Pierpaolo Petta, kompozitori i njohur nga Hora e Arbëreshëve

E shtunë, 13 Prill, 2024
E shtunë, 13 Prill, 2024

Pierpaolo Petta, kompozitori i njohur nga Hora e Arbëreshëve

Pierpaolo Petta është një muzikant dhe kompozitor arbëresh. Ai ka lindur në Palermo në vitin 1978 por jeton midis qytetit të Horës së Arbëreshëve (Piana degli Albanesi) dhe qytetit të Palermos me të cilin është i lidhur fort.

Hora e Arbëreshëve (Piana degli Albanesi), është themeluar në vitin 1488 nga shqiptarët që u larguan nga atdheu i tyre pas pushtimit osman. Edhe sot ata ruajnë, gjuhën, adetet dhe zakonet arbëreshe. Pierpaolo Petta si të gjithë bashkëqytetarët e tij, ruan me xhelozi trashëgiminë e rëndësishme muzikore dhe përpiqet ta mbajë të gjallë si me këngët tradicionale ashtu edhe me kompozimet e tij të mrekullueshme këngën arbëreshe.

Ai u diplomua në Konservatorin A. Scarlatti (ish Konservatori V. Bellini) në Palermo për Kontrabas dhe Muzikë Jazz me nota të plota dhe gjithashtu në kompozim. Ai u bë i pasionuar pas fizarmonikës që në moshë të vogël dhe mbajti klasa master xhaz me Frank Marokon, i quajtur Charlie Parker i fizarmonikës.

Në katundin Çifti të Kalabrisë, në vitin 2000 u mbajt Festivali i parë “Euro-Mesdhetar i muzikës arbëreshe, këtu Petta nderohet me vendin e parë. Në dhjetori të vitit 2000 ai nxjerrë albumin me “Këngë arbëreshe”. Ndërsa për muzikën ballkanike Petta shprehet: “Në përgjithësi, ajo që më pëlqen më shumë dhe që është e përbashkëta e gjithë muzikës ballkanike është pasuria ritmike, përdorimi i thekseve të çrregullta që nuk ekzistojnë në Itali, me përjashtim të avangardës bashkëkohore. Rekordi, megjithatë, mbetet vepra e parë arbëreshe e prodhuar në komunitetet arbëreshe të Sicilisë, që janë Hora e Arbëreshëve (Piana degli Albanesi), Santa Cristina Gela, Contessa Entellina, Mezzojuso dhe Palazzo Adriano”.

Pettës më shumë i pëlqejnë shfaqjet teatrale. Kjo i pëlqen sepse është afëria që krijohet me spektatorin në sallë. Një shfaqje e drejtpërdrejtë me publikun për të është një moment unik dhe magjik.

Sa i përket kolonave zanore për shfaqjet teatrale ai shprehet: “Në kolonat zanore, muzika është në shërbim të historisë dhe duhet të jetë në gjendje ta mbështesë atë dhe të mbajë vëmendjen gjithmonë lart. Përndryshe, përpiqem të përcjell një emocion dhe nëse ia dal në qëllimin tim, atëherë punën si kompozitor e kam bërë mirë”.

Për bashkëpunimin e frytshëm për disa vite me aktorin Sergio Vespertino, midis tjerash thotë: “Mbaj mend që në vitin 2003 Sergio Vespertino po kërkonte një muzikant për shfaqjen e tij të parë në të cilën ishte i vetëm në skenë. Mbërrita duke zëvendësuar një koleg fizarmonist shumë të mirë dhe prej andej lindi një lidhje falë së cilës e ndaj skenën me të prej 15 vitesh. Nga ai moment kanë lindur rreth katërmbëdhjetë shfaqje teatrale, prej të cilave kam firmosur kolonën zanore, si dhe na kanë parë në skenë në shumë teatro italiane. Vetëm me “Teatrin Agricantus” në Palermo bëjmë gati njëqind shfaqje në vit dhe çdo shfaqje është gjithmonë një sukses”.

