Botime në Diasporë/ “BIBLIOTEKA ZËRI I SHQIPËRISË” botohej në Sofje më 1915-ën

E hënë, 15 Gusht, 2022
E hënë, 15 Gusht, 2022

Botime në Diasporë/ “BIBLIOTEKA ZËRI I SHQIPËRISË” botohej në Sofje më 1915-ën

“BIBLIOTEKA ZËRI I SHQIPËRISË” ishte një e përkohshme politike, shoqërore, kulturore, si dhe me artikuj nga kronika të kohës.

Kjo revistë botohej në gjuhën shqipe, frëngjisht dhe anglisht. Kryetar i saj ishte Themistokli Gërmenji, redaktor Kristo A. Dako.

Numri i parë u botua më 1 mars 1915 në  Sofie, Bullgari.  Disa nga shkrimet në numrin e parë ishin:

Nevoja për bashkim;

Bjelerët dhe Pashallarët në Shqipëri;

Albania, present situation, future prospect (Situata aktuale në Shqipëri dhe perspektiva për të ardhmen);

Shkaktarët e vërtetë që shkatërruan Shqipërinë;

Shkaku i kryengritjes në Myzeqe.

Parathënia niste kështu: “Një pakicë shqiptarësh kombëtarë, të ikur nga atdheu nga shkaku i ngjarjeve të motit që shkoi, u vendosën këtu në Sofje me qëllim të botojnë një gazetë kombëtare me anën e së cilës ti tregojnë “Opingës Shqipërisë” cilët janë shkaktarët e vërtetë të myxyravet që i ardhë mi krye këto dy vjetët e fundit…”

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

“BIBLIOTEKA ZËRI I SHQIPËRISË” ishte një e përkohshme politike, shoqërore, kulturore, si dhe me artikuj nga kronika të kohës.

Kjo revistë botohej në gjuhën shqipe, frëngjisht dhe anglisht. Kryetar i saj ishte Themistokli Gërmenji, redaktor Kristo A. Dako.

Numri i parë u botua më 1 mars 1915 në  Sofie, Bullgari.  Disa nga shkrimet në numrin e parë ishin:

Nevoja për bashkim;

Bjelerët dhe Pashallarët në Shqipëri;

Albania, present situation, future prospect (Situata aktuale në Shqipëri dhe perspektiva për të ardhmen);

Shkaktarët e vërtetë që shkatërruan Shqipërinë;

Shkaku i kryengritjes në Myzeqe.

Parathënia niste kështu: “Një pakicë shqiptarësh kombëtarë, të ikur nga atdheu nga shkaku i ngjarjeve të motit që shkoi, u vendosën këtu në Sofje me qëllim të botojnë një gazetë kombëtare me anën e së cilës ti tregojnë “Opingës Shqipërisë” cilët janë shkaktarët e vërtetë të myxyravet që i ardhë mi krye këto dy vjetët e fundit…”

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.