Gjuha, damari kryesor i gjakut për të ushqyer të gjitha aspektet e kulturës.

E hënë, 20 Shtator, 2021
E hënë, 20 Shtator, 2021

Gjuha, damari kryesor i gjakut për të ushqyer të gjitha aspektet e kulturës.

E dashur Mirjana Lukic, a mund të ndani me ne dhe lexuesit tanë disa kujtime nga vendlindja juaj?

Ka kaq shumë kujtime të mrekullueshme të vizitës në atdheun tim si fëmijë dhe çdo herë e formësuan jetën time në një mënyrë shumë pozitive. Unë isha dy vjeç e gjysmë kur prindërit e mi dhe unë lamë ish-Jugosllavinë për të jetuar në Itali dhe përfundimisht migruam në destinacionin tonë të fundit, Shtetet e Bashkuara. Ne vizituam ish Jugosllavinë në 1974 për herë të parë që kur u larguam nga të dashurit tanë. Përvoja ime e banimit në fshat për ditët e para nuk ishte mjaft e këndshme. Në kohën para vizitës, unë kisha njohur vetëm jetën e banesës dhe akomodimet e tij themelore si energjinë elektrike dhe funksionin e ujit të rrjedhshëm. Ky nuk ishte rasti kur qëndroja me gjyshërit e mi në fshatin Salc. Në fakt, gjatë fundit të viteve 1960 dhe fillimit të viteve 1970, fshatarët e rinj çrrënjosën familjet e tyre të reja dhe migruan në Shtetet e Bashkuara, Australi dhe Gjermani, duke lënë pas brezin para tyre me shpresën e kthimit dhe përmirësimit të kushteve të jetesës në fshatin e tyre. Pavarësisht nga mungesa e akomodimit në shtëpi, unë mësova të shikoj jashtë sesa brenda. Zbulova dashurinë time për natyrën. Uji ishte një domosdoshmëri e përditshme për të pirë, gatuar dhe larë, kështu që kushëriri im dhe unë morëm kastraveca dhe kana të zbrazët për t’i mbushur ato nga burimi i fshatit. Aty takuam vajza të tjera të reja nga fshati duke larë dhe shoqëruar. Ishte aty pranë burimit të vjetër prej guri, ku magjepsja ime e parë filloi me bretkosat e imëta të gjelbërta dhe kafe, të cilat ishin mezi një inç të gjatë. Unë isha i vendosur ta vizitoja shatërvanin edhe një herë atë ditë, duke mos mbajtur lavanderi të pastër ose pagure të zbrazët, por një kavanoz bosh. Po, unë isha i vendosur që doja të kapja një bretkocë dhe do të ishte një kafshë shtëpiake e përshtatshme për mua dhe … kështu që bëra. Unë isha aq i ngazëllyer dhe po aq i mahnitur kur pashë krijesën e vogël që mbeti pezull në ujë brenda kavanozit tim gjysmë të mbushur. Jam mrekulluar nga sytë, ngjyrat, speciet dhe gishtërinjtë e tij të mëdhenj. Thjesht e doja. Shumë shpejt ndryshoi gjendja ime e humorit kur takova gjyshin tim i cili më qortoi për vulosjen e bretkosës në kavanoz. Më kujtohet qartë ai duke më thënë të kthehem në shatërvan dhe ta liroj atë. Ai tha se gjithçka në jetë ka vendin e saj natyror dhe se një kavanoz ishte një vend për bllokim, jo ​​një bretkocë.

Të nesërmen në mëngjes, bëra ashtu siç urdhëroi gjyshi im dhe u zhgënjeva, por fjalët e tij kishin kuptim të mirë. Kushëriri im dhe unë vizitonim shatërvanin shpesh dhe merreshim me punët tona të përditshme. Unë u habita se si çdo punë e përditshme dukej e bërë me një gjendje të gëzueshme dhe me lehtësi për shkak të zbulimeve të mia të reja të pamjeve dhe tingujve të natyrës. Takimet e mia të reja me botën e jashtme ishin vërtet aq freskuese për sytë dhe veshët e mi. Ndërsa ditët, javët dhe muajt kaluan pushimet tona kishin marrë fund. Atë mëngjes sytë e gjyshes sime të dashur u shfaqën me shkëlqim. Mbaj mend që ndihesha mjaft solemne duke u larguar nga gjyshërit, tezet dhe kushërinjtë e mi. Papritmas, kuptova se çfarë më kishte mësuar gjyshi im për bretkosën në kavanoz dhe habitatin e saj natyror. Ndjeva se kisha gjetur edhe vendin tim natyror dhe po e lija atë për të jetuar në një ndërtesë apartamentesh në New York City. Por mbi të gjitha, unë mësova se ne mund të tërhiqemi nga atdheu ynë, por atdheu ynë nuk mund të tërhiqet nga zemrat tona.

