SHBA / Polici shqiptar përballë protestave në Nju Jork

E diel, 14 Prill, 2024
E diel, 14 Prill, 2024

SHBA / Polici shqiptar përballë protestave në Nju Jork

Pandemia e shkaktuar nga Koronavirusi nxorri në pah punën e qindra mjekëve shqiptarë në botë e sidomos në zonat më të prekura përfshirë këtu edhe Nju Jorkun. Ende pa përfunduar pandemia SHBA u përfshi në një valë protestash të dhunshme. Në vijën mbrojtëse të policisë ka me dhjetra policë shqiptarë. Një prej tyre është edhe Ylli Dautaj, komandant toger në policinë e Nju Jorkut.

I lindur në SHBA nga prindër shqiptarë Dautaj është pjesë e policisë prej 26 vitesh. Diplomohet në Universitetin John Jay për Drejtësi Kriminale në Nju Jork për Drejtësi, Shkenca Policie dhe Leadership.

Aktualisht pjesë e Departamentit të Policisë në Nju York Ylli Dautaj tregon për “Diaspora Shqiptare” situatën në Nju Jork dhe lidhjen me komunitetin shqiptar.

Z. Dautaj, si është situata aktuale në Nju Jork?

Kjo është një nga kohërat më të vështira që kam parë në gati 26 vjet që kam qenë polic. Dhuna ka shpërthyer kudo, plaçkitje, të shtëna.

Kaosi shpërtheu ndërsa nisën protestat për vdekjen e Floyd. Grabitja dhe shkatërrimi vazhduan për disa net me rradhë në Nju Jork. Qindra njerëz  vodhën dyqane luksoze – përfshirë Chanel dhe Dior.

Shumicën e ditëve kemi pasur turma të mëdha në të gjithë qytetin. Gjërat ndryshuan dhe ato ndryshuan me shpejtësi.

Ne parashikuam që grupe të mëdha njerëzish nuk ishin të prirur për të protestuar pasi errësohej.

Ka pasur qindra arrestime.

Ne kishim mijëra oficerë por tërhoqëm edhe oficerët nga të gjitha korsitë e departamentit për t’iu përgjigjur situatës.

Për sa i përket zhvillimit të protestës në mënyrë të rregullt, respektimit të të drejtave të njerëzve për tu mbledhur në mënyrë paqësore, që po ndodhnin gjithë ditëve në Nju Jork, turma të mëdha në Brooklyn, turma më të vogla në Queens, turma të konsiderueshme në Manhattan, kur u errësua u kthyen në diçka të shëmtuar në një mënyrë të shpejtë.

Floyd vdiq të hënën pasi Derek Chauvin, një polic i bardhë i Minneapolis, e vendosi gjurin në qafë Floyd. Oficeri është akuzuar për vrasje të shkallës së tretë dhe vrasje të shkallës së dytë; ai dhe tre oficerë të tjerë u pushuan nga puna pasi u shfaq video e vdekjes së Floidit.

Ka pasur prova që dhuna ishte planifikuar nga grupe të organizuara.

Kishim individë që shfaqeshin me bomba Molotov. Patëm një incident kur një makinë policie u qëllua natën e kaluar në Queens.  “Kur shihni incidente si kjo, veproni në një mënyrë shumë të shpejtë … “ dyshohet për deklaratat e nje organizate, pas disa prej këtyre ngjarjeve.

Në fillim të kësaj jave, 1 prej oficerëve tanë u godit me thikë në qafë në mënyrë të papritur  ndërsa mbronte qytetarët e Nju Jork. Kjo nuk ishte e rastësishme – ishte një atentat i planifikuar për një oficer policie të NYPD.

Si lindi idea për tu bërë oficer policie?

Ishte një pasion fëmijërie. Rrugët e Nju Jorkut ishin shumë të rrezikshme.

A e kishit të vëshitrë për tu integruar në komunitetin e policisë?

