SHBA/ Afërdita Hakaj, një udhëheqëse dhe vizionare shqiptare në Diasporë

E premte, 29 Shtator, 2023
E premte, 29 Shtator, 2023

SHBA/ Afërdita Hakaj, një udhëheqëse dhe vizionare shqiptare në Diasporë

Një histori frymëzuese që tregon më së miri vullnetin dhe guximin e shumë të rinjve shqiptarë që kanë arritur të ndërtojnë një karrierë të sukseshme në Diasporë. Afërdita Hakaj ka një eksperiencë mbi 15 vjecare ne sektorët ndërqeveritar, jofitimprurës dhe arsimor.

“Qëllimi i kësaj interviste është të tregoj historinë time. Shpresoj të jem në gjendje të frymëzoj dhe t’u tregoj të tjerëve se edhe ata mund ta kapërcejnë fatkeqësinë me mbështetjen dhe dashurinë e duhur. Ju mund të jeni një individ i suksesshëm me një zë dhe një vizion”, shprehet znj.Hakaj në një intervistë për Diaspora Shqiptare.

Ju keni emigruar në SHBA në moshën 3 vjeçare dhe me siguri kujtimet tuaja me vendlindjen tuaj lidhen vetëm me historitë që prindërit tuaj ju kanë thënë apo jo?

Në 1986, në moshën tre vjeçare, familja ime iku nga shtypja dhe diskriminimi shqiptar. Babai im ishte nga fshati Hakaj afër Plavës, Mali i Zi, ku edhe unë linda. Familja e nënës sime është nga komuna Kline, por jetonte në qytetin e Pejës në Kosovën fqinje. Unë kam disa kujtime të hershme, por të gjalla përpara se të emigroja në SHBA. Familja jonë vizitonte shpesh Kosoven pas ndërhyrjes së SHBA që ndodhi në luftën 1998-1999. Gjatë këtyre vizitave të fundit, unë zhvillova kujtime edhe më të forta me trashëgiminë time.

Një kujtim i veçantë që më kujtohet çdo ditë është një incident që nëna ime më tregoi. Sapo kisha filluar të ecja dhe rashë në një kovë me ujë të valë. Kam pësuar djegie të shkallës së 3-të në pjesë të krahut, kofshës dhe këmbës. Prindërit e mi më dërguan menjëherë në spital, ku personeli mjekësor nuk ofroi trajtim të duhur, sepse ne flisnim shqip. Ata nuk treguan asnjë vëmendje për britmat dhe agoninë time dhe këmbëngulën që ajo të mos më fliste në shqip ndërsa përpiqej të më ngushëllonte. Babai im kërkoi ndihmë jashtë rajonit diskriminues dhe i dhanë një krem ​​shërues holistik për të qetësuar lëkurën time. Ky trajtim paragjykues ishte vetëm një nga shumë veprimet e hapura të ndëshkimit që u kryen kundër prindërve të mi bazuar në kombësinë e tyre etnike.

Prindërit e mi gjithashtu më përcollën kontekstin e vështirësive të tjera që i çuan ata të largoheshin nga atdheu i tyre. Babai im përfundoi studimet për Miniera dhe Metalurgji në Universitetin e Mitrovicës në Kosovë. Nëna ime ishte jashtëzakonisht e njohur teknologjikisht me ambicie për të çuar përpara studimet e saj gjatë ngritjes së epokës së kompjuterit dhe internetit. Babai im ishte një udhëheqës aktiv studentor dhe mori pjesë në protestat e Kosovës në 1981 të udhëhequra nga shumica shqiptare duke kërkuar më shumë autonomi brenda ish Republikës Socialiste Federale të Jugosllavisë. Fatkeqësisht, për shkak të klimës shtypëse dhe të rrezikshme politikisht, të dyve nuk iu dhanë mundësi të barabarta për të vazhduar karrierën e tyre. Këto veprime intolerante ishin motivues të fortë për t’i bërë ata të vendosnin të largoheshin nga vendlindja e tyre. Pavarësisht se sa e vështirë ishte sfida ose çfarë rreziku paraqiste për fëmijët e tyre në një afat të shkurtër, pagesa afatgjatë ia vlente rrezikut për sigurinë dhe lirinë e familjes.

Unë isha tre vjeç dhe vëllai im i madh ishte 9 muajsh kur emigruam për vendin e lirisë dhe mundësive. Udhëtimi për në Amerikë ishte plot sfida. Kam kujtime të paqarta që u shkaktuan nga historitë e prindërve të mi. Unë dhe vëllai im u ndamë nga prindërit e mi në Meksikë dhe u gjetëm vetëm me të huaj. Ne u transportuam përtej kufirit për në Teksas dhe u bashkuam përsëri me ta. SHBA eshte ndërtuar mbi idetë krijuese, diversitetin dhe inovacionin e shumë kombësive dhe etnive të margjinalizuara. Si një qytetare amerikane, unë krenohem për vendin tim të adoptuar dhe jam mirënjohëse për ndërhyrjet dhe përpjekjet e tyre paqeruajtëse në Kosovë. Shpresoj të shpërblej fatin dhe mirësinë që na është treguar duke kontribuar në zhvillimet e ardhshme paqësore të drejtave të njeriut dhe avancimet e politikave arsimore.

Nëna ime shpesh na tregonte për fatkeqësitë e shumta që i çuan ata të kërkonin një jetë më të mirë në SHBA. Ajo i ktheu pengesat në mundësi, duke ngulitur vlera dhe mësime jetësore tek fëmijët e saj. Këto përvoja dhe kujtime të dorës së parë frymëzuan përkushtimin tim për politikat publike, të drejtat e njeriut, dhe arsimimin. Jam thellësisht krenare për mësimet dhe sakrificat e prindërve të mi. Ato shërbejnë si katalizator i shpresës, guximit dhe qëndrueshmërisë. Shenjat në trupin tim janë një udhërrëfyes për forcën dhe identitetin tim.

Sa i vështirë ka qenë integrimi për prindërit tuaj?

Ashtu si shumë emigrantë ose anëtarë të margjinalizuar të shoqërisë, kishte shumë sfida që integroheshin në një mënyrë tjetër të jetës. Pengesa kryesore ishte që ata flisnin shumë pak anglisht. Babai im nuk mund ta shfrytëzonte arsimin ose trajnimin e tij universitar në SHBA për shkak të pengesës gjuhësore. Nëna ime arriti këtu me dy fëmijë të vegjël, unë 3 vjeç dhe vëllai im 9 muajsh. Prindërit e mi nuk kishin qasje në burime dhe mbështetje për të ndjekur karrierën e tyre përkatëse.

Ata shpenzuan të gjitha kursimet e tyre për të arritur në SHBA dhe paraja ishte shumë e ngushtë duke u rritur. Sapo siguronin të ardhura të qëndrueshme, ata siguronin vazhdimisht mbështetje financiare për anëtarët e familjes së tyre. Ata kërkuan ndihmë dhe financuan shpëtimin dhe largimin e anëtarëve të familjes tonë nga zona e luftës në Kosovë. Pas krizave, prindërit e mi mbështetën familjet tona të gjera me probleme shendetesore dhe ekonomike, dhe sponsorizuan përpjekje arsimore. Ata gjithashtu ndihmuan anëtarët e familjes të zhvendoseshin në SHBA. Përveç mbështetjes financiare të familjes, ata ishin lobist aktivë dhe financuan iniciativa të tjera filantropike për përpjekjet ndërhyrëse për të ndalur luftën 1998-1999. Gjithashtu, ata ndihmuan ne furnizimin humanitare për refugjatët në zonën e konfliktit.

Ne ishim me fat që u rritëm në një shtëpi me prindër që kujdeseshin dhe na donin. Ata gjithashtu e donin shumë njëri-tjetrin. Ata kishin uljet dhe ngritjet e tyre, por disi, ata e bënë të funksionojë. Babai im punoi shumë për të nderuar dhe mbështetur familjen e tij gjatë kohërave të mira dhe të vështira. Nëna ime bashkëpunoi me të për të ndërtuar një themel dhe për të siguruar një të ardhme më të mirë për ne. Ajo rriti 5 fëmijë ndërsa menaxhonte njëkohësisht shumë familje dhe punët e biznesit. Prindërit e mi na mësuan me shembull kuptimin e karakterit, integritetit, moralit, vlerave, etikës së punës, dhe dashurisë. Ëndrra e tyre për ne ishte të bëheshim edhe më të mirë se ata dhe të kujdeseshim për njëri-tjetrin. Me shumë përkushtim për të krijuar një jetë më të mirë për fëmijët e tyre, ata ishin në gjendje të kapërcenin fatkeqësitë dhe të bëhen sipërmarrës të suksesshëm.

Ju keni mbaruar kolegjin John Jay dhe keni përvojë 15 vjeçare në arsim dhe më shumë. Sa e realizuar ndiheni?

Suksesi është abstrakt dhe subjektiv. Mund të përcaktohet në shumë mënyra. Unë përpiqem të jem versioni më i mirë i vetvetes, vetëm kështu mund të arrij qëllimet dhe synimet e mia. Nuk ka të bëjë me fitimin ose humbjen, por më tepër për të mësuar, për t’u rritur, dhe evoluar përmes procesit. Suksesi është të kujtosh të ekuilibrosh punën me pasionin dhe kujdesin për veten. Nëse jo në vendin e punës, me hobit dhe shërbimin ndaj të tjerëve. Po ashtu duhet të mësoni të thoni jo në mënyrë efektive. Do të thotë që ju keni përparësi dhe dini se çfarë duhet t’i kushtoni vëmendjen tuaj në çdo kohë të caktuar. Suksesi është ta paguash përpara dhe të vazhdosh një cikël kthimi.