Ju me të vërtetë jeni një mësuese shumë e talentuar, a keni zgjedhur këtë profesion apo profesion ju ka zgjedhur, si ka qenë ky proces?

Faleminderit, Marjana për komplimentet. Mendoj se përgjigjja mund të jetë pak nga të dyja. Unë gjithmonë kam qenë kurioze për të mësuar dhe zbuluar koncepte të reja në jetë. Gjithmonë kam pasur nevojë të krijoj, qoftë duke shkruar pjesë dramash për fëmijë, duke ilustruar apo krijuar projekte tre-dimensionale për studentët. Unë gjithmonë kam aspiruar të sfidoj aftësitë e mia. Kreativiteti është jashtëzakonisht i fuqishëm. Çuditërisht, ajo është një forcë e energjisë pozitive që nuk mund të shtypet dhe nëse ka një përpjekje për ta bërë atë … krijimtaria merr një formë të re. Kështu që u tha, krijimtaria është disi e një aftësie të lindur. Duke monitoruar procesin e krijimeve ose punëve të mia, mund të detajoja në mënyrë efektive hapat ose procesin e përfshirë. Jam i vëmendshëm të zbatoj të njëjtën gjë në udhëzimet e mia të përditshme. Prandaj, zhvillimi i mësimeve që janë të detajuara mbështesin studentët e mi me skemën e tyre duke lidhur atë që ata dinë dhe atë që do të mësojnë. Janë detajet delikate që lidhin mësimin për kuptimin optimal. Gjatë karrierës time të mësimdhënies, studentët e mi të rinj dhe kandidatët për mësues e kanë ndjerë pasionin tim për këtë profesion. Motoja ime ka qenë gjithmonë “Duaje profesionin tënd dhe do të të përgjigjet”.

Gjatë disa prezantimeve kam vërejtur dy karakteristika që dua të ndaj me lexuesit tanë; pasion dhe talent, si i keni kultivuar këto cilësi?

Pasioni është pasioni im dhe i adhuroj fëmijët. Unë besoj se është detyrimi moral për çdo arsimtar të bëjë përpjekjet e tij më të mëdha në mësimdhënien e fëmijëve. Gjatë karrierës sime, vura re se mund të udhëzoja dhe gjithashtu t’i bëja studentët e mi të ndjehen mirë për të mësuarit e tyre. Qëllimi im ka qenë gjithmonë që studentët të ndihen rehat për të më bërë pyetje ose thënë me sinqeritet: “Unë nuk e kuptova”. Si mësuese, ishte gjithmonë më e rëndësishme për mua të mësoja pse studentët nuk i arritën konceptet nga mësimi sesa të kuptuarit e tyre. Reflektimet e vazhdueshme gjithmonë më kanë udhëhequr në hapat e ardhshëm të udhëzimit. Sapo të analizoj idetë e gabuara të studentëve të mi, atëherë mund të krijoj mësime në të ardhmen për t’iu përshtatur të gjitha stileve të të nxënit të studentëve. Në thelb, unë jam gjithmonë duke menduar … Nëse unë jam student, si mund ta arrij synimin e të mësuarit ose rezultatin e dëshiruar? Si instruktor ndihmës për gjashtëmbëdhjetë vitet e kaluara në Touro College dhe Mercy College, School of Education, unë u kam ligjëruar studentëve të mi të diplomuar se studentët e tyre që luftojnë do t’i mësojnë ata se si të bëhen mësuesit më të suksesshëm. Përmes vëzhgimeve dhe hetimeve, ne mund të zhvillojmë një kuptim të asaj që nevojitet për udhëzime të drejta dhe të drejta. Pra, si duhet të duket udhëzimi ideal?… Duhet të jetë gjithnjë pak sfidues me skelat e shumta dhe mjetet e të mësuarit në vend që studentët të përdorin dhe të monitorojnë vetë të mësuarit e tyre. Materialet e bëra nga mësuesit janë gjithmonë opsioni më i mirë sepse ato adresojnë një larmi nxënësish. Për më tepër, si arsimtarë, ne duhet të gjejmë mënyra për të motivuar interesat e studentëve tanë në temat që ne mësojmë. Unë kam mësuar se nëse jam i apasionuar dhe energjik për këtë temë, energjia ime do të gjejë një mënyrë për t’u kapërcyer tek studentët. Në këtë profesion, ne kemi fuqinë të frymëzojmë kaq shumë jetë. Trulyshtë vërtet një profesion fisnik.

