Festa e 7-8 Marsit në Filadelfia

E martë, 21 Mars, 2023
E martë, 21 Mars, 2023

 Festa e 7-8 Marsit në Filadelfia

Shoqata atdhetare– kulturore Bijtë e Shqipes” në Filadelfia uron dhe feston Festën 
Mësuesit dhe të Gruas. 
Një fakt i padiskutueshëm është organizimi i aktiviteteve të shumtadinjitoze të 
cilat janë të lidhura me ditë e shënuara ose jo. Por organizimi i festave të 7-8 
Marsit mbart një përgjegjësi dhe angazhim të lartë se lidhet me krijesat me te 
bukura dhe fisnikemësuesit dhe gruasAtmosfera e festave është ndierë që në 
muajin shkurt me përgatitjet për të mësuar vjershat dhe këngët e bukura nga 
nxënësit e shkollës shqipe “Gjuha Jonë Filadelfia. Gjithashtu ndihej edhe në 
shqetësimin dhe “frikën” e prindërve për performacën e fëmijëve të tyre. 
Nënatmësuesetish– mësuesitgjyshëritmotratvëllezërit të nxënësve të kësaj 
shkolle do të ishin pjesëmarrësit më aktive dhe më të emocionuarit e festës 
organizuar në datën 12 Mars. Miqtë e shoqatës nga afërpor edhe nga shumë larg 
do të sillnin energji dhe entuziazëm në këtë mbrëmje kaq të paharruar. 
Skena dukej e zbukuruar shumë bukurpor u ndricua më shumë, kur në të u ngjitën 
nxënësit e shkollës shqipeNuk ishte një hyrje tradicionale sepse sipari i aktivitetit 
do të nisej me zërin e ëmbël të nxënëses së klasës së parëArita Rukiqi, 
këngëtares së vogël dhe talentuar, e shoqëruar nga gjithë kompleksi i nxënësve të 
shkollësZëri i Aritës gjëmonte në skenë “Ska në botë më të mirë/sesa ti o nëna 
imesa e dashursa e dlirësa punëtore dhe kaq trime” dhe lotët mbushnin sytë e të 
gjithë pjesëmarrësveEmocionet të sinqerta nga këta fëmijë të lindur dhe rritur në 
USA, që këndonin bukur këtë baladë në gjuhën e nënave të tyre. 
Emocionet nuk fashiten se dy prezantueset e ëmbla e këtij aktivitetiFlavia 
Semanjaku dhe Oria Bushi nëpërmjet urimeve të ndërthurura bukur dedikuar 
nënave dhe mesueseve do të përcillnin emocione të papërshkruar. Dy nxënëse që u 
bënë moderatore të këtij aktiviteti në gjuhën e mësuar prej tyre në shkollën shqipe 
dhe në familjet tyreTë sigurta dhe të qeta ato drejtuan gjithë aktivitetin me 
brishtësi dhe bukuri. Përshëndetjen në emër të Kryesisë së shoqatës” Bijtë e 
shqipes” do ta drejtonte zonja Rajmonda Bardhidrejtorja dhe mësuesja e 
shkollës “Gjuha Jonë Këngët dhe valletpogonishtja dhe tupanet do të ndiznin atmosferën e festës. Të gjitha së bashkunë këngë e valle.  
Kjo festë nuk kishte pushimSapo pushonte kënga dhe valljanisnin fëmijët dhe 
nxënësit tanë. Do të ishin të gjithë bashkë duke përfshirë edhe nxënësit e mësimit 
online. Vargje të bukuradedikuar dy qënieve më të mira të planetittë recituara me 
plot emocionnga nxënësit do të ndryshonin atmosferëndo të jepnin më shumë 
gjallëriKevin Duka, Dion Bami, Sophia Thoma, Alen Janji, Erik Cepele, 
Amelia Prifti, dhe dy vogëlushet 5 vjecareDea Ismailati dhe Sara Cela do 
përcillnin dashurinërespektin dhe mirënjohjen për nënat dhe mësueset që këtu 
Philadelphia, përvec misionit e tyrekanë edhe një mission tjetërmësimin e gjuhës 
shqipe dhe përcjelljen e vetëdijës e të qenit shqiptar te fëmijët e lindur dhe rritur 
shumë larg gjeografikisht nga ShqipëriKosova dhe trojet shqipfolëse. 
Të rritur dhe fëmijë do të këndonin dhe kërcenin në ritmin këngëve dhe valleve 
tona.  Zoti Bujar Gjoka, kryetari i shoqatës Bijtë e shqipes dhe dy nënkryetarët:  
Zoti Dritan Matraku dhe Znj Rudina Bani do të shpërndanin buqeta me lule  
dhuruara nga znjErblina Koka për mësueset aktuale dhe ish– mësues të shkollës 
shqipe “Gjuha Jonë” Filadelfia të pranishme në këtë fëstë zonjat Rajmonda 
BardhiIrini ZenelajAferdita MuzhaqiMimoza SotiriRudina Bani, Irma 
AlickajShpresa Rama e Lindita Hysko si dhe këngëtaren Kristina Marku. 
Njëkohësisht u vlerësuan disa ish-mësues dhe aktivistë të shoqatëstë respektuar 
në komunitetin shqiptar të FiladelfiasMe certifikatën e “Mirënjohjes” u vlerësuan 
personat me karierë të gjatë në mësimdhënie (në Shqipëri e këtu në shkollat 
publike të qytetit Filadelfia z.Ardian Caniznj. Mercedes Meta dhe z. Skënder 
Libohova. Me cmimin Nderi i Komunitetit u vlerësuan një nga anëtaret 
themeluese  shoqatës znjYlka Fili si dhe gazetarja znj Eva DoriPor njw 
mesazh mirënjohje dha edhe për ata që e duan dhe e ndihmojnë shoqatën pa 
kushte, edhe pse nuk janë fizikisht këtu. Vlërësimi “Mike e Shoqatës” ju dha 
zonjës Entela Lika drejtore e shkollës “1 Maji” në Tiranë që kishte ardhur enkas 
për të festuar këto dy festa me ne. Mikja e mirë e shoqatës sonë do të jepte një urim 
të vecantë dhe dedikim pesë mësueseve të shkollës shqipe dhe premtoi 
binjakëzimin e shkollës sonë me shkollën “1 Maji”. Si mësuese dhe pasi vizitoi 
mjediset e shkollës “Gjuha Jonë dhe u njoh me sfidat që ne përballemi, ajo 
premtoi sigurimin e tekteve per të gjithë nxënësit e shkollës Gjuha Jonë 
Filadelfia. 
Ndërkohë mesazhe urimi për këtë fëstë dhe mbështetje modeste Financiare për 
rikonstruksionin e godinës së re të shoqatës ishte dërguar nga Kryetari Këshillit të 
Qarkut Kukës dhe njëkohësisht Anëtar Nderi i Shoqatës sonë z. Abdulla Domi, 
Dhurata financiare për shkollën shqipe dhanë dhe anëtarë të komunitetit tonë znj. 
Vala Xhuxhaznj. Majlinda Papaj dhe cifti Sava Sasangelis e Mimoza Jahaj 
Sasangelis.  
  Fëmijët e lindur këtu mund të kenë një prindërit të një kombësie tjetërJanë me 
fat se do të mbartin vlerat e kulturave të ndryshme.  Arlind dhe Aiden Zebib, 
nxënës të klasës së parë dhe të dytëdy vëllezër shqiptaro-amerikanë të vërtetë do 
të kushtonin vargjet mësuesve në gjuhën e nënës së tyreshqip.  Vetëdija shqiptare 
përcillet në subkoishencënë shpirtdhe në art. Violonistja dhe nxënësja 
shembulore e klasës së katërtIsabela Plaku pa ndihmën e askujt kishte përgatitur 
melodinë e Këngës së mësuesit. E vështirë të mbahet qetësia në aktivitete kaq të 
mëdhapor pushteti i kësaj muzikedhe talenti i Isabeles vendosi një qetësi 
absolute.  
 Një festë e bukur, e mbushur me emocione dhe me dedikime të vecantaPoetja 
Malinda Paja do t’u dhuronte vëllimet me poezitë e saj, grave intelektualeve. 
Kryetari i shoqayës falenderoi të gjithë ata që kontribuan në organizimin e kësaj 
feste duke filluar me mësueset znjAfërdita Muzhaqi e znjRudina Bani për 
përgatitjen e nxënësvë; nxënësit dhe prindërit e tyrez. Bujar Cela, z. Blerim Cela, 
zonjushat Klodiana e Selma Celaz.Dritan Matraku e z. Gjokë Pëllumbaj që bënë 
përgatitjen aredimin e sallës; stafin e Restorantit La Fontana Della Citta për 
ushqimin; orkestrën;  si dhe znj. Eva Dori për fotot e video dhe publikimin e tyre. 
 Krenare për përformancën e nxënësve të shkollës shqipepër organizatorët e 
festësshoqatën Atdhetare-Kulturore” Bijtë e Shqipes Filadelfiamirënjohëse për 
mësueset e shkollës “Gjuha Jonë” dhe falenderuese për  gjithë nënat dhe gratë e 
komunitetit shqiptar  Filadelfia. 
 
NgaRudina Bani Nënkryetare e shoqatësdhemësuese e klasëspestëshkollësshqipeGjuha
JonëFiladelfia

Shoqata atdhetare– kulturore Bijtë e Shqipes” në Filadelfia uron dhe feston Festën 
Mësuesit dhe të Gruas. 
Një fakt i padiskutueshëm është organizimi i aktiviteteve të shumtadinjitoze të 
cilat janë të lidhura me ditë e shënuara ose jo. Por organizimi i festave të 7-8 
Marsit mbart një përgjegjësi dhe angazhim të lartë se lidhet me krijesat me te 
bukura dhe fisnikemësuesit dhe gruasAtmosfera e festave është ndierë që në 
muajin shkurt me përgatitjet për të mësuar vjershat dhe këngët e bukura nga 
nxënësit e shkollës shqipe “Gjuha Jonë Filadelfia. Gjithashtu ndihej edhe në 
shqetësimin dhe “frikën” e prindërve për performacën e fëmijëve të tyre. 
Nënatmësuesetish– mësuesitgjyshëritmotratvëllezërit të nxënësve të kësaj 
shkolle do të ishin pjesëmarrësit më aktive dhe më të emocionuarit e festës 
organizuar në datën 12 Mars. Miqtë e shoqatës nga afërpor edhe nga shumë larg 
do të sillnin energji dhe entuziazëm në këtë mbrëmje kaq të paharruar. 
Skena dukej e zbukuruar shumë bukurpor u ndricua më shumë, kur në të u ngjitën 
nxënësit e shkollës shqipeNuk ishte një hyrje tradicionale sepse sipari i aktivitetit 
do të nisej me zërin e ëmbël të nxënëses së klasës së parëArita Rukiqi, 
këngëtares së vogël dhe talentuar, e shoqëruar nga gjithë kompleksi i nxënësve të 
shkollësZëri i Aritës gjëmonte në skenë “Ska në botë më të mirë/sesa ti o nëna 
imesa e dashursa e dlirësa punëtore dhe kaq trime” dhe lotët mbushnin sytë e të 
gjithë pjesëmarrësveEmocionet të sinqerta nga këta fëmijë të lindur dhe rritur në 
USA, që këndonin bukur këtë baladë në gjuhën e nënave të tyre. 
Emocionet nuk fashiten se dy prezantueset e ëmbla e këtij aktivitetiFlavia 
Semanjaku dhe Oria Bushi nëpërmjet urimeve të ndërthurura bukur dedikuar 
nënave dhe mesueseve do të përcillnin emocione të papërshkruar. Dy nxënëse që u 
bënë moderatore të këtij aktiviteti në gjuhën e mësuar prej tyre në shkollën shqipe 
dhe në familjet tyreTë sigurta dhe të qeta ato drejtuan gjithë aktivitetin me 
brishtësi dhe bukuri. Përshëndetjen në emër të Kryesisë së shoqatës” Bijtë e 
shqipes” do ta drejtonte zonja Rajmonda Bardhidrejtorja dhe mësuesja e 
shkollës “Gjuha Jonë Këngët dhe valletpogonishtja dhe tupanet do të ndiznin atmosferën e festës. Të gjitha së bashkunë këngë e valle.  
Kjo festë nuk kishte pushimSapo pushonte kënga dhe valljanisnin fëmijët dhe 
nxënësit tanë. Do të ishin të gjithë bashkë duke përfshirë edhe nxënësit e mësimit 
online. Vargje të bukuradedikuar dy qënieve më të mira të planetittë recituara me 
plot emocionnga nxënësit do të ndryshonin atmosferëndo të jepnin më shumë 
gjallëriKevin Duka, Dion Bami, Sophia Thoma, Alen Janji, Erik Cepele, 
Amelia Prifti, dhe dy vogëlushet 5 vjecareDea Ismailati dhe Sara Cela do 
përcillnin dashurinërespektin dhe mirënjohjen për nënat dhe mësueset që këtu 
Philadelphia, përvec misionit e tyrekanë edhe një mission tjetërmësimin e gjuhës 
shqipe dhe përcjelljen e vetëdijës e të qenit shqiptar te fëmijët e lindur dhe rritur 
shumë larg gjeografikisht nga ShqipëriKosova dhe trojet shqipfolëse. 
Të rritur dhe fëmijë do të këndonin dhe kërcenin në ritmin këngëve dhe valleve 
tona.  Zoti Bujar Gjoka, kryetari i shoqatës Bijtë e shqipes dhe dy nënkryetarët:  
Zoti Dritan Matraku dhe Znj Rudina Bani do të shpërndanin buqeta me lule  
dhuruara nga znjErblina Koka për mësueset aktuale dhe ish– mësues të shkollës 
shqipe “Gjuha Jonë” Filadelfia të pranishme në këtë fëstë zonjat Rajmonda 
BardhiIrini ZenelajAferdita MuzhaqiMimoza SotiriRudina Bani, Irma 
AlickajShpresa Rama e Lindita Hysko si dhe këngëtaren Kristina Marku. 
