Mjeku Demaj në Itali: Qytetarët nuk kanë të drejtë të zgjedhin llojin e vaksinës

E mërkurë, 21 Prill, 2021
E mërkurë, 21 Prill, 2021

Mjeku Demaj në Itali: Qytetarët nuk kanë të drejtë të zgjedhin llojin e vaksinës

Mjeku shqiptar Taned Demaj, punon me grupet e gatshme të emergjencave në Piemonte, Itali. Ai ka emigruar rreth 19 vite më parë në vendin fqinj për të studiuar në degën e mjekësisë dhe tashmë ushtron profesionin e tij  prej 10 vitesh. Dr. Demaj në një lidhje të drejtpërdrejtë për “Euroneës Albania”, tregon rreth situatës së pandemisë dhe procesit të vaksinimit në Itali.

“Ishte rast i Astrazenecës që ndaloi për 3-4 ditë pasi dhe këtu në Itali pati disa raste të vdekjeve të papritura në persona që mund te themi se ishin në moshë të re dhe normalisht u ndalua për të parë nëse kishe ndonje lidhje midis vdekjes të papritur me vaksinën “Astrazeneca” tani jemi afersisht 3.5 milion-4 milion të personave që janë vaksinuar me dozën e parë gati 2 milion persona që janë vaksinuar me të dyja dozat. Nga sot pas prononcimit të autoriteteve përkatëse do të vazhdojmë me vaksinimin në masë me vaksinën “Astrazeneca” dhe Phizer që janë më të disponueshme”, shpjegon mjeku Demaj.

Ai tregon se procesi i vaksinimit me vaksinat e tjera vazhdon normalisht: Absolutisht po. Ka nje grup moshe mbi 80 vjec dhe personeli shëndetësor që vaksionohen me Phizer ose Moderna që kanë një process avancimi të ndryshëm ndërsa përsa I përket grupmoshave nga 55 deri në 75 për persona që nuk kanë problem shëndetësore po vazhdon vaksinimi në masë, po kërkohet nga  ambjente mjekësore që të rrisin numërin e personelit për ofrimin e shërbimit për të rritur numërin e të vaksinuarve, vzahdon normalisht procesi dhe tashmë do vazhdojë dhe me “Astrazeneca”.

I pyetur nëse nanë të drejtë qytetarët Italian të zgjedhin markën e vaksinës, mjeku Demaj thotë se ky vendim nuk është në dorë të qytetarëve: “Jo. Nuk e kanë këtë të drejtë.sepse realisht janë dhënë disa indikacione nga AIFA agjensia e barnave në itali, grupmoshat që janë kualifikuar në bazë të asaj kanë përfituar, normalisht është përdorur vaksina Phizer për personelin mjekësor po dhe kjo ka pasur dyshime sepse nuk është marrë me aq lehtësi procesi I vaksinimit vete efekti kohor “koha shume e shkurtër” ka ngritur dyshime te personat nëse duhet të vaksionohen. Domethënë personat nuk e kanë të drejtën e zgjedhjes për llojin e vaksinës, por bëhet një analizë përpara që nëse plotëson kushtet e grupmoshës dhe gjëndjes shëndetësore mund të ndryshosh llojin e vaksinimit. Procesi I vaksinimit po shkon me grada dmth fillimisht personeli mjekësor, tani personat që ofrojnë shërbim public policia, ushtria mësuesit dhe në fakt komplikimet janë hasur në këto kategori policët dhe mësuesit. Akoma nuk jemi në kushtet për të vaksinuar gjithë popullatën përvec personave që janë mbi 80 vjec.”

AstraZeneca është miratuar tashmë, por cfarë mendimi ka mjeku Demaj: “Dyshimet janë gjithmonë, unë mendoj që cdo komplikacion duhet të jetë i shkruar pastaj personi e merr përsipër vetë vendimin të vaksinohet a jo. Janë bërë të gjitha kontrollet nga autoritetet përkatëse dhe nuk është gjetur lidhje me komplikacionet e shfaqura. Besoj se tani do përfshihet në përshkrim mundësia për mpiksjen e gjakut, sepse autoritetet akoma kanë dyshime të larta dhe nuk e përjashtojnë mundësinë.”

