Kuriozitet kulinar arbëresh: Ëmbëlsira me rigon

E shtunë, 5 Korrik, 2025
E shtunë, 5 Korrik, 2025

Kuriozitet kulinar arbëresh: Ëmbëlsira me rigon

Riganella është një ëmbëlsirë tipike e Pashkëve për komunitetet arbëreshe të Presilës greke, por veçanërisht të Vaccarizo Albanese. Në disa vende quhet edhe Riganata.

Dikur përgatitej ndërmjet të mërkurës dhe të premtes së Javës së Madhe dhe të Javës së Shenjtë dhe konsumohej vetëm pas mesditës të së Shtunës së Madhe.

Forma e riganelës simbolizon konceptin e rigjenerimit ciklik të jetës, i cili shprehet përmes formës së rrethit dhe spirales.

Emri i Riganelës rrjedh nga prania e rigonit (rigan), një përbërës i pazakontë në recetat e ëmbëlsirave.

Në Vaccarizo Albanese receta e Riganellës është përcjellë brez pas brezi për më shumë se dy shekuj dhe është pak më e përpunuar në përbërës. Rigoni mungon por është i pasuruar me arra, bajame, rrush të thatë, likere të ndryshme dhe vaj ulliri. E gjithë përzierja mbështillet me brumin në formë spirale.

Në Vaccarizo Albanese mund të shijoni këto ëmbëlsira tradicionale, të përgatitura me receta të lashta në laboratorin artizanal “Gli Antichi Sapori”.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. 

Materialet e publikuara nga “Diaspora Shqiptare” janë të mbrojtura nga të drejtat e autorit. Rishpërndarja, riprodhimi, modifikimi apo përdorimi i tyre, i pjesshëm ose i plotë, pa lejen e shprehur të redaksisë, është i ndaluar dhe shkel ligjet mbi të drejtat e pronës intelektuale.

Riganella është një ëmbëlsirë tipike e Pashkëve për komunitetet arbëreshe të Presilës greke, por veçanërisht të Vaccarizo Albanese. Në disa vende quhet edhe Riganata.

Dikur përgatitej ndërmjet të mërkurës dhe të premtes së Javës së Madhe dhe të Javës së Shenjtë dhe konsumohej vetëm pas mesditës të së Shtunës së Madhe.

Forma e riganelës simbolizon konceptin e rigjenerimit ciklik të jetës, i cili shprehet përmes formës së rrethit dhe spirales.

Emri i Riganelës rrjedh nga prania e rigonit (rigan), një përbërës i pazakontë në recetat e ëmbëlsirave.

Në Vaccarizo Albanese receta e Riganellës është përcjellë brez pas brezi për më shumë se dy shekuj dhe është pak më e përpunuar në përbërës. Rigoni mungon por është i pasuruar me arra, bajame, rrush të thatë, likere të ndryshme dhe vaj ulliri. E gjithë përzierja mbështillet me brumin në formë spirale.

Në Vaccarizo Albanese mund të shijoni këto ëmbëlsira tradicionale, të përgatitura me receta të lashta në laboratorin artizanal “Gli Antichi Sapori”.

Për t’u bërë pjesë e grupit të “Gazeta Diaspora Shqiptare” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë.