“Forbes” publikon këshillat e sipërmarrëses shqiptare në drejtimin e një biznesi

E mërkurë, 8 Dhjetor, 2021
E mërkurë, 8 Dhjetor, 2021

“Forbes” publikon këshillat e sipërmarrëses shqiptare në drejtimin e një biznesi

Revista “Forbes” ka publikuar një artikull ku ofron një pasqyrë se si të ndërtoni dhe të rrisni një biznes si një sipërmarrës, referuar eksperiencës së shqiptares Anaida Deti.

Çdo biznes nis si i vogël para se të rritet në diçka më të madhe. Kur ndërtoni një biznes, doni të filloni të mendoni se si do ta shkallëzoni atë në të ardhmen, në mënyrë që të vendosni bazën për një rrugë drejt rritjes.

Për të marrë një pasqyrë se si të ndërtoni dhe shkallëzoni një biznes si një sipërmarrës, ne biseduam me Anaida Deti, Themeluese dhe Drejtore Ekzekutive e Dental X, një grua fituese e çmimeve në pronësi dhe që operon në praktikë dentare në Kanada.

Deti emigroi në Kanada nga Shqipëria duke mos pasur asgjë me vete, por vetëm disa qindra dollarë dhe një ëndërr shumë të madhe. Me punë të palodhur, përkushtim, vendosmëri dhe mbështetje të familjes së saj, Deti ishte në gjendje të hapte klinikën e saj dentare. Dental X është unik në atë që është në pronësi të një higjenisti dentar, sesa një dentisti, i cili është vetëm një nga gjërat që e dallon atë nga bizneset e tjera.

Ja këshillat e saj:

Mos lejoni që rrethanat tuaja t’ju drejtojnë

Kur Deti u transferua në Kanada, asaj iu desh të fillonte nga e para. Kreditet e saj të kolegjit nuk u transferuan, ajo mezi fliste anglisht dhe personi i vetëm që njihte në Kanada ishte burri i saj, i cili ishte gjithashtu një emigrant. Asnjë nga këto nuk e ndaloi atë të ndiqte ëndrrën e saj, në fakt, në nxitjen e dëshirës së saj edhe më shumë.

Ju keni fuqinë për të formuar të ardhmen tuaj. Nuk ka rëndësi se ku jeni tani, gjithçka që ka rëndësi është ajo që bëni për të arritur veten atje ku dëshironi të jeni. Mos bini në një grackë për t’i thënë vetes se ‘sikur të kisha X, do të mund të bëja Y…’, dilni dhe gjeni një mënyrë për të bërë X, në vend që të prisni që ajo të bjerë në prehrin tuaj.

Përdorni burimet që keni

Në ditët e para të një biznesi, ju duhet t’i bëni gjërat të funksionojnë me një buxhet dhe me burime të kufizuara, që shpesh nënkupton që duhet të bëni shumë punë vetë. Me shumë mundësi do të bëni orë të gjata në fillim, por ai investim i kohës do të paguhet në planin afatgjatë pasi të jeni në gjendje të rriteni dhe zgjeroni biznesin. Ashtë një sfidë për të nisur një biznes, por ju mësoni shumë mësime të vlefshme gjatë rrugës duke e bërë këtë.

Megjithatë, shpesh ka më shumë burime në dispozicion sesa janë të dukshme nga jashtë. Kërkoni programe qeveritare për asistencë, grante, bursa ose burime për mbledhjen e fondeve. Ka shumë programe që mbështesin gratë dhe pakicat, kështu që ia vlen të shikoni përreth për opsionet në dispozicion. Ka mënyra për të gjetur programe mentorimi falas dhe edukim biznesi, të cilat të dyja ia vlen të përfitohen si sipërmarrës.

