Mbrëmje letrare nën tinguj muzikorë në Neuss të Gjermanisë

E premte, 19 Prill, 2024
E premte, 19 Prill, 2024

Mbrëmje letrare nën tinguj muzikorë në Neuss të Gjermanisë

Të premten më 28 prill në Neuss nën kujdesin e Qendrës për Integracion të Neussit, u mbajt një mbrëmje letrare ku Driton Gashi, tashmë i njohur për publikun jo vetëm në Landin e Vestfalisë-Veriore/NRW prezantoi librin e tij të fundit “Mit dem Doppeladler im Ruhrpott“, dhe njëkohësisht gazetarja dhe autorja znj. Michthild Henneke prezantoi librin “Ach, Mein Kosovo“.

Në fakt ne shkuam më shumë për Dritonin, edhe pse kemi qenë edhe herë të tjera në prezantimet e tij, Dritoni na inspiron përherë dhe ka qenë gjithmonë kënaqësi dhe relaksim ta dëgjosh, si kur flet për librin dhe kujtimet e tij, ashtu edhe kur këndon! Këngët e tij herë pas here i këndojnë edhe dëgjuesit dhe spektatorët. Dhe ashtu ndodhi!

E veçantë dhe surprizë për ne ishte që për herë të parë prej tij dëgjuam këngën e Bob Dylan “Blowin`in the wind“ dhe “Über den Wolken“ të Rheinhard May të cilën e këndoi në duet me znj. Henneke e cila u mirëprit edhe nga spektatorët!

Për më tepër në këto takime është kënaqësi të ritakosh ish nxënës të shkollës shqipe, por edhe të shohësh shumë të rinj e të reja, të ardhur në një moshë shumë të vogël ose edhe të lindur dhe rritur  në Gjermani, të plotësuar e të suksesshëm gjithsecili në fushën ku ka studiuar e ku punon, të integruar në jetën gjermane,  ata indetifikohen me prejardhjen e tyre, kanë interes të mësojnë më shumë për vendlindjen e tyre apo vendin e prejardhjes, për historinë, kulturën e traditat që na kanë shoqëruar e do të na shoqëroj ndër breza. Në fund të fundit këta të rinj do të jenë ata të cilët do të prezantojnë në të ardhmen këtë trashëgimi që edhe ne e trashëguam dhe e mbartëm këtu në Gjermani.

Për një interval të shkurtër dhe për kënaqësinë e spektatoreve kërcyen edhe grupi i valltarëve “Ilirian“, ish nxënësit e shkollës shqipe Neuss/Düsseldorf.

Kur znj. Michthild Henneke filloi të prezantonte librin e saj “Ach, mein Kosovo“ menjëherë mu kujtua Nicole, nëna e nxënësve të shkollës shqipe, Adelisës dhe Agonisit, që pasi lexoi librin e Dritonit më shkruajti këto fjalë:

“Treguar bukur, dalë në pah nga mësimi i gjuhës shqipe, vazhdo kështu Shqipëri, vazhdo kështu Kosovë!“

“Pres me padurim rekomadime të tjera nga ju për libra mbi Kosovën dhe Shqipërinë!“, –  ky është një libër për Nicolën mendova! Dhe menjëherë të nesërmen të parën gjë që bëra, nisa në grupet e nxënësve dhe prindërve të shkollës shqipe librin “Ach, Mein Kosovo“, me rekomnadimin për ta lexuar. Edhe vet u angazhova në mendime, duke rrotulluar në kokë mbresat që më lanë fragmentet që u lexuan në Neuss. Fillova menjëherë së lexuari, dhe fundjava e gjatë e ditët më pas u siguruan me librin “Ach, Mein Kosovo“.

Të tjerët të presin!

Kur papritur marr një telefonatë nga Nicole dhe nga biseda me të u “zhgenjeva“! Ajo e kishte gjetur, e kishte filluar ta lexonte librin, madje po e përfundonte librin “Ach, mein Kosovo!“.