Gjuha shqipe është akoma e gjallë edhe pse jeni larguar nga vendi juaj në moshë të re, dhe po jeni në gjendje të bëni prezantime në gjuhën shqipe? 

Ekzistojnë disa faktorë që kontribuojnë në ruajtjen e gjuhës së babait tim; këto janë angazhimi familjar, muzika, vizita e shpeshtë në vendlindjen time dhe miqësia afatgjatë me shqipfolësit vendas të arsimuar mirë. Unë u rrita në një familje ku flitej vetëm shqip bisedor. Në fakt, nganjëherë ishte mjaft e zakonshme të dëgjoje leksikë serbokroatë të ngulitur në ligjërim. Letërsia shqipe mungonte në shtëpinë tonë. Diskutimet e përditshme ndodhnin në gjuhën shqipe dhe tregimi gojor ishte pjesë e mbrëmjeve që më pëlqeu më shumë. Babai im më tregonte histori shumë kohë më parë kur ishte fëmijë që jetonte në fshatin Salc të Ulqinit. Siç reflektoj, në fakt ajo ishte një mënyrë efektive për të ruajtur historinë tonë familjare. Në të vërtetë, unë kam ndarë kaq shumë nga ato histori me fëmijët e mi. Më kujtohet gjallërisht shumë herë babai im, u ul në tryezën e kuzhinës duke i shkruar letra gjyshit tim. Unë mund të përfytyroj shkrimet elegante të babait tim ndërsa ai përdorte grafema të zgjatura dhe të panjohura, të vendosura në mënyrë të përsosur në të gjithë letrën e tij. Nuk mund t’i lexoja këto simbole sepse babai im përdorte cirilikë për të shkruar në shqip. Babai im i dashur u rrit në një brez ku vetëm cirilikja mësohej në shkollën e ciklit të lartë në Jugosllavi. Ai më vonë mësoi të njohë dhe të përdorë alfabetin romak për të funksionuar në shoqërinë pritëse, por ai vazhdoi të përdorte cirilikë për letërkëmbimin e tij.

Si vajzë e re, kujtoj se dëgjoja një radio shqiptare javore. Familja ime do të dëgjonte njoftimet në lidhje me komunitetin shqiptar. Drejtuesi i radios luajti një larmi këngësh shqipe që u zgjodhën dhe u kushtuan nga anëtarët e komunitetit shqiptar për të uruar lindjet dhe fejesat publikisht. Më kujtohet qartë se Moj Hatixhe nga Hamite Sadiku ishte e preferuara në shtëpinë tonë. Deri më sot, unë ende e dëgjoj këtë këngë për të kapur një thelb të një kohe të butë që ka kaluar. Më mbush sytë me ngrohtësi nga nostalgjia. Duke u rritur në Shtetet e Bashkuara, unë e dija që në moshë të re që prindërit e mi kishin gjithmonë synime të ktheheshin në tokën e tyre amtare. Ata nuk hezituan të blinin pronë dhe të ndërtonin një shtëpi në Ulqin, Mali i Zi. Kam kujtime shumë të këndshme nga rinia ime gjatë pushimeve verore. Ishte veçanërisht e mrekullueshme sepse ishim në shtëpinë tonë të vendosur në ullishtet antike me pamje nga deti Adriatik. Këto vizita vjetore jashtë vendit sigurisht ndihmojnë në krijimin e lidhjeve të ngushta me të afërmit tanë dhe kontribuojnë në ruajtjen e vlerave gjuhësore dhe kulturore. Ndërsa u rrita, aftësitë e mia akademike të gjuhës u përmirësuan disi me mbështetjen nga miqtë e mi të dashur shqiptarë. Këto zonja bukuroshe, kryesisht edukatore, më prezantuan me terma akademikë që zgjeruan njohuritë e mia për gjuhën e shkolluar. Unë vazhdoj të mrekullohem ndërsa ata përfshihen në një ligjërim të sofistikuar gjatë takimeve tona. Unë jam akoma në procesin e të mësuarit dhe shpresoj të mbledh dhe ruaj shumë leksikë të rinj shqiptarë sepse të mësuarit është një vazhdimësi. Sinqerisht, unë jam shumë mirënjohës për këto miqësi që kanë dhënë inkurajim dhe mbështetje në ruajtjen dhe përmirësimin e aftësive të mia në gjuhën shqipe.

