Çrregullimet e gjumit shkaktojnë migrenë!

E enjte, 29 Shkurt, 2024
E enjte, 29 Shkurt, 2024

Çrregullimet e gjumit shkaktojnë migrenë!

Çrregullimet e gjumit duket se janë një shkak për dhimbje koke të migrenës, sipas një studimi të ri.

“Ne zbuluam se efikasiteti i ulët i gjumit, që është sasia e kohës kur jeni zgjuar në shtrat kur jeni duke u përpjekur të flini, u shoqërua me migrenë jo në ditën menjëherë, por në ditën pas kësaj,” tha një nga autorët e studimit, Dr. Suzanne Bertisch, specialist i gjumit në Brigham dhe Spitali i Grave në Boston.

Gjetja mbështet pretendimet e pothuajse gjysmës së njerëzve me dhimbje koke.

Studimi përfshiu 98 të rritur që kishin të paktën dy dhimbje migrene, por më pak se 15, çdo muaj. Ata regjistruan detaje në lidhje me gjumin e tyre, dhimbjet e migrenës dhe zakonet shëndetësore për gjashtë javë. Gjatë asaj kohe, ata gjithashtu mbanin një pajisje në kyçe, që regjistronte modelet e tyre të gjumit.

Pjesëmarrësit patën gjithsej 870 dhimbje migrene gjatë gjashtë javëve.
Pas rregullimit për shkaktarë të tjerë të migrenës si kafeina, alkooli, aktiviteti fizik dhe stresi, studiuesit zbuluan se fjetja e 6.5 orëve ose më pak e gjumit gjatë një nate dhe cilësia e dobët e gjumit nuk shoqëroheshin me migrenë ditën menjëherë (dita 0) ose ditën pas kësaj (dita 1).
Sidoqoftë, çrregullimet e gjumit u shoqëruan me një rrezik më të lartë të migrenës në ditën e parë sipas studimit.
“Kur bëhet fjalë për gjumë dhe migrenë, ka shumë gjëra që ne nuk dimë. Unë u interesova për këtë temë sepse pacientët me migrenë shpesh referohen tek unë në klinikën e gjumit për ndihmë në trajtimin e pagjumësisë së tyre,” tha Bertisch.

“Kushdo që i trajton këta pacientë dëshiron të jetë në gjendje t’i këshillojë ata se çfarë të bëjnë për të zvogëluar rrezikun e një migrene, por mjekësia është e paqartë se çfarë lloj ndërhyrjesh të gjumit mund të jenë të dobishme”, shtoi ajo.

Kërkime shtesë janë të nevojshme për të mësuar më shumë rreth lidhjes midis fragmentimit të gjumit dhe rrezikut të migrenës përpara se të jetë e mundur të zhvillohen masa parandaluese, thanë autorët e studimit.

Gjetjet u botuan në 16 dhjetor në revistën Neurology.

Çrregullimet e gjumit duket se janë një shkak për dhimbje koke të migrenës, sipas një studimi të ri.

“Ne zbuluam se efikasiteti i ulët i gjumit, që është sasia e kohës kur jeni zgjuar në shtrat kur jeni duke u përpjekur të flini, u shoqërua me migrenë jo në ditën menjëherë, por në ditën pas kësaj,” tha një nga autorët e studimit, Dr. Suzanne Bertisch, specialist i gjumit në Brigham dhe Spitali i Grave në Boston.

Gjetja mbështet pretendimet e pothuajse gjysmës së njerëzve me dhimbje koke.

Studimi përfshiu 98 të rritur që kishin të paktën dy dhimbje migrene, por më pak se 15, çdo muaj. Ata regjistruan detaje në lidhje me gjumin e tyre, dhimbjet e migrenës dhe zakonet shëndetësore për gjashtë javë. Gjatë asaj kohe, ata gjithashtu mbanin një pajisje në kyçe, që regjistronte modelet e tyre të gjumit.

Pjesëmarrësit patën gjithsej 870 dhimbje migrene gjatë gjashtë javëve.
Pas rregullimit për shkaktarë të tjerë të migrenës si kafeina, alkooli, aktiviteti fizik dhe stresi, studiuesit zbuluan se fjetja e 6.5 orëve ose më pak e gjumit gjatë një nate dhe cilësia e dobët e gjumit nuk shoqëroheshin me migrenë ditën menjëherë (dita 0) ose ditën pas kësaj (dita 1).
Sidoqoftë, çrregullimet e gjumit u shoqëruan me një rrezik më të lartë të migrenës në ditën e parë sipas studimit.
“Kur bëhet fjalë për gjumë dhe migrenë, ka shumë gjëra që ne nuk dimë. Unë u interesova për këtë temë sepse pacientët me migrenë shpesh referohen tek unë në klinikën e gjumit për ndihmë në trajtimin e pagjumësisë së tyre,” tha Bertisch.

“Kushdo që i trajton këta pacientë dëshiron të jetë në gjendje t’i këshillojë ata se çfarë të bëjnë për të zvogëluar rrezikun e një migrene, por mjekësia është e paqartë se çfarë lloj ndërhyrjesh të gjumit mund të jenë të dobishme”, shtoi ajo.

Kërkime shtesë janë të nevojshme për të mësuar më shumë rreth lidhjes midis fragmentimit të gjumit dhe rrezikut të migrenës përpara se të jetë e mundur të zhvillohen masa parandaluese, thanë autorët e studimit.

Gjetjet u botuan në 16 dhjetor në revistën Neurology.

Çrregullimet e gjumit duket se janë një shkak për dhimbje koke të migrenës, sipas një studimi të ri.

“Ne zbuluam se efikasiteti i ulët i gjumit, që është sasia e kohës kur jeni zgjuar në shtrat kur jeni duke u përpjekur të flini, u shoqërua me migrenë jo në ditën menjëherë, por në ditën pas kësaj,” tha një nga autorët e studimit, Dr. Suzanne Bertisch, specialist i gjumit në Brigham dhe Spitali i Grave në Boston.

Gjetja mbështet pretendimet e pothuajse gjysmës së njerëzve me dhimbje koke.

Studimi përfshiu 98 të rritur që kishin të paktën dy dhimbje migrene, por më pak se 15, çdo muaj. Ata regjistruan detaje në lidhje me gjumin e tyre, dhimbjet e migrenës dhe zakonet shëndetësore për gjashtë javë. Gjatë asaj kohe, ata gjithashtu mbanin një pajisje në kyçe, që regjistronte modelet e tyre të gjumit.

Pjesëmarrësit patën gjithsej 870 dhimbje migrene gjatë gjashtë javëve.
Pas rregullimit për shkaktarë të tjerë të migrenës si kafeina, alkooli, aktiviteti fizik dhe stresi, studiuesit zbuluan se fjetja e 6.5 orëve ose më pak e gjumit gjatë një nate dhe cilësia e dobët e gjumit nuk shoqëroheshin me migrenë ditën menjëherë (dita 0) ose ditën pas kësaj (dita 1).
Sidoqoftë, çrregullimet e gjumit u shoqëruan me një rrezik më të lartë të migrenës në ditën e parë sipas studimit.
“Kur bëhet fjalë për gjumë dhe migrenë, ka shumë gjëra që ne nuk dimë. Unë u interesova për këtë temë sepse pacientët me migrenë shpesh referohen tek unë në klinikën e gjumit për ndihmë në trajtimin e pagjumësisë së tyre,” tha Bertisch.

“Kushdo që i trajton këta pacientë dëshiron të jetë në gjendje t’i këshillojë ata se çfarë të bëjnë për të zvogëluar rrezikun e një migrene, por mjekësia është e paqartë se çfarë lloj ndërhyrjesh të gjumit mund të jenë të dobishme”, shtoi ajo.

Kërkime shtesë janë të nevojshme për të mësuar më shumë rreth lidhjes midis fragmentimit të gjumit dhe rrezikut të migrenës përpara se të jetë e mundur të zhvillohen masa parandaluese, thanë autorët e studimit.

Gjetjet u botuan në 16 dhjetor në revistën Neurology.