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Mjeku shqiptar Taned Demaj, punon me grupet e gatshme të emergjencave në Piemonte, Itali. Ai ka emigruar rreth 19 vite më parë në vendin fqinj për të studiuar në degën e mjekësisë dhe tashmë ushtron profesionin e tij  prej 10 vitesh. Dr. Demaj në një lidhje të drejtpërdrejtë për “Euroneës Albania”, tregon rreth situatës së pandemisë dhe procesit të vaksinimit në Itali.

“Ishte rast i Astrazenecës që ndaloi për 3-4 ditë pasi dhe këtu në Itali pati disa raste të vdekjeve të papritura në persona që mund te themi se ishin në moshë të re dhe normalisht u ndalua për të parë nëse kishe ndonje lidhje midis vdekjes të papritur me vaksinën “Astrazeneca” tani jemi afersisht 3.5 milion-4 milion të personave që janë vaksinuar me dozën e parë gati 2 milion persona që janë vaksinuar me të dyja dozat. Nga sot pas prononcimit të autoriteteve përkatëse do të vazhdojmë me vaksinimin në masë me vaksinën “Astrazeneca” dhe Phizer që janë më të disponueshme”, shpjegon mjeku Demaj.

Ai tregon se procesi i vaksinimit me vaksinat e tjera vazhdon normalisht: Absolutisht po. Ka nje grup moshe mbi 80 vjec dhe personeli shëndetësor që vaksionohen me Phizer ose Moderna që kanë një process avancimi të ndryshëm ndërsa përsa I përket grupmoshave nga 55 deri në 75 për persona që nuk kanë problem shëndetësore po vazhdon vaksinimi në masë, po kërkohet nga  ambjente mjekësore që të rrisin numërin e personelit për ofrimin e shërbimit për të rritur numërin e të vaksinuarve, vzahdon normalisht procesi dhe tashmë do vazhdojë dhe me “Astrazeneca”.

I pyetur nëse nanë të drejtë qytetarët Italian të zgjedhin markën e vaksinës, mjeku Demaj thotë se ky vendim nuk është në dorë të qytetarëve: “Jo. Nuk e kanë këtë të drejtë.sepse realisht janë dhënë disa indikacione nga AIFA agjensia e barnave në itali, grupmoshat që janë kualifikuar në bazë të asaj kanë përfituar, normalisht është përdorur vaksina Phizer për personelin mjekësor po dhe kjo ka pasur dyshime sepse nuk është marrë me aq lehtësi procesi I vaksinimit vete efekti kohor “koha shume e shkurtër” ka ngritur dyshime te personat nëse duhet të vaksionohen. Domethënë personat nuk e kanë të drejtën e zgjedhjes për llojin e vaksinës, por bëhet një analizë përpara që nëse plotëson kushtet e grupmoshës dhe gjëndjes shëndetësore mund të ndryshosh llojin e vaksinimit. Procesi I vaksinimit po shkon me grada dmth fillimisht personeli mjekësor, tani personat që ofrojnë shërbim public policia, ushtria mësuesit dhe në fakt komplikimet janë hasur në këto kategori policët dhe mësuesit. Akoma nuk jemi në kushtet për të vaksinuar gjithë popullatën përvec personave që janë mbi 80 vjec.”

AstraZeneca është miratuar tashmë, por cfarë mendimi ka mjeku Demaj: “Dyshimet janë gjithmonë, unë mendoj që cdo komplikacion duhet të jetë i shkruar pastaj personi e merr përsipër vetë vendimin të vaksinohet a jo. Janë bërë të gjitha kontrollet nga autoritetet përkatëse dhe nuk është gjetur lidhje me komplikacionet e shfaqura. Besoj se tani do përfshihet në përshkrim mundësia për mpiksjen e gjakut, sepse autoritetet akoma kanë dyshime të larta dhe nuk e përjashtojnë mundësinë.”

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.