Francë/ Gerard Alba rrëfen seksualiteti shqiptar në kuadrin e moralit proletar

E martë, 21 Mars, 2023
E martë, 21 Mars, 2023

Francë/ Gerard Alba rrëfen seksualiteti shqiptar në kuadrin e moralit proletar

Shkrimtari francez Gerard Alba do ta njihte Shqipërinë nëpërmjet punës së tij si korrespondent. Vite më vonë historitë nga vendi i shqiponjave, historitë shqiptare të treguara në shtëpitë fshatare apo kafenetë e qyteteve të jugut të Shqipërisë do ti hidhte në letër, që më pas do të ktheheshin në një libër, romanin “Iliri”. (përthyer nga Arben Leskaj).

Historitë janë të shumta nga koha e parrullave revolucionare kundër revoizionizmit dhe imperializmit deri në atë të kaosit shqiptar “demokratik”.

“Një roman mbi Shqipërinë që ai kishte përjetuar gjatë gati 30 vjetëve që udhëtonte në vendin tonë… Në bredhjet e tij, veçanërisht në krahinën e Labërisë, tregimet e shumë miqve shqiptarë rreth seksualitetit gjatë kohës staliniane e kishin habitur shumë shkrimtarin. Histori të panumërta u regjistruan në kujtesën e tij. Në kujtimet tona, periferitë e Romës në filmat e Felinit dhe të Pasolinit, me prostitutat dhe aventurat erotike, i përngjanin shumë tregimeve në bujtinat fshatare ku ai shkonte. Seksualiteti në kuadrin e moralit proletar përjetohej në hije, fshehurazi por me gjithë fuqinë e tij, madje dhe më shumë sesa mund të ishte imagjinuar në një botë të lirë. Por seksualiteti do të shpërthente dhe në kohën e “demokraturës” së Sali Berishës. Seks dhe revolta. Seks, zhdukje misterioze dhe vrasje” shkruan për librin e Albës, Luan Rama.

Takimi mbahet në  14 janar ora 18:00 në qendrën kulturore shqiptare në Paris « Maison d’Albanie ».

Adresa : 26 place Denfert Rochereau, Paris 14

Shkrimtari francez Gerard Alba do ta njihte Shqipërinë nëpërmjet punës së tij si korrespondent. Vite më vonë historitë nga vendi i shqiponjave, historitë shqiptare të treguara në shtëpitë fshatare apo kafenetë e qyteteve të jugut të Shqipërisë do ti hidhte në letër, që më pas do të ktheheshin në një libër, romanin “Iliri”. (përthyer nga Arben Leskaj).

Historitë janë të shumta nga koha e parrullave revolucionare kundër revoizionizmit dhe imperializmit deri në atë të kaosit shqiptar “demokratik”.

“Një roman mbi Shqipërinë që ai kishte përjetuar gjatë gati 30 vjetëve që udhëtonte në vendin tonë… Në bredhjet e tij, veçanërisht në krahinën e Labërisë, tregimet e shumë miqve shqiptarë rreth seksualitetit gjatë kohës staliniane e kishin habitur shumë shkrimtarin. Histori të panumërta u regjistruan në kujtesën e tij. Në kujtimet tona, periferitë e Romës në filmat e Felinit dhe të Pasolinit, me prostitutat dhe aventurat erotike, i përngjanin shumë tregimeve në bujtinat fshatare ku ai shkonte. Seksualiteti në kuadrin e moralit proletar përjetohej në hije, fshehurazi por me gjithë fuqinë e tij, madje dhe më shumë sesa mund të ishte imagjinuar në një botë të lirë. Por seksualiteti do të shpërthente dhe në kohën e “demokraturës” së Sali Berishës. Seks dhe revolta. Seks, zhdukje misterioze dhe vrasje” shkruan për librin e Albës, Luan Rama.

Takimi mbahet në  14 janar ora 18:00 në qendrën kulturore shqiptare në Paris « Maison d’Albanie ».

Adresa : 26 place Denfert Rochereau, Paris 14