195-vjetori i lindjes së “Luanit të Arbërisë”, Gennaro Placco

E mërkurë, 17 Prill, 2024
E mërkurë, 17 Prill, 2024

195-vjetori i lindjes së “Luanit të Arbërisë”, Gennaro Placco

Sot shënohet 195-vjetori i lindjes së patriotit dhe poetit arbëresh Gennaro Placco. Ai lindi në 1826-n në Çifti të Kalabrisë në një familje të varfër dhe falë xhaxhait të tij prift, u regjistrua për të kryer studimet në kolegin italo-shqiptar të Shën Adrianit. Mjedisi kulturor dhe biblioteka e pasur e këtij kolegji, ndikuan në formësimin e personalitetit të tij dhe ndryshe nga pritshmëritë familjare për t’u bërë prift, ai ndoqi një tjetër rrugë.

Gennaro Placco vijoi studimet juridike e noteriale dhe iu bashkua lëvizjes për lirinë dhe bashkimin e Italisë, të ashtuquajturës Risorgimento. Për shkak të angazhimit politik, ai kaloi një sërë peripecish e sfidash, mes të cilave dhe vuajtjet në burg. Ai njihet si simboli i idealistit trim dhe patriot, që për sakrificat e tij nuk kërkoi asgjë në këmbim. Për këtë arsye, është quajtur edhe “Luani i Arbërisë”, madje sot ekziston edhe një shoqatë kulturore me emrin e tij.

Gennaro Placco ka shkruar disa vepra poetike, kryesisht në zhanrin e poemës dhe të kujtimeve. Një nga poezitë më të njohura dhe më të bukura të tij është poezia “Vajtim”, ku paraqet frymën atdhetare dhe lidhjen e tij të fortë me vendlindjen.

Shkrimtari rilindas Luigi Settembrini e përshkruan më së miri krijimtarinë dhe personalitetin e tij.

***

Gennaro Placco është një figurë madhështore arbëresh i Risorgimento-s, një nga ata të mëdhenjtë, që pas bashkimit të Italisë, si një idealist i shkëlqyer, nuk pyeti si shumë të tjerë nderime dhe zyra. Impulsi luftëtar dhe kultura e tij varet nga parardhësit me parime morale dhe fetare, të cilët donin ta mbanin, në çdo kohë të ekzistencës së tij, larg intrigave të padeklaruara të pushtetit. Ja çfarë shkruante shoku i tij Luigi Settembrini për të në “Kujtimet e jetës sime”.

“Një djalë i ri i pashëm, një fytyrë greke, me sy të gaztë, duke folur me një theks të caktuar shqiptar, me luftërat siç i shqiptoi Alcibiades. Shpirti i tij nuhat nga të gjithë freskinë, naivitetin, dritën e zemrës, sinqeritetin e një lulëzimi rinor. Gjendje e gjallë dhe poetike, një zemër shumë e ngrohtë dhe e palëkundur, ai e donte lirinë dhe ndjeu që një fuqi e panjohur i ngriti zemrën dhe mendjen. Ai është i papërpunuar në sjellje, me të vërtetë ndonjëherë është i egër, si njeriu shqiptar dhe ai malor. Por mua më pëlqen aq shumë ajo ngurtërsi, një shenjë e një fryme të fortë dhe mashkullore, pa ato fjalë të sjellshme që janë suva në një mur të plasaritur; nën atë leh fort një zemërim fisnik dhe bujar.

Gennaro Placco lindi në Civita, një fshat shqiptaro-italian në provincën e Cosenza, më 21 maj 1825 nga një familje e krishterë që i përkiste borgjezisë së vogël rurale. Babai Ludovico ishte një fermer, ndërsa nëna e tij Marta Tudda ishte e goditur nga një sëmundje e rëndë. “Familja ime ishte e varfër. Babai im vetëm priste për punë në fshat . Xhaxhi, prift,  administronte dhe rregullonte punët e shtëpisë, vetëm përmes punës së palodhur. Nëna ime,e cila e kishte emrin Marta, kishte pesë fëmijë, të gjithë djem, nga të cilët unë jam i linduri i parë. E humba atë kur isha gjashtëmbëdhjetë vjeç. Nëna e varfër, sa shumë më donte dhe çfarë sëmundje mizore pati! E vesha, e mora në krah, e ndryshova nga një shtrat në tjetrin dhe ajo vdiq në krahët e mi duke më thirrur me emër dhe duke më bekuar.”

