Arbëreshë e Kalabrisë presin kryeministrin e Shqipërisë

E mërkurë, 19 Qershor, 2024
E mërkurë, 19 Qershor, 2024

Arbëreshë e Kalabrisë presin kryeministrin e Shqipërisë

Kanë kaluar 20 vite që kur Edi Rama, kryebashkiak i Tiranës në atë kohë, bëri vizitën e tij të parë në tokën e Arbërisë. Pas njëzet vjetësh, më 3 dhe 4 qershor kthimi i tij, që përfaqëson një ngjarje historike për komunitetin arbëresh (italianët e Shqipërisë), Arbërinë dhe për të gjithë Kalabrinë që për herë të parë do të presë kryeministrin e Shqipërisë.

“Vizita e Kryeministrit përfaqëson qartë një rilindje të botës arbëreshe, një ngjarje historike e pritur prej shumë vitesh dhe shpresohet që Arbëria të jetë gati për të përballuar sfidat e së ardhmes, të cilat mund të përfaqësojnë një kthesë historike për politikën arbëreshe dhe italiane, në bashkimi me atë shqiptar, duke filluar nga ruajtja e pakicës etnike më jetëgjatë në botë, me gjuhën, zakonet dhe traditat e tij, e deri te të gjitha pakicat e tjera historike të vendit”, kështu deklaron Cataldo Pugliese, studiues dhe adhurues i identitetit të tij arbëresh, si dhe përfaqësues në Itali i RIDA-s (Rete Italiana Diaspora Albanese).

“Kjo datë historike duhet të përfaqësojë premisën e një agimi të ri politik dhe institucional.

Duhet një dritë e re për të ndriçuar këtë trashëgimi humanitare që ka mbijetuar me shekuj në të gjithë Italinë e Jugut, nga Siçilia në Abruzzo me qindra mijëra italianë, gjuha amtare e të cilëve është shqipja, dëshmi e integrimit, barazisë dhe pranimit. Pugliese – vijon ai – vizita e kryeministrit Edi Rama duhet të inicojë një rrugë institucionale që gjeneron marrëdhënie dhe marrëdhënie me shqiptarët në Itali, përmes një vizioni të ri politik, kulturor dhe ekonomik”.

 

Pritja do të drejtohet nga Imzot Donato Oliverio Peshkopi i Lungro-s me koordinim nga historiani Italo Elmo dhe operatori i palodhur kulturor dhe organizatori i eventit, dhe do të ketë pjesëmarrjen e këshilltarit rajonal për minoritetet Gianluca Gallo, kryetarëve të bashkive. i Arbërisë, Demetrio Crucitti president i Fondacionit Crucitti, Enrico Marchianò president i klubit të Unesco-s të Kozencës dhe shoqatave të ndryshme kulturore dhe muzikore aktive në territore.

Të gjithë administratorët dhe qytetarët janë kureshtarë dhe të ndjeshëm ndaj evolucionit të Shqipërisë, të cilët shpresojnë në përgjigje të gjithanshme nga veprimi politik i Presidentit Edi Rama në lidhje me diasporën, që mund ta projektojë Shqipërinë në Evropë, duke vënë në qendër të drejtat e minoriteteve etnike dhe gjuhësore si mjet mbrojtjeje dhe socializimi.

Një mundësi për diskutim dhe dialog me takimin zyrtar në Eparkinë e Italo-Shqiptarëve, me Imzot Donato Oliverio. Kisha ka pasur një rol strategjik kulturor prej gjashtë shekujsh me ruajtjen e ritit katolik bizantin, të gjuhës dhe identitetit arbëreshe. Eparkia e Lungros me të gjitha komunitetet arbëreshe përfaqëson një kurorë të lavdishme që ka transmetuar vlera të mëdha në fushën shoqërore, kulturore, letrare e artistike. Një Kishë e gjallë që në shekuj ka qenë një mburojë dhe një mbrojtje për besimin e krishterë katolik, gjuhën, kulturën shqiptare përmes ruajtjes së vazhdueshme të ritit bizantin dhe bartës të një qytetërimi arbëresh. Një komunitet që transmeton mesazhe dhe vlera të vëllazërisë, miqësisë, bashkëpunimit dhe paqes. Sytë e drejtuar nga lindja nga një kishë e gjallë, nxjerrin në pah një rrugë të re, e cila nga rëndësia historike dhe shoqërore, drejton drejt horizonteve të reja.

