Itali/ “Mjekësia dhe letërsia”, takim me mjekun dhe shkrimtarin shqiptar

E mërkurë, 2 Dhjetor, 2020
E mërkurë, 2 Dhjetor, 2020

Itali/ “Mjekësia dhe letërsia”, takim me mjekun dhe shkrimtarin shqiptar

Arben Dedja, pas një karriere të gjatë si kirurg i përgjithshëm në Shqipëri, prej vitesh jeton dhe punon në Itali ku i është dedikuar kërkimit shkencor.

Ditën e mërkurë më 18 nëntor mjeku dhe shkrimtari shqiptarë Arben Dedja do të organizojë një takim virtual për të folur për karrierën e tij si mjek dhe shkrimtarë. Takimi do të organizohet nga Patrizia Cup, mësues italian dhe promovues kulturor.

“Ishte viti 1939 kur Italia Fashiste pushtoi Shqipërinë. Gjyshi im nga nëna, me origjinë nga Vlora dhe i diplomuar për Mjekësi në Padova, me rreth dyzet bashkatdhetarë organizoi një marshim proteste nëpër rrugët e qytetit. I identifikuar nga policia si një nga nxitësit e revoltës, ai u arrestua dhe u dërgua në Ventotene, ku ndau burgun me antifashistët si Pertini, Terracini, Scoccimarro. Duke u kthyer në atdheun e tij pas Çlirimit, ai u bë gjeneral, zëvendës ministër i shëndetësisë. Babai im është gjithashtu një kirurg ushtarak, mjekësia është një traditë familjare”.

Kështu, në një intervistë disa vjet më parë, Arben Dedja tregon për origjinën e tij familjare dhe thirrjen e tij të parë profesionale, por në jetën e tij paralele, së cilës i kushton dy / tre orë çdo natë, Arben Dedja është një shkrimtar i frymëzuar dhe një përkthyes i kulturuar. Në Shqipëri ai ka botuar disa libra me tregime dhe poezi dhe përkthime të shumta poetike (përfshirë nga poetë italianë, si Cavalcanti, Saba, Bertolucci dhe, kohët e fundit, Sinagoga e Ikonoklastëve nga autori Italo-Argjentinas J. Rodolfo Ëilcock).

Koleksioni i tij i tregimeve “Histoiri (e) skatologjike” i dha atij çmimin “Autori i Vitit” në Panairin e Librit në Tiranë në 2014.

Arben Dedja, pas një karriere të gjatë si kirurg i përgjithshëm në Shqipëri, prej vitesh jeton dhe punon në Itali ku i është dedikuar kërkimit shkencor.

Ditën e mërkurë më 18 nëntor mjeku dhe shkrimtari shqiptarë Arben Dedja do të organizojë një takim virtual për të folur për karrierën e tij si mjek dhe shkrimtarë. Takimi do të organizohet nga Patrizia Cup, mësues italian dhe promovues kulturor.

“Ishte viti 1939 kur Italia Fashiste pushtoi Shqipërinë. Gjyshi im nga nëna, me origjinë nga Vlora dhe i diplomuar për Mjekësi në Padova, me rreth dyzet bashkatdhetarë organizoi një marshim proteste nëpër rrugët e qytetit. I identifikuar nga policia si një nga nxitësit e revoltës, ai u arrestua dhe u dërgua në Ventotene, ku ndau burgun me antifashistët si Pertini, Terracini, Scoccimarro. Duke u kthyer në atdheun e tij pas Çlirimit, ai u bë gjeneral, zëvendës ministër i shëndetësisë. Babai im është gjithashtu një kirurg ushtarak, mjekësia është një traditë familjare”.

Kështu, në një intervistë disa vjet më parë, Arben Dedja tregon për origjinën e tij familjare dhe thirrjen e tij të parë profesionale, por në jetën e tij paralele, së cilës i kushton dy / tre orë çdo natë, Arben Dedja është një shkrimtar i frymëzuar dhe një përkthyes i kulturuar. Në Shqipëri ai ka botuar disa libra me tregime dhe poezi dhe përkthime të shumta poetike (përfshirë nga poetë italianë, si Cavalcanti, Saba, Bertolucci dhe, kohët e fundit, Sinagoga e Ikonoklastëve nga autori Italo-Argjentinas J. Rodolfo Ëilcock).

Koleksioni i tij i tregimeve “Histoiri (e) skatologjike” i dha atij çmimin “Autori i Vitit” në Panairin e Librit në Tiranë në 2014.