Mjekja shqiptare në Gjermani tregon arsyen pse nuk duhet bërë testim masiv

E hënë, 22 Prill, 2024
E hënë, 22 Prill, 2024

Mjekja shqiptare në Gjermani tregon arsyen pse nuk duhet bërë testim masiv

Mjekja shqiptare Aurora Meta Dollenberg në një lidhje të drejtpërdrejtë me një nga TV shqiptare, foli për situatën e krijuar nga pandemia dhe se si po menaxhohet në shtetin gjerman.

Ajo u shpreh se në Gjermani pritet që piku i rasteve të arrihet më 2 javët në vijim, ndërsa ulja totale e rasteve do të  ndodhë në fund të majit. 

Ne presim që në ditët të vijim të vazhdojë tendenca e rritjes së të infektuarve. Por pikun e parashikoj në 2 javët në vijim dhe në fund të majit presim që të ketë një ulje totale. Në Gjermani përqindja e vdekjes nga coronavirus është 5%, ndërsa nga gripi i zakonshëm është 1%. Gjermania mbahet në Evropë si vendi që e ka nën kontroll virusin, por edhe këtu dita ditës po ndihet presioni prej rrezikut. 

Gazetarja: Kur thoni se Gjermania e ka nën kontroll koronavirusin, çfarë nënkuptoni? Janë marrë masa të rrepta, ka nisur testimi në masë i popullatës?

Mjekja: Testimi në masë i popullatës nuk është e këshillueshme nga ministria e Shëndetësisë, pasi kjo do të çonte në kolaps të gjithë sistemit. Nëse do testoheshin 90 milion banorë do të mbetej shumë pak për ata që ka nevoja. Në letrë e fundit që kam marrë nga ministria e Shëndetësisë thuhej: Ju lutem vetëm rastet e domosdoshme. Këtu do i këshilloja edhe shqiptaret se kam vënë re ditët e fundit që po bëhet shumë fushatë për të bërë depistime. Kjo nuk është një masë, izolimi është e vetmja terapi.

Gazetarja: Izolimi mbetet më i mirë. Gjermania qëndron vetëm te distancimi social, është e vetmja masë që është marrë?

Mjekja: Ato profesione që mund të punojnë nga shtëpia janë izoluar. Vetëm ne si mjekë janë të detyruar të dalin. Edhe pse po kërkohet shumë për një medikament nuk kemi akoma një trajtim që mund të heqë izolimin.

Gazetarja: Si i trajtoni ju pacientët e infektuar?

Mjekja: Deri tani kemi bërë vetëm një trajtim me virostatikët. Deri tani nuk kemi gjetur një trajtim specifik, por vetëm frenues.

Gazetarja: Si funksionon në Gjermani me rastet e qytetarëve? Në Shqipëri nuk paraqitet në spital, por duhet të telefonojnë 127 dhe më pas janë mjekët që i orientojnë apo marrin ata që janë më të rrezikuar. Si funksion në Gjermani, qytetarët që kanë dyshime paraqiten në spital, apo te mjeku familjes?

Mjekja: Mënyra që po bëhet në Shqipëri është e saktë. Edhe ne në mënyrë të ngjashme po veprojmë këtu. Pacientët janë të lutur që të qëndrojnë në shtëpi, në rast se ka dyshime ata janë të lutur që të shkojnë tek zyrat e shëndetit publik, të telefonojnë dhe shkon ekipi me ambulancë te pacienti. Nuk janë të lejuar të shkojnë në klinika.

Gazetarja: Është thënë se në Gjermani janë testuar mjekët, është e vërtetë dhe a jeni testuar ju?

Mjekja: Jo në landin ku jetoj unë nuk është përhapur në mënyrë masive. Këtu jemi më pak fleksibël. Pjesa tjetër e personelit që kanë qenë në kontakt nuk janë vizituar. Kapacitete edhe për Gjermaninë janë të kufizuara edhe për izolimin e stafit mjekësor apo testimin.

Gazetarja: Masat që janë marrë në Gjermani, janë të përgjithshme apo të specifikuara sipas landeve?

Mjekja: Variacionet nga një land në tjetrin janë minimale. Në spitalin ku unë punoj janë tre infermiere të cilat janë pozitive dhe atyre nuk u lejohet të shkojnë në shtëpi dhe të izolohen. Përkundrazi kemi edhe mungesë personeli, atyre u është lutur që të punojnë në repartin e pozitivëve.

Gazetarja: Nuk përbën rrezik që infermierët mund ta përhapin atë, ndërsa nuk janë të izoluar?

Mjekja: Rreziku është por kufizimi është bërë vetëm për repartin e pacientëve të infektuar. Nuk ju lejohet të punojnë për të gjitha repartet. 