Njëkohësisht u vlerësuan disa ish-mësues dhe aktivistë të shoqatëstë respektuar 
në komunitetin shqiptar të FiladelfiasMe certifikatën e “Mirënjohjes” u vlerësuan 
personat me karierë të gjatë në mësimdhënie (në Shqipëri e këtu në shkollat 
publike të qytetit Filadelfia z.Ardian Caniznj. Mercedes Meta dhe z. Skënder 
Libohova. Me cmimin Nderi i Komunitetit u vlerësuan një nga anëtaret 
themeluese  shoqatës znjYlka Fili si dhe gazetarja znj Eva DoriPor njw 
mesazh mirënjohje dha edhe për ata që e duan dhe e ndihmojnë shoqatën pa 
kushte, edhe pse nuk janë fizikisht këtu. Vlërësimi “Mike e Shoqatës” ju dha 
zonjës Entela Lika drejtore e shkollës “1 Maji” në Tiranë që kishte ardhur enkas 
për të festuar këto dy festa me ne. Mikja e mirë e shoqatës sonë do të jepte një urim 
të vecantë dhe dedikim pesë mësueseve të shkollës shqipe dhe premtoi 
binjakëzimin e shkollës sonë me shkollën “1 Maji”. Si mësuese dhe pasi vizitoi 
mjediset e shkollës “Gjuha Jonë dhe u njoh me sfidat që ne përballemi, ajo 
premtoi sigurimin e tekteve per të gjithë nxënësit e shkollës Gjuha Jonë 
Filadelfia. 
Ndërkohë mesazhe urimi për këtë fëstë dhe mbështetje modeste Financiare për 
rikonstruksionin e godinës së re të shoqatës ishte dërguar nga Kryetari Këshillit të 
Qarkut Kukës dhe njëkohësisht Anëtar Nderi i Shoqatës sonë z. Abdulla Domi, 
Dhurata financiare për shkollën shqipe dhanë dhe anëtarë të komunitetit tonë znj. 
Vala Xhuxhaznj. Majlinda Papaj dhe cifti Sava Sasangelis e Mimoza Jahaj 
Sasangelis.  
  Fëmijët e lindur këtu mund të kenë një prindërit të një kombësie tjetërJanë me 
fat se do të mbartin vlerat e kulturave të ndryshme.  Arlind dhe Aiden Zebib, 
nxënës të klasës së parë dhe të dytëdy vëllezër shqiptaro-amerikanë të vërtetë do 
të kushtonin vargjet mësuesve në gjuhën e nënës së tyreshqip.  Vetëdija shqiptare 
përcillet në subkoishencënë shpirtdhe në art. Violonistja dhe nxënësja 
shembulore e klasës së katërtIsabela Plaku pa ndihmën e askujt kishte përgatitur 
melodinë e Këngës së mësuesit. E vështirë të mbahet qetësia në aktivitete kaq të 
mëdhapor pushteti i kësaj muzikedhe talenti i Isabeles vendosi një qetësi 
absolute.  
 Një festë e bukur, e mbushur me emocione dhe me dedikime të vecantaPoetja 
Malinda Paja do t’u dhuronte vëllimet me poezitë e saj, grave intelektualeve. 
Kryetari i shoqayës falenderoi të gjithë ata që kontribuan në organizimin e kësaj 
feste duke filluar me mësueset znjAfërdita Muzhaqi e znjRudina Bani për 
përgatitjen e nxënësvë; nxënësit dhe prindërit e tyrez. Bujar Cela, z. Blerim Cela, 
zonjushat Klodiana e Selma Celaz.Dritan Matraku e z. Gjokë Pëllumbaj që bënë 
përgatitjen aredimin e sallës; stafin e Restorantit La Fontana Della Citta për 
ushqimin; orkestrën;  si dhe znj. Eva Dori për fotot e video dhe publikimin e tyre. 
 Krenare për përformancën e nxënësve të shkollës shqipepër organizatorët e 
festësshoqatën Atdhetare-Kulturore” Bijtë e Shqipes Filadelfiamirënjohëse për 
mësueset e shkollës “Gjuha Jonë” dhe falenderuese për  gjithë nënat dhe gratë e 
komunitetit shqiptar  Filadelfia. 
 
NgaRudina Bani Nënkryetare e shoqatësdhemësuese e klasëspestëshkollësshqipeGjuha
JonëFiladelfia