Prekni në zhurmën tuaj

Kur keni një qëllim dhe është diçka për të cilën jeni vërtet të apasionuar, do të gjeni një mënyrë për ta bërë atë. Ky përcaktim i palëkundur është i zymtë – dhe është sekreti i Detit për suksesin. Ajo i këshillon njerëzit që “të punojnë shumë çdo ditë. Vendosni një qëllim dhe gjeni mënyra për të punuar drejt tij. Duhet të qëndroni të vendosur.” Duhet dëshira dhe vendosmëria e madhe për t’i kthyer qëllimet tuaja në realitet.

Mos kini frikë të ndërmerrni rreziqe

Çelësi për të qenë një sipërmarrës i suksesshëm dhe pronar biznesi është të jesh i gatshëm të ndërmarrësh rreziqe, të jesh i gatshëm të vendosësh veten atje dhe të shohësh çfarëdo që të ndodhë, dhe pastaj të mësosh prej tij. Është më mirë të provosh dhe të dështosh në diçka sesa të mos e provosh kurrë fare. “Për mua, është më mirë të bëj diçka dhe ndoshta të dështoj, sesa të mos e bëj dhe të pendohem për gjithë jetën time,” thotë Deti.

Bëni gabime

“Nuk e kam problem të gaboj,” thotë Deti. “Ju mësoni nga gabimet tuaja, kështu që nëse nuk i bëni ato, nuk po mësoni.” Gabimet janë me të vërtetë një pjesë e të bërit biznes, dhe nuk ka turp t’i bësh ato. Të gjithë janë gjithmonë të shpejtë për të folur për sukseset e tyre, por ajo që ata nuk ndajnë janë rastet e shumta që kanë dështuar dhe kanë bërë gabime gjatë rrugës për të arritur atje. Kur i shikoni gabimet si mundësi mësimi, mund t’i përqafoni ato dhe të mësoni të mos keni frikë prej tyre.

Gjeni sistemin tuaj mbështetës

Deti ia atribuon suksesin asaj mbështetjes së vjehrrës, e cila ndihmoi në kujdesin e fëmijëve dhe drejtimin e shtëpisë ndërsa ajo ndërtoi biznesin e saj. “Vetëm të kesh atë mbështetje, edhe nëse është shumë e vogël, edhe nëse është vetëm familja jote, është shumë e rëndësishme,” thotë Deti.

Revista “Forbes” ka publikuar një artikull ku ofron një pasqyrë se si të ndërtoni dhe të rrisni një biznes si një sipërmarrës, referuar eksperiencës së shqiptares Anaida Deti.

Çdo biznes nis si i vogël para se të rritet në diçka më të madhe. Kur ndërtoni një biznes, doni të filloni të mendoni se si do ta shkallëzoni atë në të ardhmen, në mënyrë që të vendosni bazën për një rrugë drejt rritjes.

Për të marrë një pasqyrë se si të ndërtoni dhe shkallëzoni një biznes si një sipërmarrës, ne biseduam me Anaida Deti, Themeluese dhe Drejtore Ekzekutive e Dental X, një grua fituese e çmimeve në pronësi dhe që operon në praktikë dentare në Kanada.

Deti emigroi në Kanada nga Shqipëria duke mos pasur asgjë me vete, por vetëm disa qindra dollarë dhe një ëndërr shumë të madhe. Me punë të palodhur, përkushtim, vendosmëri dhe mbështetje të familjes së saj, Deti ishte në gjendje të hapte klinikën e saj dentare. Dental X është unik në atë që është në pronësi të një higjenisti dentar, sesa një dentisti, i cili është vetëm një nga gjërat që e dallon atë nga bizneset e tjera.

Ja këshillat e saj:

Mos lejoni që rrethanat tuaja t’ju drejtojnë

Kur Deti u transferua në Kanada, asaj iu desh të fillonte nga e para. Kreditet e saj të kolegjit nuk u transferuan, ajo mezi fliste anglisht dhe personi i vetëm që njihte në Kanada ishte burri i saj, i cili ishte gjithashtu një emigrant. Asnjë nga këto nuk e ndaloi atë të ndiqte ëndrrën e saj, në fakt, në nxitjen e dëshirës së saj edhe më shumë.

