Gjermani / Mjekja shqiptare tregon përballjen me pacientët me COVID-19

E diel, 14 Prill, 2024
E diel, 14 Prill, 2024

Gjermani / Mjekja shqiptare tregon përballjen me pacientët me COVID-19

Edlira Ruçi Veisllari është një nga dhjetra mjekët shqiptar në vijën e parë të luftës kundër COVID -19 në Gjermani. Prej katër vitesh ajo jeton në landin e Nordreinwestfalen në qytetin e Bocholt. Ajo ka rrëfyer si e menaxhon të shkuarin në punë dhe qëndrimin në familje duke qenë e kujdesshme për të mos u infektuar.

Por edhe për nismën humanitare të Shoqatës së Mjekëve shqiptarë në Gjermani e cila ka ngritur grupe të posaçme pune për ti ardhur në ndihmë të gjithë shqiptarëve që ndodhen në këtë shtet. Vetë Edlira i është bashkuar ekipit të kësaj shoqate, ndërkohë që specializimi i saj është “Specialiste në mjekësinë interne” dhe punon në klinikën Westmunsterland në NRW.

Si paraqitet situata e Covid 19 në spitalin ku ju punoni, por dhe në përgjithësi në Gjermani?

Landi i NRW është landi më i prekur pas landit të Bawaris.  Aktualisht tek qyteti im ka rreth 783 të infektuar. Nga të cilet 391 janë shëruar kurse të vdekur kemi 24.  Më poshtë po ju paraqes një tabelë të dhënash referuar instituit Robert Koch, të dhënat janë të ndarë sipas landeve të Gjermanisë.  Dhe numri i të prekurve deri më 12.4.20 në total është 120,479 ku në të gjithë Gjermaninë 2673 të vdekur në tërë Gjermaninë.

Çfarë përdorni për pacientët me COVID-19, si i trajtoni?

Pacientët janë kryesish  moshat e vjetra mbi 60,  të cilët kanë dhe sëmundje të tjera shoqëruese që janë rënduar ku rreth 24 prej tyre kanë vdekur.  Aktualisht në spitalin tim gjendja paraqitet e qetë. Sistemi shëndetësor deri tani është perfekt për mënyrën se si po e menaxhon situatën. Trajtimi apo mjekimi përdoret në varësi të stadit dhe mjekimi përkatës.  Shumica e pacientëve vijnë me mbi infeksion backterial,  Dhe ndaj përdoren protokollet e mjekimit me antibiotic dhe oksigjen.  Kurse pjesa tjetër në repartin e reanimacionit me respirator ose të intubuar në varësi të gjendjes.

Cilat janë masat që merrni për të qenë të sigurt ndaj mos infektimit,  por edhe mbrojtjes së djalit e bashkëshortit tuaj?

Përsa i përket mosinfektimit është e pashmangshme, kjo gjë për të vetmen arsye sepse unë jam në vijën e parë të sëmundjes.   Pavarësisht se mjetet mbrojtëse deri tani nuk mungojnë dhe mundohemi të bëjmë me përpikmeri protokollet e mbrojtjes, por rreziku qëndron.

Ne kemi frikë të shkojmë në shtëpi. Përveçse dezifektimit me alkol dhe direkt ne dush ose rrobat direkt në larje për fat të keq s’ka mënyrë tjetër mbrojtjee. Në momentin  e paraqitjes se simptomavë ateherë do izolohem dhe unë, sigurisht s’do e shoh familjen time  dhe kjo e gjitha është në sensin e mbrojtjes së personave që na rrethojnë.

A janë të ndërgjegjësuar qytetarët në Gjermani për situatën apo masat e marra janë njësoj strikte sikur në Shqipëri?

Situata eshtë shumë  mirë e menaxhuar dhe këtu funskionin në këtë mënyrë.    Në spital paraqiten vetëm rastet e rënda, pasi gjithçka tjetër para kësaj monitorohet nga mjeku i familjes.  Pra, njerëzit me simptoma te gripit fillimisht njoftojne mjekun e familjes. Ne varesi te gjendjes jepen ose këshilla ose mjekime dhe ne rastet e renda jepet rekomanim.per ne spital.

