SHBA/ Një rrugë në Masaçustes do të mbajë emrin e Gjergj Kastriot Skënderbeut

E mërkurë, 24 Korrik, 2024
E mërkurë, 24 Korrik, 2024

SHBA/ Një rrugë në Masaçustes do të mbajë emrin e Gjergj Kastriot Skënderbeut

Festivali i Kulturës Shqiptare feston 40 vjetorin. Ky jubile vjen në një rikthim të shumëpritur pas COVID-19. Festivali  dyzetvjeçar i Usterit – Worcester-it, nisi të premten 2 qershor dhe do të zgjasë tre net deri sot në mbrëmje.

Ky festival mbahet në tendën e ngritur në oborrin e Kishës Ortodokse Shqiptare të Shën Mërisë, e cila e organizon dhe është mikpritëse e këtij festivali i cili dallohet mbasi ka një pjesëmarrje mjaft të madhe të shqiptarëve jo vetëm nga Usteri, por edhe atyre që udhëtojnë nga larg, New York, Boston, Philadelphia, dhe Kalifornia.

Rikthimi i këtij festivali mbas një ndërprerjeje katërvjeçare për shkak të COVID-19 , jo vetëm që shënon fundin e pandemisë në komunitetin shqiptar të Usterit, por edhe shënon një përvjetor jubilar 40-vjetorin e festivalit “Festivali i Kulturës Shqiptare “.

Ky është një festival shembullor te shqiptarët e Amerikës, i cili i ka rrënjët thellë, në kolonitë e klubet e para shqiptare në Amerikë, në fillim të shekullit të 19-të.

“Festivali i Kulturës Shqiptare, natyrisht, që nuk është vetëm për komunitetin shqiptar të Worcester-it, por për mbarë komunitetin shqiptar në SHBA, dhe veçanërisht Usterin, Bostonin, Fliadefian, dhe Nju Jorku, ka thënë një nga pjesëtarët e grupit organizues Terova “se përveç vizitorëve nga e gjithë verilindja, njerëzit vijnë edhe nga Illinois dhe Kalifornia”.

Kurse, sipas njoftimeve në rrjetet sociale , thuhet se atmosfera e këtij festivali jubilar, zyrtarisht nisi javën e kaluar me vendimin unanim të këshillit bashkiak të qytetit kontesë Worcester në Masaçustes, me riemërtimin e një pjesë të rrugës Salisbury Street me emrin e kryeheroit tonë kombëtar “Gjergj Kastrioti Skënderbeg Way”, një emër ceremonial në tabelën e sinjalistikës.

Kolegu ynë nga Usteri, Ardian Murrja, ish gazetar i radiotelevizionit shtetëror shqiptar- RTSH, në një kronik të tij në rrjetin social  Facebook, thotë se “40 vitet e traditës së tij në gjirin e Kishës Ortodokse Shqiptare “Fjetja e Shën Marisë”, mundësuan dhe lidhjen me Horën Arbëreshe, në këtë vit të 555 vjetorit përkujtimor të vdekjes së Heroit Kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.”

Ai e bëri këtë shënim për të treguar se edhe një grup arbereshësh nga “Piana dei Albanesi” – Palermo Itali, ishin pjesëmarrës të këtij festivali si mysafirë special.

Murrja shkruan :”Ishin fillimisht mjediset e Bashkisë së qytetit që pritën takimin e përzemërt mes Kryetari Joseph M. Petty dhe Këshillin Bashkiak dhe miqtë Arbëresh Rosario Peta Kryetar Bashkie në “Piana dei Albanesi” dhe Loris Castriota stërnip i brezit të 15-të Familjes së Kastriotëve, të shoqëruar nga veprimtarë të bashkësisë në përbërje të Kishës dhe Festivalit Shqiptar,.

Në ndërkohë që ai  vazhdon “ky takim i përzemërt shkëmbeu dhuratat simbolike të lidhjes së kësaj miqësie mes trashëgimtarëve 5 shekullor arbëresh të ardhur në Amerikë mes vëllezërve e motrave shqiptare të vendosur në Uster rreth 130 vite më parë, ku kanë gjetur mirënjohjen dhe integrimin përmes punës, ruajtjes së gjuhës, kulturës dhe traditave në SHBA.”