Ju jeni një anëtare shumë e rëndësishme e Gjuhës dhe Kulturës Dual Shqiptaro-Amerikane. Ne ju kemi parë duke prezantuar, duke dhënë mësim dhe duke qenë pjesë e udhëheqjes në këtë organizatë, cili është mesazhi juaj për fëmijët shqiptarë, prindërit dhe familjet e tyre gjithashtu?

Mesazhi im për fëmijët shqiptarë është se ne si kulturë duhet të jemi krenarë për paraardhësit tanë dhe brezat para nesh. Ne jemi duke jetuar jetën që kemi sot sepse brezat para nesh bënë sakrifica për të siguruar të ardhmen. Unë mendoj për prindërit e mi që rrezikuan të linin komoditetin e të njohurve për të hyrë në të panjohurën me kaq shumë mundësi të paparashikuara, por ata mbanin guxim në zemrat e tyre dhe ëndrrat për një jetë më të mirë për familjen e tyre. Prindërit e mi, si shumë emigrantë shqiptarë, mbërritën në Shtetet e Bashkuara gjatë viteve 1970 pa ndonjë aftësi akademike dhe megjithatë arritën të kishin sukses. Kjo gjeneratë e shqiptarëve arrin sukses për shkak të vlerave kulturore që ata mbanin nga jashtë si puna e palodhur, besnikëria, këmbëngulja dhe respekti për komunitetin. Respektimi i këtyre parimeve themelore të jetës ishin faktorët kryesorë në arritjet e tyre. Si një i ri, duke jetuar në Bronx, kujtoj brezin tim që vështirë se kam pasur asnjëherë mundësinë të takoj ose dëgjoj për një mësues, mjek, avokat apo artist të famshëm shqiptaro-amerikan. Ne thjesht nuk kishim modele rolesh në këto profesione. Jam jashtëzakonisht krenar për arritjet që kanë bërë shqiptaro-amerikanët në dekadat e fundit, por kurrë nuk duhet të harrojmë ata individë që erdhën para nesh që kishin guxim dhe vendosmëri. Ne duhet t’i kujtojmë këta modele shqiptare sepse pavarësisht sakrificave dhe mundimeve të tyre, ata ruajtën dinjitetin e tyre dhe hapën një themel të fortë për brezat e ardhshëm të shqiptarëve që jetojnë në diasporë.

Cili është mendimi juaj për shkollën dhe përpjekjet shqiptare në Diasporë?

 

“Gjuha është damari kryesor i gjakut për të ushqyer të gjitha aspektet e kulturës.” Jam shumë krenar për Drita Gjongecaj dhe të gjithë individët e përkushtuar të përfshirë në përpjekjet për të mbështetur dhe mirëmbajtur shkolla në gjuhën shqipe në diasporë. Sinqerisht, uroj të kisha mundësinë të ndiqja një shkollë në gjuhën shqipe si i ri sepse studimet akademike zbulojnë vazhdimisht se dygjuhësia ka shumë përfitime njohëse. Dygjuhët e ekuilibruar kanë një perceptim më të madh të botës së tyre. Prandaj, shfrytëzimi i fëmijëve tanë në këto programe është jetësor dhe ne duhet të vazhdojmë të mbështesim shkollat ​​e gjuhës për të ruajtur gjuhën dhe kulturën tonë shqipe.

A mendoni vërtet se populli shqiptar ka arsye për të qenë krenar bazuar në vlera përmes historisë?

 

Jam krenar për popullin shqiptar sepse historikisht kemi treguar një qëndresë të barabartë përmes shekujve të pushtimit të huaj, shtypjes dhe diskriminimit. Unë besoj se forca jonë ka qenë përshtatja jonë, ndërsa asnjëherë nuk kompromenton ato vlera thelbësore që etërit tanë kanë ngulitur në ne si puna me dorë, respekti për familjen dhe komunitetin dhe natyrisht… “Besa” fjala jonë. Përshtatshmëria nuk ka të bëjë me humbjen e diçkaje që tashmë ekziston. Ka të bëjë me përmirësimin për të ecur përpara në një botë që ndryshon me shpejtësi. Një shembull i shkëlqyeshëm i kësaj është se si mësuesit shqiptarë në diasporë shpejt dhe me zell u ngritën për të mësuar se si të përdorin teknologjinë e re për të siguruar udhëzime optimale për studentët e tyre në internet. AADLC drejtoi trajnimin në internet me kushte të kufizuara, i cili u prit me shumë optimizëm nga arsimtarët e ndërgjegjshëm shqiptarë në të gjithë botën.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.

