“La Gabamarita” pizza arbëreshe e Spezzano Albanese mbretëresha e street food

E martë, 7 Maj, 2024
E martë, 7 Maj, 2024

“La Gabamarita” pizza arbëreshe e Spezzano Albanese mbretëresha e street food

“Gabamarita” pica tipike arbëreshe u përfshi në një projekt për promovimin e specialiteteve vendase, i cili filloi vitin e kaluar me verërat e Arbërisë dhe me mostacciolo-n tradicionale shumë të kërkuar, ndërsa sot po pushton botën e ushqimit të rrugës apo të njohur ndryshe si street food.

 

Për të ndërgjegjësuar brezat e rinj vendas për rëndësinë dhe mundësinë që përfaqëson mbrojtja dhe promovimi i këtij produkti unik gastronomik, si dhe përhapja e njohurive në botën e picabërësve për të mirat e kësaj pice tradicionale shqiptare, në këtë projekt u përfshi si një dëshmitra e privilegjuar edhe kalabrezja Sabrina Bianco.

 

Bianco në vitin 2021 u rendit në pozicionin më të lartë të shefave të picave në zhvillim të guidës së famshme Gambero Rosso.

 

Gabamarita”  u rikthye në vëmendje falë idesë së të dërguarit për komunikimi dhe marketing të bashkisë Arbëreshë, Giuseppe Gazzarano, dhe nismës për së promovuar Rajonin e Kalabrisë. Me këtë rast  picieria më e njohur kalabreze Rosetta Lifrieri e veshur me pacchiana, veshje e së përditshmes arbëreshe të cilën prej me shumë se dhjetë vitesh e ka në shtëpi.

Në një brumë të përgatitur me katër duar, prodhuesja vendase e picave nga Fagnano Castello ishte në gjendje të zbulonte të gjitha sekretet e kësaj fokacie të thjeshtë por të shijshme, të mbushur me domate të vogla, vaj ulliri ekstra të virgjër vendas, miell të lashtë drithi dhe aromat e zonës.

 

“Sot pata nderin të marr dhuratë sekretet e kësaj pice tradicionale arbëreshe – komentoi Sabrina Bianco. Një histori emocionuese dhe tërheqëse, vërtet e lashtë, e përbërë nga mënyra përgatitjeje dhe histori që përmirësojnë një picë të thjeshtë, por të shijshme, me një shije autentike. Mësimi i thjeshtësisë së recetës është zbatimi i saj në një shtëpi komode, e cila ka ende një furrë të bukur me dru, më dha një përvojë të bukur dhe intensive, pikërisht ajo që përfaqëson në mënyrë të përsosur gjithçka që dua: traditat e vjetra, të rinovuara nga zonjat e lagjes, të cilët gatuanin miellrat e bëra me kokrrat e lashta të territorit, duke bërë një element të dobët si produkt cilësor”.

 

“Gabamarita”, një fjalë arbereshe e përzierë pak me dialektin napolitan në gjuhën shqipe përkthehet “mashtron burrin”. Ky ushqim i ka takuar gjithmonë praktikës së përditshme të komunitetit të Spezzano Albanese dhe ruan ndjenjën e takimit, mikpritjes dhe ndarjen e një të mire të thjeshtë që u pasurua për ndjenjën e dhuratës dhe ndarjes mes bashkëfshatarëve.

 

“Këtë vit ne kemi dashur të rrisim dhe promovojmë kulturën e të gatuarit. Bërit në shtëpi – tha kryebashkiaku Ferdinando Nociti – një tipar i cili përfaqëson mirë traditat tona dhe është përjetuar gjithmonë si një moment gëzimi i madh për familjen dhe për të gjithë rrethin. Atë që e ne e quajmë gjitonia, e cila është një ngjarje sociale që përfshin takimin grumbullimin e komunitetit“.

 

Projekti i përmirësimit të Gabamarita, i mbështetur nga Akademia e Traditave të Ushqimit dhe Verës së Kalabrisë dhe nga eksperti gazetar i marketingut territorial, Valerio Caparelli, synon të stimulojë prodhuesit e picave dhe restorantet në zonë për të përfshirë këtë specialitet vendas në menunë e tyre, e cila nga kafshimet e para i bëjnë ata që zbulojnë shijen e saj të bien në dashuri.

 

“Puna në këto projekte të promovimit të territorit është shumë e rëndësishme – tha Giorgio Durante, president i Akademisë – sepse është strategjia e duhur për të zgjeruar territoret. La Gabamarita është një zbulim i bukur, i cili po bëhet gjithnjë e më i popullarizuar dhe i cili ndër të gjitha fokacat e suksesshme italiane duhet të konsiderohet i pakalueshëm. Një ushqim i thjeshtë, i kalitur me vajin e shkëlqyer të ullirit ekstra të virgjër të zonës, i cili është kandidat për të qenë një rostiçeri e shkëlqyer dhe ushqim cilësor, që sigurisht do të japë efekte të dobishme si në aspektin e mbrojtjes, ashtu edhe në promovimin dhe përmirësimin social-ekonomik”.

 

Kjo mundësi e jashtëzakonshme u diskutua në bisedën shumë të njohur me degustim “La pizza Gabamarita – gatim, natyrë dhe … shije e traditave arbëreshe”, organizuar nga Bashkia Spezzano Albanese me kontributin e Rajonit të Kalabrisë dhe përfshirë në promovim. aksioni i jashtëzakonshëm turistik i Kalabrisë.

“Gabamarita” pica tipike arbëreshe u përfshi në një projekt për promovimin e specialiteteve vendase, i cili filloi vitin e kaluar me verërat e Arbërisë dhe me mostacciolo-n tradicionale shumë të kërkuar, ndërsa sot po pushton botën e ushqimit të rrugës apo të njohur ndryshe si street food.

 

Për të ndërgjegjësuar brezat e rinj vendas për rëndësinë dhe mundësinë që përfaqëson mbrojtja dhe promovimi i këtij produkti unik gastronomik, si dhe përhapja e njohurive në botën e picabërësve për të mirat e kësaj pice tradicionale shqiptare, në këtë projekt u përfshi si një dëshmitra e privilegjuar edhe kalabrezja Sabrina Bianco.

 

Bianco në vitin 2021 u rendit në pozicionin më të lartë të shefave të picave në zhvillim të guidës së famshme Gambero Rosso.

 

Gabamarita”  u rikthye në vëmendje falë idesë së të dërguarit për komunikimi dhe marketing të bashkisë Arbëreshë, Giuseppe Gazzarano, dhe nismës për së promovuar Rajonin e Kalabrisë. Me këtë rast  picieria më e njohur kalabreze Rosetta Lifrieri e veshur me pacchiana, veshje e së përditshmes arbëreshe të cilën prej me shumë se dhjetë vitesh e ka në shtëpi.

Në një brumë të përgatitur me katër duar, prodhuesja vendase e picave nga Fagnano Castello ishte në gjendje të zbulonte të gjitha sekretet e kësaj fokacie të thjeshtë por të shijshme, të mbushur me domate të vogla, vaj ulliri ekstra të virgjër vendas, miell të lashtë drithi dhe aromat e zonës.

 

“Sot pata nderin të marr dhuratë sekretet e kësaj pice tradicionale arbëreshe – komentoi Sabrina Bianco. Një histori emocionuese dhe tërheqëse, vërtet e lashtë, e përbërë nga mënyra përgatitjeje dhe histori që përmirësojnë një picë të thjeshtë, por të shijshme, me një shije autentike. Mësimi i thjeshtësisë së recetës është zbatimi i saj në një shtëpi komode, e cila ka ende një furrë të bukur me dru, më dha një përvojë të bukur dhe intensive, pikërisht ajo që përfaqëson në mënyrë të përsosur gjithçka që dua: traditat e vjetra, të rinovuara nga zonjat e lagjes, të cilët gatuanin miellrat e bëra me kokrrat e lashta të territorit, duke bërë një element të dobët si produkt cilësor”.