Gazetarja: Mund të themi se Gjermania ka marrë masa drastike për ta menaxhuar përhapjen? Janë masa të forta në Gjermani?

Mjekja: Masat janë të forta por edhe popullsia është po aq korrekte në zbatimin e masave. Këtu nuk vihen gjoba nëse dikush kapet në rrugë. Është një bashkëpunim i gjithanshëm.

Gazetarja: Mund të ndalemi pak tek rregullat që janë marrë në Gjermani?

Mjekja: Është lejuar që të gjithë punonjësit të punojnë nga shtëpia. Në supermarkete ruhet distanca. Janë mbyllur të gjitha shkollat, institucionet publike. Janë mbyllur edhe azilet dhe spitalet e vogla.

Gazetarja: Sa i përket transportit publik, vijon normalisht?

Mjekja: Po edhe autobusët vijojnë, janë të lutur njerëzit që të mos futen më shumë se 10 veta në autobus.

Gazetarja: Nuk ka as kufizime në orare?

Mjekja: Nuk e kemi këtë kufizim, dalim paradite dhe pasdite.

Gazetarja: Cila mendoni se është arsyeja përse Italia përfundoi në këtë gjendje?

Mjekja: Që në hapat e para u bënë gabime të rënda. Ata pacientë që ishin pozitiv u pranuan në spitale të mëdha. U infektuan personeli mjekësor dhe ata ua përhapën të sëmurëve rëndë.

Gazetarja: Një këshillë për shqiptarët në Shqipëri?

Mjekja: Ka qenë që prej fillimit dhe mbetet rregulli bazë, qëndrimi në shtëpi. Testimi masiv nuk sjell asgjë, ne mundemi vetëm ta parandalojmë duke u izoluar

Burimi origjinal, këtu :

Mjekja shqiptare Aurora Meta Dollenberg në një lidhje të drejtpërdrejtë me një nga TV shqiptare, foli për situatën e krijuar nga pandemia dhe se si po menaxhohet në shtetin gjerman.

Ajo u shpreh se në Gjermani pritet që piku i rasteve të arrihet më 2 javët në vijim, ndërsa ulja totale e rasteve do të  ndodhë në fund të majit. 

Ne presim që në ditët të vijim të vazhdojë tendenca e rritjes së të infektuarve. Por pikun e parashikoj në 2 javët në vijim dhe në fund të majit presim që të ketë një ulje totale. Në Gjermani përqindja e vdekjes nga coronavirus është 5%, ndërsa nga gripi i zakonshëm është 1%. Gjermania mbahet në Evropë si vendi që e ka nën kontroll virusin, por edhe këtu dita ditës po ndihet presioni prej rrezikut. 

Gazetarja: Kur thoni se Gjermania e ka nën kontroll koronavirusin, çfarë nënkuptoni? Janë marrë masa të rrepta, ka nisur testimi në masë i popullatës?

Mjekja: Testimi në masë i popullatës nuk është e këshillueshme nga ministria e Shëndetësisë, pasi kjo do të çonte në kolaps të gjithë sistemit. Nëse do testoheshin 90 milion banorë do të mbetej shumë pak për ata që ka nevoja. Në letrë e fundit që kam marrë nga ministria e Shëndetësisë thuhej: Ju lutem vetëm rastet e domosdoshme. Këtu do i këshilloja edhe shqiptaret se kam vënë re ditët e fundit që po bëhet shumë fushatë për të bërë depistime. Kjo nuk është një masë, izolimi është e vetmja terapi.

Gazetarja: Izolimi mbetet më i mirë. Gjermania qëndron vetëm te distancimi social, është e vetmja masë që është marrë?

Mjekja: Ato profesione që mund të punojnë nga shtëpia janë izoluar. Vetëm ne si mjekë janë të detyruar të dalin. Edhe pse po kërkohet shumë për një medikament nuk kemi akoma një trajtim që mund të heqë izolimin.

Gazetarja: Si i trajtoni ju pacientët e infektuar?

Mjekja: Deri tani kemi bërë vetëm një trajtim me virostatikët. Deri tani nuk kemi gjetur një trajtim specifik, por vetëm frenues.

Gazetarja: Si funksionon në Gjermani me rastet e qytetarëve? Në Shqipëri nuk paraqitet në spital, por duhet të telefonojnë 127 dhe më pas janë mjekët që i orientojnë apo marrin ata që janë më të rrezikuar. Si funksion në Gjermani, qytetarët që kanë dyshime paraqiten në spital, apo te mjeku familjes?

