“FOda Kundër Femicideve”, protesta në SHBA për vrasjen e Liridona Ademaj

E mërkurë, 17 Prill, 2024
E mërkurë, 17 Prill, 2024

“FOda Kundër Femicideve”, protesta në SHBA për vrasjen e Liridona Ademaj

Një tubim mbështetës (Rally), dy javë pas vrasjes së Liridona Ademaj në Kosovë, u mbajt të dielën në drekë në një trotuar të rrethuar nga barrikadat e policisë, pikërisht mes rrugës 42th St. dhe 43th St. në 2 Avenue, e cila është një nga rrugët kryesore të çon për nga ndërtesa e OKB-së, në New York.

Tubimin e të rinjve e të rejave shqiptare e mbështetën edhe Kryetari i KKD-së, zoti Mark Gjonaj, ish këshilltari i bashkisë së Nju Jorkut, aktivisti Gjek Gjonlekaj, ish gazetar i Zërit të Amerikës, dhe kryetari i shoqatës Ulqini, Xhemo Lanica.

I ftuar nga Tirana, ishte edhe Adriatik Llapaj – kryetar i lëvizjes politike, “Shqipëria Bëhet”.

Ky tubim sensibilizues u mbajt pra zyrave të Konsullatës së Përgjithshme të Republikës së Kosovës në Nju Jork.

Disa vajza e gra me pankarta në duar, për më shumë se një orë  me thirrjet e tyre, kërkuan drejtësi për Liridona Ademajn,  dënimin e ndaljen për çdo rast të dhunës ndaj gruas, në Shqipëri, Kosovë dhe trevat shqiptare.

“Oda summit – Ndal femicidit”, “Denonco dhunën”, “Drejtësi sot për Liridonën’,”Gratë janë e ardhmja – Ndalni vrasjet”- “ Nuk ka Paqe, pa sigurinë e Grave”–“ Janar/Nëntor, janë 1465 raste të raportuara të dhunës ndaj grave”- “Dhunuesit dhe vrasësit e Grave, në Burg”, “Poshtë patriarkati” dhe “Nuk ka paqe pa çlirimin e grave”, ishin disa nga pankartat që të rinjt e të rejat mbanin në duar.

Në krye të këtij tubimi qëndronte një studente me një foto të Liridona Ademaj Murselit, gruas që u vra mbrëmjen e 29 Nëntorit në periferi të Prishtinës, me një skenar si në filma.

“Këtu të vrasin natën e të qajnë ditën”, shkruante pankarta e mbajtur nga Djellza Pulatani, organizatorja e protestës paqësore.

“Ne nuk do t’heshtim deri në frymën e fundit do të rezistojmë” shkruhej në pankartin e Beti Tola.

“Naim Murseli, ti nuk mund të fshihesh. Ti ke shkaktuar femicid (vrasja e një gruaje nga një mashkull)”, thërriste Fiona Shehu.

Në mesin e folësve në këtë tubim ishin edhe Mark Gjonaj, ish-anëtar i këshillit të bashkisë së qytetit të Nju Jorkut, aktivisti Gjek Gjonlekaj, ish gazetar i Zërit të Amerikës, kryetari i shoqatës Ulqini, Xhemo Lanica, avokati nga Tirana Adriatik Llapaj – kryetar i lëvizjes politike, “Shqipëria Bëhet”, dhe aktivistet e bashkë organizatoret e këtij tubimi Drita Dreaj, Beti Tola, Fiona Shehu, Dezarat Murati, etj.

Tubimi ishte i nxitur nga vrasja makabër e 30 vjeçares, Liridona Ademaj, në Kosovë, dhe u hap me këngën “I’m a Woman”  e kompozitorëve të famshëm Jerry Leiber dhe Mike Stoller, e kënduar për herë të parë në 1962 nga Christine Kittrell, dhe vazhdojë me thirrjet e fuqishme të  “dirigjuara”, nga Mark Gjonaj dhe Djellza Pulitani :   “Duam drejtësi, sot”,  “Poshtë patriarkati” dhe “Nuk ka paqe pa çlirimin e grave”, “Pa paqe, nuk ka siguri”.

Me pankarta në duar dhe thirrjet e tyre të vazhdueshme  pjesëmarrësit kërkuan drejtësi, jo vetëm në rastin e Liridonës, por për çdo rast të dhunës ndaj gruas në Shqipëri, Kosovë dhe trevat shqiptare.