Libri është tërheqës që në rreshtat e para! Të thithë e të tërheq të tërin në brendësinë e tij, ndërmjet ankthit dhe padurimit me atë se çdo ndodhi me Tarasin/personazhin kryesor dhe me shokët e jetën e tyre! Kur mendon që janë ngjarje dhe personazhe reale fillon pastaj të bësh paralelizma, fillon ai monologu i pafund, me vetveten.

Autoren me personazhin kryesor të librit përveç gjermanishtes dhe Gjermanisë mendoj që i ka lidhur edhe diçka më e fortë, IDEALI, kjo ndjenjë e privilegjuar, që ata i ka udhëhequr e bashkuar në Kosovë.

Njërin, si ish student i mjekësisë që la Gjermaninë dhe gjatë luftës së Kosovës ju bashkua UÇK-së, dhe autorja që gjithashtu shkoi pas luftës në Kosovë për të ndihmuar, dhe më pas për të kontribuar me përfaqësimin e ndërkombëtarëve në rindërtimin e Kosovës e të shtetit Kosovar. Përshtypje gjatë leximit të znj. Henneke më bëri edhe përzgjedhja e emrit, që nuk ishte një rastësi sipas saj. Më shumë nuk po tregoj!

Lexim të këndshëm!

Shtimi i librave, romaneve, literaturës në gjuhën gjermane do të jenë përherë të mirëpritur nga Nicole, dhe të gjitha Nicolet gjermanfolëse që duan të njihen nga afër dhe nga këndvështrime të ndryshme, me ngjarje, ndodhi e aq më tepër histori reale si këto të fundit të Dritonit dhe znj. Henneke.

Ishte një mbrëmje e këndshme që ja vlejti!

Të premten më 28 prill në Neuss nën kujdesin e Qendrës për Integracion të Neussit, u mbajt një mbrëmje letrare ku Driton Gashi, tashmë i njohur për publikun jo vetëm në Landin e Vestfalisë-Veriore/NRW prezantoi librin e tij të fundit “Mit dem Doppeladler im Ruhrpott“, dhe njëkohësisht gazetarja dhe autorja znj. Michthild Henneke prezantoi librin “Ach, Mein Kosovo“.

Në fakt ne shkuam më shumë për Dritonin, edhe pse kemi qenë edhe herë të tjera në prezantimet e tij, Dritoni na inspiron përherë dhe ka qenë gjithmonë kënaqësi dhe relaksim ta dëgjosh, si kur flet për librin dhe kujtimet e tij, ashtu edhe kur këndon! Këngët e tij herë pas here i këndojnë edhe dëgjuesit dhe spektatorët. Dhe ashtu ndodhi!

E veçantë dhe surprizë për ne ishte që për herë të parë prej tij dëgjuam këngën e Bob Dylan “Blowin`in the wind“ dhe “Über den Wolken“ të Rheinhard May të cilën e këndoi në duet me znj. Henneke e cila u mirëprit edhe nga spektatorët!

Për më tepër në këto takime është kënaqësi të ritakosh ish nxënës të shkollës shqipe, por edhe të shohësh shumë të rinj e të reja, të ardhur në një moshë shumë të vogël ose edhe të lindur dhe rritur  në Gjermani, të plotësuar e të suksesshëm gjithsecili në fushën ku ka studiuar e ku punon, të integruar në jetën gjermane,  ata indetifikohen me prejardhjen e tyre, kanë interes të mësojnë më shumë për vendlindjen e tyre apo vendin e prejardhjes, për historinë, kulturën e traditat që na kanë shoqëruar e do të na shoqëroj ndër breza. Në fund të fundit këta të rinj do të jenë ata të cilët do të prezantojnë në të ardhmen këtë trashëgimi që edhe ne e trashëguam dhe e mbartëm këtu në Gjermani.

Për një interval të shkurtër dhe për kënaqësinë e spektatoreve kërcyen edhe grupi i valltarëve “Ilirian“, ish nxënësit e shkollës shqipe Neuss/Düsseldorf.

