Trajton antarësimin e Shqipërisë në BE,autori austriak merr çmimin e rëndësishëm

E premte, 31 Mars, 2023
E premte, 31 Mars, 2023

Trajton antarësimin e Shqipërisë në BE,autori austriak merr çmimin e rëndësishëm

Çmimin “Bruno Kreisky’ për Librin Politik 2022 e ka marrë Robert Menasse për romanin “Die Erweiterung”. Sipas jurisë, vepra, vazhdim i bestsellerit të BE-së të Menasse “Die Hauptstadt”, ndërthur ekspertizën, ironinë dhe një zemër të fortë evropiane. Menasse është i dyti në familje që vlerësohet me këtë çmim, pasi motra e tij Eva, u nderua vitin e kaluar për “Dunkelblum”. Salman Rushdie, gjithashtu u vlerësua për punën e tij në publicistikë.

Ngjarjet zhvillohen ndër të tjera në Tiranë, Poloni dhe në zyrat e BE-së në Bruksel, ai të çon në dhomat e pasme të politikanëve kryesorë të Evropës, në malet shqiptare dhe përfundon në një fundosje të furishme.

Komploti ka të bëjë me pranimin e Shqipërisë në BE, reformën gjyqësore polake, tradhtinë e idealeve të vjetra – dhe një helmetë (atë të Heroit Kombëtar Shqiptar, Skënderbeut) të zhytur në histori që është vjedhur nga sallat e Muzeut Historik të Arteve, në Vjenë.

Ngjashmëritë me personazhet e gjallë janë të qëllimshme, dhe ka vërtet shumë personalitete që në këtë roman portretizohen nga Robert Menasse në një mënyrë sa të dashur aq edhe thumbuese.

 

Çmimin “Bruno Kreisky’ për Librin Politik 2022 e ka marrë Robert Menasse për romanin “Die Erweiterung”. Sipas jurisë, vepra, vazhdim i bestsellerit të BE-së të Menasse “Die Hauptstadt”, ndërthur ekspertizën, ironinë dhe një zemër të fortë evropiane. Menasse është i dyti në familje që vlerësohet me këtë çmim, pasi motra e tij Eva, u nderua vitin e kaluar për “Dunkelblum”. Salman Rushdie, gjithashtu u vlerësua për punën e tij në publicistikë.

Ngjarjet zhvillohen ndër të tjera në Tiranë, Poloni dhe në zyrat e BE-së në Bruksel, ai të çon në dhomat e pasme të politikanëve kryesorë të Evropës, në malet shqiptare dhe përfundon në një fundosje të furishme.

Komploti ka të bëjë me pranimin e Shqipërisë në BE, reformën gjyqësore polake, tradhtinë e idealeve të vjetra – dhe një helmetë (atë të Heroit Kombëtar Shqiptar, Skënderbeut) të zhytur në histori që është vjedhur nga sallat e Muzeut Historik të Arteve, në Vjenë.

Ngjashmëritë me personazhet e gjallë janë të qëllimshme, dhe ka vërtet shumë personalitete që në këtë roman portretizohen nga Robert Menasse në një mënyrë sa të dashur aq edhe thumbuese.