Kanë kaluar 20 vite që kur Edi Rama, kryebashkiak i Tiranës në atë kohë, bëri vizitën e tij të parë në tokën e Arbërisë. Pas njëzet vjetësh, më 3 dhe 4 qershor kthimi i tij, që përfaqëson një ngjarje historike për komunitetin arbëresh (italianët e Shqipërisë), Arbërinë dhe për të gjithë Kalabrinë që për herë të parë do të presë kryeministrin e Shqipërisë.

“Vizita e Kryeministrit përfaqëson qartë një rilindje të botës arbëreshe, një ngjarje historike e pritur prej shumë vitesh dhe shpresohet që Arbëria të jetë gati për të përballuar sfidat e së ardhmes, të cilat mund të përfaqësojnë një kthesë historike për politikën arbëreshe dhe italiane, në bashkimi me atë shqiptar, duke filluar nga ruajtja e pakicës etnike më jetëgjatë në botë, me gjuhën, zakonet dhe traditat e tij, e deri te të gjitha pakicat e tjera historike të vendit”, kështu deklaron Cataldo Pugliese, studiues dhe adhurues i identitetit të tij arbëresh, si dhe përfaqësues në Itali i RIDA-s (Rete Italiana Diaspora Albanese).

“Kjo datë historike duhet të përfaqësojë premisën e një agimi të ri politik dhe institucional.

Duhet një dritë e re për të ndriçuar këtë trashëgimi humanitare që ka mbijetuar me shekuj në të gjithë Italinë e Jugut, nga Siçilia në Abruzzo me qindra mijëra italianë, gjuha amtare e të cilëve është shqipja, dëshmi e integrimit, barazisë dhe pranimit. Pugliese – vijon ai – vizita e kryeministrit Edi Rama duhet të inicojë një rrugë institucionale që gjeneron marrëdhënie dhe marrëdhënie me shqiptarët në Itali, përmes një vizioni të ri politik, kulturor dhe ekonomik”.

 

Pritja do të drejtohet nga Imzot Donato Oliverio Peshkopi i Lungro-s me koordinim nga historiani Italo Elmo dhe operatori i palodhur kulturor dhe organizatori i eventit, dhe do të ketë pjesëmarrjen e këshilltarit rajonal për minoritetet Gianluca Gallo, kryetarëve të bashkive. i Arbërisë, Demetrio Crucitti president i Fondacionit Crucitti, Enrico Marchianò president i klubit të Unesco-s të Kozencës dhe shoqatave të ndryshme kulturore dhe muzikore aktive në territore.

Të gjithë administratorët dhe qytetarët janë kureshtarë dhe të ndjeshëm ndaj evolucionit të Shqipërisë, të cilët shpresojnë në përgjigje të gjithanshme nga veprimi politik i Presidentit Edi Rama në lidhje me diasporën, që mund ta projektojë Shqipërinë në Evropë, duke vënë në qendër të drejtat e minoriteteve etnike dhe gjuhësore si mjet mbrojtjeje dhe socializimi.

Një mundësi për diskutim dhe dialog me takimin zyrtar në Eparkinë e Italo-Shqiptarëve, me Imzot Donato Oliverio. Kisha ka pasur një rol strategjik kulturor prej gjashtë shekujsh me ruajtjen e ritit katolik bizantin, të gjuhës dhe identitetit arbëreshe. Eparkia e Lungros me të gjitha komunitetet arbëreshe përfaqëson një kurorë të lavdishme që ka transmetuar vlera të mëdha në fushën shoqërore, kulturore, letrare e artistike. Një Kishë e gjallë që në shekuj ka qenë një mburojë dhe një mbrojtje për besimin e krishterë katolik, gjuhën, kulturën shqiptare përmes ruajtjes së vazhdueshme të ritit bizantin dhe bartës të një qytetërimi arbëresh. Një komunitet që transmeton mesazhe dhe vlera të vëllazërisë, miqësisë, bashkëpunimit dhe paqes. Sytë e drejtuar nga lindja nga një kishë e gjallë, nxjerrin në pah një rrugë të re, e cila nga rëndësia historike dhe shoqërore, drejton drejt horizonteve të reja.