E dashur Mirjana Lukic, a mund të ndani me ne dhe lexuesit tanë disa kujtime nga vendlindja juaj?

Ka kaq shumë kujtime të mrekullueshme të vizitës në atdheun tim si fëmijë dhe çdo herë e formësuan jetën time në një mënyrë shumë pozitive. Unë isha dy vjeç e gjysmë kur prindërit e mi dhe unë lamë ish-Jugosllavinë për të jetuar në Itali dhe përfundimisht migruam në destinacionin tonë të fundit, Shtetet e Bashkuara. Ne vizituam ish Jugosllavinë në 1974 për herë të parë që kur u larguam nga të dashurit tanë. Përvoja ime e banimit në fshat për ditët e para nuk ishte mjaft e këndshme. Në kohën para vizitës, unë kisha njohur vetëm jetën e banesës dhe akomodimet e tij themelore si energjinë elektrike dhe funksionin e ujit të rrjedhshëm. Ky nuk ishte rasti kur qëndroja me gjyshërit e mi në fshatin Salc. Në fakt, gjatë fundit të viteve 1960 dhe fillimit të viteve 1970, fshatarët e rinj çrrënjosën familjet e tyre të reja dhe migruan në Shtetet e Bashkuara, Australi dhe Gjermani, duke lënë pas brezin para tyre me shpresën e kthimit dhe përmirësimit të kushteve të jetesës në fshatin e tyre. Pavarësisht nga mungesa e akomodimit në shtëpi, unë mësova të shikoj jashtë sesa brenda. Zbulova dashurinë time për natyrën. Uji ishte një domosdoshmëri e përditshme për të pirë, gatuar dhe larë, kështu që kushëriri im dhe unë morëm kastraveca dhe kana të zbrazët për t’i mbushur ato nga burimi i fshatit. Aty takuam vajza të tjera të reja nga fshati duke larë dhe shoqëruar. Ishte aty pranë burimit të vjetër prej guri, ku magjepsja ime e parë filloi me bretkosat e imëta të gjelbërta dhe kafe, të cilat ishin mezi një inç të gjatë. Unë isha i vendosur ta vizitoja shatërvanin edhe një herë atë ditë, duke mos mbajtur lavanderi të pastër ose pagure të zbrazët, por një kavanoz bosh. Po, unë isha i vendosur që doja të kapja një bretkocë dhe do të ishte një kafshë shtëpiake e përshtatshme për mua dhe … kështu që bëra. Unë isha aq i ngazëllyer dhe po aq i mahnitur kur pashë krijesën e vogël që mbeti pezull në ujë brenda kavanozit tim gjysmë të mbushur. Jam mrekulluar nga sytë, ngjyrat, speciet dhe gishtërinjtë e tij të mëdhenj. Thjesht e doja. Shumë shpejt ndryshoi gjendja ime e humorit kur takova gjyshin tim i cili më qortoi për vulosjen e bretkosës në kavanoz. Më kujtohet qartë ai duke më thënë të kthehem në shatërvan dhe ta liroj atë. Ai tha se gjithçka në jetë ka vendin e saj natyror dhe se një kavanoz ishte një vend për bllokim, jo ​​një bretkocë.

Të nesërmen në mëngjes, bëra ashtu siç urdhëroi gjyshi im dhe u zhgënjeva, por fjalët e tij kishin kuptim të mirë. Kushëriri im dhe unë vizitonim shatërvanin shpesh dhe merreshim me punët tona të përditshme. Unë u habita se si çdo punë e përditshme dukej e bërë me një gjendje të gëzueshme dhe me lehtësi për shkak të zbulimeve të mia të reja të pamjeve dhe tingujve të natyrës. Takimet e mia të reja me botën e jashtme ishin vërtet aq freskuese për sytë dhe veshët e mi. Ndërsa ditët, javët dhe muajt kaluan pushimet tona kishin marrë fund. Atë mëngjes sytë e gjyshes sime të dashur u shfaqën me shkëlqim. Mbaj mend që ndihesha mjaft solemne duke u larguar nga gjyshërit, tezet dhe kushërinjtë e mi. Papritmas, kuptova se çfarë më kishte mësuar gjyshi im për bretkosën në kavanoz dhe habitatin e saj natyror. Ndjeva se kisha gjetur edhe vendin tim natyror dhe po e lija atë për të jetuar në një ndërtesë apartamentesh në New York City. Por mbi të gjitha, unë mësova se ne mund të tërhiqemi nga atdheu ynë, por atdheu ynë nuk mund të tërhiqet nga zemrat tona.

