Shqipëria, destinacioni i ri i verës që po fiton vëmendjen botërore

E diel, 20 Prill, 2025
E diel, 20 Prill, 2025

Shqipëria, destinacioni i ri i verës që po fiton vëmendjen botërore

Varietetet vendase të rrushit si Shesh, Vlosh dhe Puls, dikur të panjohura për shumicën e adhuruesve të verës, po fitojnë gjithnjë e më shumë vëmendje në arenën ndërkombëtare. Sipas TIME.com, Shqipëria, me një histori vreshtarie mbi 3000-vjeçare, po përjeton një rigjallërim falë një kombinimi të fuqishëm të trashëgimisë, klimës dhe inovacionit.

Një nga emrat që po ndikon në këtë fushe është Alpeta Agrotourism & Winery, e drejtuar nga familja Fiska në fshatin Roshnik. Për më shumë se tre dekada, kjo kantinë ka kultivuar vreshta dhe ka eksperimentuar me varietetet vendase si Pules dhe Shesh, duke i kombinuar ato me rrush ndërkombëtar si Cabernet dhe Merlot. Rezultati? Verëra të cilat kanë fituar vlerësime prestigjioze, përfshirë medalje në Decanter World Wine Awards.

Ky sukses po ndihmon gjithashtu në njohjen më të gjerë të industrisë shqiptare të verës. Në vitin 2023, Shqipëria u bë anëtarja e 50-të e Organizatës Ndërkombëtare të Vreshtarisë dhe Verës (OIV), një hap i rëndësishëm për promovimin e verërave të saj në tregjet globale.

Por Alpeta nuk ofron vetëm verë cilësore. Në zemër të natyrës, ajo është gjithashtu një destinacion për turizmin rural, ku vizitorët mund të eksplorojnë peizazhin mahnitës të pyllit të Lepijës dhe ujëvarës së Sotirës, me malin e shenjtë Tomorr që shfaqet në horizont.

Restoranti i kantinës bashkëpunon me fermerët vendas për të ofruar një përvojë të vërtetë kulinare, ku mysafirët mund të shijojnë gatime tradicionale si byrekët e sapopjekur dhe rakinë aromatike. Pas një dreke të qetë mes vreshtave dhe pemëve të ullirit, një gotë verë e kuqe e pasur ose e bardhë e freskët e Alpeta-s bëhet shoqëruesi ideal për një pasdite relaksuese nën rrezet e diellit shqiptar.

Materialet e publikuara nga “Diaspora Shqiptare” janë të mbrojtura nga të drejtat e autorit. Rishpërndarja, riprodhimi, modifikimi apo përdorimi i tyre, i pjesshëm ose i plotë, pa lejen e shprehur të redaksisë, është i ndaluar dhe shkel ligjet mbi të drejtat e pronës intelektuale.

Varietetet vendase të rrushit si Shesh, Vlosh dhe Puls, dikur të panjohura për shumicën e adhuruesve të verës, po fitojnë gjithnjë e më shumë vëmendje në arenën ndërkombëtare. Sipas TIME.com, Shqipëria, me një histori vreshtarie mbi 3000-vjeçare, po përjeton një rigjallërim falë një kombinimi të fuqishëm të trashëgimisë, klimës dhe inovacionit.

Një nga emrat që po ndikon në këtë fushe është Alpeta Agrotourism & Winery, e drejtuar nga familja Fiska në fshatin Roshnik. Për më shumë se tre dekada, kjo kantinë ka kultivuar vreshta dhe ka eksperimentuar me varietetet vendase si Pules dhe Shesh, duke i kombinuar ato me rrush ndërkombëtar si Cabernet dhe Merlot. Rezultati? Verëra të cilat kanë fituar vlerësime prestigjioze, përfshirë medalje në Decanter World Wine Awards.

Ky sukses po ndihmon gjithashtu në njohjen më të gjerë të industrisë shqiptare të verës. Në vitin 2023, Shqipëria u bë anëtarja e 50-të e Organizatës Ndërkombëtare të Vreshtarisë dhe Verës (OIV), një hap i rëndësishëm për promovimin e verërave të saj në tregjet globale.

Por Alpeta nuk ofron vetëm verë cilësore. Në zemër të natyrës, ajo është gjithashtu një destinacion për turizmin rural, ku vizitorët mund të eksplorojnë peizazhin mahnitës të pyllit të Lepijës dhe ujëvarës së Sotirës, me malin e shenjtë Tomorr që shfaqet në horizont.

Restoranti i kantinës bashkëpunon me fermerët vendas për të ofruar një përvojë të vërtetë kulinare, ku mysafirët mund të shijojnë gatime tradicionale si byrekët e sapopjekur dhe rakinë aromatike. Pas një dreke të qetë mes vreshtave dhe pemëve të ullirit, një gotë verë e kuqe e pasur ose e bardhë e freskët e Alpeta-s bëhet shoqëruesi ideal për një pasdite relaksuese nën rrezet e diellit shqiptar.