Tubimi “FOda Kundër Femicideve” u ndoq nga kalimtarët e shumtë, njujorkez dhe turistë të huaj të cilët qëndruan dhe u interesuan për atë se përse po mbahej kjo protestë.

Video e plote Ketu

 

Një tubim mbështetës (Rally), dy javë pas vrasjes së Liridona Ademaj në Kosovë, u mbajt të dielën në drekë në një trotuar të rrethuar nga barrikadat e policisë, pikërisht mes rrugës 42th St. dhe 43th St. në 2 Avenue, e cila është një nga rrugët kryesore të çon për nga ndërtesa e OKB-së, në New York.

Tubimin e të rinjve e të rejave shqiptare e mbështetën edhe Kryetari i KKD-së, zoti Mark Gjonaj, ish këshilltari i bashkisë së Nju Jorkut, aktivisti Gjek Gjonlekaj, ish gazetar i Zërit të Amerikës, dhe kryetari i shoqatës Ulqini, Xhemo Lanica.

I ftuar nga Tirana, ishte edhe Adriatik Llapaj – kryetar i lëvizjes politike, “Shqipëria Bëhet”.

Ky tubim sensibilizues u mbajt pra zyrave të Konsullatës së Përgjithshme të Republikës së Kosovës në Nju Jork.

Disa vajza e gra me pankarta në duar, për më shumë se një orë  me thirrjet e tyre, kërkuan drejtësi për Liridona Ademajn,  dënimin e ndaljen për çdo rast të dhunës ndaj gruas, në Shqipëri, Kosovë dhe trevat shqiptare.

“Oda summit – Ndal femicidit”, “Denonco dhunën”, “Drejtësi sot për Liridonën’,”Gratë janë e ardhmja – Ndalni vrasjet”- “ Nuk ka Paqe, pa sigurinë e Grave”–“ Janar/Nëntor, janë 1465 raste të raportuara të dhunës ndaj grave”- “Dhunuesit dhe vrasësit e Grave, në Burg”, “Poshtë patriarkati” dhe “Nuk ka paqe pa çlirimin e grave”, ishin disa nga pankartat që të rinjt e të rejat mbanin në duar.

Në krye të këtij tubimi qëndronte një studente me një foto të Liridona Ademaj Murselit, gruas që u vra mbrëmjen e 29 Nëntorit në periferi të Prishtinës, me një skenar si në filma.

“Këtu të vrasin natën e të qajnë ditën”, shkruante pankarta e mbajtur nga Djellza Pulatani, organizatorja e protestës paqësore.

“Ne nuk do t’heshtim deri në frymën e fundit do të rezistojmë” shkruhej në pankartin e Beti Tola.

“Naim Murseli, ti nuk mund të fshihesh. Ti ke shkaktuar femicid (vrasja e një gruaje nga një mashkull)”, thërriste Fiona Shehu.

Në mesin e folësve në këtë tubim ishin edhe Mark Gjonaj, ish-anëtar i këshillit të bashkisë së qytetit të Nju Jorkut, aktivisti Gjek Gjonlekaj, ish gazetar i Zërit të Amerikës, kryetari i shoqatës Ulqini, Xhemo Lanica, avokati nga Tirana Adriatik Llapaj – kryetar i lëvizjes politike, “Shqipëria Bëhet”, dhe aktivistet e bashkë organizatoret e këtij tubimi Drita Dreaj, Beti Tola, Fiona Shehu, Dezarat Murati, etj.

Tubimi ishte i nxitur nga vrasja makabër e 30 vjeçares, Liridona Ademaj, në Kosovë, dhe u hap me këngën “I’m a Woman”  e kompozitorëve të famshëm Jerry Leiber dhe Mike Stoller, e kënduar për herë të parë në 1962 nga Christine Kittrell, dhe vazhdojë me thirrjet e fuqishme të  “dirigjuara”, nga Mark Gjonaj dhe Djellza Pulitani :   “Duam drejtësi, sot”,  “Poshtë patriarkati” dhe “Nuk ka paqe pa çlirimin e grave”, “Pa paqe, nuk ka siguri”.

Me pankarta në duar dhe thirrjet e tyre të vazhdueshme  pjesëmarrësit kërkuan drejtësi, jo vetëm në rastin e Liridonës, por për çdo rast të dhunës ndaj gruas në Shqipëri, Kosovë dhe trevat shqiptare.

Tubimi “FOda Kundër Femicideve” u ndoq nga kalimtarët e shumtë, njujorkez dhe turistë të huaj të cilët qëndruan dhe u interesuan për atë se përse po mbahej kjo protestë.