Ishte jashtëzakonisht e vështirë për t’u integruar në departamentin e policisë. Unë kam qenë ndër të parët shqiptarë që u bashkova me NYPD në 1994. Vëllai im Ilir Dautaj, gjithashtu u bashkua me departamentin e policisë dhe është themeluesi i CO i Shoqërisë Ilire të Zbatimit të Ligjit.

A ka ndonjë shqiptar tjetër që njihni në rradhët e policisë së Nju Jork?

Kemi më shumë se 250 oficerë të policisë shqiptare amerikane që punojnë për NYPD.

Ju jeni një prej themeluesve të shoqatës së policëve shqiptarë në Nju Jork. Si lindi kjo shoqatë?

Në vitin 1998, Departamenti i Policisë së Qytetit të Nju Jorkut ishte në kërkimin e oficerëve të policisë që flisnin shqip ose ishin të njohur me kulturën shqiptare.

Gjatë asaj kohe, popullsia shqiptare në Nju Jork ishte në rritje për shkak të luftës në Kosovë. NYPD në emër të Departamentit të Shtetit rekrutoi oficerë policie të NYPD me shqiptarët të mirë për të marrë pjesë në Misionin e Verifikimit të OSBE-së në Kosovë.

Këta oficerë kishin njohuri të mira për zonën, flisnin shqip dhe donin të ndihmonin popullin shqiptar. Në të njëjtin vit, aleatët e NATO-s bombarduan Jugosllavinë gjatë një lufte 78 ditore dhe operacioni u ndryshua në një mision të Kombeve të Bashkuara për ruajtjen e paqes, i ngarkuar me krijimin e një departamenti policie dhe ruajtjen e ligjit dhe rendit.

Pas mbërritjes në Kosovë, policët shqiptarë të NYPD-së, blenë ndërtesa që mund të shndërroheshin në stacione policie.

Ne gjithashtu nisëm një fushatë punësimi për kosovarët vendas, shumica e të cilëve ishin shqiptarë, për t’u bashkuar me një forcë të krijuar policie të sapo krijuar nëpërmjet posterave të reklamave dhe vizitave në fshatra dhe qytete të ndryshme.

Ne kemi arritur të krijojmë një departament policie të ri, plotësisht funksionues. Një forcë policore e ndërtuar nën parimet e ndershmërisë dhe integritetit që nuk u frikësua, por respektohej nga njerëzit që i shërbente.

Pothuajse 18 vjet pas misionit tonë të parë për ruajtjen e paqes jashtë vendit dhe punësimin e oficerit të parë të policisë në një departament të ri në Kosovë, tani kemi privilegjin për të nisur organizatën vëllazërore të policisë që është e para e kësaj natyre.

Në Shqipëri ekziston një proverb, “BESA” në anglisht mund të përkthehet si “FJALA E NDERIT”.

Kjo fjalë e vetme përmbledh pothuajse çdo objektiv të shoqërisë ilire. Shoqëria Ilire u krijua për të krijuar një frymë vëllazërimi midis anëtarëve të saj dhe për të promovuar një atmosferë besimi, respekti dhe mirëkuptimi midis zbatimit të ligjit dhe komuniteteve që ne shërbejmë për të siguruar.

Më 24 gusht 2012, Shoqëria Ilire e Zyrtarëve të Zbatimit të Ligjit u regjistrua si një Bashkëpunim Vendor Jo-Fitimi. Ajo u bazua në udhëheqjen e madhe që ka kjo shoqëri dhe anëtarët e saj që punojnë pafund për t’i shërbyer Departamentit dhe komunitetit shqiptar.

Ne jemi shumë krenarë për sa është rritur kjo shoqëri dhe çfarë ka ardhur për të përfaqësuar. Me kalimin e viteve, Shoqëria Ilire është rritur nga vetëm një pjesë e vogël e anëtarëve në gati 250 anëtarë aktivë.

Të përfshirë në radhët e saj janë individë jo vetëm nga NYPD, por zyrtarë policorë nga departamente të tjera në Shtetet e Bashkuara dhe departamente të ndryshme nga e gjithë bota. Disa nga këta anëtarë janë në pozita të rangut të lartë, prestigjioz.

*Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i intervistës pa cituar burimin “Diaspora Shqiptare”. 

 

 

Pandemia e shkaktuar nga Koronavirusi nxorri në pah punën e qindra mjekëve shqiptarë në botë e sidomos në zonat më të prekura përfshirë këtu edhe Nju Jorkun. Ende pa përfunduar pandemia SHBA u përfshi në një valë protestash të dhunshme. Në vijën mbrojtëse të policisë ka me dhjetra policë shqiptarë. Një prej tyre është edhe Ylli Dautaj, komandant toger në policinë e Nju Jorkut.

I lindur në SHBA nga prindër shqiptarë Dautaj është pjesë e policisë prej 26 vitesh. Diplomohet në Universitetin John Jay për Drejtësi Kriminale në Nju Jork për Drejtësi, Shkenca Policie dhe Leadership.

Aktualisht pjesë e Departamentit të Policisë në Nju York Ylli Dautaj tregon për “Diaspora Shqiptare” situatën në Nju Jork dhe lidhjen me komunitetin shqiptar.

Z. Dautaj, si është situata aktuale në Nju Jork?

Kjo është një nga kohërat më të vështira që kam parë në gati 26 vjet që kam qenë polic. Dhuna ka shpërthyer kudo, plaçkitje, të shtëna.

Kaosi shpërtheu ndërsa nisën protestat për vdekjen e Floyd. Grabitja dhe shkatërrimi vazhduan për disa net me rradhë në Nju Jork. Qindra njerëz  vodhën dyqane luksoze – përfshirë Chanel dhe Dior.

Shumicën e ditëve kemi pasur turma të mëdha në të gjithë qytetin. Gjërat ndryshuan dhe ato ndryshuan me shpejtësi.

Ne parashikuam që grupe të mëdha njerëzish nuk ishin të prirur për të protestuar pasi errësohej.

Ka pasur qindra arrestime.

Ne kishim mijëra oficerë por tërhoqëm edhe oficerët nga të gjitha korsitë e departamentit për t’iu përgjigjur situatës.

Për sa i përket zhvillimit të protestës në mënyrë të rregullt, respektimit të të drejtave të njerëzve për tu mbledhur në mënyrë paqësore, që po ndodhnin gjithë ditëve në Nju Jork, turma të mëdha në Brooklyn, turma më të vogla në Queens, turma të konsiderueshme në Manhattan, kur u errësua u kthyen në diçka të shëmtuar në një mënyrë të shpejtë.

Floyd vdiq të hënën pasi Derek Chauvin, një polic i bardhë i Minneapolis, e vendosi gjurin në qafë Floyd. Oficeri është akuzuar për vrasje të shkallës së tretë dhe vrasje të shkallës së dytë; ai dhe tre oficerë të tjerë u pushuan nga puna pasi u shfaq video e vdekjes së Floidit.

Ka pasur prova që dhuna ishte planifikuar nga grupe të organizuara.

Kishim individë që shfaqeshin me bomba Molotov. Patëm një incident kur një makinë policie u qëllua natën e kaluar në Queens.  “Kur shihni incidente si kjo, veproni në një mënyrë shumë të shpejtë … “ dyshohet për deklaratat e nje organizate, pas disa prej këtyre ngjarjeve.

Në fillim të kësaj jave, 1 prej oficerëve tanë u godit me thikë në qafë në mënyrë të papritur  ndërsa mbronte qytetarët e Nju Jork. Kjo nuk ishte e rastësishme – ishte një atentat i planifikuar për një oficer policie të NYPD.

Si lindi idea për tu bërë oficer policie?

Ishte një pasion fëmijërie. Rrugët e Nju Jorkut ishin shumë të rrezikshme.

A e kishit të vëshitrë për tu integruar në komunitetin e policisë?

