Gjermani/ Nëntori Letrar-Kulturor 2023 dhe 10-të vjetori i veprimtarisë së LKSHM

E enjte, 25 Korrik, 2024
E enjte, 25 Korrik, 2024

Gjermani/ Nëntori Letrar-Kulturor 2023 dhe 10-të vjetori i veprimtarisë së LKSHM

Lidhja e Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë në bashkëpunim me Klubin Letrar “Martin Camaj” në Mynih dhe me Shoqatën “Bekim Berisha-ABEJA” në Moosburg të Bavarisë, për dy ditë radhazi mbajti takimin “Nëntori Letrar-Kulturor 2023”, Manifestim Jubilar në 10 Vjetorin e veprimtarisë së LKSHM. Ky takim u shoqërua edhe në ditën e dytë me shumë aktivitete dhe me një program të larmishëm kulturore-artistik, të shoqëruar me këngë valle dhe batuta e me veshjen kombëtare e biseda. Në sofrën e odës së madhe të improvizuar, që dhe  është bërë manifestim  tradicional për Shoqatën “Bekim Berisha-ABEJA” në Moosburg.

Në “Darkën e Lamës”, në ditën e dytë sofrën e gjejmë të përmbushur me ushqime të ndryshme nga kuzhina tradicionale shqiptare, nga të gjitha trevat e Shqipërisë Etnike. Në këtë takim manifestues të pranishëm ishin : Nga shteti i Gjermanisë ku dhe u mbajtë manifestimi, Zvicra, Austria, Franca, Shtetet Skandinave etj.
Manifestimin e hapi Mentor Thaçi, ndërsa fjalën hyrse për 10 vjetorin e themelimit të Lidhjes së Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë e mbajti kryetari i LKSHM-së Musa Jupolli, i cili ndër të tjera tha:

“Detyra e shkrimtarit është të riprodhojë realitetin ashtu siç është, që mos të jemi në “shënjestër “nga dobësitë tona, nga përçarjet në veçanti! Kjo vlen edhe për klasën politike!”

Në fund të këtij takimi dy ditorë doli porosia e shprehur përmes fjalës artistike e konkretisht nga Mustafë Krasniqi-koordinatori i LAPSh-it dhe nënkryetar i KKAD-së , i cili me emocione u bëri thirrje të pranishmëve dhe gjithë komunitetit shqiptar, kudo që janë në botë, të jenë pjesë e ndërgjegjësimit për shkollën shqipe në diasporë. Ndër të tjera theksoi: “Përpos që e ruajmë gjuhën amtare, i ruajmë fëmijët nga asimilimi dhe identitetin kombëtar, mbi të gjitha ia kthejmë shpresën atdheut, duke mos i lëmi të zbrazura (të shkreta) kullat tona të vjetra sa vet njerëzimi!

Ora letrare u shoqërua me paraqitjen e shumë botimeve të reja të autorëve të mërgatës, në mes dy takimeve, si dhe u lexuan poezitë nga autorët e pjesëmarrës, ku dhe ju ndanë mirënjohje. Ndërsa çmimi i parë “Pena e artë “ iu nda pedagogut, Publicistit dhe shkrimtarit, Hazir Mehmeti nga Austria, punuar nga Sokol Ahmetaj. Kurse çmimin «LKSHM- 2023 Fran Tanushi» ju ndanë dy poetëve nga Austria: Angjelinë Marku  dhe Violetë Allmuçaj; “Çmimi 28 Nëntori”, ju nda skulptorit Mal Myrtaj, ndërsa çmimin “Kongresi i Manastirit” ju nda Nysret Dërgutit nga Gjermania dhe çmimi «Fisnikria» ju nda poetes nga Franca, Fakete Rexhës .

Takimin manifestues e përshëndetën: Sekretarit-Mentor Thaçit dhe kryetari i LKSHM-së Musa Jupollit, kryetarit i Klubin Letrar “Martin Camaj” Bashkim Halili dhe kryetarit të Shoqatës “Bekim Berisha-ABEJA” Agron Haxhija.
Në këtë takim ishte i pranishëm edhe gjenerali i UÇK-së Rrustem Berisha, i cili ndër të tjera i përgëzoi organizatorët për këtë organizim madheshtor.