The Son’s of St. Mary’s shkruan ne faqen e saj zyrtare se kishte kënaqësinë të mirëpresë kryebashkiakun Rosario Petta të Piana degli Albanesi në Siçili në Festivalin Shqiptar më 2, 3 dhe 4 Qershor.

“Piana degli Albanesi është një komunitet arbëresh ose shqipfolës jashtë Palermos. Ata i gjurmojnë rrënjët e tyre qysh në kohën pas vdekjes së Skënderbeut, kur u detyruan të evakuoheshin nga Shqipëria nga pushtimi i ardhshëm i perandorisë turke. Të ardhur nën sundimin papnor, atyre  u lejua të ruanin traditat e tyre të krishtera ortodokse si dhe gjuhën dhe identitetin e tyre shqiptar!“.

Himnet Kombëtare, të SHAB dhe Shqipërisë, Bekimi dhe Lutja, nderimi  riemrimi të rrugës Gjergj Kastrioti – Skanderbeg Way” mes të pranishmëve u shoqërua nga pjesëmarrja e disa organizatave patriotike, shqiptare nga ky komunitet grupit “Vallet Tona” dhe një grupi të gjerë artistësh nga komuniteti shqiptar nga zona për rreth.

Riemrimi i tabelës së sinjalistikës me emrin e “Gjergj Kastrioti Skanderbeg Way” (Honorary Way), nga Këshilli Bashkiak i Usterit, simpas kronikës së gazetarit Ardian Murrja, ishte një njohje paraprake, pasi shumë shpejtë miqtë e ftuar dhe vendasit do të merrnin pjesë në aktivitetin tjetër të madh, duke u zhvendosur te tenda në mjediset e Festivalit Shqiptar, që si thotë ai është kthyer në një festë për mbarë qytetarët e Usterit dhe atyre për rreth ku deri në mesnatë shijohet kuzhina, muzika dhe vallja shqiptare.

Edhe, Murrja në kronikën e tij, ashtu si shtypi lokal përmend faktin se ky Festival, rikthehet në Uster pas 4 vitesh, për shkak të pandemisë, me parashikimin e organizatorëve se do të jenë tre ditë të bukura, me plot pjesëmarrje dhe risi.

Deri në mesnatë kjo fundjavë e parë e Qershorit mirëpret çdo moshë ku kënga, hareja dhe vallëzimi pushtojnë këtë hapsirë rreth Kishës Ortodokse “Fjetja e Shën Marisë”.

“Ne po presim një pjesëmarrje të madhe,” ka thënë për median sociale lokale të qytetit Worcester, kryetari i festivalit Ilia Terova, duke shtuar se janë bërë gati dhe po serviren ushqimet tradicionale të përgatitura nga vullnetaret shqiptare, janë dyfishuar kërkesat e pjesëmarrësve ndërsa nga organizatori  janë trefishuar përgatitjet për mijëra të pranishmit e pritur.”

Kryetari i festivalit thotë se shumë nga vullnetarët tanë janë një përzierje brezash,: “Fëmijët 10 deri në 14 vjeç ndihmojnë në pastrimin e tavolinave ndërsa brezat e vjetër, njerëzit në të 70-at dhe 80-at, gatuajnë ushqimin, kështu që bashkimi i të gjithëve e bënë edhe më të bukur këtë festival.”

Festivali i Kulturës Shqiptare në Katedralen Ortodokse të Shën Gjergjit të Worcester-it.

“Njerëzit janë padyshim të ngazëllyer për t’u bashkuar, me ne në këtë festival jubilar” thonë udhëheqësit e këtij festivali nga kisha shqiptare ortodokse, duke treguar dhe marr si shembull për nga pjesëmarrja aktivitetin e kaluar “Natën e Trashëgimisë Shqiptare” të mbajtur në Parkun Polar më 4 maj, e cila pavarësisht shiut thonë ata pa një pjesëmarrje të madhe, nga komuniteti shqiptar i Worcester dhe nga zona përreth.”