Ishte jashtëzakonisht e vështirë për t’u integruar në departamentin e policisë. Unë kam qenë ndër të parët shqiptarë që u bashkova me NYPD në 1994. Vëllai im Ilir Dautaj, gjithashtu u bashkua me departamentin e policisë dhe është themeluesi i CO i Shoqërisë Ilire të Zbatimit të Ligjit.

A ka ndonjë shqiptar tjetër që njihni në rradhët e policisë së Nju Jork?

Kemi më shumë se 250 oficerë të policisë shqiptare amerikane që punojnë për NYPD.

Ju jeni një prej themeluesve të shoqatës së policëve shqiptarë në Nju Jork. Si lindi kjo shoqatë?

Në vitin 1998, Departamenti i Policisë së Qytetit të Nju Jorkut ishte në kërkimin e oficerëve të policisë që flisnin shqip ose ishin të njohur me kulturën shqiptare.

Gjatë asaj kohe, popullsia shqiptare në Nju Jork ishte në rritje për shkak të luftës në Kosovë. NYPD në emër të Departamentit të Shtetit rekrutoi oficerë policie të NYPD me shqiptarët të mirë për të marrë pjesë në Misionin e Verifikimit të OSBE-së në Kosovë.

Këta oficerë kishin njohuri të mira për zonën, flisnin shqip dhe donin të ndihmonin popullin shqiptar. Në të njëjtin vit, aleatët e NATO-s bombarduan Jugosllavinë gjatë një lufte 78 ditore dhe operacioni u ndryshua në një mision të Kombeve të Bashkuara për ruajtjen e paqes, i ngarkuar me krijimin e një departamenti policie dhe ruajtjen e ligjit dhe rendit.

Pas mbërritjes në Kosovë, policët shqiptarë të NYPD-së, blenë ndërtesa që mund të shndërroheshin në stacione policie.

Ne gjithashtu nisëm një fushatë punësimi për kosovarët vendas, shumica e të cilëve ishin shqiptarë, për t’u bashkuar me një forcë të krijuar policie të sapo krijuar nëpërmjet posterave të reklamave dhe vizitave në fshatra dhe qytete të ndryshme.

Ne kemi arritur të krijojmë një departament policie të ri, plotësisht funksionues. Një forcë policore e ndërtuar nën parimet e ndershmërisë dhe integritetit që nuk u frikësua, por respektohej nga njerëzit që i shërbente.

Pothuajse 18 vjet pas misionit tonë të parë për ruajtjen e paqes jashtë vendit dhe punësimin e oficerit të parë të policisë në një departament të ri në Kosovë, tani kemi privilegjin për të nisur organizatën vëllazërore të policisë që është e para e kësaj natyre.

Në Shqipëri ekziston një proverb, “BESA” në anglisht mund të përkthehet si “FJALA E NDERIT”.

Kjo fjalë e vetme përmbledh pothuajse çdo objektiv të shoqërisë ilire. Shoqëria Ilire u krijua për të krijuar një frymë vëllazërimi midis anëtarëve të saj dhe për të promovuar një atmosferë besimi, respekti dhe mirëkuptimi midis zbatimit të ligjit dhe komuniteteve që ne shërbejmë për të siguruar.

Më 24 gusht 2012, Shoqëria Ilire e Zyrtarëve të Zbatimit të Ligjit u regjistrua si një Bashkëpunim Vendor Jo-Fitimi. Ajo u bazua në udhëheqjen e madhe që ka kjo shoqëri dhe anëtarët e saj që punojnë pafund për t’i shërbyer Departamentit dhe komunitetit shqiptar.

Ne jemi shumë krenarë për sa është rritur kjo shoqëri dhe çfarë ka ardhur për të përfaqësuar. Me kalimin e viteve, Shoqëria Ilire është rritur nga vetëm një pjesë e vogël e anëtarëve në gati 250 anëtarë aktivë.

Të përfshirë në radhët e saj janë individë jo vetëm nga NYPD, por zyrtarë policorë nga departamente të tjera në Shtetet e Bashkuara dhe departamente të ndryshme nga e gjithë bota. Disa nga këta anëtarë janë në pozita të rangut të lartë, prestigjioz.

*Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i intervistës pa cituar burimin “Diaspora Shqiptare”. 

 

 

Pandemia e shkaktuar nga Koronavirusi nxorri në pah punën e qindra mjekëve shqiptarë në botë e sidomos në zonat më të prekura përfshirë këtu edhe Nju Jorkun. Ende pa përfunduar pandemia SHBA u përfshi në një valë protestash të dhunshme. Në vijën mbrojtëse të policisë ka me dhjetra policë shqiptarë. Një prej tyre është edhe Ylli Dautaj, komandant toger në policinë e Nju Jorkut.

I lindur në SHBA nga prindër shqiptarë Dautaj është pjesë e policisë prej 26 vitesh. Diplomohet në Universitetin John Jay për Drejtësi Kriminale në Nju Jork për Drejtësi, Shkenca Policie dhe Leadership.

Aktualisht pjesë e Departamentit të Policisë në Nju York Ylli Dautaj tregon për “Diaspora Shqiptare” situatën në Nju Jork dhe lidhjen me komunitetin shqiptar.

Z. Dautaj, si është situata aktuale në Nju Jork?

Kjo është një nga kohërat më të vështira që kam parë në gati 26 vjet që kam qenë polic. Dhuna ka shpërthyer kudo, plaçkitje, të shtëna.

Kaosi shpërtheu ndërsa nisën protestat për vdekjen e Floyd. Grabitja dhe shkatërrimi vazhduan për disa net me rradhë në Nju Jork. Qindra njerëz  vodhën dyqane luksoze – përfshirë Chanel dhe Dior.

Shumicën e ditëve kemi pasur turma të mëdha në të gjithë qytetin. Gjërat ndryshuan dhe ato ndryshuan me shpejtësi.

Ne parashikuam që grupe të mëdha njerëzish nuk ishin të prirur për të protestuar pasi errësohej.

Ka pasur qindra arrestime.

Ne kishim mijëra oficerë por tërhoqëm edhe oficerët nga të gjitha korsitë e departamentit për t’iu përgjigjur situatës.

Për sa i përket zhvillimit të protestës në mënyrë të rregullt, respektimit të të drejtave të njerëzve për tu mbledhur në mënyrë paqësore, që po ndodhnin gjithë ditëve në Nju Jork, turma të mëdha në Brooklyn, turma më të vogla në Queens, turma të konsiderueshme në Manhattan, kur u errësua u kthyen në diçka të shëmtuar në një mënyrë të shpejtë.

Floyd vdiq të hënën pasi Derek Chauvin, një polic i bardhë i Minneapolis, e vendosi gjurin në qafë Floyd. Oficeri është akuzuar për vrasje të shkallës së tretë dhe vrasje të shkallës së dytë; ai dhe tre oficerë të tjerë u pushuan nga puna pasi u shfaq video e vdekjes së Floidit.

Ka pasur prova që dhuna ishte planifikuar nga grupe të organizuara.

Kishim individë që shfaqeshin me bomba Molotov. Patëm një incident kur një makinë policie u qëllua natën e kaluar në Queens.  “Kur shihni incidente si kjo, veproni në një mënyrë shumë të shpejtë … “ dyshohet për deklaratat e nje organizate, pas disa prej këtyre ngjarjeve.

Në fillim të kësaj jave, 1 prej oficerëve tanë u godit me thikë në qafë në mënyrë të papritur  ndërsa mbronte qytetarët e Nju Jork. Kjo nuk ishte e rastësishme – ishte një atentat i planifikuar për një oficer policie të NYPD.

Si lindi idea për tu bërë oficer policie?

Ishte një pasion fëmijërie. Rrugët e Nju Jorkut ishin shumë të rrezikshme.

A e kishit të vëshitrë për tu integruar në komunitetin e policisë?

Ishte jashtëzakonisht e vështirë për t’u integruar në departamentin e policisë. Unë kam qenë ndër të parët shqiptarë që u bashkova me NYPD në 1994. Vëllai im Ilir Dautaj, gjithashtu u bashkua me departamentin e policisë dhe është themeluesi i CO i Shoqërisë Ilire të Zbatimit të Ligjit.