Kur znj. Michthild Henneke filloi të prezantonte librin e saj “Ach, mein Kosovo“ menjëherë mu kujtua Nicole, nëna e nxënësve të shkollës shqipe, Adelisës dhe Agonisit, që pasi lexoi librin e Dritonit më shkruajti këto fjalë:

“Treguar bukur, dalë në pah nga mësimi i gjuhës shqipe, vazhdo kështu Shqipëri, vazhdo kështu Kosovë!“

“Pres me padurim rekomadime të tjera nga ju për libra mbi Kosovën dhe Shqipërinë!“, –  ky është një libër për Nicolën mendova! Dhe menjëherë të nesërmen të parën gjë që bëra, nisa në grupet e nxënësve dhe prindërve të shkollës shqipe librin “Ach, Mein Kosovo“, me rekomnadimin për ta lexuar. Edhe vet u angazhova në mendime, duke rrotulluar në kokë mbresat që më lanë fragmentet që u lexuan në Neuss. Fillova menjëherë së lexuari, dhe fundjava e gjatë e ditët më pas u siguruan me librin “Ach, Mein Kosovo“.

Të tjerët të presin!

Kur papritur marr një telefonatë nga Nicole dhe nga biseda me të u “zhgenjeva“! Ajo e kishte gjetur, e kishte filluar ta lexonte librin, madje po e përfundonte librin “Ach, mein Kosovo!“.

Libri është tërheqës që në rreshtat e para! Të thithë e të tërheq të tërin në brendësinë e tij, ndërmjet ankthit dhe padurimit me atë se çdo ndodhi me Tarasin/personazhin kryesor dhe me shokët e jetën e tyre! Kur mendon që janë ngjarje dhe personazhe reale fillon pastaj të bësh paralelizma, fillon ai monologu i pafund, me vetveten.

Autoren me personazhin kryesor të librit përveç gjermanishtes dhe Gjermanisë mendoj që i ka lidhur edhe diçka më e fortë, IDEALI, kjo ndjenjë e privilegjuar, që ata i ka udhëhequr e bashkuar në Kosovë.

Njërin, si ish student i mjekësisë që la Gjermaninë dhe gjatë luftës së Kosovës ju bashkua UÇK-së, dhe autorja që gjithashtu shkoi pas luftës në Kosovë për të ndihmuar, dhe më pas për të kontribuar me përfaqësimin e ndërkombëtarëve në rindërtimin e Kosovës e të shtetit Kosovar. Përshtypje gjatë leximit të znj. Henneke më bëri edhe përzgjedhja e emrit, që nuk ishte një rastësi sipas saj. Më shumë nuk po tregoj!

Lexim të këndshëm!

Shtimi i librave, romaneve, literaturës në gjuhën gjermane do të jenë përherë të mirëpritur nga Nicole, dhe të gjitha Nicolet gjermanfolëse që duan të njihen nga afër dhe nga këndvështrime të ndryshme, me ngjarje, ndodhi e aq më tepër histori reale si këto të fundit të Dritonit dhe znj. Henneke.

Ishte një mbrëmje e këndshme që ja vlejti!

Të premten më 28 prill në Neuss nën kujdesin e Qendrës për Integracion të Neussit, u mbajt një mbrëmje letrare ku Driton Gashi, tashmë i njohur për publikun jo vetëm në Landin e Vestfalisë-Veriore/NRW prezantoi librin e tij të fundit “Mit dem Doppeladler im Ruhrpott“, dhe njëkohësisht gazetarja dhe autorja znj. Michthild Henneke prezantoi librin “Ach, Mein Kosovo“.

Në fakt ne shkuam më shumë për Dritonin, edhe pse kemi qenë edhe herë të tjera në prezantimet e tij, Dritoni na inspiron përherë dhe ka qenë gjithmonë kënaqësi dhe relaksim ta dëgjosh, si kur flet për librin dhe kujtimet e tij, ashtu edhe kur këndon! Këngët e tij herë pas here i këndojnë edhe dëgjuesit dhe spektatorët. Dhe ashtu ndodhi!

E veçantë dhe surprizë për ne ishte që për herë të parë prej tij dëgjuam këngën e Bob Dylan “Blowin`in the wind“ dhe “Über den Wolken“ të Rheinhard May të cilën e këndoi në duet me znj. Henneke e cila u mirëprit edhe nga spektatorët!