Njoftimet nga Bashkia e Worcester tregojnë se anëtarët e komunitetit shqiptar u grumbulluan në Bashkinë e qytetit, ndërsa këshilltarët votuan për të riemërtuar një pjesë të rrugës Salisbury me emrin e heroit kombëtar shqiptar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.

“Jam vërtet krenar për komunitetin shqiptar këtu,” ka thënë këshilltarja e Qarkut 5 në bashkinë e Usterit, Etel Haxhiaj, në një falënderim për mbi 50 anëtareve të komunitetit shqiptar të gjitha moshave që ishin prezent për të parë këshillin bashkiak, duke diskutuar mbi riemërtimin e nderit të rrugës “Gjergj Kastrioti – Skenderbeg Way”, në Uster të Maçesutues.

“Mendoj se shumë nga vlerat që na përcaktojnë ne si komunitet shqiptar; nuk është se kemi vetëm dashuri për atdheun tonë”, vijoi Haxhiaj, por këto :  “Janë vlera që ne përqafojmë si shqiptar : dashurin për atdheun,  unitetin, respektin, mirësinë e  besnikërinë edhe për të tjerët”

Kush ishte Skenderbeu?

Skënderbeu ishte heroi kombëtar i Shqipërisë për rezistencën e tij të “ ashpër” ndaj zgjerimit të Perandorisë Osmane në tojat arbnore.

Pse tani?

Riemërtimi ceremonial është për nder të disa përvjetorëve duke përfshirë 555 vjetorin e vdekjes së Skenderbeut; 40 vjetori i Kishës Ortodokse Shqiptare të Fjetjes së Shën Mërisë në vendndodhjen e saj në rrugën Salisbury; 40 vjetori i Festivalit Shqiptar, festivali më i madh dhe më i vjetër i këtij lloji në Amerikë; dhe 50 vjetori i kishës Sons of St. Mary’s, një grup ndihmës për burra në kishë.

Kisha Ortodokse Shqiptare e Shën Mërisë në Uster. është një qendër për komunitetin lokal shqiptar.

Anëtarët e këtij komuniteti përfshirë Etel Haxhiajn, Donna Colorion, nëpunësin e qytetit Niko Vangjeli dhe ish-këshilltaren për një kohë të gjatë Konstantina Lukes, e cila ishte edhe kryetarja e parë femër e Bashkisë së Worcester, janë pjesë e sukssesit të ketij komuniteti shqiptar dhe anëtar të kishës.

“Shpresoj që një ditë të kandidoni për vendin tim, për vendin e këshilltarit Colorio”, u tha Haxhiaj të rinjve në turmën e të gjitha moshave të martën mbrëma në këshillin bashkiak.Ne kujdesemi jo vetëm për komunitetin shqiptar, por për të gjithë komunitetet”

A do të ndryshojë kjo adresën time në Salisbury Street?

Jo, riemërtimi është ceremonial. Zyrtarët e qytetit thanë të martën mbrëma se kjo nuk do të ndryshonte adresën ligjore të asnjë personi apo biznesi.(Photo credite Albanian American in Worcester)

Festivali i Kulturës Shqiptare feston 40 vjetorin. Ky jubile vjen në një rikthim të shumëpritur pas COVID-19. Festivali  dyzetvjeçar i Usterit – Worcester-it, nisi të premten 2 qershor dhe do të zgjasë tre net deri sot në mbrëmje.

Ky festival mbahet në tendën e ngritur në oborrin e Kishës Ortodokse Shqiptare të Shën Mërisë, e cila e organizon dhe është mikpritëse e këtij festivali i cili dallohet mbasi ka një pjesëmarrje mjaft të madhe të shqiptarëve jo vetëm nga Usteri, por edhe atyre që udhëtojnë nga larg, New York, Boston, Philadelphia, dhe Kalifornia.

Rikthimi i këtij festivali mbas një ndërprerjeje katërvjeçare për shkak të COVID-19 , jo vetëm që shënon fundin e pandemisë në komunitetin shqiptar të Usterit, por edhe shënon një përvjetor jubilar 40-vjetorin e festivalit “Festivali i Kulturës Shqiptare “.

Ky është një festival shembullor te shqiptarët e Amerikës, i cili i ka rrënjët thellë, në kolonitë e klubet e para shqiptare në Amerikë, në fillim të shekullit të 19-të.