 

“Gabamarita”, një fjalë arbereshe e përzierë pak me dialektin napolitan në gjuhën shqipe përkthehet “mashtron burrin”. Ky ushqim i ka takuar gjithmonë praktikës së përditshme të komunitetit të Spezzano Albanese dhe ruan ndjenjën e takimit, mikpritjes dhe ndarjen e një të mire të thjeshtë që u pasurua për ndjenjën e dhuratës dhe ndarjes mes bashkëfshatarëve.

 

“Këtë vit ne kemi dashur të rrisim dhe promovojmë kulturën e të gatuarit. Bërit në shtëpi – tha kryebashkiaku Ferdinando Nociti – një tipar i cili përfaqëson mirë traditat tona dhe është përjetuar gjithmonë si një moment gëzimi i madh për familjen dhe për të gjithë rrethin. Atë që e ne e quajmë gjitonia, e cila është një ngjarje sociale që përfshin takimin grumbullimin e komunitetit“.

 

Projekti i përmirësimit të Gabamarita, i mbështetur nga Akademia e Traditave të Ushqimit dhe Verës së Kalabrisë dhe nga eksperti gazetar i marketingut territorial, Valerio Caparelli, synon të stimulojë prodhuesit e picave dhe restorantet në zonë për të përfshirë këtë specialitet vendas në menunë e tyre, e cila nga kafshimet e para i bëjnë ata që zbulojnë shijen e saj të bien në dashuri.

 

“Puna në këto projekte të promovimit të territorit është shumë e rëndësishme – tha Giorgio Durante, president i Akademisë – sepse është strategjia e duhur për të zgjeruar territoret. La Gabamarita është një zbulim i bukur, i cili po bëhet gjithnjë e më i popullarizuar dhe i cili ndër të gjitha fokacat e suksesshme italiane duhet të konsiderohet i pakalueshëm. Një ushqim i thjeshtë, i kalitur me vajin e shkëlqyer të ullirit ekstra të virgjër të zonës, i cili është kandidat për të qenë një rostiçeri e shkëlqyer dhe ushqim cilësor, që sigurisht do të japë efekte të dobishme si në aspektin e mbrojtjes, ashtu edhe në promovimin dhe përmirësimin social-ekonomik”.

 

Kjo mundësi e jashtëzakonshme u diskutua në bisedën shumë të njohur me degustim “La pizza Gabamarita – gatim, natyrë dhe … shije e traditave arbëreshe”, organizuar nga Bashkia Spezzano Albanese me kontributin e Rajonit të Kalabrisë dhe përfshirë në promovim. aksioni i jashtëzakonshëm turistik i Kalabrisë.

“Gabamarita” pica tipike arbëreshe u përfshi në një projekt për promovimin e specialiteteve vendase, i cili filloi vitin e kaluar me verërat e Arbërisë dhe me mostacciolo-n tradicionale shumë të kërkuar, ndërsa sot po pushton botën e ushqimit të rrugës apo të njohur ndryshe si street food.

 

Për të ndërgjegjësuar brezat e rinj vendas për rëndësinë dhe mundësinë që përfaqëson mbrojtja dhe promovimi i këtij produkti unik gastronomik, si dhe përhapja e njohurive në botën e picabërësve për të mirat e kësaj pice tradicionale shqiptare, në këtë projekt u përfshi si një dëshmitra e privilegjuar edhe kalabrezja Sabrina Bianco.

 

Bianco në vitin 2021 u rendit në pozicionin më të lartë të shefave të picave në zhvillim të guidës së famshme Gambero Rosso.

 

Gabamarita”  u rikthye në vëmendje falë idesë së të dërguarit për komunikimi dhe marketing të bashkisë Arbëreshë, Giuseppe Gazzarano, dhe nismës për së promovuar Rajonin e Kalabrisë. Me këtë rast  picieria më e njohur kalabreze Rosetta Lifrieri e veshur me pacchiana, veshje e së përditshmes arbëreshe të cilën prej me shumë se dhjetë vitesh e ka në shtëpi.

