Destinacione shqiptare/ Maja e Çikës, çatia e rivierës shqiptare

E diel, 28 Shkurt, 2021
E diel, 28 Shkurt, 2021

Destinacione shqiptare/ Maja e Çikës, çatia e rivierës shqiptare

Maja e Çikës është çatia e rivierës shqiptare, e përmendur dhe nga Lord Bajroni. Shpatet e malit bien mbi det duke ndarë detin Jon nga luginat e malësive të jugut.

Mali i Çikës ka një lartësi prej 2045 dhe mjaft i rrahur nga alpinistët profesionistë.

Maja e Çikës është një nga atraksionet turistike që përfshihet në guida e nëse e merr përsipër këtë aventuar teksa ngjitesh pamja që të ofron të mban frymën pezull. Prej saj sheh gadishullin e Karaburunit, ishullin e Sazanit dhe atë grek të Korfuzit.

Më tutje mes blusë janë plazhet e Himarës, Dhërmiut, Jalës e Palasës.

Majën e Çikës e kanë vizituar dhe alpinistë profesionistë nga e gjithë Europa. Rrugës do të takosh dhe barinjtë e zonës të cilët tregojnë se bimësia e egër e kreshtave të jugut është ushqimi i duhur për bagëtitë.

 

LEGJENDA E EMRIT

Për këtë mal ka shumë legjenda, por ajo që na bën kuriozë është pse ka këtë emër? Legjenda e përcjellë brez pas brezi është se në kohën e pushtimit osman vajzat e Bregut u fshehën nga pushtuesi në një shpellë në faqen e malit dhe, kur u rrethuan nga ushtarët e huaj, u hodhën në humnerë për të mos rënë në duar të tyre.

Gojëdhëna më pas shpjegon se ka pasur dyndje në këto vise të popullatave të Shqipërisë së Veriut pas pushtimit turk. Çika nuk mund të jetë tjetër veçse mënyra se si e quajnë ende sot një vajzë në shumë zona gege.

MALI CIKËS, PAMJA MAHNITËSE NGA ITALIA

Mediat italiane shkruajnë herë pas here për pamjen përrallore që ofrojnë malet shqiptare nga përtej detit, ku tokat shqiptare nga ato italiane i ndajnë vetëm 80 km në Otranto.

Në disa ditë shumë të pastra, me qiell të qelqtë nga Puglia shihen majat më të larta të malit të Çikës.

FORMIMI

Sipas studiuesve shpati perëndimor i Malit të Çikës është një harmonizim i shkëputjeve shkëmbore të shkaktuara nga lëvizje të hershme tektonike. Blloqet e mëdhenj të shkëmbinjve duket sikur kanë rënë mbi njëri tjetrin, madje e parë nga lartë duket sikur mali formon shkallë deri poshtë në brigjet e detit Jon. Pjesa që nuk shihet nga deti është thuajse e thepisur, bie mbi luginat e malësive të Shushicës dhe njihet për humnera të thella e të pjerrëta.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Maja e Çikës është çatia e rivierës shqiptare, e përmendur dhe nga Lord Bajroni. Shpatet e malit bien mbi det duke ndarë detin Jon nga luginat e malësive të jugut.

Mali i Çikës ka një lartësi prej 2045 dhe mjaft i rrahur nga alpinistët profesionistë.

Maja e Çikës është një nga atraksionet turistike që përfshihet në guida e nëse e merr përsipër këtë aventuar teksa ngjitesh pamja që të ofron të mban frymën pezull. Prej saj sheh gadishullin e Karaburunit, ishullin e Sazanit dhe atë grek të Korfuzit.

Më tutje mes blusë janë plazhet e Himarës, Dhërmiut, Jalës e Palasës.

Majën e Çikës e kanë vizituar dhe alpinistë profesionistë nga e gjithë Europa. Rrugës do të takosh dhe barinjtë e zonës të cilët tregojnë se bimësia e egër e kreshtave të jugut është ushqimi i duhur për bagëtitë.

 

LEGJENDA E EMRIT

Për këtë mal ka shumë legjenda, por ajo që na bën kuriozë është pse ka këtë emër? Legjenda e përcjellë brez pas brezi është se në kohën e pushtimit osman vajzat e Bregut u fshehën nga pushtuesi në një shpellë në faqen e malit dhe, kur u rrethuan nga ushtarët e huaj, u hodhën në humnerë për të mos rënë në duar të tyre.

Gojëdhëna më pas shpjegon se ka pasur dyndje në këto vise të popullatave të Shqipërisë së Veriut pas pushtimit turk. Çika nuk mund të jetë tjetër veçse mënyra se si e quajnë ende sot një vajzë në shumë zona gege.

MALI CIKËS, PAMJA MAHNITËSE NGA ITALIA

Mediat italiane shkruajnë herë pas here për pamjen përrallore që ofrojnë malet shqiptare nga përtej detit, ku tokat shqiptare nga ato italiane i ndajnë vetëm 80 km në Otranto.

Në disa ditë shumë të pastra, me qiell të qelqtë nga Puglia shihen majat më të larta të malit të Çikës.

FORMIMI

Sipas studiuesve shpati perëndimor i Malit të Çikës është një harmonizim i shkëputjeve shkëmbore të shkaktuara nga lëvizje të hershme tektonike. Blloqet e mëdhenj të shkëmbinjve duket sikur kanë rënë mbi njëri tjetrin, madje e parë nga lartë duket sikur mali formon shkallë deri poshtë në brigjet e detit Jon. Pjesa që nuk shihet nga deti është thuajse e thepisur, bie mbi luginat e malësive të Shushicës dhe njihet për humnera të thella e të pjerrëta.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.