Dorian Koci

E premte, 9 Qershor, 2023
E premte, 9 Qershor, 2023

AUTHOR NAME

Dorian Koci

27 POSTIME
0 KOMENTET

Gjurmë shqiptare në Bukuresht…

Kisha e Shën Nikollës në Bukuresht, një kishë e ndërtuar përbri një kishe të drunjtë që nga shekulli XVII, nga Dinastia Branceavanu dhe restauruar...

Portreti i Nolit në Muzeun Historik Kombëtar

Nga plejada e ikonografëve dardharë mund të veçojmë 24 prej tyre, të cilët kanë dhënë një kontribut të çmuar në zbukurimin e kishave ortodokse....

Bajroni, Faik Konica dhe kënga labe

Në numrin e parë të gazetës së mirënjohur “Albania”, më 1897 ai boton në frëngjisht “Le voyage de Lord Byron en Albanie” . Po...

Dera fisnike e Aranitëve

Arianitët qenë një familje fisnike zotërimet e së cilës shtriheshin përgjatë luginës së Shkumbinit. Në lidhje me zotërimet e Gjergj Arianitit ka versione të...

Lamtumirë Sali Shijaku, Mjeshtër i skicimit të identitetit shqiptar

Lidhjet midis historisë, letërsisë së kultivuar, artit figurativ dhe formëzimit të identiteve kombëtare zënë numrin më të madh të studimeve për kombet e Evropës...

Opera “Skënderbeu” e Vivaldit

Lista e kompozimeve rralla të kryera nga Antonio Vivaldi përfshin dhe operën "Skënderbeu". Shfaqja e parë e kësaj opere u realizua në Teatro de...

Dhimitër Leka i Himarës që Jeronim De Rada i dedikoi “Këngët e Milosaos”

Një nga përfaqësuesit më të mëdhenj të elitës arbëreshe është padyshim Jeronim De Rada që ndryshe nga paraardhësit e vet jo vetëm pati meritën...

Imazhi i figurës historike të Skënderbeut në Pashallëkun e Shkodrës

Lidhjet e para mes një mundësie të trashëgimisë së Skënderbeut me Bushatllinjtë përmenden në një relacion diplomatik të Konsullit rus të Dalmacisë, Antonio Palladhokli...

Përshkrimi i valles suliote nga Bajroni që zgjoi fantazinë e piktorëve britanikë

Suliotët, si popullsi rebele e luftarake kanë frymëzuar shumë autorë europianë, piktorë e shkrimtarë. Lord Byron, i përmend i pari në shënime e poemës...

Migjeni i pashmangshëm nga kultura shqiptare

Nga ana estetike, Migjeni përfaqëson një uragan të vërtetë, që vjen bashkëkohës me shkrimtarë të tjerë në botë, por dhe shumë i veçantë për...

Të fundit

Napoli kryeqyteti i arbëreshëve

Dikush ka thënë që Napoli është nga ato qytete që kalon nga 1 deri tek 10 pa kaluar nga 0 deri 9. Për të...

Çmim i parë për poeten Irma Kurti në SHBA

Një tjetër vlerësim për krijimtarinë e poetes shqiptare Irma Kurti, e cila vlerësohet me çmim të parë në Amerikë në konkursin letrar “Poetry Thymes...

Shkolla “Gjuha Jonë”  në Philadelphia kremton mbylljen e vitit mësimor

4 Qershori 2023 nuk mund të konsiderohej për gjithë komunitetin shqiptar të Filadelfias thjesht si Dita e mbylljes së vitit mësimor 2022-2023 në shkollën...

Je në Prishtinë? Mos e humb prezantimin e Abetares Mbarëkombëtare

Me moton “Libri triumfon” ditën e djeshme është çelur edicioni i 23-të i Panairit të Librit në Prishtinë . Një aktivitet ku është paralajmëruar të...

Takim me kryesinë e “Shkollës Shqipe” në Zvicër

Në prag të përfundimit të vitit shkollor 2022/2023, të mësimit shqip në Zvicër  sot  në mjediset e Ambasadës së Shqipërisë u organizua një takim...