publike të arrijmë të kuptojmë ku është situata financiare e 3 mujorshit të fundit të Anglisë dhe cilat janë idetë dhe partneriteti.që ai mendon në periudhën postBrexit.

Një nga kompanitë më të mëdha britanike “Ocado” ka ndaluar për momentin furnizimin me mallra kryesore gjithashtu edhe kompanitë e prodhimit të ushqimit për kafshët kanë pezulluar prodhimin. Sa ndikon kjo në bilancin energjitik në Britani?

Ne faktikisht do përballemi me një problem me jetëgjatësinë e produkteve. Furnizimi i mishit do jetë ato që do ketë një probleme të mëdha. Vetëm përpara disa ditësh kemi patur një lajmërim që ndoshta këtë vit për Krishtlindje mund të harrojmë që të jetë edhe mishi pjesë e tavolinës. Pra, do mungojë të festuar Krishtlindjen tradicionalja.

Ky është humor anglez apo humor shqiptar?

Jo. Kjo është e thënë publikisht.

A mund të përsërisni edhe një herë këtë mungesën e mishit në Krishtlindje në Angli?

Unë e përsëris dhe ju mund ta gjeni edhe këtë njoftim on line kur është thënë se furnizimi i mishrave do jetë i limituar ose dy javë nuk do ketë më furnizim. Gjithashtu për Krishtlindje ndoshta do mungojë ajo që është tradicionale Turkey (Kaposhi i detit) ose mishi.

Që anglezët të përfundojnë me tallona këtë nuk e kishim menduar.

Nëse kryeministri i Shqipërisë Edi Rama dhe bashkëpunëtorët e tij do t’ju merrnin një mendim për këtë situatë cfarë do ta këshillonit?

Sinqersisht nuk kam një përgjigje të saktë që mund të zbatohet. Por mendoj se entet kryesore të shtetit shqiptar si OSHE dhe KESH duhet të bashkëpunojnë në një lloj forme për të arritur një konkluzion që të mos afektohen një numër i madh i familjeve shqiptare.

Ku do gjejë burimet e energjisë Britania?

Shtetet e mëdha evropiane synojnë të arrijnë të sigurojnë 100 për qind të energjsië të rinovueshme që të mbahen financiarisht. Në vitin 2030 do arrihet që në Londër do qarkullojnë vetëm makinat elektrike. Ky do jetë hapi i parë. Ky është momenti që do shikojmë si do reagojë tregu. A do ketë struktura që do përballojë diçka të tillë.

Sipas jush kriza në Britani do ndikojë edhe në Shqipëri?

Po. E thashë. Kriza është globale. Prandaj nuk besoj se mund të shmanget Shqipëria apo të anashkalohet si problem.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.