“Festivali i Kulturës Shqiptare, natyrisht, që nuk është vetëm për komunitetin shqiptar të Worcester-it, por për mbarë komunitetin shqiptar në SHBA, dhe veçanërisht Usterin, Bostonin, Fliadefian, dhe Nju Jorku, ka thënë një nga pjesëtarët e grupit organizues Terova “se përveç vizitorëve nga e gjithë verilindja, njerëzit vijnë edhe nga Illinois dhe Kalifornia”.

Kurse, sipas njoftimeve në rrjetet sociale , thuhet se atmosfera e këtij festivali jubilar, zyrtarisht nisi javën e kaluar me vendimin unanim të këshillit bashkiak të qytetit kontesë Worcester në Masaçustes, me riemërtimin e një pjesë të rrugës Salisbury Street me emrin e kryeheroit tonë kombëtar “Gjergj Kastrioti Skënderbeg Way”, një emër ceremonial në tabelën e sinjalistikës.

Kolegu ynë nga Usteri, Ardian Murrja, ish gazetar i radiotelevizionit shtetëror shqiptar- RTSH, në një kronik të tij në rrjetin social  Facebook, thotë se “40 vitet e traditës së tij në gjirin e Kishës Ortodokse Shqiptare “Fjetja e Shën Marisë”, mundësuan dhe lidhjen me Horën Arbëreshe, në këtë vit të 555 vjetorit përkujtimor të vdekjes së Heroit Kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.”

Ai e bëri këtë shënim për të treguar se edhe një grup arbereshësh nga “Piana dei Albanesi” – Palermo Itali, ishin pjesëmarrës të këtij festivali si mysafirë special.

Murrja shkruan :”Ishin fillimisht mjediset e Bashkisë së qytetit që pritën takimin e përzemërt mes Kryetari Joseph M. Petty dhe Këshillin Bashkiak dhe miqtë Arbëresh Rosario Peta Kryetar Bashkie në “Piana dei Albanesi” dhe Loris Castriota stërnip i brezit të 15-të Familjes së Kastriotëve, të shoqëruar nga veprimtarë të bashkësisë në përbërje të Kishës dhe Festivalit Shqiptar,.

Në ndërkohë që ai  vazhdon “ky takim i përzemërt shkëmbeu dhuratat simbolike të lidhjes së kësaj miqësie mes trashëgimtarëve 5 shekullor arbëresh të ardhur në Amerikë mes vëllezërve e motrave shqiptare të vendosur në Uster rreth 130 vite më parë, ku kanë gjetur mirënjohjen dhe integrimin përmes punës, ruajtjes së gjuhës, kulturës dhe traditave në SHBA.”

The Son’s of St. Mary’s shkruan ne faqen e saj zyrtare se kishte kënaqësinë të mirëpresë kryebashkiakun Rosario Petta të Piana degli Albanesi në Siçili në Festivalin Shqiptar më 2, 3 dhe 4 Qershor.

“Piana degli Albanesi është një komunitet arbëresh ose shqipfolës jashtë Palermos. Ata i gjurmojnë rrënjët e tyre qysh në kohën pas vdekjes së Skënderbeut, kur u detyruan të evakuoheshin nga Shqipëria nga pushtimi i ardhshëm i perandorisë turke. Të ardhur nën sundimin papnor, atyre  u lejua të ruanin traditat e tyre të krishtera ortodokse si dhe gjuhën dhe identitetin e tyre shqiptar!“.

Himnet Kombëtare, të SHAB dhe Shqipërisë, Bekimi dhe Lutja, nderimi  riemrimi të rrugës Gjergj Kastrioti – Skanderbeg Way” mes të pranishmëve u shoqërua nga pjesëmarrja e disa organizatave patriotike, shqiptare nga ky komunitet grupit “Vallet Tona” dhe një grupi të gjerë artistësh nga komuniteti shqiptar nga zona për rreth.

