“Nevatim”, një urë lidhëse hebreje midis kombeve dhe kulturave

E premte, 19 Prill, 2024
E premte, 19 Prill, 2024

“Nevatim”, një urë lidhëse hebreje midis kombeve dhe kulturave

Ditë më parë u mbajt Konferenca e 10-të e “Nevatim” në Dyseldorf të Gjermanisë. Pavarësisht kohës që kalon jehona e këtij eventi vazhdon të rritet. Idetë për projekte të reja vazhdojnë rrugëtimin e tyre, arritja e komuniteteve të mëtejshme vazhdon të rritet dhe bota hebreje evropiane vazhdon të festohet pavarësisht rritjes së antisemitizmit! Konferenca e “Nevatim” u mbajt me mbështetjen e Grupit të Filantropisë “Genesis” dhe për herë të parë edhe Shqipëria u radhit midis 120 pjesëmarrësve nga 13 shtete, përfshirë Gjermaninë, Austrinë dhe Evropën Lindore që ngritën flamujt e tyre me projektet fituese në këtë festim. E pranishme Znj. Klodeta Cane, Përfaqësuese e Projektit të Parë Shqiptar Historiko-Kulturor të Zërave Judaik/Hebre për “Nevatim” tregon për Diaspora Shqiptare më shumë për konferencën, organizatën dhe misionin e saj.

Znj. Cane na rrëfeni pak më shumë. Çfarë është “Nevatim” dhe roli që ka kjo organizatë?

“Nevatim” është një program i Agjencisë Hebraike për Izraelin që mbështet iniciativat në edukimin joformal hebre, duke e kthyer motivimin dhe idetë e shumë aktivistëve të moshës ndërmjet 18 dhe 35 vjeç në projekte të suksesshme, duke ofruar mbështetje financiare për zbatimin dhe duke ofruar një rrjet ndërlidhjeje në formën e një urë lidhëse midis kombeve, kulturave dhe disiplinave.

Çfarë përfaqëson për ju konferenca “Nevatim”?

Konferenca e “Nevatim” ishte një ngjarje e veçantë për shkak të mundësisë së mrekullueshme për të zbuluar një pasqyrë të pasur të aktiviteteve kryesore dhe kontributit të “Nevatim” gjatë 10 viteve të fundit, duke fituar njohuri mbi shumë aspekte të angazhimit të komunitetit, vlerat e vullnetarizmit, luftimin e ksenofobisë dhe antisemitizmin, si dhe të ardhmen në Gjermani.

Gjithnjë e më shumë organizata dhe grupe iniciative të pavarura, si dhe më shumë se 150 aleanca dhe shoqata në mbarë Gjermaninë kanë lindur gjatë viteve në fushat e trajtimit të të rinjve hebrenj, mënyrave të ndryshme të jetesës hebreje, praktikimit të judaizmit dhe kuptimit të identitetit hebre.

Ishte një kënaqësi e veçantë të dëshmoja kurorëzimin e 10 viteve të punës së “Nevatim”, e cila pasqyroi 10 vjet vendosmëri dhe përgjegjësi të jashtëzakonshme në aktivizimin dhe angazhimin shoqëror hebre, si dhe luftimin e ksenofobisë dhe antisemitizmit.

Cili ishte formati i konferencës?

Konferenca u organizua në formën e një takimi midis brezave dhe kulturave, projekteve dhe aktiviteteve në formë seminaresh kreative dhe interaktive me folësit kryesorë, diskutime dhe shkëmbime të përbashkëta, si dhe turne me guidë.