Mjekja: Mënyra që po bëhet në Shqipëri është e saktë. Edhe ne në mënyrë të ngjashme po veprojmë këtu. Pacientët janë të lutur që të qëndrojnë në shtëpi, në rast se ka dyshime ata janë të lutur që të shkojnë tek zyrat e shëndetit publik, të telefonojnë dhe shkon ekipi me ambulancë te pacienti. Nuk janë të lejuar të shkojnë në klinika.

Gazetarja: Është thënë se në Gjermani janë testuar mjekët, është e vërtetë dhe a jeni testuar ju?

Mjekja: Jo në landin ku jetoj unë nuk është përhapur në mënyrë masive. Këtu jemi më pak fleksibël. Pjesa tjetër e personelit që kanë qenë në kontakt nuk janë vizituar. Kapacitete edhe për Gjermaninë janë të kufizuara edhe për izolimin e stafit mjekësor apo testimin.

Gazetarja: Masat që janë marrë në Gjermani, janë të përgjithshme apo të specifikuara sipas landeve?

Mjekja: Variacionet nga një land në tjetrin janë minimale. Në spitalin ku unë punoj janë tre infermiere të cilat janë pozitive dhe atyre nuk u lejohet të shkojnë në shtëpi dhe të izolohen. Përkundrazi kemi edhe mungesë personeli, atyre u është lutur që të punojnë në repartin e pozitivëve.

Gazetarja: Nuk përbën rrezik që infermierët mund ta përhapin atë, ndërsa nuk janë të izoluar?

Mjekja: Rreziku është por kufizimi është bërë vetëm për repartin e pacientëve të infektuar. Nuk ju lejohet të punojnë për të gjitha repartet. 

Gazetarja: Mund të themi se Gjermania ka marrë masa drastike për ta menaxhuar përhapjen? Janë masa të forta në Gjermani?

Mjekja: Masat janë të forta por edhe popullsia është po aq korrekte në zbatimin e masave. Këtu nuk vihen gjoba nëse dikush kapet në rrugë. Është një bashkëpunim i gjithanshëm.

Gazetarja: Mund të ndalemi pak tek rregullat që janë marrë në Gjermani?

Mjekja: Është lejuar që të gjithë punonjësit të punojnë nga shtëpia. Në supermarkete ruhet distanca. Janë mbyllur të gjitha shkollat, institucionet publike. Janë mbyllur edhe azilet dhe spitalet e vogla.

Gazetarja: Sa i përket transportit publik, vijon normalisht?

Mjekja: Po edhe autobusët vijojnë, janë të lutur njerëzit që të mos futen më shumë se 10 veta në autobus.

Gazetarja: Nuk ka as kufizime në orare?

Mjekja: Nuk e kemi këtë kufizim, dalim paradite dhe pasdite.

Gazetarja: Cila mendoni se është arsyeja përse Italia përfundoi në këtë gjendje?

Mjekja: Që në hapat e para u bënë gabime të rënda. Ata pacientë që ishin pozitiv u pranuan në spitale të mëdha. U infektuan personeli mjekësor dhe ata ua përhapën të sëmurëve rëndë.

Gazetarja: Një këshillë për shqiptarët në Shqipëri?

Mjekja: Ka qenë që prej fillimit dhe mbetet rregulli bazë, qëndrimi në shtëpi. Testimi masiv nuk sjell asgjë, ne mundemi vetëm ta parandalojmë duke u izoluar

Burimi origjinal, këtu :

Mjekja shqiptare Aurora Meta Dollenberg në një lidhje të drejtpërdrejtë me një nga TV shqiptare, foli për situatën e krijuar nga pandemia dhe se si po menaxhohet në shtetin gjerman.

Ajo u shpreh se në Gjermani pritet që piku i rasteve të arrihet më 2 javët në vijim, ndërsa ulja totale e rasteve do të  ndodhë në fund të majit. 

Ne presim që në ditët të vijim të vazhdojë tendenca e rritjes së të infektuarve. Por pikun e parashikoj në 2 javët në vijim dhe në fund të majit presim që të ketë një ulje totale. Në Gjermani përqindja e vdekjes nga coronavirus është 5%, ndërsa nga gripi i zakonshëm është 1%. Gjermania mbahet në Evropë si vendi që e ka nën kontroll virusin, por edhe këtu dita ditës po ndihet presioni prej rrezikut. 

Gazetarja: Kur thoni se Gjermania e ka nën kontroll koronavirusin, çfarë nënkuptoni? Janë marrë masa të rrepta, ka nisur testimi në masë i popullatës?

Mjekja: Testimi në masë i popullatës nuk është e këshillueshme nga ministria e Shëndetësisë, pasi kjo do të çonte në kolaps të gjithë sistemit. Nëse do testoheshin 90 milion banorë do të mbetej shumë pak për ata që ka nevoja. Në letrë e fundit që kam marrë nga ministria e Shëndetësisë thuhej: Ju lutem vetëm rastet e domosdoshme. Këtu do i këshilloja edhe shqiptaret se kam vënë re ditët e fundit që po bëhet shumë fushatë për të bërë depistime. Kjo nuk është një masë, izolimi është e vetmja terapi.

