“Noma” i Rene Rexhepit i vlerësuar si restoranti më i mirë në botë, mbyll dyert

E martë, 21 Mars, 2023
E martë, 21 Mars, 2023

“Noma” i Rene Rexhepit i vlerësuar si restoranti më i mirë në botë, mbyll dyert

Rene Rexhepi, shefi shqiptar më i famshëm në botë, ka njoftuar se së shpejti restoranti i tij Noma, do të mbyllet. Noma, i cili gjendet në Kopenhagen, u kthye në simbol të gastronomisë botërore kur për disa vite u votua si restoranti më i mirë në botë. Por shefi i tij, Rene Rexhepi thotë se ky është viti i fundit i punës, pasi në vitin 2024, Noma do t’u thotë “lamtumirë” klientëve. Shkak është bërë ritmi i lartë i punës dhe kostot e papërballueshme.

Që nga hapja dy dekada më parë në Kopenhagen “Noma” u bë i njohur në mbarë botën për gatime si zemra e drerit të pjekur në skarë të vendosur në një shtrat me pishë të freskët dhe akullore me shafran e gjitha e shërbyer në një tas me dyll blete. Një revolucion në i cili ka transformuar ngrënien e mirë.

Madje Noma ka ndikuar në krijimin e një kategorie e globale të turistëve, të cilët planifikojnë fluturime të klasit të parë dhe pushime të tëra rreth privilegjit për të paguar të paktën 500 dollarë për person për të shijuar menunë e Noma-s.

Noma ka kryesuar vazhdimisht listat e restoranteve më të mira në botë dhe krijuesi i saj, René Rexhepi është vlerësuar si kuzhinieri më i shkëlqyer dhe më me ndikim i epokës së tij.

Megjithatë, Rexhepi ka thënë për New York Times, se restoranti do të mbyllet për shërbim të rregullt në fund të vitit 2024.

“Noma do të bëhet një laborator ushqimor me kohë të plotë, duke zhvilluar pjata dhe produkte të reja për funksionimin e saj të tregtisë elektronike, Noma Projects, dhe dhomat e ngrënies do të jenë të hapura vetëm për pop-up-et periodike. Roli i tij do të bëhet diçka më afër shefit krijues sesa shefit të kuzhinës” shpjegon Rexhepi.

Lexo edhe: “New food CPG” reportazh për kuzhinierin Rene Rexhepi, “Zoti i ushqimit”

Kjo lëvizje do të shkaktojë një valë të madhe tronditës për botën e kulinarisë komenton New York Times e cila shpjegon edhe me terminologjinë e futbollit.

“Kjo është njësoj sikur skuadra e Manchester United të vendos të mbyllë stadiumin Old Trafford për tifozët, ndërsa skuadra do të vazhdonte të luante.

Vendimi vjen pasi Noma dhe shumë restorante të tjera elitare po përballen me shqyrtimin e trajtimit të punëtorëve, shumë prej tyre të paguar keq ose aspak, të cilët prodhojnë dhe shërbejnë këto pjata të shkëlqyera. Stili i ngrënies së mirë që Noma ndihmoi në krijimin dhe promovimin në mbarë globin – jashtëzakonisht inovativ, intensiv i punës dhe shumë i shtrenjtë – mund të jetë duke kaluar një krizë qëndrueshmërie.

Rene Rexhepi është me origjinë Maqedonia e Veriut. Ai u bë i famshëm për menutë e tij stinore të cilat u jepnin vlerë produkteve 100% skandinave, duke filluar nga mishi i drerit me likene e deri te karkalecat e zinj të ujërave të akullta të Detit të Veriut

Rene Rexhepi, shefi shqiptar më i famshëm në botë, ka njoftuar se së shpejti restoranti i tij Noma, do të mbyllet. Noma, i cili gjendet në Kopenhagen, u kthye në simbol të gastronomisë botërore kur për disa vite u votua si restoranti më i mirë në botë. Por shefi i tij, Rene Rexhepi thotë se ky është viti i fundit i punës, pasi në vitin 2024, Noma do t’u thotë “lamtumirë” klientëve. Shkak është bërë ritmi i lartë i punës dhe kostot e papërballueshme.

Që nga hapja dy dekada më parë në Kopenhagen “Noma” u bë i njohur në mbarë botën për gatime si zemra e drerit të pjekur në skarë të vendosur në një shtrat me pishë të freskët dhe akullore me shafran e gjitha e shërbyer në një tas me dyll blete. Një revolucion në i cili ka transformuar ngrënien e mirë.

Madje Noma ka ndikuar në krijimin e një kategorie e globale të turistëve, të cilët planifikojnë fluturime të klasit të parë dhe pushime të tëra rreth privilegjit për të paguar të paktën 500 dollarë për person për të shijuar menunë e Noma-s.

Noma ka kryesuar vazhdimisht listat e restoranteve më të mira në botë dhe krijuesi i saj, René Rexhepi është vlerësuar si kuzhinieri më i shkëlqyer dhe më me ndikim i epokës së tij.

Megjithatë, Rexhepi ka thënë për New York Times, se restoranti do të mbyllet për shërbim të rregullt në fund të vitit 2024.

“Noma do të bëhet një laborator ushqimor me kohë të plotë, duke zhvilluar pjata dhe produkte të reja për funksionimin e saj të tregtisë elektronike, Noma Projects, dhe dhomat e ngrënies do të jenë të hapura vetëm për pop-up-et periodike. Roli i tij do të bëhet diçka më afër shefit krijues sesa shefit të kuzhinës” shpjegon Rexhepi.

Lexo edhe: “New food CPG” reportazh për kuzhinierin Rene Rexhepi, “Zoti i ushqimit”

Kjo lëvizje do të shkaktojë një valë të madhe tronditës për botën e kulinarisë komenton New York Times e cila shpjegon edhe me terminologjinë e futbollit.

“Kjo është njësoj sikur skuadra e Manchester United të vendos të mbyllë stadiumin Old Trafford për tifozët, ndërsa skuadra do të vazhdonte të luante.

Vendimi vjen pasi Noma dhe shumë restorante të tjera elitare po përballen me shqyrtimin e trajtimit të punëtorëve, shumë prej tyre të paguar keq ose aspak, të cilët prodhojnë dhe shërbejnë këto pjata të shkëlqyera. Stili i ngrënies së mirë që Noma ndihmoi në krijimin dhe promovimin në mbarë globin – jashtëzakonisht inovativ, intensiv i punës dhe shumë i shtrenjtë – mund të jetë duke kaluar një krizë qëndrueshmërie.

Rene Rexhepi është me origjinë Maqedonia e Veriut. Ai u bë i famshëm për menutë e tij stinore të cilat u jepnin vlerë produkteve 100% skandinave, duke filluar nga mishi i drerit me likene e deri te karkalecat e zinj të ujërave të akullta të Detit të Veriut