Dështimi është një pjesë integrale e suksesit. Ju nuk do të merrni gjithmonë një “po” në jetë dhe do të ketë raste kur bëni gabime. Askush nuk është perfekt. Ajo që është prekëse, është mënyra se si i mësoni dhe si i trajtoni ato që frymëzon të tjerët. Çohu dhe qëndro besnike ndaj vetes! Është e ditur se në disa raste ju duhet të kapërceni frikën tuaj dhe të kërkoni mbështetje. Krahët e mi – ajo që dua të them me këtë janë puplat (sistemi mbështetës) që qëndrojnë mbi shpatullat e mia. Këto pendë u janë kushtuar njerëzve në jetën time (JU E DINI KUSH JENI ) të cilët kanë pasur një ndikim pozitiv tek unë dhe se unë gjithashtu kam bërë një ndryshim në to. Faleminderit për sakrificat, mbështetjen, inkurajimin, shërimin dhe dashurinë tuaj. Këto pendë më japin besimin dhe forcën që nganjëherë mund të humbasin dhe të varrosen thellë brenda, por gjithnjë të nxirren në sipërfaqe nga të tjerët!

E di që nuk më përkufizojnë incidentet fatkeqe që kanë ndodhur në jetën time. Unë me vetëdije marr vendimin për t’i shfrytëzuar ato përvoja në favorin tim dhe lidhem me optimizëm me të tjerët me të njëjtin mendim. Në këto aspekte, ndihem jashtëzakonisht i realizuar. Posedoj mbi 15 vjet përvojë të kombinuar në sektorët ndërqeveritarë, jofitimprurës dhe arsim. Kam studiuar Çështje Ndërkombëtare, Ekonomi, dhe Drejtësi në John Jay College, University Cambridge dhe Penn State Dickinson School Law. Historia ime profesionale përfshin pozicione të tilla si Drejtori i Zhvillimit në Shkollën Metropolitan Montessori, Drejtore e Zhvillimit në Bankën The-Eye për Rivendosjen e Shikimit dhe Drejtore e Asocciuar në Qendrën për të Drejtat Ndërkombëtare të Njeriut, përveç një sërë pozicionesh të tjera udhëheqëse në Shtetet e Bashkuara. Shkathtësitë e mia ndërdisiplinore më kanë bërë një udhëheqëse unike me një vizion strategjik për ndryshime pozitive.

Unë kam punuar shumë për të avancuar arsimin tim dhe trajnimin gjatë punës në mënyrë që të zhvilloj aftësi themelore të transferueshme që janë të adaptueshme në botën gjithnjë në ndryshim në të cilën jetojmë. Përmes udhëtimit tim, unë kam përqafuar një aftësi unike për të qenë i dhembshur, i përulur, dëgjoni të mos përgjigjeni, por të dëgjoni dhe komunikoni në mënyrë efektive. Unë jam mirënjohëse për këto përvoja jetësore, madje edhe ato të vështira dhe lënduese, të cilat kanë formësuar identitetin tim dhe më kanë bërë një grua të fortë.

Kur keni punuar si Drejtore e Zhvillimit në Montessori Metropolitan School (MMS), çfarë përshtypjesh ju ka lënë kjo përvojë dhe çfarë keni mësuar?

Më 3 Shkurt 2017, kaluam një humbje tragjike në familjen time të ngushtë. Matriarku dhe themeli i shtëpisë sonë, nëna ime, vdiq pesë ditë pasi mbushi 55 vjeç nga një betejë me kancerin. Kjo ishte një përvojë shumë traumatike dhe jashtëzakonisht e vështirë për ne. Të gjithë e kemi të vështirë të trajtojmë pikëllimin dhe shërimin e kësaj tragjedie. Përmes kësaj humbje, ne e nderojmë kujtimin e saj duke kujtuar vlerat që ajo na mësoi, forcën, integritetin, optimizmin, dhe qëndrueshmërinë e saj duke vazhduar të ndjekim ëndrrat që ajo kishte për familjen tonë.

Më 9 shkurt, vetëm 7 ditë pas humbjes së nënës sime u kontaktova për një intervistë në Shkollën Metropolitane Montessori nga një model tjetër frymëzues. Më 23 shkurt, fillova një seri intervistash të gjera dhe isha në gjendje të siguroja punën. Mësova se kisha forcën e brendshme për të qëndruar. Kishte shumë mësime të vlefshme që mësova duke punuar ngushtë me udhëheqjen si Drejtori i Zhvillimit për MMS. Së pari dhe më e rëndësishmja, fitova njohuri se si të drejtoj nga zemra dhe produktivitetin efektiv të punës në ekip. “Lidershipi ka të bëjë me njerëzit. Nuk ka të bëjë me organizata. Nuk ka të bëjë me plane. Nuk ka të bëjë me strategji. Gjithçka ka të bëjë me njerëzit që motivojnë njerëzit për të kryer punën. Duhet të jesh në qendër të njerëzve ”(Colin Powell).

Disa nga përshtypjet që më lanë janë aftësitë e mëposhtme ndërdisiplinore: rëndësia e kultivimit të besimit; ndërtimi i kapaciteteve dhe bashkëpunimi në ekipin tuaj; unifikimi dhe fuqizimi i një grupi të ndryshëm individësh të aftë që kujdesen; nxitjen e dhembshurisë; vendosja e kufijve të vendosur; dhe prioritizimi i projekteve për rritje të kthimit. Të gjithë faktorët që çojnë të tjerët të lulëzojnë dhe për pasojë siguruan rritje transformuese në shkollë.

Me mbështetjen e një ekipi bashkëpunues të ambasadorëve të vullnetit të mirë, ndihmova në sigurimin e mbi 3 milion dollarëve mbështetje filantropike gjatë një mandati tre-vjeçar në shkollë. Këto arritje kolektive ndikuan jashtëzakonisht shumë studentë, mësuesit/staf dhe familje në mënyra të panumërta.

Po në lidhje me eksperiencën tuaj në Center for International Human Rights (CIHR)?

Kam përjetuar një padrejtësi diku para se të hyja në “Center for International Human Rights” (CIHR) në vitin 2011. Unë u detyrova të bëja një ndryshim me rëndësi duke u përballa me një botë ku nuk kisha mirëkuptim ose mënyra për të luftuar. Si shumë të tjerë që kanë përjetuar padrejtësi në jetën e tyre, unë kërkova mbështetje dhe u lidha me të tjerët që e kuptuan dhe jehuan me përvojën time. Unë preferoj të mbaj detaje të veçanta të kësaj situate private në këtë kohë, por kam qenë në gjendje të ndihmoj të tjerët prapa skenave.

CIHR ishte një përvojë profesionale pozitive. Isha e privilegjuar të mentorohesha nga një akademik, autor dhe aktivist i njohur për të drejtat e njeriut me famë botërore. Mua më besuan një përgjegjësi e madhe si Drejtore e Asociuar e Qendrës. Gjatë mandatit tim pesë-vjeçar, unë fitova trajnime dhe përvoja të vlefshme për lidershipin. Disa nga këto aftësi janë si më poshtë: planifikimi dhe ekzekutimi i konferencave ndërkombëtare jashtë vendit, punëtori dhe ngjarje lokale; sigurimi i hulumtimeve dhe shkrimeve të gjëra mbi çështje të rëndësishme dhe më të modës të të drejtave të njeriut; dhënia e grantit dhe raportit; planifikimi strategjik dhe komunikimet; funksionimi dhe menaxhimi i programit; shtrirja e komunitetit dhe avokimi; rregull i ligjit; mbledhje fondesh; të folurit publik; mbikëqyrjen dhe mentorimin e personelit në udhëheqës; mbajtja e të dhënave; financa; dhe krijimin e partneriteteve me palët e interesuara të brendshme dhe të jashtme.

Një përshtypje e veçantë në CIHR që mbaj mend ka të bëj me pjesëmarrjen time në një seminar ndërveprues të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). Kujtoj që dëgjova një zyrtar ekzekutiv duke deklaruar se në atë kohë, në vitin 2012, OBSH renditi depresionin dhe çrregullimet e ankthit në vendin e 3-të në barrën globale të sëmundjeve, por u parashikua të renditej i pari në 2030. Mbani në mend se ky parashikim erdhi përpara pandemisë COVID dhe ndikimi i saj i valëzuar për vitet që do vijnë. Në atë kohë, kishte shumë te shtëna masive, një epidemi drogë, dhe shkallë të larta të burgosjeve masive. Atëherë e dija që këto probleme përfundimisht do të preknin të gjithë në një mënyrë ose në një tjetër. Në një moment ata goditën në shtëpi. E kuptova që zgjidhjet duheshin për të pasur një dialog të hapur dhe të sinqertë që nuk stigmatizonte ose neglizhonte disa nga çështjet thelbësore. Kompleksiteti i sjellë nga çështjet e brendshme të SHBA si dhe globalizimi, dhe dëmi kolateral i shkaktuar nga përdorimi i tepërt i teknologjisë me ndërveprim ose lidhje njerëzore të zvogëluara, do të vazhdonin të kishin pasoja afatgjata në të ardhmen. Fillova një temë vjetore në CIHR për shëndetin mendor dhe të drejtat e njeriut e cila gjeneroi shumë interes. Spontanisht u bë e qartë për mua që rezolutat nevojiten për të përfshirë një qasje gjithëpërfshirëse dhe ndërdisiplinore.