Riemrimi i tabelës së sinjalistikës me emrin e “Gjergj Kastrioti Skanderbeg Way” (Honorary Way), nga Këshilli Bashkiak i Usterit, simpas kronikës së gazetarit Ardian Murrja, ishte një njohje paraprake, pasi shumë shpejtë miqtë e ftuar dhe vendasit do të merrnin pjesë në aktivitetin tjetër të madh, duke u zhvendosur te tenda në mjediset e Festivalit Shqiptar, që si thotë ai është kthyer në një festë për mbarë qytetarët e Usterit dhe atyre për rreth ku deri në mesnatë shijohet kuzhina, muzika dhe vallja shqiptare.

Edhe, Murrja në kronikën e tij, ashtu si shtypi lokal përmend faktin se ky Festival, rikthehet në Uster pas 4 vitesh, për shkak të pandemisë, me parashikimin e organizatorëve se do të jenë tre ditë të bukura, me plot pjesëmarrje dhe risi.

Deri në mesnatë kjo fundjavë e parë e Qershorit mirëpret çdo moshë ku kënga, hareja dhe vallëzimi pushtojnë këtë hapsirë rreth Kishës Ortodokse “Fjetja e Shën Marisë”.

“Ne po presim një pjesëmarrje të madhe,” ka thënë për median sociale lokale të qytetit Worcester, kryetari i festivalit Ilia Terova, duke shtuar se janë bërë gati dhe po serviren ushqimet tradicionale të përgatitura nga vullnetaret shqiptare, janë dyfishuar kërkesat e pjesëmarrësve ndërsa nga organizatori  janë trefishuar përgatitjet për mijëra të pranishmit e pritur.”

Kryetari i festivalit thotë se shumë nga vullnetarët tanë janë një përzierje brezash,: “Fëmijët 10 deri në 14 vjeç ndihmojnë në pastrimin e tavolinave ndërsa brezat e vjetër, njerëzit në të 70-at dhe 80-at, gatuajnë ushqimin, kështu që bashkimi i të gjithëve e bënë edhe më të bukur këtë festival.”

Festivali i Kulturës Shqiptare në Katedralen Ortodokse të Shën Gjergjit të Worcester-it.

“Njerëzit janë padyshim të ngazëllyer për t’u bashkuar, me ne në këtë festival jubilar” thonë udhëheqësit e këtij festivali nga kisha shqiptare ortodokse, duke treguar dhe marr si shembull për nga pjesëmarrja aktivitetin e kaluar “Natën e Trashëgimisë Shqiptare” të mbajtur në Parkun Polar më 4 maj, e cila pavarësisht shiut thonë ata pa një pjesëmarrje të madhe, nga komuniteti shqiptar i Worcester dhe nga zona përreth.”

Njoftimet nga Bashkia e Worcester tregojnë se anëtarët e komunitetit shqiptar u grumbulluan në Bashkinë e qytetit, ndërsa këshilltarët votuan për të riemërtuar një pjesë të rrugës Salisbury me emrin e heroit kombëtar shqiptar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.

“Jam vërtet krenar për komunitetin shqiptar këtu,” ka thënë këshilltarja e Qarkut 5 në bashkinë e Usterit, Etel Haxhiaj, në një falënderim për mbi 50 anëtareve të komunitetit shqiptar të gjitha moshave që ishin prezent për të parë këshillin bashkiak, duke diskutuar mbi riemërtimin e nderit të rrugës “Gjergj Kastrioti – Skenderbeg Way”, në Uster të Maçesutues.

“Mendoj se shumë nga vlerat që na përcaktojnë ne si komunitet shqiptar; nuk është se kemi vetëm dashuri për atdheun tonë”, vijoi Haxhiaj, por këto :  “Janë vlera që ne përqafojmë si shqiptar : dashurin për atdheun,  unitetin, respektin, mirësinë e  besnikërinë edhe për të tjerët”

Kush ishte Skenderbeu?

Skënderbeu ishte heroi kombëtar i Shqipërisë për rezistencën e tij të “ ashpër” ndaj zgjerimit të Perandorisë Osmane në tojat arbnore.

Pse tani?