Në një brumë të përgatitur me katër duar, prodhuesja vendase e picave nga Fagnano Castello ishte në gjendje të zbulonte të gjitha sekretet e kësaj fokacie të thjeshtë por të shijshme, të mbushur me domate të vogla, vaj ulliri ekstra të virgjër vendas, miell të lashtë drithi dhe aromat e zonës.

 

“Sot pata nderin të marr dhuratë sekretet e kësaj pice tradicionale arbëreshe – komentoi Sabrina Bianco. Një histori emocionuese dhe tërheqëse, vërtet e lashtë, e përbërë nga mënyra përgatitjeje dhe histori që përmirësojnë një picë të thjeshtë, por të shijshme, me një shije autentike. Mësimi i thjeshtësisë së recetës është zbatimi i saj në një shtëpi komode, e cila ka ende një furrë të bukur me dru, më dha një përvojë të bukur dhe intensive, pikërisht ajo që përfaqëson në mënyrë të përsosur gjithçka që dua: traditat e vjetra, të rinovuara nga zonjat e lagjes, të cilët gatuanin miellrat e bëra me kokrrat e lashta të territorit, duke bërë një element të dobët si produkt cilësor”.

 

“Gabamarita”, një fjalë arbereshe e përzierë pak me dialektin napolitan në gjuhën shqipe përkthehet “mashtron burrin”. Ky ushqim i ka takuar gjithmonë praktikës së përditshme të komunitetit të Spezzano Albanese dhe ruan ndjenjën e takimit, mikpritjes dhe ndarjen e një të mire të thjeshtë që u pasurua për ndjenjën e dhuratës dhe ndarjes mes bashkëfshatarëve.

 

“Këtë vit ne kemi dashur të rrisim dhe promovojmë kulturën e të gatuarit. Bërit në shtëpi – tha kryebashkiaku Ferdinando Nociti – një tipar i cili përfaqëson mirë traditat tona dhe është përjetuar gjithmonë si një moment gëzimi i madh për familjen dhe për të gjithë rrethin. Atë që e ne e quajmë gjitonia, e cila është një ngjarje sociale që përfshin takimin grumbullimin e komunitetit“.

 

Projekti i përmirësimit të Gabamarita, i mbështetur nga Akademia e Traditave të Ushqimit dhe Verës së Kalabrisë dhe nga eksperti gazetar i marketingut territorial, Valerio Caparelli, synon të stimulojë prodhuesit e picave dhe restorantet në zonë për të përfshirë këtë specialitet vendas në menunë e tyre, e cila nga kafshimet e para i bëjnë ata që zbulojnë shijen e saj të bien në dashuri.

 

“Puna në këto projekte të promovimit të territorit është shumë e rëndësishme – tha Giorgio Durante, president i Akademisë – sepse është strategjia e duhur për të zgjeruar territoret. La Gabamarita është një zbulim i bukur, i cili po bëhet gjithnjë e më i popullarizuar dhe i cili ndër të gjitha fokacat e suksesshme italiane duhet të konsiderohet i pakalueshëm. Një ushqim i thjeshtë, i kalitur me vajin e shkëlqyer të ullirit ekstra të virgjër të zonës, i cili është kandidat për të qenë një rostiçeri e shkëlqyer dhe ushqim cilësor, që sigurisht do të japë efekte të dobishme si në aspektin e mbrojtjes, ashtu edhe në promovimin dhe përmirësimin social-ekonomik”.

 

Kjo mundësi e jashtëzakonshme u diskutua në bisedën shumë të njohur me degustim “La pizza Gabamarita – gatim, natyrë dhe … shije e traditave arbëreshe”, organizuar nga Bashkia Spezzano Albanese me kontributin e Rajonit të Kalabrisë dhe përfshirë në promovim. aksioni i jashtëzakonshëm turistik i Kalabrisë.