Organizimi i konferencës u karakterizua nga koleksione interaktive dhe gjithnjë e më shumë të fokusuara në rrjete të temave, dhe një program i larmishëm me shumë seanca paralele ndriçuese, të tilla si: këshilla për menaxhimin e projekteve, diskutime në tryezë të rrumbullakët për Izraelin dhe komunitetin, lajme të rreme për Izraelin, kriza Përgjigja, Fuqizimi i Zërave Çifutë, një diskutim mbi drejtësinë dhe përgjegjësinë globale dhe një seancë mbi projektin e podcast-it “përtej të gjitha kornizave”, sesione që u dhanë pjesëmarrësve tanë mjete të shkëlqyera për të luftuar antisemitizmin, një seminar krijues J-Fashion, një diskutim rreth niveleve të Angazhimi i komunitetit, një lutje e përbashkët, një panel mbi të ardhmen e komunitetit hebre në Evropë etj.

Mbrëmja e parë kulmoi me një darkë të gëzueshëm të festimit të Shabatit.

Shabbat është dita festive e Judaizmit si një soditje e aspekteve shpirtërore të jetës dhe kalimi i kohës me familjen, duke pushuar nga punët e rregullta të jetës së përditshme, duke kujtuar historitë e mrekullueshme biblike që përshkruajnë krijimin e qiellit dhe tokës në gjashtë ditë, shpengimin nga skllavëria dhe shtypja (sipas historisë së Eksodit nga Egjipti), dhe duke pritur me shpresë për një Epokë Mesianike të ardhshme.

Cilin do të veçonit si momentin më domethënës të konferencës?

Një nga segmentet më prekëse të ditës së dytë ishte shfaqja e suksesshme gala me filmin “Nevatim”: “The Seed”. Filmi ishte i mbushur me elemente simbolike të tregimeve të Torah për të shpjeguar misionin e Nevatim. Torah (në judaizëm) është ligji i Perëndisë siç iu zbulua Moisiut dhe i regjistruar në pesë librat e parë të shkrimeve hebraike (Pentateuku).

Elementet e përdorura në film rrëfenin sesi “Fara e mrekullisë” u soll në jetë me frymëzim hyjnor dhe u mbrojt në tokën e shenjtë në shkretëtirë nga nënat themeluese të Nevatimit. Ndikimi i fuqishëm i farës filloi të ndryshojë natyrën e shkretëtirës dhe së shpejti një ylber, që simbolizon premtimin hyjnor për fillimin e ri si në historinë e Noeut në Librin e Torahut, bëri që fara të mbinte, plot jetë.

Filizi përshkruhet si një mbartës i një fuqie të mbinatyrshme që jep siguri dhe ndihmon këdo që afrohet për të kaluar kohët e errëta. Duke përfaqësuar një analogji simbolike me vetë Torahun, pesë librat e parë të Fjalës së Shenjtë, lulëzimi i tij përshkruhet si një bimë mjekësore që jep AHAVAH (dashuri), SIMCHA (gëzim), HATZLACHA (sukses) dhe NACHAT (kënaqësi). Teksa sythat e zbulesës së Farës së Shenjtë hapen, po ashtu happen edhe shpirtrat që ushqehen prej saj. Rrjeti i rrënjëve të bimës i mbron njerëzit edhe sot. Nga brezi në brez historia e pemës ritregohet dhe mirënjohja e njerëzimit për bazën e saj vazhdon përjetësisht.

Mbrëmja u karakterizua nga niveli i lartë i qasjes multidisiplinare me përmbajtje të pasur, dinamike dhe të larmishme.

Cili ishte sesioni me humoristik i konferencës?

Sesioni më me humor për mua ishte metoda edukativo-humoristike e tregimit të historisë javore e parsha-së (leximi dhe interpretimi i porcionit të studimit të Javës së Torah nga festa e Shabbatit të premten në mbrëmje).

Ishte një rrëfim i thellë që të bën të reflektosh, me temën e “Martesës”, që ngjalli diskutime të bukura gjatë një momenti të një mbledhjeje të gëzueshme rreth tavolinës.

Mund ta përshkruaj si një moment krijimi të një lidhjeje unike që pasqyron një pamje të ngjashme me atë të anëtarëve të ndryshëm të një familjeje të lidhur me lidhje gjaku, por që përmbushin projekte të ndryshme në jetë.

Prezantuesi bëri një punë të shkëlqyeshme për të tërhequr vëmendjen e të gjithëve duke i dhënë nota komike përshkrimit të ngjarjes.

Historia fliste për momentin kur një grua plot urtësi i zbuloi të shoqit sekretin që kishte mbajtur për 50 vjet rreth mekanizmit emocional që kishte zhvilluar për të përballuar nervozitetin e të shoqit në mënyrë të shëndetshme dhe për të pasur në këtë mënyrë një martesë të suksesshme.

Gruaja kishte fituar një shumë të konsiderueshme parash duke shitur punët e saj të qëndisjes, në të cilat “thurte fitoren mbi ndjenjat e saj të vështira,” si një kundërpërgjigje e mirëmenduar, sa herë që duhej të përballej me zemërimit të burrit të saj.

Duke përparuar e fokusuar në rritjen e saj fitimprurëse, qoftë emocionale, pore dhe financiare, gruaja e zgjuar i ktheu kohërat sfiduese në mundësi frymëzimi për krijimin e qëndistarive të bukura.

Në ditët e sotme kjo metodë mund të konsiderohet pa ngurim si një biznes inovativ që korr shpërblime të mëdha. Pjesa komike e historisë ishte mënyra sesi gruaja zbuloi sekretin sesi shitja e sasisë së jashtëzakonshme të punës që ajo kishte përfunduar me sukses korrespondonte me durimin e saj të pamasë ndaj të shoqit, shpjegimin e të cilit burri nuk mund ta merrte kurrë me mend.

A kishte partner të tjerë që ju bashkuan konferencës së Nevatim? konferencës?

Një partner i njohur ishte HIAS Europe. HIAS është një organizatë e cila ofron shërbime jetike për refugjatët dhe azilkërkuesit në mbarë botën. Tema kryesore e saj ishte kriza humanitare dhe ndihma për refugjatët në kontekstin e luftës në Ukrainë. Përfaqësuesit e HIAS organizuan pesë seminare të ndryshme, duke sjellë ndërgjegjësimin se çfarë do të thotë të jesh refugjat, duke folur për mënyrën se si të angazhohemi në komunitet në përgjigje të krizave dhe duke diskutuar rolin e hebrenjve dhe judaizmit në trajtimin e krizave. Kohëzgjatja e konferencës ishte shumë e përshtatshme dhe përkonte me sinkronizimin perfekt të planifikimit të aktiviteteve. Ushqimi ishte gjithashtu i zgjedhur dhe shumë i shijshëm. Faleminderit Nevatim!

Fotot kortezi e Ilja Kagan

Ditë më parë u mbajt Konferenca e 10-të e “Nevatim” në Dyseldorf të Gjermanisë. Pavarësisht kohës që kalon jehona e këtij eventi vazhdon të rritet. Idetë për projekte të reja vazhdojnë rrugëtimin e tyre, arritja e komuniteteve të mëtejshme vazhdon të rritet dhe bota hebreje evropiane vazhdon të festohet pavarësisht rritjes së antisemitizmit! Konferenca e “Nevatim” u mbajt me mbështetjen e Grupit të Filantropisë “Genesis” dhe për herë të parë edhe Shqipëria u radhit midis 120 pjesëmarrësve nga 13 shtete, përfshirë Gjermaninë, Austrinë dhe Evropën Lindore që ngritën flamujt e tyre me projektet fituese në këtë festim. E pranishme Znj. Klodeta Cane, Përfaqësuese e Projektit të Parë Shqiptar Historiko-Kulturor të Zërave Judaik/Hebre për “Nevatim” tregon për Diaspora Shqiptare më shumë për konferencën, organizatën dhe misionin e saj.