Mjeket e familjes bejne dhe marrjen e mostrave të gripit gjithashtu japin dhe informacion ne zyren e shendetit publik.  Rekomandohet karantina deri në 14 dite për per personat e dyshuar dhe mjekime te simptomave.  Ne rastet e mbiinfeksionit bakterial  rekomandohet edhe perdorimi i antibiotikeve.   Gjithashtu në spitalin tim është hapur dhe reparti i kovidit, për rastet që paraqiten direkt në spital me shenja te gripit. Në këtë reapart  behet ndarja dhe drejtimi i pacienteve ne varesi te protokolleve te spitalit dhe shenjave te semundjes. Rastet e lehta dergohen ne shtepi, ndërsa te rendat shtrohen sipas gravitetit te semundjes ose ne reanimacion ose ne reparti  e izolimit.  Nderkohë sa i takon menaxhimit social jashtë spitalit   gjithashtu situata ketu paraqitet nen kontroll mund te them.  Njerzit janë shumë të ndërgjegjesura.  Kudo shikon radha me 2 meter largësi. Çdo gjë respektohet. Janë mbyllur dyqanet dhe qendrat tregtare, restorantet , në parqe nuk lejohen më shumë se 2 vetë,  gjithashtu në qytet lejohet ecja e lirë por jo më shumë se dy vetë. Në të kundert është aplikuar masa e gjobës me 200 euro. Të paktën ne qytetin ku unë jetoj. Pra, nuk janë  marrë masa ekstreme të qëndruarit në shtëpi. Njerëzit lejohen  të dalin, por jo më shumë se dy vetë dhe me distancë nga njeri tjetri.  Dhe pse mund të them ka ndërgjëgjësim të madh te qytetarëve.  Qyteti është bosh. Nëpër markete është vendosur rregulli një person një karrocë, dorashka dhe dezifektim duarsh në momentin kur futesh .

Në dijeninë tuaj çfarë po bëhet për shqiptarët që jetojnë aty?

Aktualisht shoqata e mjekëve të Gjermanisë “ Albanische geselschaft in deu” ka  gritur edhe grupet e punës për të gjithë shqiptarët që ndodhen këtu për t’ju ardhur në ndihmë në varësi të situatave në të cilat gjenden. Nëse kanë pyetje apo duan sugjerime apo keshilla në lidhje me covid. Çdo land ka ngritur grupet e veta të punës.

Burimi origjinal këtu: 

Edlira Ruçi Veisllari është një nga dhjetra mjekët shqiptar në vijën e parë të luftës kundër COVID -19 në Gjermani. Prej katër vitesh ajo jeton në landin e Nordreinwestfalen në qytetin e Bocholt. Ajo ka rrëfyer si e menaxhon të shkuarin në punë dhe qëndrimin në familje duke qenë e kujdesshme për të mos u infektuar.

Por edhe për nismën humanitare të Shoqatës së Mjekëve shqiptarë në Gjermani e cila ka ngritur grupe të posaçme pune për ti ardhur në ndihmë të gjithë shqiptarëve që ndodhen në këtë shtet. Vetë Edlira i është bashkuar ekipit të kësaj shoqate, ndërkohë që specializimi i saj është “Specialiste në mjekësinë interne” dhe punon në klinikën Westmunsterland në NRW.

Si paraqitet situata e Covid 19 në spitalin ku ju punoni, por dhe në përgjithësi në Gjermani?

Landi i NRW është landi më i prekur pas landit të Bawaris.  Aktualisht tek qyteti im ka rreth 783 të infektuar. Nga të cilet 391 janë shëruar kurse të vdekur kemi 24.  Më poshtë po ju paraqes një tabelë të dhënash referuar instituit Robert Koch, të dhënat janë të ndarë sipas landeve të Gjermanisë.  Dhe numri i të prekurve deri më 12.4.20 në total është 120,479 ku në të gjithë Gjermaninë 2673 të vdekur në tërë Gjermaninë.

Çfarë përdorni për pacientët me COVID-19, si i trajtoni?

Pacientët janë kryesish  moshat e vjetra mbi 60,  të cilët kanë dhe sëmundje të tjera shoqëruese që janë rënduar ku rreth 24 prej tyre kanë vdekur.  Aktualisht në spitalin tim gjendja paraqitet e qetë. Sistemi shëndetësor deri tani është perfekt për mënyrën se si po e menaxhon situatën. Trajtimi apo mjekimi përdoret në varësi të stadit dhe mjekimi përkatës.  Shumica e pacientëve vijnë me mbi infeksion backterial,  Dhe ndaj përdoren protokollet e mjekimit me antibiotic dhe oksigjen.  Kurse pjesa tjetër në repartin e reanimacionit me respirator ose të intubuar në varësi të gjendjes.

Cilat janë masat që merrni për të qenë të sigurt ndaj mos infektimit,  por edhe mbrojtjes së djalit e bashkëshortit tuaj?

Përsa i përket mosinfektimit është e pashmangshme, kjo gjë për të vetmen arsye sepse unë jam në vijën e parë të sëmundjes.   Pavarësisht se mjetet mbrojtëse deri tani nuk mungojnë dhe mundohemi të bëjmë me përpikmeri protokollet e mbrojtjes, por rreziku qëndron.