Ju keni fuqinë për të formuar të ardhmen tuaj. Nuk ka rëndësi se ku jeni tani, gjithçka që ka rëndësi është ajo që bëni për të arritur veten atje ku dëshironi të jeni. Mos bini në një grackë për t’i thënë vetes se ‘sikur të kisha X, do të mund të bëja Y…’, dilni dhe gjeni një mënyrë për të bërë X, në vend që të prisni që ajo të bjerë në prehrin tuaj.

Përdorni burimet që keni

Në ditët e para të një biznesi, ju duhet t’i bëni gjërat të funksionojnë me një buxhet dhe me burime të kufizuara, që shpesh nënkupton që duhet të bëni shumë punë vetë. Me shumë mundësi do të bëni orë të gjata në fillim, por ai investim i kohës do të paguhet në planin afatgjatë pasi të jeni në gjendje të rriteni dhe zgjeroni biznesin. Ashtë një sfidë për të nisur një biznes, por ju mësoni shumë mësime të vlefshme gjatë rrugës duke e bërë këtë.

Megjithatë, shpesh ka më shumë burime në dispozicion sesa janë të dukshme nga jashtë. Kërkoni programe qeveritare për asistencë, grante, bursa ose burime për mbledhjen e fondeve. Ka shumë programe që mbështesin gratë dhe pakicat, kështu që ia vlen të shikoni përreth për opsionet në dispozicion. Ka mënyra për të gjetur programe mentorimi falas dhe edukim biznesi, të cilat të dyja ia vlen të përfitohen si sipërmarrës.

Prekni në zhurmën tuaj

Kur keni një qëllim dhe është diçka për të cilën jeni vërtet të apasionuar, do të gjeni një mënyrë për ta bërë atë. Ky përcaktim i palëkundur është i zymtë – dhe është sekreti i Detit për suksesin. Ajo i këshillon njerëzit që “të punojnë shumë çdo ditë. Vendosni një qëllim dhe gjeni mënyra për të punuar drejt tij. Duhet të qëndroni të vendosur.” Duhet dëshira dhe vendosmëria e madhe për t’i kthyer qëllimet tuaja në realitet.

Mos kini frikë të ndërmerrni rreziqe

Çelësi për të qenë një sipërmarrës i suksesshëm dhe pronar biznesi është të jesh i gatshëm të ndërmarrësh rreziqe, të jesh i gatshëm të vendosësh veten atje dhe të shohësh çfarëdo që të ndodhë, dhe pastaj të mësosh prej tij. Është më mirë të provosh dhe të dështosh në diçka sesa të mos e provosh kurrë fare. “Për mua, është më mirë të bëj diçka dhe ndoshta të dështoj, sesa të mos e bëj dhe të pendohem për gjithë jetën time,” thotë Deti.

Bëni gabime

“Nuk e kam problem të gaboj,” thotë Deti. “Ju mësoni nga gabimet tuaja, kështu që nëse nuk i bëni ato, nuk po mësoni.” Gabimet janë me të vërtetë një pjesë e të bërit biznes, dhe nuk ka turp t’i bësh ato. Të gjithë janë gjithmonë të shpejtë për të folur për sukseset e tyre, por ajo që ata nuk ndajnë janë rastet e shumta që kanë dështuar dhe kanë bërë gabime gjatë rrugës për të arritur atje. Kur i shikoni gabimet si mundësi mësimi, mund t’i përqafoni ato dhe të mësoni të mos keni frikë prej tyre.

Gjeni sistemin tuaj mbështetës

Deti ia atribuon suksesin asaj mbështetjes së vjehrrës, e cila ndihmoi në kujdesin e fëmijëve dhe drejtimin e shtëpisë ndërsa ajo ndërtoi biznesin e saj. “Vetëm të kesh atë mbështetje, edhe nëse është shumë e vogël, edhe nëse është vetëm familja jote, është shumë e rëndësishme,” thotë Deti.