Znj. Cane na rrëfeni pak më shumë. Çfarë është “Nevatim” dhe roli që ka kjo organizatë?

“Nevatim” është një program i Agjencisë Hebraike për Izraelin që mbështet iniciativat në edukimin joformal hebre, duke e kthyer motivimin dhe idetë e shumë aktivistëve të moshës ndërmjet 18 dhe 35 vjeç në projekte të suksesshme, duke ofruar mbështetje financiare për zbatimin dhe duke ofruar një rrjet ndërlidhjeje në formën e një urë lidhëse midis kombeve, kulturave dhe disiplinave.

Çfarë përfaqëson për ju konferenca “Nevatim”?

Konferenca e “Nevatim” ishte një ngjarje e veçantë për shkak të mundësisë së mrekullueshme për të zbuluar një pasqyrë të pasur të aktiviteteve kryesore dhe kontributit të “Nevatim” gjatë 10 viteve të fundit, duke fituar njohuri mbi shumë aspekte të angazhimit të komunitetit, vlerat e vullnetarizmit, luftimin e ksenofobisë dhe antisemitizmin, si dhe të ardhmen në Gjermani.

Gjithnjë e më shumë organizata dhe grupe iniciative të pavarura, si dhe më shumë se 150 aleanca dhe shoqata në mbarë Gjermaninë kanë lindur gjatë viteve në fushat e trajtimit të të rinjve hebrenj, mënyrave të ndryshme të jetesës hebreje, praktikimit të judaizmit dhe kuptimit të identitetit hebre.

Ishte një kënaqësi e veçantë të dëshmoja kurorëzimin e 10 viteve të punës së “Nevatim”, e cila pasqyroi 10 vjet vendosmëri dhe përgjegjësi të jashtëzakonshme në aktivizimin dhe angazhimin shoqëror hebre, si dhe luftimin e ksenofobisë dhe antisemitizmit.

Cili ishte formati i konferencës?

Konferenca u organizua në formën e një takimi midis brezave dhe kulturave, projekteve dhe aktiviteteve në formë seminaresh kreative dhe interaktive me folësit kryesorë, diskutime dhe shkëmbime të përbashkëta, si dhe turne me guidë.

Organizimi i konferencës u karakterizua nga koleksione interaktive dhe gjithnjë e më shumë të fokusuara në rrjete të temave, dhe një program i larmishëm me shumë seanca paralele ndriçuese, të tilla si: këshilla për menaxhimin e projekteve, diskutime në tryezë të rrumbullakët për Izraelin dhe komunitetin, lajme të rreme për Izraelin, kriza Përgjigja, Fuqizimi i Zërave Çifutë, një diskutim mbi drejtësinë dhe përgjegjësinë globale dhe një seancë mbi projektin e podcast-it “përtej të gjitha kornizave”, sesione që u dhanë pjesëmarrësve tanë mjete të shkëlqyera për të luftuar antisemitizmin, një seminar krijues J-Fashion, një diskutim rreth niveleve të Angazhimi i komunitetit, një lutje e përbashkët, një panel mbi të ardhmen e komunitetit hebre në Evropë etj.

Mbrëmja e parë kulmoi me një darkë të gëzueshëm të festimit të Shabatit.

Shabbat është dita festive e Judaizmit si një soditje e aspekteve shpirtërore të jetës dhe kalimi i kohës me familjen, duke pushuar nga punët e rregullta të jetës së përditshme, duke kujtuar historitë e mrekullueshme biblike që përshkruajnë krijimin e qiellit dhe tokës në gjashtë ditë, shpengimin nga skllavëria dhe shtypja (sipas historisë së Eksodit nga Egjipti), dhe duke pritur me shpresë për një Epokë Mesianike të ardhshme.

Cilin do të veçonit si momentin më domethënës të konferencës?