Gazetarja: Izolimi mbetet më i mirë. Gjermania qëndron vetëm te distancimi social, është e vetmja masë që është marrë?

Mjekja: Ato profesione që mund të punojnë nga shtëpia janë izoluar. Vetëm ne si mjekë janë të detyruar të dalin. Edhe pse po kërkohet shumë për një medikament nuk kemi akoma një trajtim që mund të heqë izolimin.

Gazetarja: Si i trajtoni ju pacientët e infektuar?

Mjekja: Deri tani kemi bërë vetëm një trajtim me virostatikët. Deri tani nuk kemi gjetur një trajtim specifik, por vetëm frenues.

Gazetarja: Si funksionon në Gjermani me rastet e qytetarëve? Në Shqipëri nuk paraqitet në spital, por duhet të telefonojnë 127 dhe më pas janë mjekët që i orientojnë apo marrin ata që janë më të rrezikuar. Si funksion në Gjermani, qytetarët që kanë dyshime paraqiten në spital, apo te mjeku familjes?

Mjekja: Mënyra që po bëhet në Shqipëri është e saktë. Edhe ne në mënyrë të ngjashme po veprojmë këtu. Pacientët janë të lutur që të qëndrojnë në shtëpi, në rast se ka dyshime ata janë të lutur që të shkojnë tek zyrat e shëndetit publik, të telefonojnë dhe shkon ekipi me ambulancë te pacienti. Nuk janë të lejuar të shkojnë në klinika.

Gazetarja: Është thënë se në Gjermani janë testuar mjekët, është e vërtetë dhe a jeni testuar ju?

Mjekja: Jo në landin ku jetoj unë nuk është përhapur në mënyrë masive. Këtu jemi më pak fleksibël. Pjesa tjetër e personelit që kanë qenë në kontakt nuk janë vizituar. Kapacitete edhe për Gjermaninë janë të kufizuara edhe për izolimin e stafit mjekësor apo testimin.

Gazetarja: Masat që janë marrë në Gjermani, janë të përgjithshme apo të specifikuara sipas landeve?

Mjekja: Variacionet nga një land në tjetrin janë minimale. Në spitalin ku unë punoj janë tre infermiere të cilat janë pozitive dhe atyre nuk u lejohet të shkojnë në shtëpi dhe të izolohen. Përkundrazi kemi edhe mungesë personeli, atyre u është lutur që të punojnë në repartin e pozitivëve.

Gazetarja: Nuk përbën rrezik që infermierët mund ta përhapin atë, ndërsa nuk janë të izoluar?

Mjekja: Rreziku është por kufizimi është bërë vetëm për repartin e pacientëve të infektuar. Nuk ju lejohet të punojnë për të gjitha repartet. 

Gazetarja: Mund të themi se Gjermania ka marrë masa drastike për ta menaxhuar përhapjen? Janë masa të forta në Gjermani?

Mjekja: Masat janë të forta por edhe popullsia është po aq korrekte në zbatimin e masave. Këtu nuk vihen gjoba nëse dikush kapet në rrugë. Është një bashkëpunim i gjithanshëm.

Gazetarja: Mund të ndalemi pak tek rregullat që janë marrë në Gjermani?

Mjekja: Është lejuar që të gjithë punonjësit të punojnë nga shtëpia. Në supermarkete ruhet distanca. Janë mbyllur të gjitha shkollat, institucionet publike. Janë mbyllur edhe azilet dhe spitalet e vogla.

Gazetarja: Sa i përket transportit publik, vijon normalisht?

Mjekja: Po edhe autobusët vijojnë, janë të lutur njerëzit që të mos futen më shumë se 10 veta në autobus.

Gazetarja: Nuk ka as kufizime në orare?

Mjekja: Nuk e kemi këtë kufizim, dalim paradite dhe pasdite.

Gazetarja: Cila mendoni se është arsyeja përse Italia përfundoi në këtë gjendje?

Mjekja: Që në hapat e para u bënë gabime të rënda. Ata pacientë që ishin pozitiv u pranuan në spitale të mëdha. U infektuan personeli mjekësor dhe ata ua përhapën të sëmurëve rëndë.

Gazetarja: Një këshillë për shqiptarët në Shqipëri?

Mjekja: Ka qenë që prej fillimit dhe mbetet rregulli bazë, qëndrimi në shtëpi. Testimi masiv nuk sjell asgjë, ne mundemi vetëm ta parandalojmë duke u izoluar

Burimi origjinal, këtu :