Kjo mundësi profesionale më lejoi aftësinë për të mbushur pasionin tim për të drejtat dhe mirëqenien e njeriut me përvojat e mia personale. Kjo më siguroi guximin për të rifituar besimin tim dhe më lejoi edhe një herë të bëj lidhjen e ndikimit me audienca përbërëse e saj.

Po roli juaj në Kombet e Bashkuara?

Pas studimeve të mia jashtë në Universitetin e Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar, unë kalova verën e vitit 2004 duke praktikuar në Misionin e Administratës së Përkohshme të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK). Në vjeshtë, aplikova për një praktikë të diplomuar konkurruese në Sekretariatin e KB. Megjithëse isha e re në kolegj në atë kohë, kredencialet e mia më dhanë mundësinë për të praktikuar në Degën e Ishujve në Zhvillim të Vogël në Departamentin e KB dhe Çështjeve Ekonomike dhe Sociale (DESA). Kjo mundësi më siguroi njohuri të gjera në botën e zhvillimit dhe sfidat veçanërisht të ndërlikuara dhe të vazhdueshme të katastrofave natyrore me të cilat përballen ishujt e vegjël. Kam punuar me zell në këtë praktikë që jam ftuar të kthehem një vit më vonë si anëtare e stafit. Unë u punësova në Zyrën për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) dhe kalova disa kohë duke punuar si në Degën e Zhvillimit të Politikave dhe Studimeve dhe në Fondin Qendror të Reagimit të Emergjencave. Unë kalova në Departamentin e Menaxhimit të KB me Zyrën e Burimeve Njerëzore.

Kam punuar ngushtë me udhëheqësit e këtyre zyrave të ndryshme dhe kam mësuar shumë për punën e brendshme politike, shoqërore dhe ekonomike të KB. Unë i përshkruaj ditët e punës të KB si “bootcamp”. Sakrifikova shumë nga jeta ime personale për 5 vjet ndërsa kaloja midis departamenteve të ndryshme. Sidoqoftë, në retrospektivë, unë fitova njohuri të vlefshme dhe trajnim profesional që janë bërë themelore në karrierën time. Kam fituar aftësi në diplomaci, komunikim ndërkulturor, ndërmjetësim, negociata, zgjidhje të  konflikteve, analiza e politikave, financa, buxheti, zhvillimi dhe lidhje me njerez të ndryshëm.

Me çfarë jeni angazhuar aktualisht?

Gjatë pandemisë 2020, COVID-19, unë u diagnostikova me kancer të tiroides. Për fat të mirë, ajo u gjet shumë herët dhe u hoq kirurgjikisht. Kjo frikë më ndryshoi jetën dhe më bëri të kuptoj se sa e rëndësishme është të japësh përparësi për shëndetin tënd. Unë bëra një pushim nga një karrierë e kërkuar në NYC dhe përfitova nga koha e karantinës për të reflektuar dhe rivlerësuar qëllimet e mia dhe hapat e ardhshëm. Besoj se është e domosdoshme të vendosim vëmendjen në shëndetin dhe mirëqenien tonë. Unë jam vazhdimisht e angazhuar në vetë-ndërgjegjësim, vëmendje dhe përqafoj duke jetuar një mënyrë jetese më të shëndetshme si mendërisht ashtu edhe fizikisht. Unë besoj se plotësimi i një mendje, trupi dhe shpirti të shëndetshëm ju siguron qartësi për të lundruar në një mori nevojash dhe pengesash konkurruese.

Kam kaluar gjithashtu kohë duke rifituar energji duke rishikuar disa hobit e mia themelore (të tilla si aktivitete të natyrës në natyrë), duke udhëtuar, art shprehës, duke u rilidhur me qarqet dhe komunitetin tim dhe duke bërë punën e brendshme të nevojshme për të evoluar. Për momentin, unë jam duke u përqëndruar në përparësitë personale dhe të tjera profesionale. Gjithashtu po mbikëqyr disa sipërmarrje strategjike dhe po menaxhoj pjesë të ndryshme në lëvizje. Sipas mendimit tim, një udhëheqës i fortë do të investojë në vetvete në mënyrë që të drejtojë një ekip efikas drejt suksesit. Për fat të mirë, unë posedoj kutinë e mjeteve që më mundëson ta bëj këtë. Jam e etur të kthehem në karrierën time, por përparësia për mua është gjetja e rolit dhe përshtatjes së duhur.

A ktheheni shpesh në vendlindje?

Jam kthyer në atdheun tim në shumë raste. Më shpesh pas luftës në 1998-1999. Vizita ime e fundit ishte në verën e vitit 2014. Unë kam qenë dëshmitare e zhvillimit të jashtëzakonshëm dhe të shpejtë të rajonit. Kam kontribuar në një botim të Qendrës për të Drejtat Ndërkombëtar te Njeriut dhe kam shkruar studimin e rastit mbi “Kosovën.” Raporti i vitit 2011 titullohej “Lidhja e vajzave, e ardhmja frymëzuese: Sfidat dhe perspektivat për fuqizimin global.” Jam krenare për arritjet që gratë kanë arritur atje me dy presidente femra në 13 vitet e fundit që nga pavarësia e saj dhe shumë udhëheqëse të tjera. Jam e etur të vizitoj përsëri në të ardhmen e afërt.

Çfarë këshille do t’u jepnit të tjerëve?

Mos hiqni dorë nga ëndrrat tuaja! Nëse keni nevojë për ndihmë dhe e dëshironi atë, duhet të kërkoni me përulësi burime profesionale sepse jo gjithmonë ju vjen në rrugën tuaj. Punoni në mbledhjen e pendëve tuaja (mbështetje) pasi çdo gjë kërkon kohë, përpjekje dhe besim. Dhe nëse të tjerët po ofrojnë ndihmë, atëherë drejtohuni tek ta dhe pranojeni atë. Askush nuk mund t’ju bëjë presion ose t’ju bëjë të jeni gati. Ju duhet të ndihmoni veten dhe të bëni punën më të vështirë. Ju duhet të mbështeteni në krahët tuaj!/diasporashqiptare.al/

Një histori frymëzuese që tregon më së miri vullnetin dhe guximin e shumë të rinjve shqiptarë që kanë arritur të ndërtojnë një karrierë të sukseshme në Diasporë. Afërdita Hakaj ka një eksperiencë mbi 15 vjecare ne sektorët ndërqeveritar, jofitimprurës dhe arsimor.

“Qëllimi i kësaj interviste është të tregoj historinë time. Shpresoj të jem në gjendje të frymëzoj dhe t’u tregoj të tjerëve se edhe ata mund ta kapërcejnë fatkeqësinë me mbështetjen dhe dashurinë e duhur. Ju mund të jeni një individ i suksesshëm me një zë dhe një vizion”, shprehet znj.Hakaj në një intervistë për Diaspora Shqiptare.

Ju keni emigruar në SHBA në moshën 3 vjeçare dhe me siguri kujtimet tuaja me vendlindjen tuaj lidhen vetëm me historitë që prindërit tuaj ju kanë thënë apo jo?

Në 1986, në moshën tre vjeçare, familja ime iku nga shtypja dhe diskriminimi shqiptar. Babai im ishte nga fshati Hakaj afër Plavës, Mali i Zi, ku edhe unë linda. Familja e nënës sime është nga komuna Kline, por jetonte në qytetin e Pejës në Kosovën fqinje. Unë kam disa kujtime të hershme, por të gjalla përpara se të emigroja në SHBA. Familja jonë vizitonte shpesh Kosoven pas ndërhyrjes së SHBA që ndodhi në luftën 1998-1999. Gjatë këtyre vizitave të fundit, unë zhvillova kujtime edhe më të forta me trashëgiminë time.

Një kujtim i veçantë që më kujtohet çdo ditë është një incident që nëna ime më tregoi. Sapo kisha filluar të ecja dhe rashë në një kovë me ujë të valë. Kam pësuar djegie të shkallës së 3-të në pjesë të krahut, kofshës dhe këmbës. Prindërit e mi më dërguan menjëherë në spital, ku personeli mjekësor nuk ofroi trajtim të duhur, sepse ne flisnim shqip. Ata nuk treguan asnjë vëmendje për britmat dhe agoninë time dhe këmbëngulën që ajo të mos më fliste në shqip ndërsa përpiqej të më ngushëllonte. Babai im kërkoi ndihmë jashtë rajonit diskriminues dhe i dhanë një krem ​​shërues holistik për të qetësuar lëkurën time. Ky trajtim paragjykues ishte vetëm një nga shumë veprimet e hapura të ndëshkimit që u kryen kundër prindërve të mi bazuar në kombësinë e tyre etnike.