Një nga segmentet më prekëse të ditës së dytë ishte shfaqja e suksesshme gala me filmin “Nevatim”: “The Seed”. Filmi ishte i mbushur me elemente simbolike të tregimeve të Torah për të shpjeguar misionin e Nevatim. Torah (në judaizëm) është ligji i Perëndisë siç iu zbulua Moisiut dhe i regjistruar në pesë librat e parë të shkrimeve hebraike (Pentateuku).

Elementet e përdorura në film rrëfenin sesi “Fara e mrekullisë” u soll në jetë me frymëzim hyjnor dhe u mbrojt në tokën e shenjtë në shkretëtirë nga nënat themeluese të Nevatimit. Ndikimi i fuqishëm i farës filloi të ndryshojë natyrën e shkretëtirës dhe së shpejti një ylber, që simbolizon premtimin hyjnor për fillimin e ri si në historinë e Noeut në Librin e Torahut, bëri që fara të mbinte, plot jetë.

Filizi përshkruhet si një mbartës i një fuqie të mbinatyrshme që jep siguri dhe ndihmon këdo që afrohet për të kaluar kohët e errëta. Duke përfaqësuar një analogji simbolike me vetë Torahun, pesë librat e parë të Fjalës së Shenjtë, lulëzimi i tij përshkruhet si një bimë mjekësore që jep AHAVAH (dashuri), SIMCHA (gëzim), HATZLACHA (sukses) dhe NACHAT (kënaqësi). Teksa sythat e zbulesës së Farës së Shenjtë hapen, po ashtu happen edhe shpirtrat që ushqehen prej saj. Rrjeti i rrënjëve të bimës i mbron njerëzit edhe sot. Nga brezi në brez historia e pemës ritregohet dhe mirënjohja e njerëzimit për bazën e saj vazhdon përjetësisht.

Mbrëmja u karakterizua nga niveli i lartë i qasjes multidisiplinare me përmbajtje të pasur, dinamike dhe të larmishme.

Cili ishte sesioni me humoristik i konferencës?

Sesioni më me humor për mua ishte metoda edukativo-humoristike e tregimit të historisë javore e parsha-së (leximi dhe interpretimi i porcionit të studimit të Javës së Torah nga festa e Shabbatit të premten në mbrëmje).

Ishte një rrëfim i thellë që të bën të reflektosh, me temën e “Martesës”, që ngjalli diskutime të bukura gjatë një momenti të një mbledhjeje të gëzueshme rreth tavolinës.

Mund ta përshkruaj si një moment krijimi të një lidhjeje unike që pasqyron një pamje të ngjashme me atë të anëtarëve të ndryshëm të një familjeje të lidhur me lidhje gjaku, por që përmbushin projekte të ndryshme në jetë.

Prezantuesi bëri një punë të shkëlqyeshme për të tërhequr vëmendjen e të gjithëve duke i dhënë nota komike përshkrimit të ngjarjes.

Historia fliste për momentin kur një grua plot urtësi i zbuloi të shoqit sekretin që kishte mbajtur për 50 vjet rreth mekanizmit emocional që kishte zhvilluar për të përballuar nervozitetin e të shoqit në mënyrë të shëndetshme dhe për të pasur në këtë mënyrë një martesë të suksesshme.

Gruaja kishte fituar një shumë të konsiderueshme parash duke shitur punët e saj të qëndisjes, në të cilat “thurte fitoren mbi ndjenjat e saj të vështira,” si një kundërpërgjigje e mirëmenduar, sa herë që duhej të përballej me zemërimit të burrit të saj.

Duke përparuar e fokusuar në rritjen e saj fitimprurëse, qoftë emocionale, pore dhe financiare, gruaja e zgjuar i ktheu kohërat sfiduese në mundësi frymëzimi për krijimin e qëndistarive të bukura.

Në ditët e sotme kjo metodë mund të konsiderohet pa ngurim si një biznes inovativ që korr shpërblime të mëdha. Pjesa komike e historisë ishte mënyra sesi gruaja zbuloi sekretin sesi shitja e sasisë së jashtëzakonshme të punës që ajo kishte përfunduar me sukses korrespondonte me durimin e saj të pamasë ndaj të shoqit, shpjegimin e të cilit burri nuk mund ta merrte kurrë me mend.

A kishte partner të tjerë që ju bashkuan konferencës së Nevatim? konferencës?

Një partner i njohur ishte HIAS Europe. HIAS është një organizatë e cila ofron shërbime jetike për refugjatët dhe azilkërkuesit në mbarë botën. Tema kryesore e saj ishte kriza humanitare dhe ndihma për refugjatët në kontekstin e luftës në Ukrainë. Përfaqësuesit e HIAS organizuan pesë seminare të ndryshme, duke sjellë ndërgjegjësimin se çfarë do të thotë të jesh refugjat, duke folur për mënyrën se si të angazhohemi në komunitet në përgjigje të krizave dhe duke diskutuar rolin e hebrenjve dhe judaizmit në trajtimin e krizave. Kohëzgjatja e konferencës ishte shumë e përshtatshme dhe përkonte me sinkronizimin perfekt të planifikimit të aktiviteteve. Ushqimi ishte gjithashtu i zgjedhur dhe shumë i shijshëm. Faleminderit Nevatim!

Fotot kortezi e Ilja Kagan

Ditë më parë u mbajt Konferenca e 10-të e “Nevatim” në Dyseldorf të Gjermanisë. Pavarësisht kohës që kalon jehona e këtij eventi vazhdon të rritet. Idetë për projekte të reja vazhdojnë rrugëtimin e tyre, arritja e komuniteteve të mëtejshme vazhdon të rritet dhe bota hebreje evropiane vazhdon të festohet pavarësisht rritjes së antisemitizmit! Konferenca e “Nevatim” u mbajt me mbështetjen e Grupit të Filantropisë “Genesis” dhe për herë të parë edhe Shqipëria u radhit midis 120 pjesëmarrësve nga 13 shtete, përfshirë Gjermaninë, Austrinë dhe Evropën Lindore që ngritën flamujt e tyre me projektet fituese në këtë festim. E pranishme Znj. Klodeta Cane, Përfaqësuese e Projektit të Parë Shqiptar Historiko-Kulturor të Zërave Judaik/Hebre për “Nevatim” tregon për Diaspora Shqiptare më shumë për konferencën, organizatën dhe misionin e saj.

Znj. Cane na rrëfeni pak më shumë. Çfarë është “Nevatim” dhe roli që ka kjo organizatë?

“Nevatim” është një program i Agjencisë Hebraike për Izraelin që mbështet iniciativat në edukimin joformal hebre, duke e kthyer motivimin dhe idetë e shumë aktivistëve të moshës ndërmjet 18 dhe 35 vjeç në projekte të suksesshme, duke ofruar mbështetje financiare për zbatimin dhe duke ofruar një rrjet ndërlidhjeje në formën e një urë lidhëse midis kombeve, kulturave dhe disiplinave.

Çfarë përfaqëson për ju konferenca “Nevatim”?

Konferenca e “Nevatim” ishte një ngjarje e veçantë për shkak të mundësisë së mrekullueshme për të zbuluar një pasqyrë të pasur të aktiviteteve kryesore dhe kontributit të “Nevatim” gjatë 10 viteve të fundit, duke fituar njohuri mbi shumë aspekte të angazhimit të komunitetit, vlerat e vullnetarizmit, luftimin e ksenofobisë dhe antisemitizmin, si dhe të ardhmen në Gjermani.

Gjithnjë e më shumë organizata dhe grupe iniciative të pavarura, si dhe më shumë se 150 aleanca dhe shoqata në mbarë Gjermaninë kanë lindur gjatë viteve në fushat e trajtimit të të rinjve hebrenj, mënyrave të ndryshme të jetesës hebreje, praktikimit të judaizmit dhe kuptimit të identitetit hebre.