Për më tepër në këto takime është kënaqësi të ritakosh ish nxënës të shkollës shqipe, por edhe të shohësh shumë të rinj e të reja, të ardhur në një moshë shumë të vogël ose edhe të lindur dhe rritur  në Gjermani, të plotësuar e të suksesshëm gjithsecili në fushën ku ka studiuar e ku punon, të integruar në jetën gjermane,  ata indetifikohen me prejardhjen e tyre, kanë interes të mësojnë më shumë për vendlindjen e tyre apo vendin e prejardhjes, për historinë, kulturën e traditat që na kanë shoqëruar e do të na shoqëroj ndër breza. Në fund të fundit këta të rinj do të jenë ata të cilët do të prezantojnë në të ardhmen këtë trashëgimi që edhe ne e trashëguam dhe e mbartëm këtu në Gjermani.

Për një interval të shkurtër dhe për kënaqësinë e spektatoreve kërcyen edhe grupi i valltarëve “Ilirian“, ish nxënësit e shkollës shqipe Neuss/Düsseldorf.

Kur znj. Michthild Henneke filloi të prezantonte librin e saj “Ach, mein Kosovo“ menjëherë mu kujtua Nicole, nëna e nxënësve të shkollës shqipe, Adelisës dhe Agonisit, që pasi lexoi librin e Dritonit më shkruajti këto fjalë:

“Treguar bukur, dalë në pah nga mësimi i gjuhës shqipe, vazhdo kështu Shqipëri, vazhdo kështu Kosovë!“

“Pres me padurim rekomadime të tjera nga ju për libra mbi Kosovën dhe Shqipërinë!“, –  ky është një libër për Nicolën mendova! Dhe menjëherë të nesërmen të parën gjë që bëra, nisa në grupet e nxënësve dhe prindërve të shkollës shqipe librin “Ach, Mein Kosovo“, me rekomnadimin për ta lexuar. Edhe vet u angazhova në mendime, duke rrotulluar në kokë mbresat që më lanë fragmentet që u lexuan në Neuss. Fillova menjëherë së lexuari, dhe fundjava e gjatë e ditët më pas u siguruan me librin “Ach, Mein Kosovo“.

Të tjerët të presin!

Kur papritur marr një telefonatë nga Nicole dhe nga biseda me të u “zhgenjeva“! Ajo e kishte gjetur, e kishte filluar ta lexonte librin, madje po e përfundonte librin “Ach, mein Kosovo!“.

Libri është tërheqës që në rreshtat e para! Të thithë e të tërheq të tërin në brendësinë e tij, ndërmjet ankthit dhe padurimit me atë se çdo ndodhi me Tarasin/personazhin kryesor dhe me shokët e jetën e tyre! Kur mendon që janë ngjarje dhe personazhe reale fillon pastaj të bësh paralelizma, fillon ai monologu i pafund, me vetveten.

Autoren me personazhin kryesor të librit përveç gjermanishtes dhe Gjermanisë mendoj që i ka lidhur edhe diçka më e fortë, IDEALI, kjo ndjenjë e privilegjuar, që ata i ka udhëhequr e bashkuar në Kosovë.

Njërin, si ish student i mjekësisë që la Gjermaninë dhe gjatë luftës së Kosovës ju bashkua UÇK-së, dhe autorja që gjithashtu shkoi pas luftës në Kosovë për të ndihmuar, dhe më pas për të kontribuar me përfaqësimin e ndërkombëtarëve në rindërtimin e Kosovës e të shtetit Kosovar. Përshtypje gjatë leximit të znj. Henneke më bëri edhe përzgjedhja e emrit, që nuk ishte një rastësi sipas saj. Më shumë nuk po tregoj!

Lexim të këndshëm!

Shtimi i librave, romaneve, literaturës në gjuhën gjermane do të jenë përherë të mirëpritur nga Nicole, dhe të gjitha Nicolet gjermanfolëse që duan të njihen nga afër dhe nga këndvështrime të ndryshme, me ngjarje, ndodhi e aq më tepër histori reale si këto të fundit të Dritonit dhe znj. Henneke.

Ishte një mbrëmje e këndshme që ja vlejti!