Prindërit e mi gjithashtu më përcollën kontekstin e vështirësive të tjera që i çuan ata të largoheshin nga atdheu i tyre. Babai im përfundoi studimet për Miniera dhe Metalurgji në Universitetin e Mitrovicës në Kosovë. Nëna ime ishte jashtëzakonisht e njohur teknologjikisht me ambicie për të çuar përpara studimet e saj gjatë ngritjes së epokës së kompjuterit dhe internetit. Babai im ishte një udhëheqës aktiv studentor dhe mori pjesë në protestat e Kosovës në 1981 të udhëhequra nga shumica shqiptare duke kërkuar më shumë autonomi brenda ish Republikës Socialiste Federale të Jugosllavisë. Fatkeqësisht, për shkak të klimës shtypëse dhe të rrezikshme politikisht, të dyve nuk iu dhanë mundësi të barabarta për të vazhduar karrierën e tyre. Këto veprime intolerante ishin motivues të fortë për t’i bërë ata të vendosnin të largoheshin nga vendlindja e tyre. Pavarësisht se sa e vështirë ishte sfida ose çfarë rreziku paraqiste për fëmijët e tyre në një afat të shkurtër, pagesa afatgjatë ia vlente rrezikut për sigurinë dhe lirinë e familjes.

Unë isha tre vjeç dhe vëllai im i madh ishte 9 muajsh kur emigruam për vendin e lirisë dhe mundësive. Udhëtimi për në Amerikë ishte plot sfida. Kam kujtime të paqarta që u shkaktuan nga historitë e prindërve të mi. Unë dhe vëllai im u ndamë nga prindërit e mi në Meksikë dhe u gjetëm vetëm me të huaj. Ne u transportuam përtej kufirit për në Teksas dhe u bashkuam përsëri me ta. SHBA eshte ndërtuar mbi idetë krijuese, diversitetin dhe inovacionin e shumë kombësive dhe etnive të margjinalizuara. Si një qytetare amerikane, unë krenohem për vendin tim të adoptuar dhe jam mirënjohëse për ndërhyrjet dhe përpjekjet e tyre paqeruajtëse në Kosovë. Shpresoj të shpërblej fatin dhe mirësinë që na është treguar duke kontribuar në zhvillimet e ardhshme paqësore të drejtave të njeriut dhe avancimet e politikave arsimore.

Nëna ime shpesh na tregonte për fatkeqësitë e shumta që i çuan ata të kërkonin një jetë më të mirë në SHBA. Ajo i ktheu pengesat në mundësi, duke ngulitur vlera dhe mësime jetësore tek fëmijët e saj. Këto përvoja dhe kujtime të dorës së parë frymëzuan përkushtimin tim për politikat publike, të drejtat e njeriut, dhe arsimimin. Jam thellësisht krenare për mësimet dhe sakrificat e prindërve të mi. Ato shërbejnë si katalizator i shpresës, guximit dhe qëndrueshmërisë. Shenjat në trupin tim janë një udhërrëfyes për forcën dhe identitetin tim.

Sa i vështirë ka qenë integrimi për prindërit tuaj?

Ashtu si shumë emigrantë ose anëtarë të margjinalizuar të shoqërisë, kishte shumë sfida që integroheshin në një mënyrë tjetër të jetës. Pengesa kryesore ishte që ata flisnin shumë pak anglisht. Babai im nuk mund ta shfrytëzonte arsimin ose trajnimin e tij universitar në SHBA për shkak të pengesës gjuhësore. Nëna ime arriti këtu me dy fëmijë të vegjël, unë 3 vjeç dhe vëllai im 9 muajsh. Prindërit e mi nuk kishin qasje në burime dhe mbështetje për të ndjekur karrierën e tyre përkatëse.

Ata shpenzuan të gjitha kursimet e tyre për të arritur në SHBA dhe paraja ishte shumë e ngushtë duke u rritur. Sapo siguronin të ardhura të qëndrueshme, ata siguronin vazhdimisht mbështetje financiare për anëtarët e familjes së tyre. Ata kërkuan ndihmë dhe financuan shpëtimin dhe largimin e anëtarëve të familjes tonë nga zona e luftës në Kosovë. Pas krizave, prindërit e mi mbështetën familjet tona të gjera me probleme shendetesore dhe ekonomike, dhe sponsorizuan përpjekje arsimore. Ata gjithashtu ndihmuan anëtarët e familjes të zhvendoseshin në SHBA. Përveç mbështetjes financiare të familjes, ata ishin lobist aktivë dhe financuan iniciativa të tjera filantropike për përpjekjet ndërhyrëse për të ndalur luftën 1998-1999. Gjithashtu, ata ndihmuan ne furnizimin humanitare për refugjatët në zonën e konfliktit.

Ne ishim me fat që u rritëm në një shtëpi me prindër që kujdeseshin dhe na donin. Ata gjithashtu e donin shumë njëri-tjetrin. Ata kishin uljet dhe ngritjet e tyre, por disi, ata e bënë të funksionojë. Babai im punoi shumë për të nderuar dhe mbështetur familjen e tij gjatë kohërave të mira dhe të vështira. Nëna ime bashkëpunoi me të për të ndërtuar një themel dhe për të siguruar një të ardhme më të mirë për ne. Ajo rriti 5 fëmijë ndërsa menaxhonte njëkohësisht shumë familje dhe punët e biznesit. Prindërit e mi na mësuan me shembull kuptimin e karakterit, integritetit, moralit, vlerave, etikës së punës, dhe dashurisë. Ëndrra e tyre për ne ishte të bëheshim edhe më të mirë se ata dhe të kujdeseshim për njëri-tjetrin. Me shumë përkushtim për të krijuar një jetë më të mirë për fëmijët e tyre, ata ishin në gjendje të kapërcenin fatkeqësitë dhe të bëhen sipërmarrës të suksesshëm.

Ju keni mbaruar kolegjin John Jay dhe keni përvojë 15 vjeçare në arsim dhe më shumë. Sa e realizuar ndiheni?

Suksesi është abstrakt dhe subjektiv. Mund të përcaktohet në shumë mënyra. Unë përpiqem të jem versioni më i mirë i vetvetes, vetëm kështu mund të arrij qëllimet dhe synimet e mia. Nuk ka të bëjë me fitimin ose humbjen, por më tepër për të mësuar, për t’u rritur, dhe evoluar përmes procesit. Suksesi është të kujtosh të ekuilibrosh punën me pasionin dhe kujdesin për veten. Nëse jo në vendin e punës, me hobit dhe shërbimin ndaj të tjerëve. Po ashtu duhet të mësoni të thoni jo në mënyrë efektive. Do të thotë që ju keni përparësi dhe dini se çfarë duhet t’i kushtoni vëmendjen tuaj në çdo kohë të caktuar. Suksesi është ta paguash përpara dhe të vazhdosh një cikël kthimi.

Dështimi është një pjesë integrale e suksesit. Ju nuk do të merrni gjithmonë një “po” në jetë dhe do të ketë raste kur bëni gabime. Askush nuk është perfekt. Ajo që është prekëse, është mënyra se si i mësoni dhe si i trajtoni ato që frymëzon të tjerët. Çohu dhe qëndro besnike ndaj vetes! Është e ditur se në disa raste ju duhet të kapërceni frikën tuaj dhe të kërkoni mbështetje. Krahët e mi – ajo që dua të them me këtë janë puplat (sistemi mbështetës) që qëndrojnë mbi shpatullat e mia. Këto pendë u janë kushtuar njerëzve në jetën time (JU E DINI KUSH JENI ) të cilët kanë pasur një ndikim pozitiv tek unë dhe se unë gjithashtu kam bërë një ndryshim në to. Faleminderit për sakrificat, mbështetjen, inkurajimin, shërimin dhe dashurinë tuaj. Këto pendë më japin besimin dhe forcën që nganjëherë mund të humbasin dhe të varrosen thellë brenda, por gjithnjë të nxirren në sipërfaqe nga të tjerët!

E di që nuk më përkufizojnë incidentet fatkeqe që kanë ndodhur në jetën time. Unë me vetëdije marr vendimin për t’i shfrytëzuar ato përvoja në favorin tim dhe lidhem me optimizëm me të tjerët me të njëjtin mendim. Në këto aspekte, ndihem jashtëzakonisht i realizuar. Posedoj mbi 15 vjet përvojë të kombinuar në sektorët ndërqeveritarë, jofitimprurës dhe arsim. Kam studiuar Çështje Ndërkombëtare, Ekonomi, dhe Drejtësi në John Jay College, University Cambridge dhe Penn State Dickinson School Law. Historia ime profesionale përfshin pozicione të tilla si Drejtori i Zhvillimit në Shkollën Metropolitan Montessori, Drejtore e Zhvillimit në Bankën The-Eye për Rivendosjen e Shikimit dhe Drejtore e Asocciuar në Qendrën për të Drejtat Ndërkombëtare të Njeriut, përveç një sërë pozicionesh të tjera udhëheqëse në Shtetet e Bashkuara. Shkathtësitë e mia ndërdisiplinore më kanë bërë një udhëheqëse unike me një vizion strategjik për ndryshime pozitive.

Unë kam punuar shumë për të avancuar arsimin tim dhe trajnimin gjatë punës në mënyrë që të zhvilloj aftësi themelore të transferueshme që janë të adaptueshme në botën gjithnjë në ndryshim në të cilën jetojmë. Përmes udhëtimit tim, unë kam përqafuar një aftësi unike për të qenë i dhembshur, i përulur, dëgjoni të mos përgjigjeni, por të dëgjoni dhe komunikoni në mënyrë efektive. Unë jam mirënjohëse për këto përvoja jetësore, madje edhe ato të vështira dhe lënduese, të cilat kanë formësuar identitetin tim dhe më kanë bërë një grua të fortë.