Riemërtimi ceremonial është për nder të disa përvjetorëve duke përfshirë 555 vjetorin e vdekjes së Skenderbeut; 40 vjetori i Kishës Ortodokse Shqiptare të Fjetjes së Shën Mërisë në vendndodhjen e saj në rrugën Salisbury; 40 vjetori i Festivalit Shqiptar, festivali më i madh dhe më i vjetër i këtij lloji në Amerikë; dhe 50 vjetori i kishës Sons of St. Mary’s, një grup ndihmës për burra në kishë.

Kisha Ortodokse Shqiptare e Shën Mërisë në Uster. është një qendër për komunitetin lokal shqiptar.

Anëtarët e këtij komuniteti përfshirë Etel Haxhiajn, Donna Colorion, nëpunësin e qytetit Niko Vangjeli dhe ish-këshilltaren për një kohë të gjatë Konstantina Lukes, e cila ishte edhe kryetarja e parë femër e Bashkisë së Worcester, janë pjesë e sukssesit të ketij komuniteti shqiptar dhe anëtar të kishës.

“Shpresoj që një ditë të kandidoni për vendin tim, për vendin e këshilltarit Colorio”, u tha Haxhiaj të rinjve në turmën e të gjitha moshave të martën mbrëma në këshillin bashkiak.Ne kujdesemi jo vetëm për komunitetin shqiptar, por për të gjithë komunitetet”

A do të ndryshojë kjo adresën time në Salisbury Street?

Jo, riemërtimi është ceremonial. Zyrtarët e qytetit thanë të martën mbrëma se kjo nuk do të ndryshonte adresën ligjore të asnjë personi apo biznesi.(Photo credite Albanian American in Worcester)

Festivali i Kulturës Shqiptare feston 40 vjetorin. Ky jubile vjen në një rikthim të shumëpritur pas COVID-19. Festivali  dyzetvjeçar i Usterit – Worcester-it, nisi të premten 2 qershor dhe do të zgjasë tre net deri sot në mbrëmje.

Ky festival mbahet në tendën e ngritur në oborrin e Kishës Ortodokse Shqiptare të Shën Mërisë, e cila e organizon dhe është mikpritëse e këtij festivali i cili dallohet mbasi ka një pjesëmarrje mjaft të madhe të shqiptarëve jo vetëm nga Usteri, por edhe atyre që udhëtojnë nga larg, New York, Boston, Philadelphia, dhe Kalifornia.

Rikthimi i këtij festivali mbas një ndërprerjeje katërvjeçare për shkak të COVID-19 , jo vetëm që shënon fundin e pandemisë në komunitetin shqiptar të Usterit, por edhe shënon një përvjetor jubilar 40-vjetorin e festivalit “Festivali i Kulturës Shqiptare “.

Ky është një festival shembullor te shqiptarët e Amerikës, i cili i ka rrënjët thellë, në kolonitë e klubet e para shqiptare në Amerikë, në fillim të shekullit të 19-të.

“Festivali i Kulturës Shqiptare, natyrisht, që nuk është vetëm për komunitetin shqiptar të Worcester-it, por për mbarë komunitetin shqiptar në SHBA, dhe veçanërisht Usterin, Bostonin, Fliadefian, dhe Nju Jorku, ka thënë një nga pjesëtarët e grupit organizues Terova “se përveç vizitorëve nga e gjithë verilindja, njerëzit vijnë edhe nga Illinois dhe Kalifornia”.

Kurse, sipas njoftimeve në rrjetet sociale , thuhet se atmosfera e këtij festivali jubilar, zyrtarisht nisi javën e kaluar me vendimin unanim të këshillit bashkiak të qytetit kontesë Worcester në Masaçustes, me riemërtimin e një pjesë të rrugës Salisbury Street me emrin e kryeheroit tonë kombëtar “Gjergj Kastrioti Skënderbeg Way”, një emër ceremonial në tabelën e sinjalistikës.

Kolegu ynë nga Usteri, Ardian Murrja, ish gazetar i radiotelevizionit shtetëror shqiptar- RTSH, në një kronik të tij në rrjetin social  Facebook, thotë se “40 vitet e traditës së tij në gjirin e Kishës Ortodokse Shqiptare “Fjetja e Shën Marisë”, mundësuan dhe lidhjen me Horën Arbëreshe, në këtë vit të 555 vjetorit përkujtimor të vdekjes së Heroit Kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.”

