Itali/ Integrim dhe identitet, hapet shkolla shqipe në Fano

E martë, 28 Maj, 2024
E martë, 28 Maj, 2024

Itali/ Integrim dhe identitet, hapet shkolla shqipe në Fano

Në qytetin Fano në Marche të Italisë falë Lidhjes së Mësuesve Shqiptarë të Italisë në bashkëpunim me shoqatën “Ilirjanët” dhe të gjithë komunitetit shqiptar u bë e mundur çelja e shkollës së parë të gjuhës shqipe.

Në shkollën e cila u pagëzua me emrin “Migjeni” aktualisht janë regjistruar mbi 50 nxënës të cilëve do tu mësojnë gjuhën dhe kulturën shqiptare gjashtë mësuese të diplomuara në Universitetin Luigj Gurakuqi në Shkodër.

Një nismë kjo që synon ata që vijnë nga Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova, shtetet ku gjuha ballkanike është shumicë. Një identitet i përbashkët përtej flamujve. Në rajonin e Marche ka pothuajse 20,000 banorë, mbi 15 për qind e popullsisë së huaj në rajon.

Brezi i dytë dhe i tretë i shqiptarëve, 32 vjet pas kulmit të migrimit nga Ballkani, e përjetojnë këtë identitet të dyfishtë si thesar dhe rizbulimi i gjuhës së tyre është një mundësi pasurimi.

Të pranishëm në këtë ditë feste për komunitetin shqiptar në Fano ishin kryebashkiaku i qytetit z. Massimo Seri bashkë me këshilltarët e Arsimit dhe Kulturës, Konsullata e Shqipërisë në Milano përfaqësohej nga Oficerja e Diasporës znj. Luljeta Çobanaj, Ambasada e Republikës së Maqedonisë së Veriut përfaqësohej nga Ambasadori i saj z. Vesel Memedi,Ambasada e Republikës së Kosovës përfaqësohej nga diplomati z. Kushtrim Kokollari, ndërsa Lidhja e Mësuesve Shqiptarë në Itali përfaqësohej nga Kryetarja e saj Ariana Kosova Hoxha.

Në qytetin Fano në Marche të Italisë falë Lidhjes së Mësuesve Shqiptarë të Italisë në bashkëpunim me shoqatën “Ilirjanët” dhe të gjithë komunitetit shqiptar u bë e mundur çelja e shkollës së parë të gjuhës shqipe.

Në shkollën e cila u pagëzua me emrin “Migjeni” aktualisht janë regjistruar mbi 50 nxënës të cilëve do tu mësojnë gjuhën dhe kulturën shqiptare gjashtë mësuese të diplomuara në Universitetin Luigj Gurakuqi në Shkodër.

Një nismë kjo që synon ata që vijnë nga Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova, shtetet ku gjuha ballkanike është shumicë. Një identitet i përbashkët përtej flamujve. Në rajonin e Marche ka pothuajse 20,000 banorë, mbi 15 për qind e popullsisë së huaj në rajon.

Brezi i dytë dhe i tretë i shqiptarëve, 32 vjet pas kulmit të migrimit nga Ballkani, e përjetojnë këtë identitet të dyfishtë si thesar dhe rizbulimi i gjuhës së tyre është një mundësi pasurimi.

Të pranishëm në këtë ditë feste për komunitetin shqiptar në Fano ishin kryebashkiaku i qytetit z. Massimo Seri bashkë me këshilltarët e Arsimit dhe Kulturës, Konsullata e Shqipërisë në Milano përfaqësohej nga Oficerja e Diasporës znj. Luljeta Çobanaj, Ambasada e Republikës së Maqedonisë së Veriut përfaqësohej nga Ambasadori i saj z. Vesel Memedi,Ambasada e Republikës së Kosovës përfaqësohej nga diplomati z. Kushtrim Kokollari, ndërsa Lidhja e Mësuesve Shqiptarë në Itali përfaqësohej nga Kryetarja e saj Ariana Kosova Hoxha.

Në qytetin Fano në Marche të Italisë falë Lidhjes së Mësuesve Shqiptarë të Italisë në bashkëpunim me shoqatën “Ilirjanët” dhe të gjithë komunitetit shqiptar u bë e mundur çelja e shkollës së parë të gjuhës shqipe.

Në shkollën e cila u pagëzua me emrin “Migjeni” aktualisht janë regjistruar mbi 50 nxënës të cilëve do tu mësojnë gjuhën dhe kulturën shqiptare gjashtë mësuese të diplomuara në Universitetin Luigj Gurakuqi në Shkodër.

Një nismë kjo që synon ata që vijnë nga Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Kosova, shtetet ku gjuha ballkanike është shumicë. Një identitet i përbashkët përtej flamujve. Në rajonin e Marche ka pothuajse 20,000 banorë, mbi 15 për qind e popullsisë së huaj në rajon.

Brezi i dytë dhe i tretë i shqiptarëve, 32 vjet pas kulmit të migrimit nga Ballkani, e përjetojnë këtë identitet të dyfishtë si thesar dhe rizbulimi i gjuhës së tyre është një mundësi pasurimi.

Të pranishëm në këtë ditë feste për komunitetin shqiptar në Fano ishin kryebashkiaku i qytetit z. Massimo Seri bashkë me këshilltarët e Arsimit dhe Kulturës, Konsullata e Shqipërisë në Milano përfaqësohej nga Oficerja e Diasporës znj. Luljeta Çobanaj, Ambasada e Republikës së Maqedonisë së Veriut përfaqësohej nga Ambasadori i saj z. Vesel Memedi,Ambasada e Republikës së Kosovës përfaqësohej nga diplomati z. Kushtrim Kokollari, ndërsa Lidhja e Mësuesve Shqiptarë në Itali përfaqësohej nga Kryetarja e saj Ariana Kosova Hoxha.