Kur keni punuar si Drejtore e Zhvillimit në Montessori Metropolitan School (MMS), çfarë përshtypjesh ju ka lënë kjo përvojë dhe çfarë keni mësuar?

Më 3 Shkurt 2017, kaluam një humbje tragjike në familjen time të ngushtë. Matriarku dhe themeli i shtëpisë sonë, nëna ime, vdiq pesë ditë pasi mbushi 55 vjeç nga një betejë me kancerin. Kjo ishte një përvojë shumë traumatike dhe jashtëzakonisht e vështirë për ne. Të gjithë e kemi të vështirë të trajtojmë pikëllimin dhe shërimin e kësaj tragjedie. Përmes kësaj humbje, ne e nderojmë kujtimin e saj duke kujtuar vlerat që ajo na mësoi, forcën, integritetin, optimizmin, dhe qëndrueshmërinë e saj duke vazhduar të ndjekim ëndrrat që ajo kishte për familjen tonë.

Më 9 shkurt, vetëm 7 ditë pas humbjes së nënës sime u kontaktova për një intervistë në Shkollën Metropolitane Montessori nga një model tjetër frymëzues. Më 23 shkurt, fillova një seri intervistash të gjera dhe isha në gjendje të siguroja punën. Mësova se kisha forcën e brendshme për të qëndruar. Kishte shumë mësime të vlefshme që mësova duke punuar ngushtë me udhëheqjen si Drejtori i Zhvillimit për MMS. Së pari dhe më e rëndësishmja, fitova njohuri se si të drejtoj nga zemra dhe produktivitetin efektiv të punës në ekip. “Lidershipi ka të bëjë me njerëzit. Nuk ka të bëjë me organizata. Nuk ka të bëjë me plane. Nuk ka të bëjë me strategji. Gjithçka ka të bëjë me njerëzit që motivojnë njerëzit për të kryer punën. Duhet të jesh në qendër të njerëzve ”(Colin Powell).

Disa nga përshtypjet që më lanë janë aftësitë e mëposhtme ndërdisiplinore: rëndësia e kultivimit të besimit; ndërtimi i kapaciteteve dhe bashkëpunimi në ekipin tuaj; unifikimi dhe fuqizimi i një grupi të ndryshëm individësh të aftë që kujdesen; nxitjen e dhembshurisë; vendosja e kufijve të vendosur; dhe prioritizimi i projekteve për rritje të kthimit. Të gjithë faktorët që çojnë të tjerët të lulëzojnë dhe për pasojë siguruan rritje transformuese në shkollë.

Me mbështetjen e një ekipi bashkëpunues të ambasadorëve të vullnetit të mirë, ndihmova në sigurimin e mbi 3 milion dollarëve mbështetje filantropike gjatë një mandati tre-vjeçar në shkollë. Këto arritje kolektive ndikuan jashtëzakonisht shumë studentë, mësuesit/staf dhe familje në mënyra të panumërta.

Po në lidhje me eksperiencën tuaj në Center for International Human Rights (CIHR)?

Kam përjetuar një padrejtësi diku para se të hyja në “Center for International Human Rights” (CIHR) në vitin 2011. Unë u detyrova të bëja një ndryshim me rëndësi duke u përballa me një botë ku nuk kisha mirëkuptim ose mënyra për të luftuar. Si shumë të tjerë që kanë përjetuar padrejtësi në jetën e tyre, unë kërkova mbështetje dhe u lidha me të tjerët që e kuptuan dhe jehuan me përvojën time. Unë preferoj të mbaj detaje të veçanta të kësaj situate private në këtë kohë, por kam qenë në gjendje të ndihmoj të tjerët prapa skenave.

CIHR ishte një përvojë profesionale pozitive. Isha e privilegjuar të mentorohesha nga një akademik, autor dhe aktivist i njohur për të drejtat e njeriut me famë botërore. Mua më besuan një përgjegjësi e madhe si Drejtore e Asociuar e Qendrës. Gjatë mandatit tim pesë-vjeçar, unë fitova trajnime dhe përvoja të vlefshme për lidershipin. Disa nga këto aftësi janë si më poshtë: planifikimi dhe ekzekutimi i konferencave ndërkombëtare jashtë vendit, punëtori dhe ngjarje lokale; sigurimi i hulumtimeve dhe shkrimeve të gjëra mbi çështje të rëndësishme dhe më të modës të të drejtave të njeriut; dhënia e grantit dhe raportit; planifikimi strategjik dhe komunikimet; funksionimi dhe menaxhimi i programit; shtrirja e komunitetit dhe avokimi; rregull i ligjit; mbledhje fondesh; të folurit publik; mbikëqyrjen dhe mentorimin e personelit në udhëheqës; mbajtja e të dhënave; financa; dhe krijimin e partneriteteve me palët e interesuara të brendshme dhe të jashtme.

Një përshtypje e veçantë në CIHR që mbaj mend ka të bëj me pjesëmarrjen time në një seminar ndërveprues të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). Kujtoj që dëgjova një zyrtar ekzekutiv duke deklaruar se në atë kohë, në vitin 2012, OBSH renditi depresionin dhe çrregullimet e ankthit në vendin e 3-të në barrën globale të sëmundjeve, por u parashikua të renditej i pari në 2030. Mbani në mend se ky parashikim erdhi përpara pandemisë COVID dhe ndikimi i saj i valëzuar për vitet që do vijnë. Në atë kohë, kishte shumë te shtëna masive, një epidemi drogë, dhe shkallë të larta të burgosjeve masive. Atëherë e dija që këto probleme përfundimisht do të preknin të gjithë në një mënyrë ose në një tjetër. Në një moment ata goditën në shtëpi. E kuptova që zgjidhjet duheshin për të pasur një dialog të hapur dhe të sinqertë që nuk stigmatizonte ose neglizhonte disa nga çështjet thelbësore. Kompleksiteti i sjellë nga çështjet e brendshme të SHBA si dhe globalizimi, dhe dëmi kolateral i shkaktuar nga përdorimi i tepërt i teknologjisë me ndërveprim ose lidhje njerëzore të zvogëluara, do të vazhdonin të kishin pasoja afatgjata në të ardhmen. Fillova një temë vjetore në CIHR për shëndetin mendor dhe të drejtat e njeriut e cila gjeneroi shumë interes. Spontanisht u bë e qartë për mua që rezolutat nevojiten për të përfshirë një qasje gjithëpërfshirëse dhe ndërdisiplinore.

Kjo mundësi profesionale më lejoi aftësinë për të mbushur pasionin tim për të drejtat dhe mirëqenien e njeriut me përvojat e mia personale. Kjo më siguroi guximin për të rifituar besimin tim dhe më lejoi edhe një herë të bëj lidhjen e ndikimit me audienca përbërëse e saj.

Po roli juaj në Kombet e Bashkuara?

Pas studimeve të mia jashtë në Universitetin e Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar, unë kalova verën e vitit 2004 duke praktikuar në Misionin e Administratës së Përkohshme të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK). Në vjeshtë, aplikova për një praktikë të diplomuar konkurruese në Sekretariatin e KB. Megjithëse isha e re në kolegj në atë kohë, kredencialet e mia më dhanë mundësinë për të praktikuar në Degën e Ishujve në Zhvillim të Vogël në Departamentin e KB dhe Çështjeve Ekonomike dhe Sociale (DESA). Kjo mundësi më siguroi njohuri të gjera në botën e zhvillimit dhe sfidat veçanërisht të ndërlikuara dhe të vazhdueshme të katastrofave natyrore me të cilat përballen ishujt e vegjël. Kam punuar me zell në këtë praktikë që jam ftuar të kthehem një vit më vonë si anëtare e stafit. Unë u punësova në Zyrën për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) dhe kalova disa kohë duke punuar si në Degën e Zhvillimit të Politikave dhe Studimeve dhe në Fondin Qendror të Reagimit të Emergjencave. Unë kalova në Departamentin e Menaxhimit të KB me Zyrën e Burimeve Njerëzore.

Kam punuar ngushtë me udhëheqësit e këtyre zyrave të ndryshme dhe kam mësuar shumë për punën e brendshme politike, shoqërore dhe ekonomike të KB. Unë i përshkruaj ditët e punës të KB si “bootcamp”. Sakrifikova shumë nga jeta ime personale për 5 vjet ndërsa kaloja midis departamenteve të ndryshme. Sidoqoftë, në retrospektivë, unë fitova njohuri të vlefshme dhe trajnim profesional që janë bërë themelore në karrierën time. Kam fituar aftësi në diplomaci, komunikim ndërkulturor, ndërmjetësim, negociata, zgjidhje të  konflikteve, analiza e politikave, financa, buxheti, zhvillimi dhe lidhje me njerez të ndryshëm.

Me çfarë jeni angazhuar aktualisht?

