Arbëresh / Shprehje dhe fjalë të urta popullore të Shën Kostandinit

E shtunë, 13 Prill, 2024
E shtunë, 13 Prill, 2024

Arbëresh / Shprehje dhe fjalë të urta popullore të Shën Kostandinit

Shprehitë dhe fjalët e urta popullore janë ruajtur me fanatizëm për shekuj të tërë ndër arbëreshët e Italisë, si pjesë e kolanës së pasur të trashëgimisë kulturore që kanë pasuar nga brezi në brez prej gjashtë shekujsh. Studiuesit Bellusci Costantino dhe Flavia d’Agostino i kanë përmbledhur në një vepër studimore, “Arbashkuar”  (Arbërishtja e Bashkuar). Studiuesi kanë ngacmuar kuriozitetin e lexuesve duke publikuar disa nga shprehjet dhe proverbat e katundit të Mashqiti.

 • Atë çë mbillan kùarran – Atë që mbjell do korrësh
 • Barku plot, këmba lot – Barku plot, këmba lot
 • Buka më a ëmbal isht atë çë hahat ma djersë – Buka më e mirë është ajo që nxirret me djersë.
 •  Fjàla më a mira isht atë çë nëng thuhat – Fjala më  emirë është ajo që nuk thuhet.
 • Gur gur bëhat mur – Gur, gur bëhet mur
 •  Helq një e merr di –  Me një gur vret dy zogj
 •  Ish dreq njé Korone –  Është tamam një Coronèo (njëri fisnik)
 • Ish i egër si kulumbrì – Është i egër si kulumbri (frut i egër)
 • Ishte me bithe perdhe –  Ishte më këmbë në tokë
 • Ku hin dialli nëng hin mjedkun – Ku hyn dielli, nuk hyn mjeku
 • Kur zogji veta e vjen, o stisan o ka folén – Kur zogu vete vjen, ose ka ose po ndërton folenë.
 • Kur tjètar nëng ke, ma një plake veta fle – Kur s’ke pulën do hash sorrën
 • Kush fle ma qenin, ngrihat ma plèshtat – Kush fle me qenin, zgjohet me pleshta
 • Kush nëng ka kocë ka këmbë –  Shtrij këmbët sa ke jorganin/ DiasporaShqiptare

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Shprehitë dhe fjalët e urta popullore janë ruajtur me fanatizëm për shekuj të tërë ndër arbëreshët e Italisë, si pjesë e kolanës së pasur të trashëgimisë kulturore që kanë pasuar nga brezi në brez prej gjashtë shekujsh. Studiuesit Bellusci Costantino dhe Flavia d’Agostino i kanë përmbledhur në një vepër studimore, “Arbashkuar”  (Arbërishtja e Bashkuar). Studiuesi kanë ngacmuar kuriozitetin e lexuesve duke publikuar disa nga shprehjet dhe proverbat e katundit të Mashqiti.

 • Atë çë mbillan kùarran – Atë që mbjell do korrësh
 • Barku plot, këmba lot – Barku plot, këmba lot
 • Buka më a ëmbal isht atë çë hahat ma djersë – Buka më e mirë është ajo që nxirret me djersë.
 •  Fjàla më a mira isht atë çë nëng thuhat – Fjala më  emirë është ajo që nuk thuhet.
 • Gur gur bëhat mur – Gur, gur bëhet mur
 •  Helq një e merr di –  Me një gur vret dy zogj
 •  Ish dreq njé Korone –  Është tamam një Coronèo (njëri fisnik)
 • Ish i egër si kulumbrì – Është i egër si kulumbri (frut i egër)
 • Ishte me bithe perdhe –  Ishte më këmbë në tokë
 • Ku hin dialli nëng hin mjedkun – Ku hyn dielli, nuk hyn mjeku
 • Kur zogji veta e vjen, o stisan o ka folén – Kur zogu vete vjen, ose ka ose po ndërton folenë.
 • Kur tjètar nëng ke, ma një plake veta fle – Kur s’ke pulën do hash sorrën
 • Kush fle ma qenin, ngrihat ma plèshtat – Kush fle me qenin, zgjohet me pleshta
 • Kush nëng ka kocë ka këmbë –  Shtrij këmbët sa ke jorganin/ DiasporaShqiptare

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Shprehitë dhe fjalët e urta popullore janë ruajtur me fanatizëm për shekuj të tërë ndër arbëreshët e Italisë, si pjesë e kolanës së pasur të trashëgimisë kulturore që kanë pasuar nga brezi në brez prej gjashtë shekujsh. Studiuesit Bellusci Costantino dhe Flavia d’Agostino i kanë përmbledhur në një vepër studimore, “Arbashkuar”  (Arbërishtja e Bashkuar). Studiuesi kanë ngacmuar kuriozitetin e lexuesve duke publikuar disa nga shprehjet dhe proverbat e katundit të Mashqiti.

 • Atë çë mbillan kùarran – Atë që mbjell do korrësh
 • Barku plot, këmba lot – Barku plot, këmba lot
 • Buka më a ëmbal isht atë çë hahat ma djersë – Buka më e mirë është ajo që nxirret me djersë.
 •  Fjàla më a mira isht atë çë nëng thuhat – Fjala më  emirë është ajo që nuk thuhet.
 • Gur gur bëhat mur – Gur, gur bëhet mur
 •  Helq një e merr di –  Me një gur vret dy zogj
 •  Ish dreq njé Korone –  Është tamam një Coronèo (njëri fisnik)
 • Ish i egër si kulumbrì – Është i egër si kulumbri (frut i egër)
 • Ishte me bithe perdhe –  Ishte më këmbë në tokë
 • Ku hin dialli nëng hin mjedkun – Ku hyn dielli, nuk hyn mjeku
 • Kur zogji veta e vjen, o stisan o ka folén – Kur zogu vete vjen, ose ka ose po ndërton folenë.
 • Kur tjètar nëng ke, ma një plake veta fle – Kur s’ke pulën do hash sorrën
 • Kush fle ma qenin, ngrihat ma plèshtat – Kush fle me qenin, zgjohet me pleshta
 • Kush nëng ka kocë ka këmbë –  Shtrij këmbët sa ke jorganin/ DiasporaShqiptare

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.