Petta ka marrë dhe Oscarin Mesdhetar për Muzikë nga Instituti i Lartë i Shkencave dhe Arteve dhe për këtë ndjehet krenar: “Padyshim që marrja e një çmimi është gjithmonë një emocion i madh, por është po aq emocionuese të marrësh një mesazh nga njerëzit që dëgjojnë një nga këngët e mia dhe emocionohen. Më ndodh shpesh dhe është diçka që më mbush zemrën”.

Ai është drejtues i projekteve duke filluar nga Solo deri te grupet, me të cilët ka realizuar koncerte të panumërta në vende të ndryshme të botës. Ai ka interpretuar në skena si Teatri Antik i Taorminës, Teatri Massimo i Palermos, Teatri Politeama i Palermos, Teatri Komunal i Bolonjës, Amerikë, Shqipëri, Maqedoni, Gjermani, Rumani etj.

Ai ka bashkëpunuar me artistë të rëndësishëm të skenës kombëtare dhe ndërkombëtare.

Përmendim disa: Nicola Piovani, Antonella Ruggiero, Inva Mula, Olen Cesari, Franco Scaldati, Sergio Vespertino, Gabriele Coen, Francesco Buzzurro, Paolo Romano ShaOne, Maria Corso.

Diskografia – Bibliografi.

2000 – Këngë shqipe (produksion DeA, DeA 01) – CD

2008 – Udhëtim në muzikë Arbëreshe DVD (produksion Euterpe, Euterpe 01) – DVD

2012 – Mos Prit (prodhimi PPP, PPP 01) – CD

2013 – Kërkim (prodhimi PPP, PPP 02) – CD

2014 – Zjarri (prodhimi PPP, PPP 03) – CD

2014 – Fizarmonikë në Jazz nga origjina e saj deri më sot (Zaccaria Editore) – Libër

2015 – “Kënkat e Krishtlindjes” (PPP prodhim, PPP 04) – CD

2016 – “Kënkat e Krishtlindjes Vol. 2” (PPP prodhim, PPP 05) – CD

2021 – Muzika popullore e Piana degli Albanesi – Libr

2007 – Do të doja të shkruaja jetën time duke kënduar (Fondacioni Ignazio Buttutta) – CD

2015 – “Better the earth” – Nkantu d’Aziz (prodhimi JackAlone) – CD

2018 – Festivali i Fizarmonikës Fiemme dhe Fassa (Zaccaria Editore EZ 026) – CD

2020 – Wolmer Beltrami Inedito (Zaccaria Editore) – CD

Për suksesin e këngës “Mos prit” midis tjerash thotë: “Është një pjesë virtuoze me të cilën jam shumë i lidhur dhe që i dha emrin CD-së sime të parë si drejtues, pikërisht “Mos Prit”, që mund të dëgjohet në Spotify dhe në të gjitha dyqanet dixhitale. Në vend të kësaj, në pjesën qendrore të kompozimit vihet re një kalim i papritur nga çelësi i madh në atë minor që përsëritet disa herë, si për të përshkruar misticizmin e ritit bizantin në komunitetet tona”.

Për grupin e njohur “Shega”, njëherit edhe ish drejtor artistik flet me krenari: “Shega dëshiron të bashkojë të gjithë arbëreshët e pranishëm në territorin sicilian, pasi janë më shumë se 20 mijë banorë. Ishte një ngjarje shumë e vlerësuar në të cilën, përveç meje, morën pjesë edhe artistë të rëndësishëm: do të përmend vetëm një, përkatësisht këngëtaren ndërkombëtare Inva Mulën”.

Për të përcjellë gjuhën arbëreshëve te brezi i ri, ai shkroi disa këngë për fëmijë që ua mëson atyre në shkollat ​​komunale, i bindur se duhet të investojë gjithmonë për brezat e ardhshëm.