Në një moshë shumë të re, ai u dërgua, posaçërisht me urdhër të xhaxhait të tij, për të studiuar në kolegjin italo-shqiptar San Adriano, ku të rinjtë u edukuan nga mësues shumë efikas, laikë dhe kishtarë, të cilët iu referuan traditës kulturore të iluministëve napolitanë, reformatorëve dhe përparimtarëve. Formimi i tij kulturor zhgënjeu shpejt pritjet e gjyshit dhe xhaxhait të tij, të dy priftërinj të ritit grek, të cilët e donin atë klerik. Klima kulturore dhe politike e kolegjit italo-shqiptar, padyshim, ushtroi një ndikim të madh në formimin e personalitetit të Plakos, i cili pasi mbaroi studimet e shkollës së mesme u transferua në Castrovillari për të ndërmarrë studimet juridike dhe noteriale, duke kundërshtuar – siç shkruan Cassiano – dëshirat familjare.

Më 1848 u angazhuar me kauzën e revolucionit të Kalabrisë kundër tiranisë së Bourbon dhe në qershor të po këtij viti me shtatëmbëdhjetë bashkëqytetarë të tjerë, ai luftoi me batalionin e komanduar nga arbëreshët e tjerë në Monte Sant’Angelo për të parandaluar bashkimin e trupave të komanduar të Bourbon nga Gjeneral Busacca me ato të Lanzës. Më 27 qershor gjatë asaj beteje, ai u burgos. Ja çfarë shkruan Settembrini për të:

Ai përparon, nuk i dëgjon ata që bërtasin, ai lufton mes topave që fishkëllijnë rreth tij … Tani shtrirë me fytyrën poshtë në tokë, teksa i vetëm përballet me pesëdhjetë armiq të irrituar. Dy ushtarë e sulmojnë atë nga njëra anë, shkarkojnë tashmë dy të shtëna. Ata shkojnë sipër tij për ta shpuar atë me bajoneta; por ai, megjithëse i çarmatosur dhe i plagosur, i hollë, i kap dy bajonetë me duar, i ndan, i shkëput dhe kap një prej ushtarëve për t’u mbrojtur dhe jo të vdesë vetëm. Të tjerët vijnë, duke i dhënë disa goditje në kokë, në ballë, në një mollaqe; dhe ata do ta kishin vrarë në mënyrë të pandershme, nëse një trup i plagosur në këmbë nuk do ta kishte shpëtuar bujarisht dhe të frenonte zemërimin e ushtarit “.

Ai u arrestua dhe u dërgua në Castrovillari, më pas u transferua në burgun brutal të Cosenza për t’iu nënshtruar marrjes në pyetje të Gjykatës Penale të Civita-s (Çifti). Më 14 shtator 1849, Plako u dënua me vdekje. Më 22 shkurt 1850 dënimi me vdekje iu zvogëlua me atë të burgimit të përjetshëm. I zhvendosur në Santo Stefano me arbëresh të tjerë si Domenico Damis, Raffaele Mauro, Raffaele Vaccaro, ai u takua me poetin dhe studiuesin Luigi Settembrini. Një miqësi vëllazërore dhe e gjatë lindi midis tyre.

Më 2 korrik, mbretëria e Napolit u shkatërrua, Gennaro Placco u amnestua nga Francis II. Ai u tërhoq në Civita e tij, ku e nuk e gjeti më vëllain e tij të ri Graziano. Ai ishte vrarë. Por, sapo mësoi se arbëreshi Domenico Damis, oficeri i Shtabit të Përgjithshëm Garibaldi, kishte mbërritur në Kalabri, ai dhe Vincenzo Luci nga La Spezia, menjëherë u bashkuan dhe shkuan për ta takuar. Më 2 tetor 1860 në Ponte della Valle në Caserta, si oficer i Batalionit të Shqiptarëve, ai luftoi me një angazhim të atillë, sa që vetë Damis, në shkrimet e dërguara për Camillo Vaccaro, e konsideroi atë më shqiptarin nga të gjithë.

Pas bashkimit të Italisë, ai nuk kërkoi shpërblime dhe nderime, por i zhgënjyer si shumë atdhetarë të tjerë të revolucionit “të padobishëm” të mbretit Savoyard i cili kishte më të mirën nga ai popull, ai emigroi i trishtuar dhe i hutuar në Argjentinë. Pas kthimit në Civita, në vitet e fundit të ekzistencës së tij, ai mbante postin e kryetarit të fshatit të tij të dashur. Luani i Arbërisë vdiq në Civita në 27 shkurt 1896.

Sot shënohet 195-vjetori i lindjes së patriotit dhe poetit arbëresh Gennaro Placco. Ai lindi në 1826-n në Çifti të Kalabrisë në një familje të varfër dhe falë xhaxhait të tij prift, u regjistrua për të kryer studimet në kolegin italo-shqiptar të Shën Adrianit. Mjedisi kulturor dhe biblioteka e pasur e këtij kolegji, ndikuan në formësimin e personalitetit të tij dhe ndryshe nga pritshmëritë familjare për t’u bërë prift, ai ndoqi një tjetër rrugë.

Gennaro Placco vijoi studimet juridike e noteriale dhe iu bashkua lëvizjes për lirinë dhe bashkimin e Italisë, të ashtuquajturës Risorgimento. Për shkak të angazhimit politik, ai kaloi një sërë peripecish e sfidash, mes të cilave dhe vuajtjet në burg. Ai njihet si simboli i idealistit trim dhe patriot, që për sakrificat e tij nuk kërkoi asgjë në këmbim. Për këtë arsye, është quajtur edhe “Luani i Arbërisë”, madje sot ekziston edhe një shoqatë kulturore me emrin e tij.

Gennaro Placco ka shkruar disa vepra poetike, kryesisht në zhanrin e poemës dhe të kujtimeve. Një nga poezitë më të njohura dhe më të bukura të tij është poezia “Vajtim”, ku paraqet frymën atdhetare dhe lidhjen e tij të fortë me vendlindjen.

Shkrimtari rilindas Luigi Settembrini e përshkruan më së miri krijimtarinë dhe personalitetin e tij.

***

Gennaro Placco është një figurë madhështore arbëresh i Risorgimento-s, një nga ata të mëdhenjtë, që pas bashkimit të Italisë, si një idealist i shkëlqyer, nuk pyeti si shumë të tjerë nderime dhe zyra. Impulsi luftëtar dhe kultura e tij varet nga parardhësit me parime morale dhe fetare, të cilët donin ta mbanin, në çdo kohë të ekzistencës së tij, larg intrigave të padeklaruara të pushtetit. Ja çfarë shkruante shoku i tij Luigi Settembrini për të në “Kujtimet e jetës sime”.

“Një djalë i ri i pashëm, një fytyrë greke, me sy të gaztë, duke folur me një theks të caktuar shqiptar, me luftërat siç i shqiptoi Alcibiades. Shpirti i tij nuhat nga të gjithë freskinë, naivitetin, dritën e zemrës, sinqeritetin e një lulëzimi rinor. Gjendje e gjallë dhe poetike, një zemër shumë e ngrohtë dhe e palëkundur, ai e donte lirinë dhe ndjeu që një fuqi e panjohur i ngriti zemrën dhe mendjen. Ai është i papërpunuar në sjellje, me të vërtetë ndonjëherë është i egër, si njeriu shqiptar dhe ai malor. Por mua më pëlqen aq shumë ajo ngurtërsi, një shenjë e një fryme të fortë dhe mashkullore, pa ato fjalë të sjellshme që janë suva në një mur të plasaritur; nën atë leh fort një zemërim fisnik dhe bujar.

Gennaro Placco lindi në Civita, një fshat shqiptaro-italian në provincën e Cosenza, më 21 maj 1825 nga një familje e krishterë që i përkiste borgjezisë së vogël rurale. Babai Ludovico ishte një fermer, ndërsa nëna e tij Marta Tudda ishte e goditur nga një sëmundje e rëndë. “Familja ime ishte e varfër. Babai im vetëm priste për punë në fshat . Xhaxhi, prift,  administronte dhe rregullonte punët e shtëpisë, vetëm përmes punës së palodhur. Nëna ime,e cila e kishte emrin Marta, kishte pesë fëmijë, të gjithë djem, nga të cilët unë jam i linduri i parë. E humba atë kur isha gjashtëmbëdhjetë vjeç. Nëna e varfër, sa shumë më donte dhe çfarë sëmundje mizore pati! E vesha, e mora në krah, e ndryshova nga një shtrat në tjetrin dhe ajo vdiq në krahët e mi duke më thirrur me emër dhe duke më bekuar.”

Në një moshë shumë të re, ai u dërgua, posaçërisht me urdhër të xhaxhait të tij, për të studiuar në kolegjin italo-shqiptar San Adriano, ku të rinjtë u edukuan nga mësues shumë efikas, laikë dhe kishtarë, të cilët iu referuan traditës kulturore të iluministëve napolitanë, reformatorëve dhe përparimtarëve. Formimi i tij kulturor zhgënjeu shpejt pritjet e gjyshit dhe xhaxhait të tij, të dy priftërinj të ritit grek, të cilët e donin atë klerik. Klima kulturore dhe politike e kolegjit italo-shqiptar, padyshim, ushtroi një ndikim të madh në formimin e personalitetit të Plakos, i cili pasi mbaroi studimet e shkollës së mesme u transferua në Castrovillari për të ndërmarrë studimet juridike dhe noteriale, duke kundërshtuar – siç shkruan Cassiano – dëshirat familjare.

Më 1848 u angazhuar me kauzën e revolucionit të Kalabrisë kundër tiranisë së Bourbon dhe në qershor të po këtij viti me shtatëmbëdhjetë bashkëqytetarë të tjerë, ai luftoi me batalionin e komanduar nga arbëreshët e tjerë në Monte Sant’Angelo për të parandaluar bashkimin e trupave të komanduar të Bourbon nga Gjeneral Busacca me ato të Lanzës. Më 27 qershor gjatë asaj beteje, ai u burgos. Ja çfarë shkruan Settembrini për të:

Ai përparon, nuk i dëgjon ata që bërtasin, ai lufton mes topave që fishkëllijnë rreth tij … Tani shtrirë me fytyrën poshtë në tokë, teksa i vetëm përballet me pesëdhjetë armiq të irrituar. Dy ushtarë e sulmojnë atë nga njëra anë, shkarkojnë tashmë dy të shtëna. Ata shkojnë sipër tij për ta shpuar atë me bajoneta; por ai, megjithëse i çarmatosur dhe i plagosur, i hollë, i kap dy bajonetë me duar, i ndan, i shkëput dhe kap një prej ushtarëve për t’u mbrojtur dhe jo të vdesë vetëm. Të tjerët vijnë, duke i dhënë disa goditje në kokë, në ballë, në një mollaqe; dhe ata do ta kishin vrarë në mënyrë të pandershme, nëse një trup i plagosur në këmbë nuk do ta kishte shpëtuar bujarisht dhe të frenonte zemërimin e ushtarit “.

Ai u arrestua dhe u dërgua në Castrovillari, më pas u transferua në burgun brutal të Cosenza për t’iu nënshtruar marrjes në pyetje të Gjykatës Penale të Civita-s (Çifti). Më 14 shtator 1849, Plako u dënua me vdekje. Më 22 shkurt 1850 dënimi me vdekje iu zvogëlua me atë të burgimit të përjetshëm. I zhvendosur në Santo Stefano me arbëresh të tjerë si Domenico Damis, Raffaele Mauro, Raffaele Vaccaro, ai u takua me poetin dhe studiuesin Luigi Settembrini. Një miqësi vëllazërore dhe e gjatë lindi midis tyre.

Më 2 korrik, mbretëria e Napolit u shkatërrua, Gennaro Placco u amnestua nga Francis II. Ai u tërhoq në Civita e tij, ku e nuk e gjeti më vëllain e tij të ri Graziano. Ai ishte vrarë. Por, sapo mësoi se arbëreshi Domenico Damis, oficeri i Shtabit të Përgjithshëm Garibaldi, kishte mbërritur në Kalabri, ai dhe Vincenzo Luci nga La Spezia, menjëherë u bashkuan dhe shkuan për ta takuar. Më 2 tetor 1860 në Ponte della Valle në Caserta, si oficer i Batalionit të Shqiptarëve, ai luftoi me një angazhim të atillë, sa që vetë Damis, në shkrimet e dërguara për Camillo Vaccaro, e konsideroi atë më shqiptarin nga të gjithë.

Pas bashkimit të Italisë, ai nuk kërkoi shpërblime dhe nderime, por i zhgënjyer si shumë atdhetarë të tjerë të revolucionit “të padobishëm” të mbretit Savoyard i cili kishte më të mirën nga ai popull, ai emigroi i trishtuar dhe i hutuar në Argjentinë. Pas kthimit në Civita, në vitet e fundit të ekzistencës së tij, ai mbante postin e kryetarit të fshatit të tij të dashur. Luani i Arbërisë vdiq në Civita në 27 shkurt 1896.