Ishte një kënaqësi e veçantë të dëshmoja kurorëzimin e 10 viteve të punës së “Nevatim”, e cila pasqyroi 10 vjet vendosmëri dhe përgjegjësi të jashtëzakonshme në aktivizimin dhe angazhimin shoqëror hebre, si dhe luftimin e ksenofobisë dhe antisemitizmit.

Cili ishte formati i konferencës?

Konferenca u organizua në formën e një takimi midis brezave dhe kulturave, projekteve dhe aktiviteteve në formë seminaresh kreative dhe interaktive me folësit kryesorë, diskutime dhe shkëmbime të përbashkëta, si dhe turne me guidë.

Organizimi i konferencës u karakterizua nga koleksione interaktive dhe gjithnjë e më shumë të fokusuara në rrjete të temave, dhe një program i larmishëm me shumë seanca paralele ndriçuese, të tilla si: këshilla për menaxhimin e projekteve, diskutime në tryezë të rrumbullakët për Izraelin dhe komunitetin, lajme të rreme për Izraelin, kriza Përgjigja, Fuqizimi i Zërave Çifutë, një diskutim mbi drejtësinë dhe përgjegjësinë globale dhe një seancë mbi projektin e podcast-it “përtej të gjitha kornizave”, sesione që u dhanë pjesëmarrësve tanë mjete të shkëlqyera për të luftuar antisemitizmin, një seminar krijues J-Fashion, një diskutim rreth niveleve të Angazhimi i komunitetit, një lutje e përbashkët, një panel mbi të ardhmen e komunitetit hebre në Evropë etj.

Mbrëmja e parë kulmoi me një darkë të gëzueshëm të festimit të Shabatit.

Shabbat është dita festive e Judaizmit si një soditje e aspekteve shpirtërore të jetës dhe kalimi i kohës me familjen, duke pushuar nga punët e rregullta të jetës së përditshme, duke kujtuar historitë e mrekullueshme biblike që përshkruajnë krijimin e qiellit dhe tokës në gjashtë ditë, shpengimin nga skllavëria dhe shtypja (sipas historisë së Eksodit nga Egjipti), dhe duke pritur me shpresë për një Epokë Mesianike të ardhshme.

Cilin do të veçonit si momentin më domethënës të konferencës?

Një nga segmentet më prekëse të ditës së dytë ishte shfaqja e suksesshme gala me filmin “Nevatim”: “The Seed”. Filmi ishte i mbushur me elemente simbolike të tregimeve të Torah për të shpjeguar misionin e Nevatim. Torah (në judaizëm) është ligji i Perëndisë siç iu zbulua Moisiut dhe i regjistruar në pesë librat e parë të shkrimeve hebraike (Pentateuku).

Elementet e përdorura në film rrëfenin sesi “Fara e mrekullisë” u soll në jetë me frymëzim hyjnor dhe u mbrojt në tokën e shenjtë në shkretëtirë nga nënat themeluese të Nevatimit. Ndikimi i fuqishëm i farës filloi të ndryshojë natyrën e shkretëtirës dhe së shpejti një ylber, që simbolizon premtimin hyjnor për fillimin e ri si në historinë e Noeut në Librin e Torahut, bëri që fara të mbinte, plot jetë.

Filizi përshkruhet si një mbartës i një fuqie të mbinatyrshme që jep siguri dhe ndihmon këdo që afrohet për të kaluar kohët e errëta. Duke përfaqësuar një analogji simbolike me vetë Torahun, pesë librat e parë të Fjalës së Shenjtë, lulëzimi i tij përshkruhet si një bimë mjekësore që jep AHAVAH (dashuri), SIMCHA (gëzim), HATZLACHA (sukses) dhe NACHAT (kënaqësi). Teksa sythat e zbulesës së Farës së Shenjtë hapen, po ashtu happen edhe shpirtrat që ushqehen prej saj. Rrjeti i rrënjëve të bimës i mbron njerëzit edhe sot. Nga brezi në brez historia e pemës ritregohet dhe mirënjohja e njerëzimit për bazën e saj vazhdon përjetësisht.