Ju me të vërtetë jeni një mësuese shumë e talentuar, a keni zgjedhur këtë profesion apo profesion ju ka zgjedhur, si ka qenë ky proces?

Faleminderit, Marjana për komplimentet. Mendoj se përgjigjja mund të jetë pak nga të dyja. Unë gjithmonë kam qenë kurioze për të mësuar dhe zbuluar koncepte të reja në jetë. Gjithmonë kam pasur nevojë të krijoj, qoftë duke shkruar pjesë dramash për fëmijë, duke ilustruar apo krijuar projekte tre-dimensionale për studentët. Unë gjithmonë kam aspiruar të sfidoj aftësitë e mia. Kreativiteti është jashtëzakonisht i fuqishëm. Çuditërisht, ajo është një forcë e energjisë pozitive që nuk mund të shtypet dhe nëse ka një përpjekje për ta bërë atë … krijimtaria merr një formë të re. Kështu që u tha, krijimtaria është disi e një aftësie të lindur. Duke monitoruar procesin e krijimeve ose punëve të mia, mund të detajoja në mënyrë efektive hapat ose procesin e përfshirë. Jam i vëmendshëm të zbatoj të njëjtën gjë në udhëzimet e mia të përditshme. Prandaj, zhvillimi i mësimeve që janë të detajuara mbështesin studentët e mi me skemën e tyre duke lidhur atë që ata dinë dhe atë që do të mësojnë. Janë detajet delikate që lidhin mësimin për kuptimin optimal. Gjatë karrierës time të mësimdhënies, studentët e mi të rinj dhe kandidatët për mësues e kanë ndjerë pasionin tim për këtë profesion. Motoja ime ka qenë gjithmonë “Duaje profesionin tënd dhe do të të përgjigjet”.

Gjatë disa prezantimeve kam vërejtur dy karakteristika që dua të ndaj me lexuesit tanë; pasion dhe talent, si i keni kultivuar këto cilësi?

Pasioni është pasioni im dhe i adhuroj fëmijët. Unë besoj se është detyrimi moral për çdo arsimtar të bëjë përpjekjet e tij më të mëdha në mësimdhënien e fëmijëve. Gjatë karrierës sime, vura re se mund të udhëzoja dhe gjithashtu t’i bëja studentët e mi të ndjehen mirë për të mësuarit e tyre. Qëllimi im ka qenë gjithmonë që studentët të ndihen rehat për të më bërë pyetje ose thënë me sinqeritet: “Unë nuk e kuptova”. Si mësuese, ishte gjithmonë më e rëndësishme për mua të mësoja pse studentët nuk i arritën konceptet nga mësimi sesa të kuptuarit e tyre. Reflektimet e vazhdueshme gjithmonë më kanë udhëhequr në hapat e ardhshëm të udhëzimit. Sapo të analizoj idetë e gabuara të studentëve të mi, atëherë mund të krijoj mësime në të ardhmen për t’iu përshtatur të gjitha stileve të të nxënit të studentëve. Në thelb, unë jam gjithmonë duke menduar … Nëse unë jam student, si mund ta arrij synimin e të mësuarit ose rezultatin e dëshiruar? Si instruktor ndihmës për gjashtëmbëdhjetë vitet e kaluara në Touro College dhe Mercy College, School of Education, unë u kam ligjëruar studentëve të mi të diplomuar se studentët e tyre që luftojnë do t’i mësojnë ata se si të bëhen mësuesit më të suksesshëm. Përmes vëzhgimeve dhe hetimeve, ne mund të zhvillojmë një kuptim të asaj që nevojitet për udhëzime të drejta dhe të drejta. Pra, si duhet të duket udhëzimi ideal?… Duhet të jetë gjithnjë pak sfidues me skelat e shumta dhe mjetet e të mësuarit në vend që studentët të përdorin dhe të monitorojnë vetë të mësuarit e tyre. Materialet e bëra nga mësuesit janë gjithmonë opsioni më i mirë sepse ato adresojnë një larmi nxënësish. Për më tepër, si arsimtarë, ne duhet të gjejmë mënyra për të motivuar interesat e studentëve tanë në temat që ne mësojmë. Unë kam mësuar se nëse jam i apasionuar dhe energjik për këtë temë, energjia ime do të gjejë një mënyrë për t’u kapërcyer tek studentët. Në këtë profesion, ne kemi fuqinë të frymëzojmë kaq shumë jetë. Trulyshtë vërtet një profesion fisnik.