Gjatë pandemisë 2020, COVID-19, unë u diagnostikova me kancer të tiroides. Për fat të mirë, ajo u gjet shumë herët dhe u hoq kirurgjikisht. Kjo frikë më ndryshoi jetën dhe më bëri të kuptoj se sa e rëndësishme është të japësh përparësi për shëndetin tënd. Unë bëra një pushim nga një karrierë e kërkuar në NYC dhe përfitova nga koha e karantinës për të reflektuar dhe rivlerësuar qëllimet e mia dhe hapat e ardhshëm. Besoj se është e domosdoshme të vendosim vëmendjen në shëndetin dhe mirëqenien tonë. Unë jam vazhdimisht e angazhuar në vetë-ndërgjegjësim, vëmendje dhe përqafoj duke jetuar një mënyrë jetese më të shëndetshme si mendërisht ashtu edhe fizikisht. Unë besoj se plotësimi i një mendje, trupi dhe shpirti të shëndetshëm ju siguron qartësi për të lundruar në një mori nevojash dhe pengesash konkurruese.

Kam kaluar gjithashtu kohë duke rifituar energji duke rishikuar disa hobit e mia themelore (të tilla si aktivitete të natyrës në natyrë), duke udhëtuar, art shprehës, duke u rilidhur me qarqet dhe komunitetin tim dhe duke bërë punën e brendshme të nevojshme për të evoluar. Për momentin, unë jam duke u përqëndruar në përparësitë personale dhe të tjera profesionale. Gjithashtu po mbikëqyr disa sipërmarrje strategjike dhe po menaxhoj pjesë të ndryshme në lëvizje. Sipas mendimit tim, një udhëheqës i fortë do të investojë në vetvete në mënyrë që të drejtojë një ekip efikas drejt suksesit. Për fat të mirë, unë posedoj kutinë e mjeteve që më mundëson ta bëj këtë. Jam e etur të kthehem në karrierën time, por përparësia për mua është gjetja e rolit dhe përshtatjes së duhur.

A ktheheni shpesh në vendlindje?

Jam kthyer në atdheun tim në shumë raste. Më shpesh pas luftës në 1998-1999. Vizita ime e fundit ishte në verën e vitit 2014. Unë kam qenë dëshmitare e zhvillimit të jashtëzakonshëm dhe të shpejtë të rajonit. Kam kontribuar në një botim të Qendrës për të Drejtat Ndërkombëtar te Njeriut dhe kam shkruar studimin e rastit mbi “Kosovën.” Raporti i vitit 2011 titullohej “Lidhja e vajzave, e ardhmja frymëzuese: Sfidat dhe perspektivat për fuqizimin global.” Jam krenare për arritjet që gratë kanë arritur atje me dy presidente femra në 13 vitet e fundit që nga pavarësia e saj dhe shumë udhëheqëse të tjera. Jam e etur të vizitoj përsëri në të ardhmen e afërt.

Çfarë këshille do t’u jepnit të tjerëve?

Mos hiqni dorë nga ëndrrat tuaja! Nëse keni nevojë për ndihmë dhe e dëshironi atë, duhet të kërkoni me përulësi burime profesionale sepse jo gjithmonë ju vjen në rrugën tuaj. Punoni në mbledhjen e pendëve tuaja (mbështetje) pasi çdo gjë kërkon kohë, përpjekje dhe besim. Dhe nëse të tjerët po ofrojnë ndihmë, atëherë drejtohuni tek ta dhe pranojeni atë. Askush nuk mund t’ju bëjë presion ose t’ju bëjë të jeni gati. Ju duhet të ndihmoni veten dhe të bëni punën më të vështirë. Ju duhet të mbështeteni në krahët tuaj!/diasporashqiptare.al/

Një histori frymëzuese që tregon më së miri vullnetin dhe guximin e shumë të rinjve shqiptarë që kanë arritur të ndërtojnë një karrierë të sukseshme në Diasporë. Afërdita Hakaj ka një eksperiencë mbi 15 vjecare ne sektorët ndërqeveritar, jofitimprurës dhe arsimor.

“Qëllimi i kësaj interviste është të tregoj historinë time. Shpresoj të jem në gjendje të frymëzoj dhe t’u tregoj të tjerëve se edhe ata mund ta kapërcejnë fatkeqësinë me mbështetjen dhe dashurinë e duhur. Ju mund të jeni një individ i suksesshëm me një zë dhe një vizion”, shprehet znj.Hakaj në një intervistë për Diaspora Shqiptare.

Ju keni emigruar në SHBA në moshën 3 vjeçare dhe me siguri kujtimet tuaja me vendlindjen tuaj lidhen vetëm me historitë që prindërit tuaj ju kanë thënë apo jo?

Në 1986, në moshën tre vjeçare, familja ime iku nga shtypja dhe diskriminimi shqiptar. Babai im ishte nga fshati Hakaj afër Plavës, Mali i Zi, ku edhe unë linda. Familja e nënës sime është nga komuna Kline, por jetonte në qytetin e Pejës në Kosovën fqinje. Unë kam disa kujtime të hershme, por të gjalla përpara se të emigroja në SHBA. Familja jonë vizitonte shpesh Kosoven pas ndërhyrjes së SHBA që ndodhi në luftën 1998-1999. Gjatë këtyre vizitave të fundit, unë zhvillova kujtime edhe më të forta me trashëgiminë time.

Një kujtim i veçantë që më kujtohet çdo ditë është një incident që nëna ime më tregoi. Sapo kisha filluar të ecja dhe rashë në një kovë me ujë të valë. Kam pësuar djegie të shkallës së 3-të në pjesë të krahut, kofshës dhe këmbës. Prindërit e mi më dërguan menjëherë në spital, ku personeli mjekësor nuk ofroi trajtim të duhur, sepse ne flisnim shqip. Ata nuk treguan asnjë vëmendje për britmat dhe agoninë time dhe këmbëngulën që ajo të mos më fliste në shqip ndërsa përpiqej të më ngushëllonte. Babai im kërkoi ndihmë jashtë rajonit diskriminues dhe i dhanë një krem ​​shërues holistik për të qetësuar lëkurën time. Ky trajtim paragjykues ishte vetëm një nga shumë veprimet e hapura të ndëshkimit që u kryen kundër prindërve të mi bazuar në kombësinë e tyre etnike.

Prindërit e mi gjithashtu më përcollën kontekstin e vështirësive të tjera që i çuan ata të largoheshin nga atdheu i tyre. Babai im përfundoi studimet për Miniera dhe Metalurgji në Universitetin e Mitrovicës në Kosovë. Nëna ime ishte jashtëzakonisht e njohur teknologjikisht me ambicie për të çuar përpara studimet e saj gjatë ngritjes së epokës së kompjuterit dhe internetit. Babai im ishte një udhëheqës aktiv studentor dhe mori pjesë në protestat e Kosovës në 1981 të udhëhequra nga shumica shqiptare duke kërkuar më shumë autonomi brenda ish Republikës Socialiste Federale të Jugosllavisë. Fatkeqësisht, për shkak të klimës shtypëse dhe të rrezikshme politikisht, të dyve nuk iu dhanë mundësi të barabarta për të vazhduar karrierën e tyre. Këto veprime intolerante ishin motivues të fortë për t’i bërë ata të vendosnin të largoheshin nga vendlindja e tyre. Pavarësisht se sa e vështirë ishte sfida ose çfarë rreziku paraqiste për fëmijët e tyre në një afat të shkurtër, pagesa afatgjatë ia vlente rrezikut për sigurinë dhe lirinë e familjes.

Unë isha tre vjeç dhe vëllai im i madh ishte 9 muajsh kur emigruam për vendin e lirisë dhe mundësive. Udhëtimi për në Amerikë ishte plot sfida. Kam kujtime të paqarta që u shkaktuan nga historitë e prindërve të mi. Unë dhe vëllai im u ndamë nga prindërit e mi në Meksikë dhe u gjetëm vetëm me të huaj. Ne u transportuam përtej kufirit për në Teksas dhe u bashkuam përsëri me ta. SHBA eshte ndërtuar mbi idetë krijuese, diversitetin dhe inovacionin e shumë kombësive dhe etnive të margjinalizuara. Si një qytetare amerikane, unë krenohem për vendin tim të adoptuar dhe jam mirënjohëse për ndërhyrjet dhe përpjekjet e tyre paqeruajtëse në Kosovë. Shpresoj të shpërblej fatin dhe mirësinë që na është treguar duke kontribuar në zhvillimet e ardhshme paqësore të drejtave të njeriut dhe avancimet e politikave arsimore.

Nëna ime shpesh na tregonte për fatkeqësitë e shumta që i çuan ata të kërkonin një jetë më të mirë në SHBA. Ajo i ktheu pengesat në mundësi, duke ngulitur vlera dhe mësime jetësore tek fëmijët e saj. Këto përvoja dhe kujtime të dorës së parë frymëzuan përkushtimin tim për politikat publike, të drejtat e njeriut, dhe arsimimin. Jam thellësisht krenare për mësimet dhe sakrificat e prindërve të mi. Ato shërbejnë si katalizator i shpresës, guximit dhe qëndrueshmërisë. Shenjat në trupin tim janë një udhërrëfyes për forcën dhe identitetin tim.

Sa i vështirë ka qenë integrimi për prindërit tuaj?

Ashtu si shumë emigrantë ose anëtarë të margjinalizuar të shoqërisë, kishte shumë sfida që integroheshin në një mënyrë tjetër të jetës. Pengesa kryesore ishte që ata flisnin shumë pak anglisht. Babai im nuk mund ta shfrytëzonte arsimin ose trajnimin e tij universitar në SHBA për shkak të pengesës gjuhësore. Nëna ime arriti këtu me dy fëmijë të vegjël, unë 3 vjeç dhe vëllai im 9 muajsh. Prindërit e mi nuk kishin qasje në burime dhe mbështetje për të ndjekur karrierën e tyre përkatëse.