Mbrëmja u karakterizua nga niveli i lartë i qasjes multidisiplinare me përmbajtje të pasur, dinamike dhe të larmishme.

Cili ishte sesioni me humoristik i konferencës?

Sesioni më me humor për mua ishte metoda edukativo-humoristike e tregimit të historisë javore e parsha-së (leximi dhe interpretimi i porcionit të studimit të Javës së Torah nga festa e Shabbatit të premten në mbrëmje).

Ishte një rrëfim i thellë që të bën të reflektosh, me temën e “Martesës”, që ngjalli diskutime të bukura gjatë një momenti të një mbledhjeje të gëzueshme rreth tavolinës.

Mund ta përshkruaj si një moment krijimi të një lidhjeje unike që pasqyron një pamje të ngjashme me atë të anëtarëve të ndryshëm të një familjeje të lidhur me lidhje gjaku, por që përmbushin projekte të ndryshme në jetë.

Prezantuesi bëri një punë të shkëlqyeshme për të tërhequr vëmendjen e të gjithëve duke i dhënë nota komike përshkrimit të ngjarjes.

Historia fliste për momentin kur një grua plot urtësi i zbuloi të shoqit sekretin që kishte mbajtur për 50 vjet rreth mekanizmit emocional që kishte zhvilluar për të përballuar nervozitetin e të shoqit në mënyrë të shëndetshme dhe për të pasur në këtë mënyrë një martesë të suksesshme.

Gruaja kishte fituar një shumë të konsiderueshme parash duke shitur punët e saj të qëndisjes, në të cilat “thurte fitoren mbi ndjenjat e saj të vështira,” si një kundërpërgjigje e mirëmenduar, sa herë që duhej të përballej me zemërimit të burrit të saj.

Duke përparuar e fokusuar në rritjen e saj fitimprurëse, qoftë emocionale, pore dhe financiare, gruaja e zgjuar i ktheu kohërat sfiduese në mundësi frymëzimi për krijimin e qëndistarive të bukura.

Në ditët e sotme kjo metodë mund të konsiderohet pa ngurim si një biznes inovativ që korr shpërblime të mëdha. Pjesa komike e historisë ishte mënyra sesi gruaja zbuloi sekretin sesi shitja e sasisë së jashtëzakonshme të punës që ajo kishte përfunduar me sukses korrespondonte me durimin e saj të pamasë ndaj të shoqit, shpjegimin e të cilit burri nuk mund ta merrte kurrë me mend.

A kishte partner të tjerë që ju bashkuan konferencës së Nevatim? konferencës?

Një partner i njohur ishte HIAS Europe. HIAS është një organizatë e cila ofron shërbime jetike për refugjatët dhe azilkërkuesit në mbarë botën. Tema kryesore e saj ishte kriza humanitare dhe ndihma për refugjatët në kontekstin e luftës në Ukrainë. Përfaqësuesit e HIAS organizuan pesë seminare të ndryshme, duke sjellë ndërgjegjësimin se çfarë do të thotë të jesh refugjat, duke folur për mënyrën se si të angazhohemi në komunitet në përgjigje të krizave dhe duke diskutuar rolin e hebrenjve dhe judaizmit në trajtimin e krizave. Kohëzgjatja e konferencës ishte shumë e përshtatshme dhe përkonte me sinkronizimin perfekt të planifikimit të aktiviteteve. Ushqimi ishte gjithashtu i zgjedhur dhe shumë i shijshëm. Faleminderit Nevatim!

Fotot kortezi e Ilja Kagan