Ne kemi frikë të shkojmë në shtëpi. Përveçse dezifektimit me alkol dhe direkt ne dush ose rrobat direkt në larje për fat të keq s’ka mënyrë tjetër mbrojtjee. Në momentin  e paraqitjes se simptomavë ateherë do izolohem dhe unë, sigurisht s’do e shoh familjen time  dhe kjo e gjitha është në sensin e mbrojtjes së personave që na rrethojnë.

A janë të ndërgjegjësuar qytetarët në Gjermani për situatën apo masat e marra janë njësoj strikte sikur në Shqipëri?

Situata eshtë shumë  mirë e menaxhuar dhe këtu funskionin në këtë mënyrë.    Në spital paraqiten vetëm rastet e rënda, pasi gjithçka tjetër para kësaj monitorohet nga mjeku i familjes.  Pra, njerëzit me simptoma te gripit fillimisht njoftojne mjekun e familjes. Ne varesi te gjendjes jepen ose këshilla ose mjekime dhe ne rastet e renda jepet rekomanim.per ne spital.

Mjeket e familjes bejne dhe marrjen e mostrave të gripit gjithashtu japin dhe informacion ne zyren e shendetit publik.  Rekomandohet karantina deri në 14 dite për per personat e dyshuar dhe mjekime te simptomave.  Ne rastet e mbiinfeksionit bakterial  rekomandohet edhe perdorimi i antibiotikeve.   Gjithashtu në spitalin tim është hapur dhe reparti i kovidit, për rastet që paraqiten direkt në spital me shenja te gripit. Në këtë reapart  behet ndarja dhe drejtimi i pacienteve ne varesi te protokolleve te spitalit dhe shenjave te semundjes. Rastet e lehta dergohen ne shtepi, ndërsa te rendat shtrohen sipas gravitetit te semundjes ose ne reanimacion ose ne reparti  e izolimit.  Nderkohë sa i takon menaxhimit social jashtë spitalit   gjithashtu situata ketu paraqitet nen kontroll mund te them.  Njerzit janë shumë të ndërgjegjesura.  Kudo shikon radha me 2 meter largësi. Çdo gjë respektohet. Janë mbyllur dyqanet dhe qendrat tregtare, restorantet , në parqe nuk lejohen më shumë se 2 vetë,  gjithashtu në qytet lejohet ecja e lirë por jo më shumë se dy vetë. Në të kundert është aplikuar masa e gjobës me 200 euro. Të paktën ne qytetin ku unë jetoj. Pra, nuk janë  marrë masa ekstreme të qëndruarit në shtëpi. Njerëzit lejohen  të dalin, por jo më shumë se dy vetë dhe me distancë nga njeri tjetri.  Dhe pse mund të them ka ndërgjëgjësim të madh te qytetarëve.  Qyteti është bosh. Nëpër markete është vendosur rregulli një person një karrocë, dorashka dhe dezifektim duarsh në momentin kur futesh .

Në dijeninë tuaj çfarë po bëhet për shqiptarët që jetojnë aty?

Aktualisht shoqata e mjekëve të Gjermanisë “ Albanische geselschaft in deu” ka  gritur edhe grupet e punës për të gjithë shqiptarët që ndodhen këtu për t’ju ardhur në ndihmë në varësi të situatave në të cilat gjenden. Nëse kanë pyetje apo duan sugjerime apo keshilla në lidhje me covid. Çdo land ka ngritur grupet e veta të punës.

Burimi origjinal këtu: 

Edlira Ruçi Veisllari është një nga dhjetra mjekët shqiptar në vijën e parë të luftës kundër COVID -19 në Gjermani. Prej katër vitesh ajo jeton në landin e Nordreinwestfalen në qytetin e Bocholt. Ajo ka rrëfyer si e menaxhon të shkuarin në punë dhe qëndrimin në familje duke qenë e kujdesshme për të mos u infektuar.

Por edhe për nismën humanitare të Shoqatës së Mjekëve shqiptarë në Gjermani e cila ka ngritur grupe të posaçme pune për ti ardhur në ndihmë të gjithë shqiptarëve që ndodhen në këtë shtet. Vetë Edlira i është bashkuar ekipit të kësaj shoqate, ndërkohë që specializimi i saj është “Specialiste në mjekësinë interne” dhe punon në klinikën Westmunsterland në NRW.

Si paraqitet situata e Covid 19 në spitalin ku ju punoni, por dhe në përgjithësi në Gjermani?

Landi i NRW është landi më i prekur pas landit të Bawaris.  Aktualisht tek qyteti im ka rreth 783 të infektuar. Nga të cilet 391 janë shëruar kurse të vdekur kemi 24.  Më poshtë po ju paraqes një tabelë të dhënash referuar instituit Robert Koch, të dhënat janë të ndarë sipas landeve të Gjermanisë.  Dhe numri i të prekurve deri më 12.4.20 në total është 120,479 ku në të gjithë Gjermaninë 2673 të vdekur në tërë Gjermaninë.