Sot shënohet 195-vjetori i lindjes së patriotit dhe poetit arbëresh Gennaro Placco. Ai lindi në 1826-n në Çifti të Kalabrisë në një familje të varfër dhe falë xhaxhait të tij prift, u regjistrua për të kryer studimet në kolegin italo-shqiptar të Shën Adrianit. Mjedisi kulturor dhe biblioteka e pasur e këtij kolegji, ndikuan në formësimin e personalitetit të tij dhe ndryshe nga pritshmëritë familjare për t’u bërë prift, ai ndoqi një tjetër rrugë.

Gennaro Placco vijoi studimet juridike e noteriale dhe iu bashkua lëvizjes për lirinë dhe bashkimin e Italisë, të ashtuquajturës Risorgimento. Për shkak të angazhimit politik, ai kaloi një sërë peripecish e sfidash, mes të cilave dhe vuajtjet në burg. Ai njihet si simboli i idealistit trim dhe patriot, që për sakrificat e tij nuk kërkoi asgjë në këmbim. Për këtë arsye, është quajtur edhe “Luani i Arbërisë”, madje sot ekziston edhe një shoqatë kulturore me emrin e tij.

Gennaro Placco ka shkruar disa vepra poetike, kryesisht në zhanrin e poemës dhe të kujtimeve. Një nga poezitë më të njohura dhe më të bukura të tij është poezia “Vajtim”, ku paraqet frymën atdhetare dhe lidhjen e tij të fortë me vendlindjen.

Shkrimtari rilindas Luigi Settembrini e përshkruan më së miri krijimtarinë dhe personalitetin e tij.

***

Gennaro Placco është një figurë madhështore arbëresh i Risorgimento-s, një nga ata të mëdhenjtë, që pas bashkimit të Italisë, si një idealist i shkëlqyer, nuk pyeti si shumë të tjerë nderime dhe zyra. Impulsi luftëtar dhe kultura e tij varet nga parardhësit me parime morale dhe fetare, të cilët donin ta mbanin, në çdo kohë të ekzistencës së tij, larg intrigave të padeklaruara të pushtetit. Ja çfarë shkruante shoku i tij Luigi Settembrini për të në “Kujtimet e jetës sime”.

“Një djalë i ri i pashëm, një fytyrë greke, me sy të gaztë, duke folur me një theks të caktuar shqiptar, me luftërat siç i shqiptoi Alcibiades. Shpirti i tij nuhat nga të gjithë freskinë, naivitetin, dritën e zemrës, sinqeritetin e një lulëzimi rinor. Gjendje e gjallë dhe poetike, një zemër shumë e ngrohtë dhe e palëkundur, ai e donte lirinë dhe ndjeu që një fuqi e panjohur i ngriti zemrën dhe mendjen. Ai është i papërpunuar në sjellje, me të vërtetë ndonjëherë është i egër, si njeriu shqiptar dhe ai malor. Por mua më pëlqen aq shumë ajo ngurtërsi, një shenjë e një fryme të fortë dhe mashkullore, pa ato fjalë të sjellshme që janë suva në një mur të plasaritur; nën atë leh fort një zemërim fisnik dhe bujar.

Gennaro Placco lindi në Civita, një fshat shqiptaro-italian në provincën e Cosenza, më 21 maj 1825 nga një familje e krishterë që i përkiste borgjezisë së vogël rurale. Babai Ludovico ishte një fermer, ndërsa nëna e tij Marta Tudda ishte e goditur nga një sëmundje e rëndë. “Familja ime ishte e varfër. Babai im vetëm priste për punë në fshat . Xhaxhi, prift,  administronte dhe rregullonte punët e shtëpisë, vetëm përmes punës së palodhur. Nëna ime,e cila e kishte emrin Marta, kishte pesë fëmijë, të gjithë djem, nga të cilët unë jam i linduri i parë. E humba atë kur isha gjashtëmbëdhjetë vjeç. Nëna e varfër, sa shumë më donte dhe çfarë sëmundje mizore pati! E vesha, e mora në krah, e ndryshova nga një shtrat në tjetrin dhe ajo vdiq në krahët e mi duke më thirrur me emër dhe duke më bekuar.”