Pierpaolo Petta është një kompozitor i shquar nga Hora e Arbëreshëve, që në shpirt i fle kënga arbëreshe dhe kënga shqiptar

Pierpaolo Petta është një muzikant dhe kompozitor arbëresh. Ai ka lindur në Palermo në vitin 1978 por jeton midis qytetit të Horës së Arbëreshëve (Piana degli Albanesi) dhe qytetit të Palermos me të cilin është i lidhur fort.

Hora e Arbëreshëve (Piana degli Albanesi), është themeluar në vitin 1488 nga shqiptarët që u larguan nga atdheu i tyre pas pushtimit osman. Edhe sot ata ruajnë, gjuhën, adetet dhe zakonet arbëreshe. Pierpaolo Petta si të gjithë bashkëqytetarët e tij, ruan me xhelozi trashëgiminë e rëndësishme muzikore dhe përpiqet ta mbajë të gjallë si me këngët tradicionale ashtu edhe me kompozimet e tij të mrekullueshme këngën arbëreshe.

Ai u diplomua në Konservatorin A. Scarlatti (ish Konservatori V. Bellini) në Palermo për Kontrabas dhe Muzikë Jazz me nota të plota dhe gjithashtu në kompozim. Ai u bë i pasionuar pas fizarmonikës që në moshë të vogël dhe mbajti klasa master xhaz me Frank Marokon, i quajtur Charlie Parker i fizarmonikës.

Në katundin Çifti të Kalabrisë, në vitin 2000 u mbajt Festivali i parë “Euro-Mesdhetar i muzikës arbëreshe, këtu Petta nderohet me vendin e parë. Në dhjetori të vitit 2000 ai nxjerrë albumin me “Këngë arbëreshe”. Ndërsa për muzikën ballkanike Petta shprehet: “Në përgjithësi, ajo që më pëlqen më shumë dhe që është e përbashkëta e gjithë muzikës ballkanike është pasuria ritmike, përdorimi i thekseve të çrregullta që nuk ekzistojnë në Itali, me përjashtim të avangardës bashkëkohore. Rekordi, megjithatë, mbetet vepra e parë arbëreshe e prodhuar në komunitetet arbëreshe të Sicilisë, që janë Hora e Arbëreshëve (Piana degli Albanesi), Santa Cristina Gela, Contessa Entellina, Mezzojuso dhe Palazzo Adriano”.

Pettës më shumë i pëlqejnë shfaqjet teatrale. Kjo i pëlqen sepse është afëria që krijohet me spektatorin në sallë. Një shfaqje e drejtpërdrejtë me publikun për të është një moment unik dhe magjik.

Sa i përket kolonave zanore për shfaqjet teatrale ai shprehet: “Në kolonat zanore, muzika është në shërbim të historisë dhe duhet të jetë në gjendje ta mbështesë atë dhe të mbajë vëmendjen gjithmonë lart. Përndryshe, përpiqem të përcjell një emocion dhe nëse ia dal në qëllimin tim, atëherë punën si kompozitor e kam bërë mirë”.

Për bashkëpunimin e frytshëm për disa vite me aktorin Sergio Vespertino, midis tjerash thotë: “Mbaj mend që në vitin 2003 Sergio Vespertino po kërkonte një muzikant për shfaqjen e tij të parë në të cilën ishte i vetëm në skenë. Mbërrita duke zëvendësuar një koleg fizarmonist shumë të mirë dhe prej andej lindi një lidhje falë së cilës e ndaj skenën me të prej 15 vitesh. Nga ai moment kanë lindur rreth katërmbëdhjetë shfaqje teatrale, prej të cilave kam firmosur kolonën zanore, si dhe na kanë parë në skenë në shumë teatro italiane. Vetëm me “Teatrin Agricantus” në Palermo bëjmë gati njëqind shfaqje në vit dhe çdo shfaqje është gjithmonë një sukses”.