Çfarë përdorni për pacientët me COVID-19, si i trajtoni?

Pacientët janë kryesish  moshat e vjetra mbi 60,  të cilët kanë dhe sëmundje të tjera shoqëruese që janë rënduar ku rreth 24 prej tyre kanë vdekur.  Aktualisht në spitalin tim gjendja paraqitet e qetë. Sistemi shëndetësor deri tani është perfekt për mënyrën se si po e menaxhon situatën. Trajtimi apo mjekimi përdoret në varësi të stadit dhe mjekimi përkatës.  Shumica e pacientëve vijnë me mbi infeksion backterial,  Dhe ndaj përdoren protokollet e mjekimit me antibiotic dhe oksigjen.  Kurse pjesa tjetër në repartin e reanimacionit me respirator ose të intubuar në varësi të gjendjes.

Cilat janë masat që merrni për të qenë të sigurt ndaj mos infektimit,  por edhe mbrojtjes së djalit e bashkëshortit tuaj?

Përsa i përket mosinfektimit është e pashmangshme, kjo gjë për të vetmen arsye sepse unë jam në vijën e parë të sëmundjes.   Pavarësisht se mjetet mbrojtëse deri tani nuk mungojnë dhe mundohemi të bëjmë me përpikmeri protokollet e mbrojtjes, por rreziku qëndron.

Ne kemi frikë të shkojmë në shtëpi. Përveçse dezifektimit me alkol dhe direkt ne dush ose rrobat direkt në larje për fat të keq s’ka mënyrë tjetër mbrojtjee. Në momentin  e paraqitjes se simptomavë ateherë do izolohem dhe unë, sigurisht s’do e shoh familjen time  dhe kjo e gjitha është në sensin e mbrojtjes së personave që na rrethojnë.

A janë të ndërgjegjësuar qytetarët në Gjermani për situatën apo masat e marra janë njësoj strikte sikur në Shqipëri?

Situata eshtë shumë  mirë e menaxhuar dhe këtu funskionin në këtë mënyrë.    Në spital paraqiten vetëm rastet e rënda, pasi gjithçka tjetër para kësaj monitorohet nga mjeku i familjes.  Pra, njerëzit me simptoma te gripit fillimisht njoftojne mjekun e familjes. Ne varesi te gjendjes jepen ose këshilla ose mjekime dhe ne rastet e renda jepet rekomanim.per ne spital.

Mjeket e familjes bejne dhe marrjen e mostrave të gripit gjithashtu japin dhe informacion ne zyren e shendetit publik.  Rekomandohet karantina deri në 14 dite për per personat e dyshuar dhe mjekime te simptomave.  Ne rastet e mbiinfeksionit bakterial  rekomandohet edhe perdorimi i antibiotikeve.   Gjithashtu në spitalin tim është hapur dhe reparti i kovidit, për rastet që paraqiten direkt në spital me shenja te gripit. Në këtë reapart  behet ndarja dhe drejtimi i pacienteve ne varesi te protokolleve te spitalit dhe shenjave te semundjes. Rastet e lehta dergohen ne shtepi, ndërsa te rendat shtrohen sipas gravitetit te semundjes ose ne reanimacion ose ne reparti  e izolimit.  Nderkohë sa i takon menaxhimit social jashtë spitalit   gjithashtu situata ketu paraqitet nen kontroll mund te them.  Njerzit janë shumë të ndërgjegjesura.  Kudo shikon radha me 2 meter largësi. Çdo gjë respektohet. Janë mbyllur dyqanet dhe qendrat tregtare, restorantet , në parqe nuk lejohen më shumë se 2 vetë,  gjithashtu në qytet lejohet ecja e lirë por jo më shumë se dy vetë. Në të kundert është aplikuar masa e gjobës me 200 euro. Të paktën ne qytetin ku unë jetoj. Pra, nuk janë  marrë masa ekstreme të qëndruarit në shtëpi. Njerëzit lejohen  të dalin, por jo më shumë se dy vetë dhe me distancë nga njeri tjetri.  Dhe pse mund të them ka ndërgjëgjësim të madh te qytetarëve.  Qyteti është bosh. Nëpër markete është vendosur rregulli një person një karrocë, dorashka dhe dezifektim duarsh në momentin kur futesh .

Në dijeninë tuaj çfarë po bëhet për shqiptarët që jetojnë aty?

Aktualisht shoqata e mjekëve të Gjermanisë “ Albanische geselschaft in deu” ka  gritur edhe grupet e punës për të gjithë shqiptarët që ndodhen këtu për t’ju ardhur në ndihmë në varësi të situatave në të cilat gjenden. Nëse kanë pyetje apo duan sugjerime apo keshilla në lidhje me covid. Çdo land ka ngritur grupet e veta të punës.

Burimi origjinal këtu: