Këshilla nga pedagogia shqiptare në Oxford: Ja pse sapuni vret virusin më mirë se alkooli

E mërkurë, 17 Prill, 2024
E mërkurë, 17 Prill, 2024

Këshilla nga pedagogia shqiptare në Oxford: Ja pse sapuni vret virusin më mirë se alkooli

Detina Zalli është pedagoge shqiptare në Universitetin e Harvardit. Ajo u vendos në Angli në vitin 1999. Studimet e larta i kreu bashkë me të motrën binjake në universitetin e “Sussex”-it për mjekësi molekulare gjë që i jepte mundësinë për të vazhduar më tej mjekësi të përgjithshme, ose doktoraturë shkencash në mjekësi.Pas kësaj ajo mbrojti doktoraturën në universitetin e Leicesterit, Angli, në shkencat e biologjisë së qelizave molekulare-biokimi.

Disa këshilla nga shqiptarja Detina Zalli, kërkuese shkencore dhe pedagoge në Oxford Angli

1- Sapuni përmban substanca të ngjashme me yndyrën e njohur si amfifilet.

2- Amfifilet kane struktura shumë të ngjashme me lipidet që ndodhen ne membranën e virusit.

3- Molekulat e sapunit “konkurrojnë” me lipidet në membranën e virusit.

4-  Sapuni heq “ngjitesin” qe gjendet midis virusit dhe lëkurës tone  heq ngjitesin që mbane së bashku proteinat, lipidet dhe ARN-në qe perbejne virusin  keshtuqe virusi ndahet dhe vdes.

Alkooli
1- Vret viruset në një mënyrë të ngjashme.
Por….
2- Duhet te perdorni sasi me te madhe sesa sapuni dhe…
3- Nuk i dihet nqfse i keni ferkuar mire duart qe alkooli te thithet nga e gjithe lekura.

Burimi origjinal këtu

 

Detina Zalli është pedagoge shqiptare në Universitetin e Harvardit. Ajo u vendos në Angli në vitin 1999. Studimet e larta i kreu bashkë me të motrën binjake në universitetin e “Sussex”-it për mjekësi molekulare gjë që i jepte mundësinë për të vazhduar më tej mjekësi të përgjithshme, ose doktoraturë shkencash në mjekësi.Pas kësaj ajo mbrojti doktoraturën në universitetin e Leicesterit, Angli, në shkencat e biologjisë së qelizave molekulare-biokimi.

Disa këshilla nga shqiptarja Detina Zalli, kërkuese shkencore dhe pedagoge në Oxford Angli

1- Sapuni përmban substanca të ngjashme me yndyrën e njohur si amfifilet.

2- Amfifilet kane struktura shumë të ngjashme me lipidet që ndodhen ne membranën e virusit.

3- Molekulat e sapunit “konkurrojnë” me lipidet në membranën e virusit.

4-  Sapuni heq “ngjitesin” qe gjendet midis virusit dhe lëkurës tone  heq ngjitesin që mbane së bashku proteinat, lipidet dhe ARN-në qe perbejne virusin  keshtuqe virusi ndahet dhe vdes.

Alkooli
1- Vret viruset në një mënyrë të ngjashme.
Por….
2- Duhet te perdorni sasi me te madhe sesa sapuni dhe…
3- Nuk i dihet nqfse i keni ferkuar mire duart qe alkooli te thithet nga e gjithe lekura.

Burimi origjinal këtu

 

Detina Zalli është pedagoge shqiptare në Universitetin e Harvardit. Ajo u vendos në Angli në vitin 1999. Studimet e larta i kreu bashkë me të motrën binjake në universitetin e “Sussex”-it për mjekësi molekulare gjë që i jepte mundësinë për të vazhduar më tej mjekësi të përgjithshme, ose doktoraturë shkencash në mjekësi.Pas kësaj ajo mbrojti doktoraturën në universitetin e Leicesterit, Angli, në shkencat e biologjisë së qelizave molekulare-biokimi.

Disa këshilla nga shqiptarja Detina Zalli, kërkuese shkencore dhe pedagoge në Oxford Angli

1- Sapuni përmban substanca të ngjashme me yndyrën e njohur si amfifilet.

2- Amfifilet kane struktura shumë të ngjashme me lipidet që ndodhen ne membranën e virusit.

3- Molekulat e sapunit “konkurrojnë” me lipidet në membranën e virusit.

4-  Sapuni heq “ngjitesin” qe gjendet midis virusit dhe lëkurës tone  heq ngjitesin që mbane së bashku proteinat, lipidet dhe ARN-në qe perbejne virusin  keshtuqe virusi ndahet dhe vdes.

Alkooli
1- Vret viruset në një mënyrë të ngjashme.
Por….
2- Duhet te perdorni sasi me te madhe sesa sapuni dhe…
3- Nuk i dihet nqfse i keni ferkuar mire duart qe alkooli te thithet nga e gjithe lekura.

Burimi origjinal këtu