Petta ka marrë dhe Oscarin Mesdhetar për Muzikë nga Instituti i Lartë i Shkencave dhe Arteve dhe për këtë ndjehet krenar: “Padyshim që marrja e një çmimi është gjithmonë një emocion i madh, por është po aq emocionuese të marrësh një mesazh nga njerëzit që dëgjojnë një nga këngët e mia dhe emocionohen. Më ndodh shpesh dhe është diçka që më mbush zemrën”.

Ai është drejtues i projekteve duke filluar nga Solo deri te grupet, me të cilët ka realizuar koncerte të panumërta në vende të ndryshme të botës. Ai ka interpretuar në skena si Teatri Antik i Taorminës, Teatri Massimo i Palermos, Teatri Politeama i Palermos, Teatri Komunal i Bolonjës, Amerikë, Shqipëri, Maqedoni, Gjermani, Rumani etj.

Ai ka bashkëpunuar me artistë të rëndësishëm të skenës kombëtare dhe ndërkombëtare.

Përmendim disa: Nicola Piovani, Antonella Ruggiero, Inva Mula, Olen Cesari, Franco Scaldati, Sergio Vespertino, Gabriele Coen, Francesco Buzzurro, Paolo Romano ShaOne, Maria Corso.

Diskografia – Bibliografi.

2000 – Këngë shqipe (produksion DeA, DeA 01) – CD

2008 – Udhëtim në muzikë Arbëreshe DVD (produksion Euterpe, Euterpe 01) – DVD

2012 – Mos Prit (prodhimi PPP, PPP 01) – CD

2013 – Kërkim (prodhimi PPP, PPP 02) – CD

2014 – Zjarri (prodhimi PPP, PPP 03) – CD

2014 – Fizarmonikë në Jazz nga origjina e saj deri më sot (Zaccaria Editore) – Libër

2015 – “Kënkat e Krishtlindjes” (PPP prodhim, PPP 04) – CD

2016 – “Kënkat e Krishtlindjes Vol. 2” (PPP prodhim, PPP 05) – CD

2021 – Muzika popullore e Piana degli Albanesi – Libr

2007 – Do të doja të shkruaja jetën time duke kënduar (Fondacioni Ignazio Buttutta) – CD

2015 – “Better the earth” – Nkantu d’Aziz (prodhimi JackAlone) – CD

2018 – Festivali i Fizarmonikës Fiemme dhe Fassa (Zaccaria Editore EZ 026) – CD

2020 – Wolmer Beltrami Inedito (Zaccaria Editore) – CD

Për suksesin e këngës “Mos prit” midis tjerash thotë: “Është një pjesë virtuoze me të cilën jam shumë i lidhur dhe që i dha emrin CD-së sime të parë si drejtues, pikërisht “Mos Prit”, që mund të dëgjohet në Spotify dhe në të gjitha dyqanet dixhitale. Në vend të kësaj, në pjesën qendrore të kompozimit vihet re një kalim i papritur nga çelësi i madh në atë minor që përsëritet disa herë, si për të përshkruar misticizmin e ritit bizantin në komunitetet tona”.

Për grupin e njohur “Shega”, njëherit edhe ish drejtor artistik flet me krenari: “Shega dëshiron të bashkojë të gjithë arbëreshët e pranishëm në territorin sicilian, pasi janë më shumë se 20 mijë banorë. Ishte një ngjarje shumë e vlerësuar në të cilën, përveç meje, morën pjesë edhe artistë të rëndësishëm: do të përmend vetëm një, përkatësisht këngëtaren ndërkombëtare Inva Mulën”.

Për të përcjellë gjuhën arbëreshëve te brezi i ri, ai shkroi disa këngë për fëmijë që ua mëson atyre në shkollat ​​komunale, i bindur se duhet të investojë gjithmonë për brezat e ardhshëm.