Gjuha shqipe është akoma e gjallë edhe pse jeni larguar nga vendi juaj në moshë të re, dhe po jeni në gjendje të bëni prezantime në gjuhën shqipe? 

Ekzistojnë disa faktorë që kontribuojnë në ruajtjen e gjuhës së babait tim; këto janë angazhimi familjar, muzika, vizita e shpeshtë në vendlindjen time dhe miqësia afatgjatë me shqipfolësit vendas të arsimuar mirë. Unë u rrita në një familje ku flitej vetëm shqip bisedor. Në fakt, nganjëherë ishte mjaft e zakonshme të dëgjoje leksikë serbokroatë të ngulitur në ligjërim. Letërsia shqipe mungonte në shtëpinë tonë. Diskutimet e përditshme ndodhnin në gjuhën shqipe dhe tregimi gojor ishte pjesë e mbrëmjeve që më pëlqeu më shumë. Babai im më tregonte histori shumë kohë më parë kur ishte fëmijë që jetonte në fshatin Salc të Ulqinit. Siç reflektoj, në fakt ajo ishte një mënyrë efektive për të ruajtur historinë tonë familjare. Në të vërtetë, unë kam ndarë kaq shumë nga ato histori me fëmijët e mi. Më kujtohet gjallërisht shumë herë babai im, u ul në tryezën e kuzhinës duke i shkruar letra gjyshit tim. Unë mund të përfytyroj shkrimet elegante të babait tim ndërsa ai përdorte grafema të zgjatura dhe të panjohura, të vendosura në mënyrë të përsosur në të gjithë letrën e tij. Nuk mund t’i lexoja këto simbole sepse babai im përdorte cirilikë për të shkruar në shqip. Babai im i dashur u rrit në një brez ku vetëm cirilikja mësohej në shkollën e ciklit të lartë në Jugosllavi. Ai më vonë mësoi të njohë dhe të përdorë alfabetin romak për të funksionuar në shoqërinë pritëse, por ai vazhdoi të përdorte cirilikë për letërkëmbimin e tij.

Si vajzë e re, kujtoj se dëgjoja një radio shqiptare javore. Familja ime do të dëgjonte njoftimet në lidhje me komunitetin shqiptar. Drejtuesi i radios luajti një larmi këngësh shqipe që u zgjodhën dhe u kushtuan nga anëtarët e komunitetit shqiptar për të uruar lindjet dhe fejesat publikisht. Më kujtohet qartë se Moj Hatixhe nga Hamite Sadiku ishte e preferuara në shtëpinë tonë. Deri më sot, unë ende e dëgjoj këtë këngë për të kapur një thelb të një kohe të butë që ka kaluar. Më mbush sytë me ngrohtësi nga nostalgjia. Duke u rritur në Shtetet e Bashkuara, unë e dija që në moshë të re që prindërit e mi kishin gjithmonë synime të ktheheshin në tokën e tyre amtare. Ata nuk hezituan të blinin pronë dhe të ndërtonin një shtëpi në Ulqin, Mali i Zi. Kam kujtime shumë të këndshme nga rinia ime gjatë pushimeve verore. Ishte veçanërisht e mrekullueshme sepse ishim në shtëpinë tonë të vendosur në ullishtet antike me pamje nga deti Adriatik. Këto vizita vjetore jashtë vendit sigurisht ndihmojnë në krijimin e lidhjeve të ngushta me të afërmit tanë dhe kontribuojnë në ruajtjen e vlerave gjuhësore dhe kulturore. Ndërsa u rrita, aftësitë e mia akademike të gjuhës u përmirësuan disi me mbështetjen nga miqtë e mi të dashur shqiptarë. Këto zonja bukuroshe, kryesisht edukatore, më prezantuan me terma akademikë që zgjeruan njohuritë e mia për gjuhën e shkolluar. Unë vazhdoj të mrekullohem ndërsa ata përfshihen në një ligjërim të sofistikuar gjatë takimeve tona. Unë jam akoma në procesin e të mësuarit dhe shpresoj të mbledh dhe ruaj shumë leksikë të rinj shqiptarë sepse të mësuarit është një vazhdimësi. Sinqerisht, unë jam shumë mirënjohës për këto miqësi që kanë dhënë inkurajim dhe mbështetje në ruajtjen dhe përmirësimin e aftësive të mia në gjuhën shqipe.