Ata shpenzuan të gjitha kursimet e tyre për të arritur në SHBA dhe paraja ishte shumë e ngushtë duke u rritur. Sapo siguronin të ardhura të qëndrueshme, ata siguronin vazhdimisht mbështetje financiare për anëtarët e familjes së tyre. Ata kërkuan ndihmë dhe financuan shpëtimin dhe largimin e anëtarëve të familjes tonë nga zona e luftës në Kosovë. Pas krizave, prindërit e mi mbështetën familjet tona të gjera me probleme shendetesore dhe ekonomike, dhe sponsorizuan përpjekje arsimore. Ata gjithashtu ndihmuan anëtarët e familjes të zhvendoseshin në SHBA. Përveç mbështetjes financiare të familjes, ata ishin lobist aktivë dhe financuan iniciativa të tjera filantropike për përpjekjet ndërhyrëse për të ndalur luftën 1998-1999. Gjithashtu, ata ndihmuan ne furnizimin humanitare për refugjatët në zonën e konfliktit.

Ne ishim me fat që u rritëm në një shtëpi me prindër që kujdeseshin dhe na donin. Ata gjithashtu e donin shumë njëri-tjetrin. Ata kishin uljet dhe ngritjet e tyre, por disi, ata e bënë të funksionojë. Babai im punoi shumë për të nderuar dhe mbështetur familjen e tij gjatë kohërave të mira dhe të vështira. Nëna ime bashkëpunoi me të për të ndërtuar një themel dhe për të siguruar një të ardhme më të mirë për ne. Ajo rriti 5 fëmijë ndërsa menaxhonte njëkohësisht shumë familje dhe punët e biznesit. Prindërit e mi na mësuan me shembull kuptimin e karakterit, integritetit, moralit, vlerave, etikës së punës, dhe dashurisë. Ëndrra e tyre për ne ishte të bëheshim edhe më të mirë se ata dhe të kujdeseshim për njëri-tjetrin. Me shumë përkushtim për të krijuar një jetë më të mirë për fëmijët e tyre, ata ishin në gjendje të kapërcenin fatkeqësitë dhe të bëhen sipërmarrës të suksesshëm.

Ju keni mbaruar kolegjin John Jay dhe keni përvojë 15 vjeçare në arsim dhe më shumë. Sa e realizuar ndiheni?

Suksesi është abstrakt dhe subjektiv. Mund të përcaktohet në shumë mënyra. Unë përpiqem të jem versioni më i mirë i vetvetes, vetëm kështu mund të arrij qëllimet dhe synimet e mia. Nuk ka të bëjë me fitimin ose humbjen, por më tepër për të mësuar, për t’u rritur, dhe evoluar përmes procesit. Suksesi është të kujtosh të ekuilibrosh punën me pasionin dhe kujdesin për veten. Nëse jo në vendin e punës, me hobit dhe shërbimin ndaj të tjerëve. Po ashtu duhet të mësoni të thoni jo në mënyrë efektive. Do të thotë që ju keni përparësi dhe dini se çfarë duhet t’i kushtoni vëmendjen tuaj në çdo kohë të caktuar. Suksesi është ta paguash përpara dhe të vazhdosh një cikël kthimi.

Dështimi është një pjesë integrale e suksesit. Ju nuk do të merrni gjithmonë një “po” në jetë dhe do të ketë raste kur bëni gabime. Askush nuk është perfekt. Ajo që është prekëse, është mënyra se si i mësoni dhe si i trajtoni ato që frymëzon të tjerët. Çohu dhe qëndro besnike ndaj vetes! Është e ditur se në disa raste ju duhet të kapërceni frikën tuaj dhe të kërkoni mbështetje. Krahët e mi – ajo që dua të them me këtë janë puplat (sistemi mbështetës) që qëndrojnë mbi shpatullat e mia. Këto pendë u janë kushtuar njerëzve në jetën time (JU E DINI KUSH JENI ) të cilët kanë pasur një ndikim pozitiv tek unë dhe se unë gjithashtu kam bërë një ndryshim në to. Faleminderit për sakrificat, mbështetjen, inkurajimin, shërimin dhe dashurinë tuaj. Këto pendë më japin besimin dhe forcën që nganjëherë mund të humbasin dhe të varrosen thellë brenda, por gjithnjë të nxirren në sipërfaqe nga të tjerët!

E di që nuk më përkufizojnë incidentet fatkeqe që kanë ndodhur në jetën time. Unë me vetëdije marr vendimin për t’i shfrytëzuar ato përvoja në favorin tim dhe lidhem me optimizëm me të tjerët me të njëjtin mendim. Në këto aspekte, ndihem jashtëzakonisht i realizuar. Posedoj mbi 15 vjet përvojë të kombinuar në sektorët ndërqeveritarë, jofitimprurës dhe arsim. Kam studiuar Çështje Ndërkombëtare, Ekonomi, dhe Drejtësi në John Jay College, University Cambridge dhe Penn State Dickinson School Law. Historia ime profesionale përfshin pozicione të tilla si Drejtori i Zhvillimit në Shkollën Metropolitan Montessori, Drejtore e Zhvillimit në Bankën The-Eye për Rivendosjen e Shikimit dhe Drejtore e Asocciuar në Qendrën për të Drejtat Ndërkombëtare të Njeriut, përveç një sërë pozicionesh të tjera udhëheqëse në Shtetet e Bashkuara. Shkathtësitë e mia ndërdisiplinore më kanë bërë një udhëheqëse unike me një vizion strategjik për ndryshime pozitive.

Unë kam punuar shumë për të avancuar arsimin tim dhe trajnimin gjatë punës në mënyrë që të zhvilloj aftësi themelore të transferueshme që janë të adaptueshme në botën gjithnjë në ndryshim në të cilën jetojmë. Përmes udhëtimit tim, unë kam përqafuar një aftësi unike për të qenë i dhembshur, i përulur, dëgjoni të mos përgjigjeni, por të dëgjoni dhe komunikoni në mënyrë efektive. Unë jam mirënjohëse për këto përvoja jetësore, madje edhe ato të vështira dhe lënduese, të cilat kanë formësuar identitetin tim dhe më kanë bërë një grua të fortë.

Kur keni punuar si Drejtore e Zhvillimit në Montessori Metropolitan School (MMS), çfarë përshtypjesh ju ka lënë kjo përvojë dhe çfarë keni mësuar?

Më 3 Shkurt 2017, kaluam një humbje tragjike në familjen time të ngushtë. Matriarku dhe themeli i shtëpisë sonë, nëna ime, vdiq pesë ditë pasi mbushi 55 vjeç nga një betejë me kancerin. Kjo ishte një përvojë shumë traumatike dhe jashtëzakonisht e vështirë për ne. Të gjithë e kemi të vështirë të trajtojmë pikëllimin dhe shërimin e kësaj tragjedie. Përmes kësaj humbje, ne e nderojmë kujtimin e saj duke kujtuar vlerat që ajo na mësoi, forcën, integritetin, optimizmin, dhe qëndrueshmërinë e saj duke vazhduar të ndjekim ëndrrat që ajo kishte për familjen tonë.

Më 9 shkurt, vetëm 7 ditë pas humbjes së nënës sime u kontaktova për një intervistë në Shkollën Metropolitane Montessori nga një model tjetër frymëzues. Më 23 shkurt, fillova një seri intervistash të gjera dhe isha në gjendje të siguroja punën. Mësova se kisha forcën e brendshme për të qëndruar. Kishte shumë mësime të vlefshme që mësova duke punuar ngushtë me udhëheqjen si Drejtori i Zhvillimit për MMS. Së pari dhe më e rëndësishmja, fitova njohuri se si të drejtoj nga zemra dhe produktivitetin efektiv të punës në ekip. “Lidershipi ka të bëjë me njerëzit. Nuk ka të bëjë me organizata. Nuk ka të bëjë me plane. Nuk ka të bëjë me strategji. Gjithçka ka të bëjë me njerëzit që motivojnë njerëzit për të kryer punën. Duhet të jesh në qendër të njerëzve ”(Colin Powell).

Disa nga përshtypjet që më lanë janë aftësitë e mëposhtme ndërdisiplinore: rëndësia e kultivimit të besimit; ndërtimi i kapaciteteve dhe bashkëpunimi në ekipin tuaj; unifikimi dhe fuqizimi i një grupi të ndryshëm individësh të aftë që kujdesen; nxitjen e dhembshurisë; vendosja e kufijve të vendosur; dhe prioritizimi i projekteve për rritje të kthimit. Të gjithë faktorët që çojnë të tjerët të lulëzojnë dhe për pasojë siguruan rritje transformuese në shkollë.

Me mbështetjen e një ekipi bashkëpunues të ambasadorëve të vullnetit të mirë, ndihmova në sigurimin e mbi 3 milion dollarëve mbështetje filantropike gjatë një mandati tre-vjeçar në shkollë. Këto arritje kolektive ndikuan jashtëzakonisht shumë studentë, mësuesit/staf dhe familje në mënyra të panumërta.

Po në lidhje me eksperiencën tuaj në Center for International Human Rights (CIHR)?