Ai e bëri këtë shënim për të treguar se edhe një grup arbereshësh nga “Piana dei Albanesi” – Palermo Itali, ishin pjesëmarrës të këtij festivali si mysafirë special.

Murrja shkruan :”Ishin fillimisht mjediset e Bashkisë së qytetit që pritën takimin e përzemërt mes Kryetari Joseph M. Petty dhe Këshillin Bashkiak dhe miqtë Arbëresh Rosario Peta Kryetar Bashkie në “Piana dei Albanesi” dhe Loris Castriota stërnip i brezit të 15-të Familjes së Kastriotëve, të shoqëruar nga veprimtarë të bashkësisë në përbërje të Kishës dhe Festivalit Shqiptar,.

Në ndërkohë që ai  vazhdon “ky takim i përzemërt shkëmbeu dhuratat simbolike të lidhjes së kësaj miqësie mes trashëgimtarëve 5 shekullor arbëresh të ardhur në Amerikë mes vëllezërve e motrave shqiptare të vendosur në Uster rreth 130 vite më parë, ku kanë gjetur mirënjohjen dhe integrimin përmes punës, ruajtjes së gjuhës, kulturës dhe traditave në SHBA.”

The Son’s of St. Mary’s shkruan ne faqen e saj zyrtare se kishte kënaqësinë të mirëpresë kryebashkiakun Rosario Petta të Piana degli Albanesi në Siçili në Festivalin Shqiptar më 2, 3 dhe 4 Qershor.

“Piana degli Albanesi është një komunitet arbëresh ose shqipfolës jashtë Palermos. Ata i gjurmojnë rrënjët e tyre qysh në kohën pas vdekjes së Skënderbeut, kur u detyruan të evakuoheshin nga Shqipëria nga pushtimi i ardhshëm i perandorisë turke. Të ardhur nën sundimin papnor, atyre  u lejua të ruanin traditat e tyre të krishtera ortodokse si dhe gjuhën dhe identitetin e tyre shqiptar!“.

Himnet Kombëtare, të SHAB dhe Shqipërisë, Bekimi dhe Lutja, nderimi  riemrimi të rrugës Gjergj Kastrioti – Skanderbeg Way” mes të pranishmëve u shoqërua nga pjesëmarrja e disa organizatave patriotike, shqiptare nga ky komunitet grupit “Vallet Tona” dhe një grupi të gjerë artistësh nga komuniteti shqiptar nga zona për rreth.

Riemrimi i tabelës së sinjalistikës me emrin e “Gjergj Kastrioti Skanderbeg Way” (Honorary Way), nga Këshilli Bashkiak i Usterit, simpas kronikës së gazetarit Ardian Murrja, ishte një njohje paraprake, pasi shumë shpejtë miqtë e ftuar dhe vendasit do të merrnin pjesë në aktivitetin tjetër të madh, duke u zhvendosur te tenda në mjediset e Festivalit Shqiptar, që si thotë ai është kthyer në një festë për mbarë qytetarët e Usterit dhe atyre për rreth ku deri në mesnatë shijohet kuzhina, muzika dhe vallja shqiptare.

Edhe, Murrja në kronikën e tij, ashtu si shtypi lokal përmend faktin se ky Festival, rikthehet në Uster pas 4 vitesh, për shkak të pandemisë, me parashikimin e organizatorëve se do të jenë tre ditë të bukura, me plot pjesëmarrje dhe risi.

Deri në mesnatë kjo fundjavë e parë e Qershorit mirëpret çdo moshë ku kënga, hareja dhe vallëzimi pushtojnë këtë hapsirë rreth Kishës Ortodokse “Fjetja e Shën Marisë”.

“Ne po presim një pjesëmarrje të madhe,” ka thënë për median sociale lokale të qytetit Worcester, kryetari i festivalit Ilia Terova, duke shtuar se janë bërë gati dhe po serviren ushqimet tradicionale të përgatitura nga vullnetaret shqiptare, janë dyfishuar kërkesat e pjesëmarrësve ndërsa nga organizatori  janë trefishuar përgatitjet për mijëra të pranishmit e pritur.”