Në një moshë shumë të re, ai u dërgua, posaçërisht me urdhër të xhaxhait të tij, për të studiuar në kolegjin italo-shqiptar San Adriano, ku të rinjtë u edukuan nga mësues shumë efikas, laikë dhe kishtarë, të cilët iu referuan traditës kulturore të iluministëve napolitanë, reformatorëve dhe përparimtarëve. Formimi i tij kulturor zhgënjeu shpejt pritjet e gjyshit dhe xhaxhait të tij, të dy priftërinj të ritit grek, të cilët e donin atë klerik. Klima kulturore dhe politike e kolegjit italo-shqiptar, padyshim, ushtroi një ndikim të madh në formimin e personalitetit të Plakos, i cili pasi mbaroi studimet e shkollës së mesme u transferua në Castrovillari për të ndërmarrë studimet juridike dhe noteriale, duke kundërshtuar – siç shkruan Cassiano – dëshirat familjare.

Më 1848 u angazhuar me kauzën e revolucionit të Kalabrisë kundër tiranisë së Bourbon dhe në qershor të po këtij viti me shtatëmbëdhjetë bashkëqytetarë të tjerë, ai luftoi me batalionin e komanduar nga arbëreshët e tjerë në Monte Sant’Angelo për të parandaluar bashkimin e trupave të komanduar të Bourbon nga Gjeneral Busacca me ato të Lanzës. Më 27 qershor gjatë asaj beteje, ai u burgos. Ja çfarë shkruan Settembrini për të:

Ai përparon, nuk i dëgjon ata që bërtasin, ai lufton mes topave që fishkëllijnë rreth tij … Tani shtrirë me fytyrën poshtë në tokë, teksa i vetëm përballet me pesëdhjetë armiq të irrituar. Dy ushtarë e sulmojnë atë nga njëra anë, shkarkojnë tashmë dy të shtëna. Ata shkojnë sipër tij për ta shpuar atë me bajoneta; por ai, megjithëse i çarmatosur dhe i plagosur, i hollë, i kap dy bajonetë me duar, i ndan, i shkëput dhe kap një prej ushtarëve për t’u mbrojtur dhe jo të vdesë vetëm. Të tjerët vijnë, duke i dhënë disa goditje në kokë, në ballë, në një mollaqe; dhe ata do ta kishin vrarë në mënyrë të pandershme, nëse një trup i plagosur në këmbë nuk do ta kishte shpëtuar bujarisht dhe të frenonte zemërimin e ushtarit “.

Ai u arrestua dhe u dërgua në Castrovillari, më pas u transferua në burgun brutal të Cosenza për t’iu nënshtruar marrjes në pyetje të Gjykatës Penale të Civita-s (Çifti). Më 14 shtator 1849, Plako u dënua me vdekje. Më 22 shkurt 1850 dënimi me vdekje iu zvogëlua me atë të burgimit të përjetshëm. I zhvendosur në Santo Stefano me arbëresh të tjerë si Domenico Damis, Raffaele Mauro, Raffaele Vaccaro, ai u takua me poetin dhe studiuesin Luigi Settembrini. Një miqësi vëllazërore dhe e gjatë lindi midis tyre.

Më 2 korrik, mbretëria e Napolit u shkatërrua, Gennaro Placco u amnestua nga Francis II. Ai u tërhoq në Civita e tij, ku e nuk e gjeti më vëllain e tij të ri Graziano. Ai ishte vrarë. Por, sapo mësoi se arbëreshi Domenico Damis, oficeri i Shtabit të Përgjithshëm Garibaldi, kishte mbërritur në Kalabri, ai dhe Vincenzo Luci nga La Spezia, menjëherë u bashkuan dhe shkuan për ta takuar. Më 2 tetor 1860 në Ponte della Valle në Caserta, si oficer i Batalionit të Shqiptarëve, ai luftoi me një angazhim të atillë, sa që vetë Damis, në shkrimet e dërguara për Camillo Vaccaro, e konsideroi atë më shqiptarin nga të gjithë.

Pas bashkimit të Italisë, ai nuk kërkoi shpërblime dhe nderime, por i zhgënjyer si shumë atdhetarë të tjerë të revolucionit “të padobishëm” të mbretit Savoyard i cili kishte më të mirën nga ai popull, ai emigroi i trishtuar dhe i hutuar në Argjentinë. Pas kthimit në Civita, në vitet e fundit të ekzistencës së tij, ai mbante postin e kryetarit të fshatit të tij të dashur. Luani i Arbërisë vdiq në Civita në 27 shkurt 1896.