Pierpaolo Petta është një kompozitor i shquar nga Hora e Arbëreshëve, që në shpirt i fle kënga arbëreshe dhe kënga shqiptar

Pierpaolo Petta është një muzikant dhe kompozitor arbëresh. Ai ka lindur në Palermo në vitin 1978 por jeton midis qytetit të Horës së Arbëreshëve (Piana degli Albanesi) dhe qytetit të Palermos me të cilin është i lidhur fort.

Hora e Arbëreshëve (Piana degli Albanesi), është themeluar në vitin 1488 nga shqiptarët që u larguan nga atdheu i tyre pas pushtimit osman. Edhe sot ata ruajnë, gjuhën, adetet dhe zakonet arbëreshe. Pierpaolo Petta si të gjithë bashkëqytetarët e tij, ruan me xhelozi trashëgiminë e rëndësishme muzikore dhe përpiqet ta mbajë të gjallë si me këngët tradicionale ashtu edhe me kompozimet e tij të mrekullueshme këngën arbëreshe.

Ai u diplomua në Konservatorin A. Scarlatti (ish Konservatori V. Bellini) në Palermo për Kontrabas dhe Muzikë Jazz me nota të plota dhe gjithashtu në kompozim. Ai u bë i pasionuar pas fizarmonikës që në moshë të vogël dhe mbajti klasa master xhaz me Frank Marokon, i quajtur Charlie Parker i fizarmonikës.

Në katundin Çifti të Kalabrisë, në vitin 2000 u mbajt Festivali i parë “Euro-Mesdhetar i muzikës arbëreshe, këtu Petta nderohet me vendin e parë. Në dhjetori të vitit 2000 ai nxjerrë albumin me “Këngë arbëreshe”. Ndërsa për muzikën ballkanike Petta shprehet: “Në përgjithësi, ajo që më pëlqen më shumë dhe që është e përbashkëta e gjithë muzikës ballkanike është pasuria ritmike, përdorimi i thekseve të çrregullta që nuk ekzistojnë në Itali, me përjashtim të avangardës bashkëkohore. Rekordi, megjithatë, mbetet vepra e parë arbëreshe e prodhuar në komunitetet arbëreshe të Sicilisë, që janë Hora e Arbëreshëve (Piana degli Albanesi), Santa Cristina Gela, Contessa Entellina, Mezzojuso dhe Palazzo Adriano”.

Pettës më shumë i pëlqejnë shfaqjet teatrale. Kjo i pëlqen sepse është afëria që krijohet me spektatorin në sallë. Një shfaqje e drejtpërdrejtë me publikun për të është një moment unik dhe magjik.

Sa i përket kolonave zanore për shfaqjet teatrale ai shprehet: “Në kolonat zanore, muzika është në shërbim të historisë dhe duhet të jetë në gjendje ta mbështesë atë dhe të mbajë vëmendjen gjithmonë lart. Përndryshe, përpiqem të përcjell një emocion dhe nëse ia dal në qëllimin tim, atëherë punën si kompozitor e kam bërë mirë”.

Për bashkëpunimin e frytshëm për disa vite me aktorin Sergio Vespertino, midis tjerash thotë: “Mbaj mend që në vitin 2003 Sergio Vespertino po kërkonte një muzikant për shfaqjen e tij të parë në të cilën ishte i vetëm në skenë. Mbërrita duke zëvendësuar një koleg fizarmonist shumë të mirë dhe prej andej lindi një lidhje falë së cilës e ndaj skenën me të prej 15 vitesh. Nga ai moment kanë lindur rreth katërmbëdhjetë shfaqje teatrale, prej të cilave kam firmosur kolonën zanore, si dhe na kanë parë në skenë në shumë teatro italiane. Vetëm me “Teatrin Agricantus” në Palermo bëjmë gati njëqind shfaqje në vit dhe çdo shfaqje është gjithmonë një sukses”.