 

 

Lidhja e Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë në bashkëpunim me Klubin Letrar “Martin Camaj” në Mynih dhe me Shoqatën “Bekim Berisha-ABEJA” në Moosburg të Bavarisë, për dy ditë radhazi mbajti takimin “Nëntori Letrar-Kulturor 2023”, Manifestim Jubilar në 10 Vjetorin e veprimtarisë së LKSHM. Ky takim u shoqërua edhe në ditën e dytë me shumë aktivitete dhe me një program të larmishëm kulturore-artistik, të shoqëruar me këngë valle dhe batuta e me veshjen kombëtare e biseda. Në sofrën e odës së madhe të improvizuar, që dhe  është bërë manifestim  tradicional për Shoqatën “Bekim Berisha-ABEJA” në Moosburg.

Në “Darkën e Lamës”, në ditën e dytë sofrën e gjejmë të përmbushur me ushqime të ndryshme nga kuzhina tradicionale shqiptare, nga të gjitha trevat e Shqipërisë Etnike. Në këtë takim manifestues të pranishëm ishin : Nga shteti i Gjermanisë ku dhe u mbajtë manifestimi, Zvicra, Austria, Franca, Shtetet Skandinave etj.
Manifestimin e hapi Mentor Thaçi, ndërsa fjalën hyrse për 10 vjetorin e themelimit të Lidhjes së Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë e mbajti kryetari i LKSHM-së Musa Jupolli, i cili ndër të tjera tha:

“Detyra e shkrimtarit është të riprodhojë realitetin ashtu siç është, që mos të jemi në “shënjestër “nga dobësitë tona, nga përçarjet në veçanti! Kjo vlen edhe për klasën politike!”

Në fund të këtij takimi dy ditorë doli porosia e shprehur përmes fjalës artistike e konkretisht nga Mustafë Krasniqi-koordinatori i LAPSh-it dhe nënkryetar i KKAD-së , i cili me emocione u bëri thirrje të pranishmëve dhe gjithë komunitetit shqiptar, kudo që janë në botë, të jenë pjesë e ndërgjegjësimit për shkollën shqipe në diasporë. Ndër të tjera theksoi: “Përpos që e ruajmë gjuhën amtare, i ruajmë fëmijët nga asimilimi dhe identitetin kombëtar, mbi të gjitha ia kthejmë shpresën atdheut, duke mos i lëmi të zbrazura (të shkreta) kullat tona të vjetra sa vet njerëzimi!

Ora letrare u shoqërua me paraqitjen e shumë botimeve të reja të autorëve të mërgatës, në mes dy takimeve, si dhe u lexuan poezitë nga autorët e pjesëmarrës, ku dhe ju ndanë mirënjohje. Ndërsa çmimi i parë “Pena e artë “ iu nda pedagogut, Publicistit dhe shkrimtarit, Hazir Mehmeti nga Austria, punuar nga Sokol Ahmetaj. Kurse çmimin «LKSHM- 2023 Fran Tanushi» ju ndanë dy poetëve nga Austria: Angjelinë Marku  dhe Violetë Allmuçaj; “Çmimi 28 Nëntori”, ju nda skulptorit Mal Myrtaj, ndërsa çmimin “Kongresi i Manastirit” ju nda Nysret Dërgutit nga Gjermania dhe çmimi «Fisnikria» ju nda poetes nga Franca, Fakete Rexhës .

Takimin manifestues e përshëndetën: Sekretarit-Mentor Thaçit dhe kryetari i LKSHM-së Musa Jupollit, kryetarit i Klubin Letrar “Martin Camaj” Bashkim Halili dhe kryetarit të Shoqatës “Bekim Berisha-ABEJA” Agron Haxhija.
Në këtë takim ishte i pranishëm edhe gjenerali i UÇK-së Rrustem Berisha, i cili ndër të tjera i përgëzoi organizatorët për këtë organizim madheshtor.