Kam përjetuar një padrejtësi diku para se të hyja në “Center for International Human Rights” (CIHR) në vitin 2011. Unë u detyrova të bëja një ndryshim me rëndësi duke u përballa me një botë ku nuk kisha mirëkuptim ose mënyra për të luftuar. Si shumë të tjerë që kanë përjetuar padrejtësi në jetën e tyre, unë kërkova mbështetje dhe u lidha me të tjerët që e kuptuan dhe jehuan me përvojën time. Unë preferoj të mbaj detaje të veçanta të kësaj situate private në këtë kohë, por kam qenë në gjendje të ndihmoj të tjerët prapa skenave.

CIHR ishte një përvojë profesionale pozitive. Isha e privilegjuar të mentorohesha nga një akademik, autor dhe aktivist i njohur për të drejtat e njeriut me famë botërore. Mua më besuan një përgjegjësi e madhe si Drejtore e Asociuar e Qendrës. Gjatë mandatit tim pesë-vjeçar, unë fitova trajnime dhe përvoja të vlefshme për lidershipin. Disa nga këto aftësi janë si më poshtë: planifikimi dhe ekzekutimi i konferencave ndërkombëtare jashtë vendit, punëtori dhe ngjarje lokale; sigurimi i hulumtimeve dhe shkrimeve të gjëra mbi çështje të rëndësishme dhe më të modës të të drejtave të njeriut; dhënia e grantit dhe raportit; planifikimi strategjik dhe komunikimet; funksionimi dhe menaxhimi i programit; shtrirja e komunitetit dhe avokimi; rregull i ligjit; mbledhje fondesh; të folurit publik; mbikëqyrjen dhe mentorimin e personelit në udhëheqës; mbajtja e të dhënave; financa; dhe krijimin e partneriteteve me palët e interesuara të brendshme dhe të jashtme.

Një përshtypje e veçantë në CIHR që mbaj mend ka të bëj me pjesëmarrjen time në një seminar ndërveprues të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). Kujtoj që dëgjova një zyrtar ekzekutiv duke deklaruar se në atë kohë, në vitin 2012, OBSH renditi depresionin dhe çrregullimet e ankthit në vendin e 3-të në barrën globale të sëmundjeve, por u parashikua të renditej i pari në 2030. Mbani në mend se ky parashikim erdhi përpara pandemisë COVID dhe ndikimi i saj i valëzuar për vitet që do vijnë. Në atë kohë, kishte shumë te shtëna masive, një epidemi drogë, dhe shkallë të larta të burgosjeve masive. Atëherë e dija që këto probleme përfundimisht do të preknin të gjithë në një mënyrë ose në një tjetër. Në një moment ata goditën në shtëpi. E kuptova që zgjidhjet duheshin për të pasur një dialog të hapur dhe të sinqertë që nuk stigmatizonte ose neglizhonte disa nga çështjet thelbësore. Kompleksiteti i sjellë nga çështjet e brendshme të SHBA si dhe globalizimi, dhe dëmi kolateral i shkaktuar nga përdorimi i tepërt i teknologjisë me ndërveprim ose lidhje njerëzore të zvogëluara, do të vazhdonin të kishin pasoja afatgjata në të ardhmen. Fillova një temë vjetore në CIHR për shëndetin mendor dhe të drejtat e njeriut e cila gjeneroi shumë interes. Spontanisht u bë e qartë për mua që rezolutat nevojiten për të përfshirë një qasje gjithëpërfshirëse dhe ndërdisiplinore.

Kjo mundësi profesionale më lejoi aftësinë për të mbushur pasionin tim për të drejtat dhe mirëqenien e njeriut me përvojat e mia personale. Kjo më siguroi guximin për të rifituar besimin tim dhe më lejoi edhe një herë të bëj lidhjen e ndikimit me audienca përbërëse e saj.

Po roli juaj në Kombet e Bashkuara?

Pas studimeve të mia jashtë në Universitetin e Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar, unë kalova verën e vitit 2004 duke praktikuar në Misionin e Administratës së Përkohshme të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK). Në vjeshtë, aplikova për një praktikë të diplomuar konkurruese në Sekretariatin e KB. Megjithëse isha e re në kolegj në atë kohë, kredencialet e mia më dhanë mundësinë për të praktikuar në Degën e Ishujve në Zhvillim të Vogël në Departamentin e KB dhe Çështjeve Ekonomike dhe Sociale (DESA). Kjo mundësi më siguroi njohuri të gjera në botën e zhvillimit dhe sfidat veçanërisht të ndërlikuara dhe të vazhdueshme të katastrofave natyrore me të cilat përballen ishujt e vegjël. Kam punuar me zell në këtë praktikë që jam ftuar të kthehem një vit më vonë si anëtare e stafit. Unë u punësova në Zyrën për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (OCHA) dhe kalova disa kohë duke punuar si në Degën e Zhvillimit të Politikave dhe Studimeve dhe në Fondin Qendror të Reagimit të Emergjencave. Unë kalova në Departamentin e Menaxhimit të KB me Zyrën e Burimeve Njerëzore.

Kam punuar ngushtë me udhëheqësit e këtyre zyrave të ndryshme dhe kam mësuar shumë për punën e brendshme politike, shoqërore dhe ekonomike të KB. Unë i përshkruaj ditët e punës të KB si “bootcamp”. Sakrifikova shumë nga jeta ime personale për 5 vjet ndërsa kaloja midis departamenteve të ndryshme. Sidoqoftë, në retrospektivë, unë fitova njohuri të vlefshme dhe trajnim profesional që janë bërë themelore në karrierën time. Kam fituar aftësi në diplomaci, komunikim ndërkulturor, ndërmjetësim, negociata, zgjidhje të  konflikteve, analiza e politikave, financa, buxheti, zhvillimi dhe lidhje me njerez të ndryshëm.

Me çfarë jeni angazhuar aktualisht?

Gjatë pandemisë 2020, COVID-19, unë u diagnostikova me kancer të tiroides. Për fat të mirë, ajo u gjet shumë herët dhe u hoq kirurgjikisht. Kjo frikë më ndryshoi jetën dhe më bëri të kuptoj se sa e rëndësishme është të japësh përparësi për shëndetin tënd. Unë bëra një pushim nga një karrierë e kërkuar në NYC dhe përfitova nga koha e karantinës për të reflektuar dhe rivlerësuar qëllimet e mia dhe hapat e ardhshëm. Besoj se është e domosdoshme të vendosim vëmendjen në shëndetin dhe mirëqenien tonë. Unë jam vazhdimisht e angazhuar në vetë-ndërgjegjësim, vëmendje dhe përqafoj duke jetuar një mënyrë jetese më të shëndetshme si mendërisht ashtu edhe fizikisht. Unë besoj se plotësimi i një mendje, trupi dhe shpirti të shëndetshëm ju siguron qartësi për të lundruar në një mori nevojash dhe pengesash konkurruese.

Kam kaluar gjithashtu kohë duke rifituar energji duke rishikuar disa hobit e mia themelore (të tilla si aktivitete të natyrës në natyrë), duke udhëtuar, art shprehës, duke u rilidhur me qarqet dhe komunitetin tim dhe duke bërë punën e brendshme të nevojshme për të evoluar. Për momentin, unë jam duke u përqëndruar në përparësitë personale dhe të tjera profesionale. Gjithashtu po mbikëqyr disa sipërmarrje strategjike dhe po menaxhoj pjesë të ndryshme në lëvizje. Sipas mendimit tim, një udhëheqës i fortë do të investojë në vetvete në mënyrë që të drejtojë një ekip efikas drejt suksesit. Për fat të mirë, unë posedoj kutinë e mjeteve që më mundëson ta bëj këtë. Jam e etur të kthehem në karrierën time, por përparësia për mua është gjetja e rolit dhe përshtatjes së duhur.

A ktheheni shpesh në vendlindje?

Jam kthyer në atdheun tim në shumë raste. Më shpesh pas luftës në 1998-1999. Vizita ime e fundit ishte në verën e vitit 2014. Unë kam qenë dëshmitare e zhvillimit të jashtëzakonshëm dhe të shpejtë të rajonit. Kam kontribuar në një botim të Qendrës për të Drejtat Ndërkombëtar te Njeriut dhe kam shkruar studimin e rastit mbi “Kosovën.” Raporti i vitit 2011 titullohej “Lidhja e vajzave, e ardhmja frymëzuese: Sfidat dhe perspektivat për fuqizimin global.” Jam krenare për arritjet që gratë kanë arritur atje me dy presidente femra në 13 vitet e fundit që nga pavarësia e saj dhe shumë udhëheqëse të tjera. Jam e etur të vizitoj përsëri në të ardhmen e afërt.

Çfarë këshille do t’u jepnit të tjerëve?

Mos hiqni dorë nga ëndrrat tuaja! Nëse keni nevojë për ndihmë dhe e dëshironi atë, duhet të kërkoni me përulësi burime profesionale sepse jo gjithmonë ju vjen në rrugën tuaj. Punoni në mbledhjen e pendëve tuaja (mbështetje) pasi çdo gjë kërkon kohë, përpjekje dhe besim. Dhe nëse të tjerët po ofrojnë ndihmë, atëherë drejtohuni tek ta dhe pranojeni atë. Askush nuk mund t’ju bëjë presion ose t’ju bëjë të jeni gati. Ju duhet të ndihmoni veten dhe të bëni punën më të vështirë. Ju duhet të mbështeteni në krahët tuaj!/diasporashqiptare.al/