Kanë kaluar 20 vite që kur Edi Rama, kryebashkiak i Tiranës në atë kohë, bëri vizitën e tij të parë në tokën e Arbërisë. Pas njëzet vjetësh, më 3 dhe 4 qershor kthimi i tij, që përfaqëson një ngjarje historike për komunitetin arbëresh (italianët e Shqipërisë), Arbërinë dhe për të gjithë Kalabrinë që për herë të parë do të presë kryeministrin e Shqipërisë.

“Vizita e Kryeministrit përfaqëson qartë një rilindje të botës arbëreshe, një ngjarje historike e pritur prej shumë vitesh dhe shpresohet që Arbëria të jetë gati për të përballuar sfidat e së ardhmes, të cilat mund të përfaqësojnë një kthesë historike për politikën arbëreshe dhe italiane, në bashkimi me atë shqiptar, duke filluar nga ruajtja e pakicës etnike më jetëgjatë në botë, me gjuhën, zakonet dhe traditat e tij, e deri te të gjitha pakicat e tjera historike të vendit”, kështu deklaron Cataldo Pugliese, studiues dhe adhurues i identitetit të tij arbëresh, si dhe përfaqësues në Itali i RIDA-s (Rete Italiana Diaspora Albanese).

“Kjo datë historike duhet të përfaqësojë premisën e një agimi të ri politik dhe institucional.

Duhet një dritë e re për të ndriçuar këtë trashëgimi humanitare që ka mbijetuar me shekuj në të gjithë Italinë e Jugut, nga Siçilia në Abruzzo me qindra mijëra italianë, gjuha amtare e të cilëve është shqipja, dëshmi e integrimit, barazisë dhe pranimit. Pugliese – vijon ai – vizita e kryeministrit Edi Rama duhet të inicojë një rrugë institucionale që gjeneron marrëdhënie dhe marrëdhënie me shqiptarët në Itali, përmes një vizioni të ri politik, kulturor dhe ekonomik”.

 

Pritja do të drejtohet nga Imzot Donato Oliverio Peshkopi i Lungro-s me koordinim nga historiani Italo Elmo dhe operatori i palodhur kulturor dhe organizatori i eventit, dhe do të ketë pjesëmarrjen e këshilltarit rajonal për minoritetet Gianluca Gallo, kryetarëve të bashkive. i Arbërisë, Demetrio Crucitti president i Fondacionit Crucitti, Enrico Marchianò president i klubit të Unesco-s të Kozencës dhe shoqatave të ndryshme kulturore dhe muzikore aktive në territore.

Të gjithë administratorët dhe qytetarët janë kureshtarë dhe të ndjeshëm ndaj evolucionit të Shqipërisë, të cilët shpresojnë në përgjigje të gjithanshme nga veprimi politik i Presidentit Edi Rama në lidhje me diasporën, që mund ta projektojë Shqipërinë në Evropë, duke vënë në qendër të drejtat e minoriteteve etnike dhe gjuhësore si mjet mbrojtjeje dhe socializimi.

Një mundësi për diskutim dhe dialog me takimin zyrtar në Eparkinë e Italo-Shqiptarëve, me Imzot Donato Oliverio. Kisha ka pasur një rol strategjik kulturor prej gjashtë shekujsh me ruajtjen e ritit katolik bizantin, të gjuhës dhe identitetit arbëreshe. Eparkia e Lungros me të gjitha komunitetet arbëreshe përfaqëson një kurorë të lavdishme që ka transmetuar vlera të mëdha në fushën shoqërore, kulturore, letrare e artistike. Një Kishë e gjallë që në shekuj ka qenë një mburojë dhe një mbrojtje për besimin e krishterë katolik, gjuhën, kulturën shqiptare përmes ruajtjes së vazhdueshme të ritit bizantin dhe bartës të një qytetërimi arbëresh. Një komunitet që transmeton mesazhe dhe vlera të vëllazërisë, miqësisë, bashkëpunimit dhe paqes. Sytë e drejtuar nga lindja nga një kishë e gjallë, nxjerrin në pah një rrugë të re, e cila nga rëndësia historike dhe shoqërore, drejton drejt horizonteve të reja.