A ka ndonjë shqiptar tjetër që njihni në rradhët e policisë së Nju Jork?

Kemi më shumë se 250 oficerë të policisë shqiptare amerikane që punojnë për NYPD.

Ju jeni një prej themeluesve të shoqatës së policëve shqiptarë në Nju Jork. Si lindi kjo shoqatë?

Në vitin 1998, Departamenti i Policisë së Qytetit të Nju Jorkut ishte në kërkimin e oficerëve të policisë që flisnin shqip ose ishin të njohur me kulturën shqiptare.

Gjatë asaj kohe, popullsia shqiptare në Nju Jork ishte në rritje për shkak të luftës në Kosovë. NYPD në emër të Departamentit të Shtetit rekrutoi oficerë policie të NYPD me shqiptarët të mirë për të marrë pjesë në Misionin e Verifikimit të OSBE-së në Kosovë.

Këta oficerë kishin njohuri të mira për zonën, flisnin shqip dhe donin të ndihmonin popullin shqiptar. Në të njëjtin vit, aleatët e NATO-s bombarduan Jugosllavinë gjatë një lufte 78 ditore dhe operacioni u ndryshua në një mision të Kombeve të Bashkuara për ruajtjen e paqes, i ngarkuar me krijimin e një departamenti policie dhe ruajtjen e ligjit dhe rendit.

Pas mbërritjes në Kosovë, policët shqiptarë të NYPD-së, blenë ndërtesa që mund të shndërroheshin në stacione policie.

Ne gjithashtu nisëm një fushatë punësimi për kosovarët vendas, shumica e të cilëve ishin shqiptarë, për t’u bashkuar me një forcë të krijuar policie të sapo krijuar nëpërmjet posterave të reklamave dhe vizitave në fshatra dhe qytete të ndryshme.

Ne kemi arritur të krijojmë një departament policie të ri, plotësisht funksionues. Një forcë policore e ndërtuar nën parimet e ndershmërisë dhe integritetit që nuk u frikësua, por respektohej nga njerëzit që i shërbente.

Pothuajse 18 vjet pas misionit tonë të parë për ruajtjen e paqes jashtë vendit dhe punësimin e oficerit të parë të policisë në një departament të ri në Kosovë, tani kemi privilegjin për të nisur organizatën vëllazërore të policisë që është e para e kësaj natyre.

Në Shqipëri ekziston një proverb, “BESA” në anglisht mund të përkthehet si “FJALA E NDERIT”.

Kjo fjalë e vetme përmbledh pothuajse çdo objektiv të shoqërisë ilire. Shoqëria Ilire u krijua për të krijuar një frymë vëllazërimi midis anëtarëve të saj dhe për të promovuar një atmosferë besimi, respekti dhe mirëkuptimi midis zbatimit të ligjit dhe komuniteteve që ne shërbejmë për të siguruar.

Më 24 gusht 2012, Shoqëria Ilire e Zyrtarëve të Zbatimit të Ligjit u regjistrua si një Bashkëpunim Vendor Jo-Fitimi. Ajo u bazua në udhëheqjen e madhe që ka kjo shoqëri dhe anëtarët e saj që punojnë pafund për t’i shërbyer Departamentit dhe komunitetit shqiptar.

Ne jemi shumë krenarë për sa është rritur kjo shoqëri dhe çfarë ka ardhur për të përfaqësuar. Me kalimin e viteve, Shoqëria Ilire është rritur nga vetëm një pjesë e vogël e anëtarëve në gati 250 anëtarë aktivë.

Të përfshirë në radhët e saj janë individë jo vetëm nga NYPD, por zyrtarë policorë nga departamente të tjera në Shtetet e Bashkuara dhe departamente të ndryshme nga e gjithë bota. Disa nga këta anëtarë janë në pozita të rangut të lartë, prestigjioz.

*Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i intervistës pa cituar burimin “Diaspora Shqiptare”.