Video e plote Ketu

 

Një tubim mbështetës (Rally), dy javë pas vrasjes së Liridona Ademaj në Kosovë, u mbajt të dielën në drekë në një trotuar të rrethuar nga barrikadat e policisë, pikërisht mes rrugës 42th St. dhe 43th St. në 2 Avenue, e cila është një nga rrugët kryesore të çon për nga ndërtesa e OKB-së, në New York.

Tubimin e të rinjve e të rejave shqiptare e mbështetën edhe Kryetari i KKD-së, zoti Mark Gjonaj, ish këshilltari i bashkisë së Nju Jorkut, aktivisti Gjek Gjonlekaj, ish gazetar i Zërit të Amerikës, dhe kryetari i shoqatës Ulqini, Xhemo Lanica.

I ftuar nga Tirana, ishte edhe Adriatik Llapaj – kryetar i lëvizjes politike, “Shqipëria Bëhet”.

Ky tubim sensibilizues u mbajt pra zyrave të Konsullatës së Përgjithshme të Republikës së Kosovës në Nju Jork.

Disa vajza e gra me pankarta në duar, për më shumë se një orë  me thirrjet e tyre, kërkuan drejtësi për Liridona Ademajn,  dënimin e ndaljen për çdo rast të dhunës ndaj gruas, në Shqipëri, Kosovë dhe trevat shqiptare.

“Oda summit – Ndal femicidit”, “Denonco dhunën”, “Drejtësi sot për Liridonën’,”Gratë janë e ardhmja – Ndalni vrasjet”- “ Nuk ka Paqe, pa sigurinë e Grave”–“ Janar/Nëntor, janë 1465 raste të raportuara të dhunës ndaj grave”- “Dhunuesit dhe vrasësit e Grave, në Burg”, “Poshtë patriarkati” dhe “Nuk ka paqe pa çlirimin e grave”, ishin disa nga pankartat që të rinjt e të rejat mbanin në duar.

Në krye të këtij tubimi qëndronte një studente me një foto të Liridona Ademaj Murselit, gruas që u vra mbrëmjen e 29 Nëntorit në periferi të Prishtinës, me një skenar si në filma.

“Këtu të vrasin natën e të qajnë ditën”, shkruante pankarta e mbajtur nga Djellza Pulatani, organizatorja e protestës paqësore.

“Ne nuk do t’heshtim deri në frymën e fundit do të rezistojmë” shkruhej në pankartin e Beti Tola.

“Naim Murseli, ti nuk mund të fshihesh. Ti ke shkaktuar femicid (vrasja e një gruaje nga një mashkull)”, thërriste Fiona Shehu.

Në mesin e folësve në këtë tubim ishin edhe Mark Gjonaj, ish-anëtar i këshillit të bashkisë së qytetit të Nju Jorkut, aktivisti Gjek Gjonlekaj, ish gazetar i Zërit të Amerikës, kryetari i shoqatës Ulqini, Xhemo Lanica, avokati nga Tirana Adriatik Llapaj – kryetar i lëvizjes politike, “Shqipëria Bëhet”, dhe aktivistet e bashkë organizatoret e këtij tubimi Drita Dreaj, Beti Tola, Fiona Shehu, Dezarat Murati, etj.

Tubimi ishte i nxitur nga vrasja makabër e 30 vjeçares, Liridona Ademaj, në Kosovë, dhe u hap me këngën “I’m a Woman”  e kompozitorëve të famshëm Jerry Leiber dhe Mike Stoller, e kënduar për herë të parë në 1962 nga Christine Kittrell, dhe vazhdojë me thirrjet e fuqishme të  “dirigjuara”, nga Mark Gjonaj dhe Djellza Pulitani :   “Duam drejtësi, sot”,  “Poshtë patriarkati” dhe “Nuk ka paqe pa çlirimin e grave”, “Pa paqe, nuk ka siguri”.

Me pankarta në duar dhe thirrjet e tyre të vazhdueshme  pjesëmarrësit kërkuan drejtësi, jo vetëm në rastin e Liridonës, por për çdo rast të dhunës ndaj gruas në Shqipëri, Kosovë dhe trevat shqiptare.

Tubimi “FOda Kundër Femicideve” u ndoq nga kalimtarët e shumtë, njujorkez dhe turistë të huaj të cilët qëndruan dhe u interesuan për atë se përse po mbahej kjo protestë.

Video e plote Ketu