Itali/ Nis edicioni i V i Festivalit Ballkanik të Filmit

E mërkurë, 8 Shkurt, 2023
E mërkurë, 8 Shkurt, 2023

Itali/ Nis edicioni i V i Festivalit Ballkanik të Filmit

Ditën e djeshme ka nisur në “Casa del Cinema” në Romë edicioni i pestë i Festivalit Ballkanik të Filmit.

Gjatë përshëndetjeve institucionale, të koordinuara nga drejtori Mario Bova, u reflektua për kinematografinë dhe kulturën ballkanike, duke nënvizuar interesin dhe vullnetin e këtij festivali për t’u vendosur si urë lidhëse mes kulturave dhe për të krijuar sinergji të reja promovuese.

Të pranishëm në sallë ishin edhe ambasadori i Bosnjës dhe ambasadori i Kosovës.

Gjatë fjalës së hapjes u prezantua juria e këtij viti e përbërë nga disa emra prestigjioz:

– Milço Mançevski, regjisor maqedonas dhe kryetar i jurisë së këtij viti;

– Ylljet Alicka, shkrimtar dhe skenarist shqiptar, ish-ambasador i Francës, Monakos dhe Portugalisë;

– Mimmo Calopresti, regjisor, skenarist dhe aktor italian;

– Francesco Ranieri Martinotti, regjisor, skenarist, producent dhe president i ANAC-së italiane.

Figura qendrore e ditës ishte drejtoresha e “Ariut të Artë”, Jasmila Zbanić, e intervistuar nga Francesco Ranieri Martinotti. Gjatë bisedës u prekën pika shumë të rëndësishme, duke përfshirë linjat e reja të kinemasë ballkanike dhe tmerret e luftës në Ukrainë, të ngjashme me ato të përshkruara nga regjisorja në filmin e saj më të famshëm “Quo vadis, Aida?”

Përpara shfaqjes së filmit të saj të famshëm dhe shumë të dashur, regjisorja mori çmimin UNIMED në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Venecia nga duart e Antonio Falduto, anëtar i ANAC dhe Unimed. Çmimi i ishte dhënë tashmë regjisorit gjatë Bienales së Venecias 2020, ku “Quo vadis, Aida” ishte ndër filmat në konkurrim (për të vazhduar më pas rrugëtimin e tij me një nominim për Oscar për filmin më të mirë ndërkombëtar) dhe falë Ballkanit ka krijuar mundësia për ta dorëzuar atë personalisht.

Më pas dita përfundoi me shfaqjen e filmit të parë në gare “As Far As I Can Walk” të regjisorit serb Stef Arsenijević.

Ditën e djeshme ka nisur në “Casa del Cinema” në Romë edicioni i pestë i Festivalit Ballkanik të Filmit.

Gjatë përshëndetjeve institucionale, të koordinuara nga drejtori Mario Bova, u reflektua për kinematografinë dhe kulturën ballkanike, duke nënvizuar interesin dhe vullnetin e këtij festivali për t’u vendosur si urë lidhëse mes kulturave dhe për të krijuar sinergji të reja promovuese.

Të pranishëm në sallë ishin edhe ambasadori i Bosnjës dhe ambasadori i Kosovës.

Gjatë fjalës së hapjes u prezantua juria e këtij viti e përbërë nga disa emra prestigjioz:

– Milço Mançevski, regjisor maqedonas dhe kryetar i jurisë së këtij viti;

– Ylljet Alicka, shkrimtar dhe skenarist shqiptar, ish-ambasador i Francës, Monakos dhe Portugalisë;

– Mimmo Calopresti, regjisor, skenarist dhe aktor italian;

– Francesco Ranieri Martinotti, regjisor, skenarist, producent dhe president i ANAC-së italiane.

Figura qendrore e ditës ishte drejtoresha e “Ariut të Artë”, Jasmila Zbanić, e intervistuar nga Francesco Ranieri Martinotti. Gjatë bisedës u prekën pika shumë të rëndësishme, duke përfshirë linjat e reja të kinemasë ballkanike dhe tmerret e luftës në Ukrainë, të ngjashme me ato të përshkruara nga regjisorja në filmin e saj më të famshëm “Quo vadis, Aida?”

Përpara shfaqjes së filmit të saj të famshëm dhe shumë të dashur, regjisorja mori çmimin UNIMED në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit në Venecia nga duart e Antonio Falduto, anëtar i ANAC dhe Unimed. Çmimi i ishte dhënë tashmë regjisorit gjatë Bienales së Venecias 2020, ku “Quo vadis, Aida” ishte ndër filmat në konkurrim (për të vazhduar më pas rrugëtimin e tij me një nominim për Oscar për filmin më të mirë ndërkombëtar) dhe falë Ballkanit ka krijuar mundësia për ta dorëzuar atë personalisht.

Më pas dita përfundoi me shfaqjen e filmit të parë në gare “As Far As I Can Walk” të regjisorit serb Stef Arsenijević.