Kryetari i festivalit thotë se shumë nga vullnetarët tanë janë një përzierje brezash,: “Fëmijët 10 deri në 14 vjeç ndihmojnë në pastrimin e tavolinave ndërsa brezat e vjetër, njerëzit në të 70-at dhe 80-at, gatuajnë ushqimin, kështu që bashkimi i të gjithëve e bënë edhe më të bukur këtë festival.”

Festivali i Kulturës Shqiptare në Katedralen Ortodokse të Shën Gjergjit të Worcester-it.

“Njerëzit janë padyshim të ngazëllyer për t’u bashkuar, me ne në këtë festival jubilar” thonë udhëheqësit e këtij festivali nga kisha shqiptare ortodokse, duke treguar dhe marr si shembull për nga pjesëmarrja aktivitetin e kaluar “Natën e Trashëgimisë Shqiptare” të mbajtur në Parkun Polar më 4 maj, e cila pavarësisht shiut thonë ata pa një pjesëmarrje të madhe, nga komuniteti shqiptar i Worcester dhe nga zona përreth.”

Njoftimet nga Bashkia e Worcester tregojnë se anëtarët e komunitetit shqiptar u grumbulluan në Bashkinë e qytetit, ndërsa këshilltarët votuan për të riemërtuar një pjesë të rrugës Salisbury me emrin e heroit kombëtar shqiptar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.

“Jam vërtet krenar për komunitetin shqiptar këtu,” ka thënë këshilltarja e Qarkut 5 në bashkinë e Usterit, Etel Haxhiaj, në një falënderim për mbi 50 anëtareve të komunitetit shqiptar të gjitha moshave që ishin prezent për të parë këshillin bashkiak, duke diskutuar mbi riemërtimin e nderit të rrugës “Gjergj Kastrioti – Skenderbeg Way”, në Uster të Maçesutues.

“Mendoj se shumë nga vlerat që na përcaktojnë ne si komunitet shqiptar; nuk është se kemi vetëm dashuri për atdheun tonë”, vijoi Haxhiaj, por këto :  “Janë vlera që ne përqafojmë si shqiptar : dashurin për atdheun,  unitetin, respektin, mirësinë e  besnikërinë edhe për të tjerët”

Kush ishte Skenderbeu?

Skënderbeu ishte heroi kombëtar i Shqipërisë për rezistencën e tij të “ ashpër” ndaj zgjerimit të Perandorisë Osmane në tojat arbnore.

Pse tani?

Riemërtimi ceremonial është për nder të disa përvjetorëve duke përfshirë 555 vjetorin e vdekjes së Skenderbeut; 40 vjetori i Kishës Ortodokse Shqiptare të Fjetjes së Shën Mërisë në vendndodhjen e saj në rrugën Salisbury; 40 vjetori i Festivalit Shqiptar, festivali më i madh dhe më i vjetër i këtij lloji në Amerikë; dhe 50 vjetori i kishës Sons of St. Mary’s, një grup ndihmës për burra në kishë.

Kisha Ortodokse Shqiptare e Shën Mërisë në Uster. është një qendër për komunitetin lokal shqiptar.

Anëtarët e këtij komuniteti përfshirë Etel Haxhiajn, Donna Colorion, nëpunësin e qytetit Niko Vangjeli dhe ish-këshilltaren për një kohë të gjatë Konstantina Lukes, e cila ishte edhe kryetarja e parë femër e Bashkisë së Worcester, janë pjesë e sukssesit të ketij komuniteti shqiptar dhe anëtar të kishës.

“Shpresoj që një ditë të kandidoni për vendin tim, për vendin e këshilltarit Colorio”, u tha Haxhiaj të rinjve në turmën e të gjitha moshave të martën mbrëma në këshillin bashkiak.Ne kujdesemi jo vetëm për komunitetin shqiptar, por për të gjithë komunitetet”

A do të ndryshojë kjo adresën time në Salisbury Street?

Jo, riemërtimi është ceremonial. Zyrtarët e qytetit thanë të martën mbrëma se kjo nuk do të ndryshonte adresën ligjore të asnjë personi apo biznesi.(Photo credite Albanian American in Worcester)