Ju jeni një anëtare shumë e rëndësishme e Gjuhës dhe Kulturës Dual Shqiptaro-Amerikane. Ne ju kemi parë duke prezantuar, duke dhënë mësim dhe duke qenë pjesë e udhëheqjes në këtë organizatë, cili është mesazhi juaj për fëmijët shqiptarë, prindërit dhe familjet e tyre gjithashtu?

Mesazhi im për fëmijët shqiptarë është se ne si kulturë duhet të jemi krenarë për paraardhësit tanë dhe brezat para nesh. Ne jemi duke jetuar jetën që kemi sot sepse brezat para nesh bënë sakrifica për të siguruar të ardhmen. Unë mendoj për prindërit e mi që rrezikuan të linin komoditetin e të njohurve për të hyrë në të panjohurën me kaq shumë mundësi të paparashikuara, por ata mbanin guxim në zemrat e tyre dhe ëndrrat për një jetë më të mirë për familjen e tyre. Prindërit e mi, si shumë emigrantë shqiptarë, mbërritën në Shtetet e Bashkuara gjatë viteve 1970 pa ndonjë aftësi akademike dhe megjithatë arritën të kishin sukses. Kjo gjeneratë e shqiptarëve arrin sukses për shkak të vlerave kulturore që ata mbanin nga jashtë si puna e palodhur, besnikëria, këmbëngulja dhe respekti për komunitetin. Respektimi i këtyre parimeve themelore të jetës ishin faktorët kryesorë në arritjet e tyre. Si një i ri, duke jetuar në Bronx, kujtoj brezin tim që vështirë se kam pasur asnjëherë mundësinë të takoj ose dëgjoj për një mësues, mjek, avokat apo artist të famshëm shqiptaro-amerikan. Ne thjesht nuk kishim modele rolesh në këto profesione. Jam jashtëzakonisht krenar për arritjet që kanë bërë shqiptaro-amerikanët në dekadat e fundit, por kurrë nuk duhet të harrojmë ata individë që erdhën para nesh që kishin guxim dhe vendosmëri. Ne duhet t’i kujtojmë këta modele shqiptare sepse pavarësisht sakrificave dhe mundimeve të tyre, ata ruajtën dinjitetin e tyre dhe hapën një themel të fortë për brezat e ardhshëm të shqiptarëve që jetojnë në diasporë.

Cili është mendimi juaj për shkollën dhe përpjekjet shqiptare në Diasporë?

 

“Gjuha është damari kryesor i gjakut për të ushqyer të gjitha aspektet e kulturës.” Jam shumë krenar për Drita Gjongecaj dhe të gjithë individët e përkushtuar të përfshirë në përpjekjet për të mbështetur dhe mirëmbajtur shkolla në gjuhën shqipe në diasporë. Sinqerisht, uroj të kisha mundësinë të ndiqja një shkollë në gjuhën shqipe si i ri sepse studimet akademike zbulojnë vazhdimisht se dygjuhësia ka shumë përfitime njohëse. Dygjuhët e ekuilibruar kanë një perceptim më të madh të botës së tyre. Prandaj, shfrytëzimi i fëmijëve tanë në këto programe është jetësor dhe ne duhet të vazhdojmë të mbështesim shkollat ​​e gjuhës për të ruajtur gjuhën dhe kulturën tonë shqipe.

A mendoni vërtet se populli shqiptar ka arsye për të qenë krenar bazuar në vlera përmes historisë?

 

Jam krenar për popullin shqiptar sepse historikisht kemi treguar një qëndresë të barabartë përmes shekujve të pushtimit të huaj, shtypjes dhe diskriminimit. Unë besoj se forca jonë ka qenë përshtatja jonë, ndërsa asnjëherë nuk kompromenton ato vlera thelbësore që etërit tanë kanë ngulitur në ne si puna me dorë, respekti për familjen dhe komunitetin dhe natyrisht… “Besa” fjala jonë. Përshtatshmëria nuk ka të bëjë me humbjen e diçkaje që tashmë ekziston. Ka të bëjë me përmirësimin për të ecur përpara në një botë që ndryshon me shpejtësi. Një shembull i shkëlqyeshëm i kësaj është se si mësuesit shqiptarë në diasporë shpejt dhe me zell u ngritën për të mësuar se si të përdorin teknologjinë e re për të siguruar udhëzime optimale për studentët e tyre në internet. AADLC drejtoi trajnimin në internet me kushte të kufizuara, i cili u prit me shumë optimizëm nga arsimtarët e ndërgjegjshëm shqiptarë në të gjithë botën.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.