 

 

Lidhja e Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë në bashkëpunim me Klubin Letrar “Martin Camaj” në Mynih dhe me Shoqatën “Bekim Berisha-ABEJA” në Moosburg të Bavarisë, për dy ditë radhazi mbajti takimin “Nëntori Letrar-Kulturor 2023”, Manifestim Jubilar në 10 Vjetorin e veprimtarisë së LKSHM. Ky takim u shoqërua edhe në ditën e dytë me shumë aktivitete dhe me një program të larmishëm kulturore-artistik, të shoqëruar me këngë valle dhe batuta e me veshjen kombëtare e biseda. Në sofrën e odës së madhe të improvizuar, që dhe  është bërë manifestim  tradicional për Shoqatën “Bekim Berisha-ABEJA” në Moosburg.

Në “Darkën e Lamës”, në ditën e dytë sofrën e gjejmë të përmbushur me ushqime të ndryshme nga kuzhina tradicionale shqiptare, nga të gjitha trevat e Shqipërisë Etnike. Në këtë takim manifestues të pranishëm ishin : Nga shteti i Gjermanisë ku dhe u mbajtë manifestimi, Zvicra, Austria, Franca, Shtetet Skandinave etj.
Manifestimin e hapi Mentor Thaçi, ndërsa fjalën hyrse për 10 vjetorin e themelimit të Lidhjes së Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë e mbajti kryetari i LKSHM-së Musa Jupolli, i cili ndër të tjera tha:

“Detyra e shkrimtarit është të riprodhojë realitetin ashtu siç është, që mos të jemi në “shënjestër “nga dobësitë tona, nga përçarjet në veçanti! Kjo vlen edhe për klasën politike!”

Në fund të këtij takimi dy ditorë doli porosia e shprehur përmes fjalës artistike e konkretisht nga Mustafë Krasniqi-koordinatori i LAPSh-it dhe nënkryetar i KKAD-së , i cili me emocione u bëri thirrje të pranishmëve dhe gjithë komunitetit shqiptar, kudo që janë në botë, të jenë pjesë e ndërgjegjësimit për shkollën shqipe në diasporë. Ndër të tjera theksoi: “Përpos që e ruajmë gjuhën amtare, i ruajmë fëmijët nga asimilimi dhe identitetin kombëtar, mbi të gjitha ia kthejmë shpresën atdheut, duke mos i lëmi të zbrazura (të shkreta) kullat tona të vjetra sa vet njerëzimi!

Ora letrare u shoqërua me paraqitjen e shumë botimeve të reja të autorëve të mërgatës, në mes dy takimeve, si dhe u lexuan poezitë nga autorët e pjesëmarrës, ku dhe ju ndanë mirënjohje. Ndërsa çmimi i parë “Pena e artë “ iu nda pedagogut, Publicistit dhe shkrimtarit, Hazir Mehmeti nga Austria, punuar nga Sokol Ahmetaj. Kurse çmimin «LKSHM- 2023 Fran Tanushi» ju ndanë dy poetëve nga Austria: Angjelinë Marku  dhe Violetë Allmuçaj; “Çmimi 28 Nëntori”, ju nda skulptorit Mal Myrtaj, ndërsa çmimin “Kongresi i Manastirit” ju nda Nysret Dërgutit nga Gjermania dhe çmimi «Fisnikria» ju nda poetes nga Franca, Fakete Rexhës .

Takimin manifestues e përshëndetën: Sekretarit-Mentor Thaçit dhe kryetari i LKSHM-së Musa Jupollit, kryetarit i Klubin Letrar “Martin Camaj” Bashkim Halili dhe kryetarit të Shoqatës “Bekim Berisha-ABEJA” Agron Haxhija.
Në këtë takim ishte i pranishëm edhe gjenerali i UÇK-së Rrustem Berisha, i cili ndër të tjera i përgëzoi organizatorët për këtë organizim madheshtor.