Takimi/ “Muzetë e sirtarëve”, Elidor Mëhilli dhe Ardian Vehbiu mbi historibërjen

E enjte, 5 Gusht, 2021
E enjte, 5 Gusht, 2021

Takimi/ “Muzetë e sirtarëve”, Elidor Mëhilli dhe Ardian Vehbiu mbi historibërjen

Ardian Vehbiu dhe Elidor Mëhilli një bisedë për të paraqitur një alternativë të historibërjes zyrtare dhe të qasjes konvencionale ndaj memories kolektive

Më 22 qershor, ora 19.00, ata do të zhvillojnë në Akademinë e Shkencave një bisedë për jetët vetjake të kapura midis historisë dhe memories, në një bisedë të moderuar nga Sokol Çunga.

Libra të vjetër, kaseta muzikë, radio dhe “rraqe” të tjera të viteve të diktaturës dhe fill pas diktaturës vijnë duke e bjerrë vlerën e përdorimit, për t’u shndërruar në enë të kujtesës, individuale dhe kolektive.

Përmes kësaj bisede të moderuar do të eksplorohen hapësirat përtej sendit personal si relikt njerëzish të shquar dhe kitsch-it post-komunist të objektit imazh, ashtu që jetët e përditshme të marrin domethënie edhe në kontekste anonime. Adrian Vehbiu shprehte se kjo do të jetë edhe një përpjekje – sado informale – për të paraqitur një alternativë të historibërjes zyrtare dhe të qasjes konvencionale ndaj memories kolektive.

Elidor Mehilli është profesor i asociuar në histori dhe çështje publike në City University of New York.

Ardian Vehbiu është akademik, dhe botues i “Peizashe të fjalës”

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Ardian Vehbiu dhe Elidor Mëhilli një bisedë për të paraqitur një alternativë të historibërjes zyrtare dhe të qasjes konvencionale ndaj memories kolektive

Më 22 qershor, ora 19.00, ata do të zhvillojnë në Akademinë e Shkencave një bisedë për jetët vetjake të kapura midis historisë dhe memories, në një bisedë të moderuar nga Sokol Çunga.

Libra të vjetër, kaseta muzikë, radio dhe “rraqe” të tjera të viteve të diktaturës dhe fill pas diktaturës vijnë duke e bjerrë vlerën e përdorimit, për t’u shndërruar në enë të kujtesës, individuale dhe kolektive.

Përmes kësaj bisede të moderuar do të eksplorohen hapësirat përtej sendit personal si relikt njerëzish të shquar dhe kitsch-it post-komunist të objektit imazh, ashtu që jetët e përditshme të marrin domethënie edhe në kontekste anonime. Adrian Vehbiu shprehte se kjo do të jetë edhe një përpjekje – sado informale – për të paraqitur një alternativë të historibërjes zyrtare dhe të qasjes konvencionale ndaj memories kolektive.

Elidor Mehilli është profesor i asociuar në histori dhe çështje publike në City University of New York.

Ardian Vehbiu është akademik, dhe botues i “Peizashe të fjalës”

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.