Petta ka marrë dhe Oscarin Mesdhetar për Muzikë nga Instituti i Lartë i Shkencave dhe Arteve dhe për këtë ndjehet krenar: “Padyshim që marrja e një çmimi është gjithmonë një emocion i madh, por është po aq emocionuese të marrësh një mesazh nga njerëzit që dëgjojnë një nga këngët e mia dhe emocionohen. Më ndodh shpesh dhe është diçka që më mbush zemrën”.

Ai është drejtues i projekteve duke filluar nga Solo deri te grupet, me të cilët ka realizuar koncerte të panumërta në vende të ndryshme të botës. Ai ka interpretuar në skena si Teatri Antik i Taorminës, Teatri Massimo i Palermos, Teatri Politeama i Palermos, Teatri Komunal i Bolonjës, Amerikë, Shqipëri, Maqedoni, Gjermani, Rumani etj.

Ai ka bashkëpunuar me artistë të rëndësishëm të skenës kombëtare dhe ndërkombëtare.

Përmendim disa: Nicola Piovani, Antonella Ruggiero, Inva Mula, Olen Cesari, Franco Scaldati, Sergio Vespertino, Gabriele Coen, Francesco Buzzurro, Paolo Romano ShaOne, Maria Corso.

Diskografia – Bibliografi.

2000 – Këngë shqipe (produksion DeA, DeA 01) – CD

2008 – Udhëtim në muzikë Arbëreshe DVD (produksion Euterpe, Euterpe 01) – DVD

2012 – Mos Prit (prodhimi PPP, PPP 01) – CD

2013 – Kërkim (prodhimi PPP, PPP 02) – CD

2014 – Zjarri (prodhimi PPP, PPP 03) – CD

2014 – Fizarmonikë në Jazz nga origjina e saj deri më sot (Zaccaria Editore) – Libër

2015 – “Kënkat e Krishtlindjes” (PPP prodhim, PPP 04) – CD

2016 – “Kënkat e Krishtlindjes Vol. 2” (PPP prodhim, PPP 05) – CD

2021 – Muzika popullore e Piana degli Albanesi – Libr

2007 – Do të doja të shkruaja jetën time duke kënduar (Fondacioni Ignazio Buttutta) – CD

2015 – “Better the earth” – Nkantu d’Aziz (prodhimi JackAlone) – CD

2018 – Festivali i Fizarmonikës Fiemme dhe Fassa (Zaccaria Editore EZ 026) – CD

2020 – Wolmer Beltrami Inedito (Zaccaria Editore) – CD

Për suksesin e këngës “Mos prit” midis tjerash thotë: “Është një pjesë virtuoze me të cilën jam shumë i lidhur dhe që i dha emrin CD-së sime të parë si drejtues, pikërisht “Mos Prit”, që mund të dëgjohet në Spotify dhe në të gjitha dyqanet dixhitale. Në vend të kësaj, në pjesën qendrore të kompozimit vihet re një kalim i papritur nga çelësi i madh në atë minor që përsëritet disa herë, si për të përshkruar misticizmin e ritit bizantin në komunitetet tona”.

Për grupin e njohur “Shega”, njëherit edhe ish drejtor artistik flet me krenari: “Shega dëshiron të bashkojë të gjithë arbëreshët e pranishëm në territorin sicilian, pasi janë më shumë se 20 mijë banorë. Ishte një ngjarje shumë e vlerësuar në të cilën, përveç meje, morën pjesë edhe artistë të rëndësishëm: do të përmend vetëm një, përkatësisht këngëtaren ndërkombëtare Inva Mulën”.

Për të përcjellë gjuhën arbëreshëve te brezi i ri, ai shkroi disa këngë për fëmijë që ua mëson atyre në shkollat ​​komunale, i bindur se duhet të investojë gjithmonë për brezat e ardhshëm.

Pierpaolo Petta është një kompozitor i shquar nga Hora e Arbëreshëve, që në shpirt i fle kënga arbëreshe dhe kënga shqiptar